• BIST 100

    16139,48%-2,69
  • DOLAR

    43,96% 0,05
  • EURO

    51,49% -0,88
  • GRAM ALTIN

    7590,72% 2,09
  • Ç. ALTIN

    12213,23% -2,50

Otomotiv Sanayii Derneği 2020 verilerini açıkladı

17 Ocak 2021, Pazar 20:40
17 Ocak 2021, Pazar 20:40
Otomotiv Sanayii Derneği 2020 verilerini açıkladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Otomotiv Sanayii Derneği 2020 verilerini açıkladı

Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 1 milyon 335 bin 957 adede ulaştı. Bu dönemde, otomotiv ihracatı 2019 yılına göre adet bazında yüzde 27 azalarak 916 bin 543 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı da yüzde 28 oranında azalarak 596 bin 616 adet oldu. 2020 yılında 25,9 milyar dolar değerinde ihracat yapan otomotiv sanayii, toplam ihracattan yüzde 15 oranında pay aldı ve 15. yılında da ülkemiz ihracatındaki şampiyonluğunu korudu.

Türkiye otomotiv sanayiine yön veren 14 büyük üyesiyle sektörün çatı kuruluşu olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2020 yılına ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. 2020 yılında toplam üretim 2019 yılına göre yüzde 11 azalarak 1 milyon 297 bin 854 adet, otomobil üretimi yüzde 13 azalarak 855 bin 43 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 1 milyon 335 bin 957 adede ulaştı.

Bu dönemde, Türk otomotiv sanayisinin Aralık ayı üretimi geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 149 bin 614 adet olurken, aynı dönemde 92 bin 300 adet otomobil üretildi. Ayrıca, otomotiv sanayisinin 2020 yılı kapasite kullanım oranı yüzde 65 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 66, ağır ticari araçlarda yüzde 46, traktörde ise yüzde 51 oldu.

Ticari araç üretiminde daralma yüzde 8’i buldu

2020 yılında ticari araç üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 8 daraldı. Bu dönemde, hafif ticari araç grubu yüzde 9 daralırken, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 8 arttı. Pazara bakıldığında ise, toplam ticari araç pazarı 2019 yılına göre yüzde 78, hafif ticari araç pazarı yüzde 77 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 82 arttı. Baz etkisi dikkate alındığında 2020 yılında ticari araç pazarı 2017 yılının yüzde 30 gerisinde kaldı. Yalnızca Aralık ayında yük ve yolcu taşıyan ticari araç üretimi 57 bin 314 adet, traktör üretimi 4 bin 983 adet oldu

2020’de iç pazarda yerli hafif ticari araç satışları yüzde 112 arttı

2020 yılında otomotiv pazarındaki toplam satışlar, 2019 yılına göre yüzde 62 artış kaydederek 796 bin 200 adet oldu. Aynı dönemde, otomobil pazarı da yüzde 58 oranında artış gösterdi ve 610 bin 109 adet seviyesinde gerçekleşti. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında, 2020’de toplam pazar yüzde 5, hafif ticari araç pazarı yüzde 20, ağır ticari araç pazarı yüzde 36 düşüş gösterdi. Otomobil pazarı ise iç pazardaki yüksek talebin etkisiyle 10 yıllık ortalamaların yüzde 2 üzerine çıktı. 2020’de otomobil pazarında yerli araç payı yüzde 41 olurken, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı yüzde 64 olarak gerçekleşti. Bu dönemde dikkat çeken bir diğer gelişme ise yerli hafif ticari araç satışlarının 2019 yılına göre yüzde 112 artması oldu.

İhracatın şampiyonu yüzde 15 payla otomotiv oldu

2020 yılında otomotiv ihracatı 2019 yılına göre adet bazında yüzde 27 azalarak 916 bin 543 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı da yüzde 28 oranında azalarak 596 bin 616 adet oldu. Traktör ihracatı ise 2019 yılına göre yüzde 15 azalarak 13 bin 495 adet olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sektörü toplam ihracatın yüzde 15’ini gerçekleştirdi ve 15 yıldır üst üste ihracat şampiyonluğunu sürdürdü.  Aralık ayında toplam ihracatın yüzde 15,7’sini gerçekleştiren otomotiv sanayi, aylık sektörel ihracat sıralamasında da zirvede yer almaya devam etti.

Otomotiv sanayisi 2020’de 26 milyar dolarlık ihracat yaptı

2020 yılında 2019’a göre, toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 17, Euro bazında ise yüzde 19 oranında azaldı. 2020 yılında, toplam otomotiv ihracatı 25,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 22 azalarak 9,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 23 azalarak 8,1 milyar Euro oldu. Aynı dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 20 oranında, tedarik sanayi ihracatı da yüzde 11 oranında azaldı.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Kastamonu’da trafik denetimlerinde 20 araca ceza

İzmir’de 28 düzensiz göçmen yakalandı

Şubat ayı enflasyon verileri bugün açıklanacak

Günlük kanser tarama sayısı en yüksek seviyeye ulaştı

İran operasyonunda 6 Amerikalı asker öldü

İran, operasyonun 13'üncü dalgasını başlattı: "Düşman için güzel günleri sona erdi"

Genç Umut Kervanı’nın Ramazan ayı yardımları devam ediyor

Bakan Gürlek’ten Fatma Nur Çelik paylaşımı: Sorumlular hukuk önünde hesap verecek

İran Devrim Muhafızlarından "Hürmüz Boğazı" uyarısı

İran'ın avladığı IHA'lar düşmanın savaş aklını felç ediyor

Hürmüz Boğazı krizi Avrupa'yı vurdu: Gaz fiyatları gün içinde yüzde 48 yükseldi

Petro'dan Orta Doğu için acil barış çağrısı: Bir an önce uluslararası hukuka saygı ilkesine geri dönülmeli

Milli Eğitim Bakanlığından Çekmeköy’deki olaya ilişkin açıklama

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve yardımcısı tutuklandı

BAE ve Katar, ABD'yi ikna etmeye çalışıyor

Nijerya'da Lassa ateşi salgın alarmı: 10 sağlık çalışanı hayatını kaybetti

Ankara'da 16 yıldır Ramazan ayı boyunca yüzlerce öğrenciye ücretsiz iftar veriliyor

Pezeşkiyan: Savaş koşullarında hizmet vermek bir cihat örneğidir

Fransa'dan nükleer silah açıklaması: Nükleer başlık sayısı artırılacak

İran, savaşta 500'den fazla noktayı hedef aldı

Rusya'dan 3. Dünya Savaşı uyarısı

Benzin ve motorine zam bekleniyor

İsviçre: Diplomatik kanallar halen aktif

Katar doğal gaz üretimini askıya aldı

Umman Körfezi'nde beş gemiye yönelik saldırıda 2 ölü

Rusya, Ukrayna'da 3 yerleşim yerini ele geçirdiğini duyurdu

NATO Genel Sekreteri: İran'a yönelik harekatlara katılmayacağız

Balıkesir'de iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Siirt’te fıstık ağaçları kuruyor, ekipler alarmda

Devrim Muhafızları: ABD'ye ait yakıt ikmal tankerini vurduk

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kastamonu’da trafik denetimlerinde 20 araca ceza

İzmir’de 28 düzensiz göçmen yakalandı

Şubat ayı enflasyon verileri bugün açıklanacak

Günlük kanser tarama sayısı en yüksek seviyeye ulaştı

İran operasyonunda 6 Amerikalı asker öldü

İran, operasyonun 13'üncü dalgasını başlattı: "Düşman için güzel günleri sona erdi"

Genç Umut Kervanı’nın Ramazan ayı yardımları devam ediyor