• BIST 100

    16781,65%0,50
  • DOLAR

    43,65% 0,03
  • EURO

    51,98% 0,29
  • GRAM ALTIN

    7114,05% -0,31
  • Ç. ALTIN

    11727,26% 0,00

Otomotivde üretim bir milyonu kırdı

16 Kasım 2020, Pazartesi 09:05
16 Kasım 2020, Pazartesi 09:05
Otomotivde üretim bir milyonu kırdı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Otomotivde üretim bir milyonu kırdı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), ocak-ekim dönemine ait pazar verilerini açıkladı. Raporda yer alan bilgilere göre 10 aylık süreçte üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre %16 azalarak 1 milyon 4 bin 974 adet, otomobil üretimi ise %15 azalarak 671 bin 676 adet oldu. Öte yandan ekim ayı toplamına odaklandığımızda üretim, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 14 artışa imza attı.

İhracat tarafında, önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 30 düşüş yaşandı. Pandemi nedeniyle Avrupa’da ticaretin durma noktasına geldiği Nisan 2020’de 10 bin 613 adet olan otomotiv ihracatı; mayısta 44 bin 406, haziranda 70 bin 809, temmuzda 78 bin 242, ağustosta 42 bin 865, eylülde 92 bin 832 adet olarak kayıtlara geçmişti. Ekimde ise 104 bin 93 adet olarak gerçekleşen ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 30 azalmış durumda. Bu yavaşlamaya rağmen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM) verilerine göre, toplam otomotiv ihracatı ocak-ekim yüzde 14,8 pay ile ihracat sıralamasında ilk sıradaki yerini korumayı sürdürmeye devam ediyor.
OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, değerlendirmesinde “Son iki yılda %50 daralan iç pazar sebebiyle ertelenen talep, finansal koşullar nedeniyle araç alımının yatırım aracı hâline dönüşmesi ve uygun kredi koşulları gibi etmenler hazirandan itibaren iç pazarın hızlıca toparlanmasını sağladı.

Temmuz, eylül ve ekim aylarından tarihsel olarak en yüksek iç pazar rakamlarına ulaştık. İhracat açısından bakacak olursak, pandeminin ikinci dalgasıyla birlikte en önemli pazarımız olan AB pazarlarında bayilerin kapanma oranı yüzde 35 civarında. Bu durumun, kısa vadede binek araç satışlarında bir miktar düşüşe sebep olsa da ticari araç sınıfında normalleşmenin devam etmesini öngörüyoruz.

Kısa vadede sanayiimiz açısından olumsuz etkiler söz konusu olsa bile orta ve uzun vadede olumsuz bir etki beklemiyoruz. OSD olarak gelecekten beklentimiz, değişen otomotiv eko-sisteminde ülkemizin mevcut rekabetçiliğinin korunması ve geliştirilmesini hedefleyen uzun vadeli planlar üzerine kurgulu bir yaklaşım ile ihracatımızı artırmak, öngörülebilir ve büyüyen bir iç pazar ile  ülkemize daha fazla yatırım gelmesi için gerekli ortamın oluşturulması” dedi.

Türkiye

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Küresel ticaret hatlarını tahkim ettik

Gaziantep'te hırsızlık ve yağma suçlarından aranan 2 hükümlü yakalandı

16 yıl hapis cezası bulunan firari Batman'da yakalandı

Malatya'da miniklere tarım sevgisi aşılıyor!

Çin, denizden 7 uydu fırlattı

Diş hekimliğinde bazı programlara öğrenci alımı durduruldu

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun “Öğrenme Etkinlikleri Seti” yayımlandı

TCMB, yıl sonu enflasyon tahminlerini açıkladı

Yetimler Vakfı’ndan abluka altındaki Gazze’de sıcak yemek dağıtımı

Güney Kore'nin eski içişleri bakanına darbe girişimindeki rolü nedeniyle hapis cezası

TEBD Başkanı Değirmenci: Batman'da ruhsat dağılımı dengesiz

Diyarbakır'da maaşlarını eksik alan belediye işçileri iş bırakma kararı aldı

Hatay’da 5 kilo 450 gram skunk ele geçirildi

Sudan'da yolcu feribotu battı: 15 ölü

Batman'da Elma Sokağı aydınlatıldı

Şanlıurfa’da iş yeri yangını paniğe neden oldu

Batman'da kuyumcu soygununda 5 kişi tutuklandı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi’den nükleer açıklaması

Bangladeş seçimlerinde oy verme işlemi başladı

Yetimler Vakfı’ndan Diyarbakır’da Ramazan öncesi yüzlerce aileye yardım

Brent petrol 69,10 dolardan işlem görüyor

İtalya'dan göçmen teknelerine karşı "deniz ablukası" yasası

Bursa’da balıkçı dükkânında yangın: İş yeri kullanılamaz hale geldi

Rusya, WhatsApp’ı kalıcı olarak yasaklamaya hazırlanıyor iddiası

ABD'den 21 ülke için vatandaşlarına “Seyahat etmeyin” uyarısı

Malatya Radyocular Derneği Başkanı Cavlak: Radyolara sahip çıkın ki sesiniz olabilsinler

Cenevre İnsan Hakları Akademisi: Gazze'de can kaybı 200 bini aşmış olabilir

Gaziantep'te insan ticareti operasyonu: 4 tutuklama

HAKSİAD Avrupa turunu sürdürüyor: İtalya’dan Almanya’ya ticaret köprüsü

Dicle Elektrik, 2025 yılı yatırımlarını ve hedeflerini paylaştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Küresel ticaret hatlarını tahkim ettik

Gaziantep'te hırsızlık ve yağma suçlarından aranan 2 hükümlü yakalandı

16 yıl hapis cezası bulunan firari Batman'da yakalandı

Malatya'da miniklere tarım sevgisi aşılıyor!

Çin, denizden 7 uydu fırlattı

Diş hekimliğinde bazı programlara öğrenci alımı durduruldu

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun “Öğrenme Etkinlikleri Seti” yayımlandı