• BIST 100

    10979,73%0,70
  • DOLAR

    42,36% 0,04
  • EURO

    48,97% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5577,32% 0,49
  • Ç. ALTIN

    9236,33% -0,70

Oluklu mukavva sektörü ilk 6 ayda yüzde 15 büyüdü

27 Ağustos 2021, Cuma 11:20
27 Ağustos 2021, Cuma 11:20
Oluklu mukavva sektörü ilk 6 ayda yüzde 15 büyüdü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Oluklu mukavva sektörü ilk 6 ayda yüzde 15 büyüdü

2020 yılını yüzde 12 büyüme ile kapatan sektör, 2021 yılının ilk altı ayında yüzde 15 oranında büyüme kaydetti.

Pandeminin gölgesinde geçen 2020 yılının ardından koronavirüs salgını 2021 yılına da damgasını vurdu. Türkiye’de reel sektöre güç katan sektörlerden biri olan oluklu mukavva ambalaj endüstrisi pandemiye rağmen sürdürdüğü büyüme ivmesini yılın ilk yarısında da devam ettirdi. Tedarik zincirinin önemli halkalarından biri olan sektör, bu zorlu dönemde çalışanlar için gerekli tedbirleri alarak üretimini hız kesmeden sürdürdü.

Oluklu mukavva sektörü, özellikle pandemi dönemi boyunca toplumun acil ve elzem ihtiyaçları olan gıda, maske, ilaç gibi ürünlerin taşınması, depolanması ve tüketicilere ulaştırılmasını sağlamak için çok çalıştı.

2020 yılını yüzde 12 büyüme ile tamamlayan oluklu mukavva sektörü bu yılın ilk altı ayında yüzde 15 oranında büyüme kaydetti. Üretim seviyesi de ilk altı ay için 1.4 milyon ton ve 2.5 milyar metrekare olarak gerçekleşti.

Sükan: Büyüme trendi hız kesmeden devam ediyor

Sektörün faaliyetleri hakkında bilgi veren ve Türkiye’de yıllık 2.5 milyon tonluk üretim gerçekleştiğini vurgulayan OMÜD Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Sükan, “Oluklu mukavva sektörü, geçmişten bu yana yatırımlara önem veren ve kendini sürekli geliştiren bir sektör. Geleceğe yönelik tüm göstergeler özellikle şehirleşme, tüketim, ihracat ve e-ticaret alanındaki gelişmeler oluklu mukavva sektörünün büyümesine yönelik sinyaller veriyor. 2020 yılını yüzde 12 büyüme ile tamamladık. Türkiye’de oluklu mukavva sektörünün üretimi 2020’de 2.5 milyon ton ve 4.9 milyar metrekare seviyelerine ulaştı. Avrupa’nın en büyük 6. büyük pazarı konumunda olan sektörümüz bu yıl da hız kesmedi. Yılın ilk yarısında yüzde 15 oranında büyüdük. Üretim seviyemiz de ilk altı ay için 1.4 milyon ton ve 2.5 milyar metrekare olarak gerçekleşti. Yıllık yaklaşık 15 milyar TL cirosu olan oluklu mukavva sektörü, her yıl Türkiye büyümesinden 3-4 puan daha fazla büyüyor.

2021 yılı sonunda yine bu çizgide devam eden bir büyüme bekliyoruz. Tüm sektörlerde kullanılan bir ambalaj malzemesi olduğu için dönem dönem bazı sektörler daralma yaşasa da başka sektörlerin büyümesiyle toplamda oluklu mukavvaya olan talep yukarı seyrinde ilerliyor. Bunların yanı sıra tüm dünyanın gündemi olan sürdürülebilirlik ve Avrupa Yeşil Mutabakat konularındaki hassasiyet oluklu mukavva ambalaj ile çok örtüşüyor. Döngüselliği doğasında barındıran oluklu mukavva ambalajın bu süreçte tedarik zincirinin en önemli unsuru olacağına inanıyoruz. Geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ile oluklu mukavva ambalajın uyumu sektörün ilerleyen dönemlerde de büyümesini ve çevreci faaliyetlerde ön plana çıkmasını destekliyor. OMÜD olarak oluklu mukavva ambalajın üstün özelliklerinin anlatılması ve sürdürülebilir yapısına vurgu yapan çalışmalar yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemde de sektörümüzün büyümesine katkı sağlayacak projeleri sürdüreceğiz” dedi. 

Deprem bölgesindeki seyahat acentelerinin aidatları bu yıl alınmayacak

Gaziantep’te 56 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Bursa’da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Yalova’da 18 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Mardin’de bulunan yanmış erkek cesedi toprağa verildi

Kosova'da Meclis feshedildi, erken seçim süreci başladı

Umut Kervanı'ndan Kahramanmaraş'ta depremzedelere sıcak yemek ikramı

Mardin’de kontrolden çıkan otomobil takla attı: 7 yaralı

Nefes borusuna yiyecek kaçan öğrenci Heimlich manevrası ile kurtarıldı

Gaziantep Geri Gönderme Merkezi'ndeki yabancı uyrukluların sağlık durumuna ilişkin açıklama

ABD'den Hindistan'a füze satışına onay

Amasya’da 3,5 milyon TL dolandıran şahıslar yakalandı

Venezuela kıyı bölgeleri için yeni bir güvenlik planı devreye soktu

Kars’ta asayiş denetimlerinde çok sayıda silah ve fişek ele geçirildi

Suriye ile Çin arasında ekonomik işbirliği konseyi kuruldu

Arakçi’den Avrupa ülkelerinin İran karşıtı kararına tepki

Hatay’da yola beton dökülmesi üzerine firmanın faaliyeti durduruldu

Konya Büyükşehir Belediyesi 94 yeni personel alacak

Meram’da yeni aile sağlığı merkezi hizmete açıldı

Adana'da 4 gündür kayıp olan Alzheimer hastası yaşlı adam ölü bulundu

İşgal ordusu, Gazze'de Sarı Hat'tın yerini değiştirerek alanını genişletti

Zirai ilaç kalıntısı tespit edilen 6 bin 100 kilogram mandalina imha edildi

2026 iklim zirvesine Türkiye ev sahipliği yapacak

Diyarbakır’da 4 kişinin öldüğü kaza kameralara yansıdı

Elazığ'da zincirleme kaza: 1 yaralı

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde MAZLUMDER’den Gazze çağrısı

Kahramanmaraş’ta sobadan zehirlenen çift hayatını kaybetti

Öylek: Ankara’nın en büyük sorunu trafik ve ulaşım

Sağlık ve sosyal hizmet profesyonelleri ek işte çalışmak istiyor

Mardin’de 13 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Deprem bölgesindeki seyahat acentelerinin aidatları bu yıl alınmayacak

Gaziantep’te 56 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Bursa’da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Yalova’da 18 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Mardin’de bulunan yanmış erkek cesedi toprağa verildi

Kosova'da Meclis feshedildi, erken seçim süreci başladı

Umut Kervanı'ndan Kahramanmaraş'ta depremzedelere sıcak yemek ikramı