-
BIST 100
15794,21%-0,50
-
DOLAR
44,46% 0,28
-
EURO
51,26% 0,02
-
GRAM ALTIN
6330,28% 1,35
-
Ç. ALTIN
10541,83% -0,68
Ortalama düğün fiyatı dudak uçuklattı!
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Ortalama düğün fiyatı dudak uçuklattı!
Salgın sınırlamalarının ortadan kalkmasıyla birlikte en fazla hareketlenecek sektörlerden biri de düğün sektörü... Pandemide ertelenen düğünlerle de dahil edildiğinde bu yıl yaklaşık 700-800 bin kişinin dünya evine girmesi bekleniyor. Ancak dövizdeki artışlar, salgında yüksek talep ve arzda yaşanan sıkıntılar, iğneden ipliğe her şeye zam olarak yansıdı. Sektör temsilcileri son 12 ayda küçük ev aletlerine, beyaz eşyaya, züccaciye ürünlerine ve mobilyaya; markasına ve donanımlarına göre yüzde 30-75 arasında değişen oranlarda zam geldiğini belirtiyor.
Erdoğan'ın açıklaması sonrası telefonlar susmuyor! Herkes yer arıyor
ORTALAMA 150 BİN TL
Düğün öncesi ve düğün günü yapılan harcamalara da, pandemide zor günler yaşayan hizmet sektörü kaynaklı fiyat artışları yansımış durumda... Bir düğün için öngörülen hesaplamalara göre;
¥ Ortalama salon kiraları, (yemekli davetler için) 40 bin TL civarında bulunuyor. Artan talep sebebiyle yer bulmak da zorlaşmış durumda...
¥ Standart ev takımlarını kapsayan mobilya alışverişi (salon, yatak odası, oturma grubu ve mutfak) ortalama 30 bin TL’yi buluyor.
¥ Tam takım beyaz eşya ihtiyacı için ortalama 15 bin TL ayrılması gerekiyor.
NİŞAN VE KINA GECESİ İÇİN 20 BİN TL
¥ Perde, halı, züccaciye gibi alanlarda yapılacak alışveriş için ortalama 15 bin TL’nin gözden çıkarılması gerekiyor.
¥ Gelinlik, nişanlık, düğün çekimleri, kuaför ve gelin arabası masrafları 20 bin TL’yi buluyor.
¥ Düğün öncesi yapılan nişan ve kına gecesi merasimleri için de ortalama 20 bin TL gidiyor.
¥ Bazı diğer masraflar da (balayı, konaklama, ulaşım gibi) dâhil edildiğinde, bir düğün yapmanın maliyeti ortalama 150 bin TL’yi buluyor.
BİR SALONDA GÜNDE 3 ETKİNLİK
Düğün salonu işletmecileri “Evlenen çiftlerin çoğu salon kiralıyor. Geçen yıl yapılamayan düğünleri de eklediğimizde bu yaz en yüksek düğün rakamına ulaşacağız. Bazı mekânlarda günde üç düğün olacak. Talep artışı ve pandemideki kayıplar, salon kiralarına yüzde 20 civarında zam olarak yansıdı. Yemeksiz organizasyonlarda mekân ücretleri 10 bin liradan başlıyor. Ancak ortalama bir yemekli düğün, 40 bin lira civarına yapılabiliyor. İşletmeler personel dâhil hazırlıklarını yaptı, bu haftadan itibaren yoğunluk başladı. Doluluk oranları yüzde 100’e yaklaşmak üzere, yer bulmak da zorlaşıyor” görüşünü dile getirdi. Beyaz eşyada son dönemde ithalata dayalı sac fiyatı, mobilyada da sünger, sunta ve MDF fiyatı kaynaklı artışlar yaşanmıştı. Züccaciye ürünlerinde, özellikle ithalatla gelenlerde döviz bazında maliyet artışı içeride fiyatlara yansımıştı. İşçilik, kira, faturalar gibi işletme maliyetlerinin artması da ürün ve hizmet fiyatlarını tımandırdı.
100 MİLYAR LİRALIK EKONOMİ
Gelinlikçi, çiçekçi, kuaför, fotoğrafçı, kuyumcu, mobilyacı, züccaciyeci, beyaz eşyacı, tekstilci ve çeyizciler başta olmak üzere onlarca sektör hareketlenecek. Piyasada bu yaz (altın dâhil) 100 milyar TL civarında bir düğün ekonomisi oluşacağı tahmin ediliyor.
Türkiye Gazetesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası sistem neredeyse her alanda büyük bir meşruiyet krizi yaşıyor
Tarihi cami siluetlerini tesbih tanelerine işliyor
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve heyetini kabul etti
Bursa’da uyuşturucu operasyonu
Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonu: Ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi
İzmir’de dolmuşta doğan bebek devlet gözetimine alındı
Adalet Bakanı akın Gürlek KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ile bir araya geldi
Motorine 6,23 liralık zam bekleniyor
Karlıova’da 229 deprem konutları için kuralar çekiliyor
Konya’da yatırımlar masaya yatırıldı
BM Güvenlik Konseyi İran gündemiyle toplanıyor
Şanlıurfa'da kaçak keklik avlayan 3 şüpheli yakalandı
Gaziantep aday öğretmenleri ağırlıyor
SYDV’den ebeveynlerinden yoksun çocuklara giyim desteği kartı
Güney Kore'de enerji alarmı
Şırnak il Milli Eğitim müdürlüğüne Hakan Cirit getirildi
Trabzon Limanı’nda yaban hayatı kaçakçılığına operasyon
Tarım Müdürlüğü'nden uyarı: Yağışlar hastalık riskini artırıyor
siyonist rejimin Pakistan’ın diplomatlarına suikast iddiasına uyarı çek sert oldu: “Biz Katar Değiliz”
Şanlıurfa’da yağış rekoru: 3 ayda yıllık ortalama aşıldı
Hürmüz Boğazı’ndan son 48 saatte 7 gemi geçti
İstanbul ve üç ilde bahis operasyonu: 30 şüpheli yakalandı
Çin'in en büyük çip üreticisi İran ordusuna ekipman tedarik etti
Tekne hırsızlığına karşı yapay zekâ destekli güvenlik sistemi uygulaması geliştirildi
İletişim Başkanı Duran: israilin soykırımları karşısında küresel sistem suskun kalmıştır
APP plaka değişimi yoğunluğu sürüyor
Türkiye, Mısır ve Pakistan'dan "ateşkes diplomasisi"
Yaşlılara Saygı Haftası’nda anlamlı etkinlik
Teknolojik bağımlılığa karşı insan merkezli çözümler
İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı
Yükleniyor







