• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Otomobil ve hafif ticari araç satışları temmuz ayında arttı

03 Ağustos 2022, Çarşamba 08:56
03 Ağustos 2022, Çarşamba 08:56
Otomobil ve hafif ticari araç satışları temmuz ayında arttı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Otomobil ve hafif ticari araç satışları temmuz ayında arttı

ODD, temmuz ayı otomotiv satış verilerini yayınladı. Buna göre, Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışları, geçen ay 2021'in aynı dönemine göre yüzde 9,1 artarak 52 bin 206 adete yükseldi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), ocak-temmuz dönemi ve temmuz ayına ilişkin Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazar Değerlendirme Raporu'nu yayınladı.

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışları, geçen ay 2021'in aynı dönemine göre yüzde 9,1 artarak 52 bin 206 adete yükseldi ancak Ocak-Temmuz 2022'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 azalarak 410 bin 110 adet olarak gerçekleşti.

Otomobil satışları azaldı

Söz konusu dönemde otomobil satışları yüzde 7,9 azalarak 319 bin 313 ve hafif ticari araç satışları yüzde 5,3 düşüşle 90 bin 797 adet oldu.

Temmuzda otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13 artarak 41 bin 31 olurken, hafif ticari araç satışları yüzde 3,1 azalışla 11 bin 175 seviyesinde belirlendi.

Otomobil ve hafif ticari araç satışları, 10 yıllık temmuz ayı ortalama satışlarına göre yüzde 16,4 azaldı. Otomobil satışları 10 yıllık temmuz ayı ortalama satışlara göre 14,9, hafif ticari araç satışları da 10 yıllık temmuz ayı ortalama satışlara göre yüzde 21,4 azalış gösterdi.

En çok vergisi düşük olanlar tercih edildi

Ocak-temmuz döneminde pazarın yüzde 88,9'unu vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerindeki otomobiller oluşturdu.

C segmenti otomobiller 157 bin 778 adet ve yüzde 49,4'lük payla başı çekerken, B segmenti otomobiller 124 bin 376 adetle yüzde 39'luk pay aldı.

Gövde tipinde en çok SUV otomobiller satıldı

En çok tercih edilen gövde tipi yüzde 39,6 ile SUV otomobiller oldu. SUV otomobilleri, yüzde 36,7 ile sedan, yüzde 21,6 ile hatchback (H/B) otomobiller takip etti.

Satılan otomobillerin yüzde 70,8'i benzinli

Söz konusu dönemde satılan otomobillerin yüzde 70,8'ini benzinliler, yüzde 17,1'ini dizeller, yüzde 9,5'ini hibritler, yüzde 1,8'ini oto gazlı araçlar oluşturdu. Elektrikli otomobil satış adedi ise 2 bin 532 oldu.

Ocak-temmuz döneminde 1600cc altındaki otomobil satışları yüzde 8,8 azalarak yüzde 88,8 pay, 1600-2000cc aralığındaki otomobil satışları yüzde 43,5 azalarak yüzde 0,7 pay, 2000cc üstü otomobil satışları yüzde 31,1 azalarak yüzde 0,2 pay aldı.

Satılan otomobillerin yüzde 77,1'ini otomatik şanzımanlı, yüzde 22,9'unu manuel şanzımanlı otomobiller oluşturdu.

Vergi dilimlerine göre satışlar

Otomobil pazarında özel tüketim vergi dilimlerine ve motor tiplerine göre satışların yüzde 85,4’ü benzin/dizel motor tipinde ve yüzde 80'lik vergi diliminde, yüzde 6,8'i benzin/dizel motor tipinde ve yüzde 70'lik vergi diliminde yer aldı.

Hafif ticari araç pazarına gövde tipine göre bakıldığında, van gövde tipi yüzde 74,7'lik, kamyonet gövde tipi ise yüzde 13,5'lik pay aldı.

Diyarbakır Adliyesi emanet deposunda yüzlerce mermi kayboldu

Gaziantep'te motosiklet sürücülerine sürüş eğitimi verildi

ZMO Başkanı Doğan: Toprağı korumak geleceği korumaktır

Gazze Belediyesi: Katı atık toplama ve kaldırmada ciddi bir krizle karşı karşıyayız

Şırnak’tan kutsal topraklara giden 220 Umre yolcusu direkt uçuşla geri döndü

Uzman Psikolog Sun: Bu panel, tüm toplum için güçlü bir farkındalık çağrısıdır

Yapay zekâ talebi RAM piyasasını altüst etti: Telefon ve bilgisayarlarda yeni zamlar kapıda

Tuzla'da kauçuk fabrikasında yangın

Osmaniye'de yolcu otobüsü tıra çarptı: 6 ölü, 11 yaralı

Yunanistan'daki çiftçi grevi nedeniyle sınırda tır geçişleri durdu

Batman'da kültür mantarı hasadı başladı

Ticaret Bakanlığı’ndan Kipi ve İpsala Gümrük kapılarına ilişkin açıklama

Sağ-Çev Başkanı Dursun: Acil sağlık çalışanlarımız büyük fedakârlık gösteriyor

Siyonist rejimin saldırısında Filistinli sivil savunma subayı şehit oldu

ABD, Danimarka’ya 3 milyar dolarlık askeri satış onayı verdi

Adana'da 16 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Ateşkes bir serap, Gazze’nin nüfussuzlaştırılması ise acı bir gerçek

ABD uçağı 172 Venezuelalı göçmeni Caracas'a geri götürdü

Gürbulak Gümrük Kapısı’nda 394 kilogram metamfetamin yakalandı

Batı Şeria'da işgalcilerin baskınları sürüyor

EPDK, 21 şirkete lisans verdi

Ankara’da tefecilik operasyonu: 20 kişi tutuklandı

Mardin’de genç İbrahim'in ölümüne ilişkin 6 şüpheliden 3'ü tutuklandı

Uşak’ta otomobil şarampole devrildi: 2 ölü, 1 yaralı

Kanada, Suriye'yi "terörizme destek veren ülkeler" listesinden çıkardı

İzmir açıklarında 58 düzensiz göçmen kurtarıldı, 62 kişi ise yakalandı

Ankara’da tıra çarpan otomobilde 2 kişi öldü, bir kişi ağır yaralandı

Asgari ücret görüşmeleri cuma günü başlıyor

Gaziantep’te araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

BM'den Filistin lehine 5 karar: Uluslararası destek ezici çoğunluğa ulaştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Diyarbakır Adliyesi emanet deposunda yüzlerce mermi kayboldu

Gaziantep'te motosiklet sürücülerine sürüş eğitimi verildi

ZMO Başkanı Doğan: Toprağı korumak geleceği korumaktır

Gazze Belediyesi: Katı atık toplama ve kaldırmada ciddi bir krizle karşı karşıyayız

Şırnak’tan kutsal topraklara giden 220 Umre yolcusu direkt uçuşla geri döndü

Uzman Psikolog Sun: Bu panel, tüm toplum için güçlü bir farkındalık çağrısıdır

Yapay zekâ talebi RAM piyasasını altüst etti: Telefon ve bilgisayarlarda yeni zamlar kapıda