-
BIST 100
16050,09%-1,29
-
DOLAR
44,33% 0,09
-
EURO
51,51% 0,06
-
GRAM ALTIN
6352,07% 1,21
-
Ç. ALTIN
10740,95% -0,16
ÖTV düzenlemesi otomobil piyasasını nasıl etkileyecek? İşte ÖTV düzenlemesinin artı ve eksileri
-
A+Buyut
-
A-Kucult
ÖTV düzenlemesi otomobil piyasasını nasıl etkileyecek? İşte ÖTV düzenlemesinin artı ve eksileri
Türkiye’de otomobil piyasasında satılan her 10 araçtan 6 tanesinin ithal model olması, bu piyasanın ağırlıklı ithal otomobiller tarafından şekillenmesine neden olmuştur. Otomobillerin fiyatının belirlenmesinde ise, hükümetin uyguladığı Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) çok belirgin etkisi görülmektedir.
2020 yılında Kovid-19’un ortaya çıkışıyla sıfır otomobillerde üretim düşmüş, ikinci el otomobil piyasası da tekrar 90’lı yıllardaki duruma geri dönmüştür. Yurt dışında özellikle de Çin’de araba fabrikalarının üretimi durdurmaları, ikinci el piyasasındaki hareketliliğe öncülük etmiştir.
Normalleşme dönemi ve açıklanan kredi destek paketleri ise, kur etkisi ve koronavirüs nedeniyle oldukça zor durumda kalan otomobil pazarını yeniden canlandırmıştı. Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç satışları, Ocak-Ağustos 2020’de geçen yılın aynı dönemine kıyasla %68,4 artarak 400 bin düzeyine çıkmıştı.
Kredi desteğini bir kenarda tutarsak, bu dönemde oluşan artışın esas nedeni için aslında yine koronavirüsü gösterebiliriz. Kovid-19 salgını nedeniyle bireysel müşteriler toplu taşımadan ziyade bireysel araçlarını kullanmayı güvenli bulduğu için araç alımına yöneldiler. Diğer yandan iki yıldır hem filo hem perakende pazarı çok düşmüş ve araçlar belli bir yaşa geldiği için de değiştirme isteği de artmıştı.
Bu gibi etkenlerle pazarda satışlar hızla artarken, ithalat artışı da diğer taraftan tetikleniyordu. İşte bu noktada döviz açığının önüne geçilmesi için 30 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı kararnamesiyle orta ve üst sınıf otomobillere yüksek oranlarda ÖTV zammı ve matrah düzenlemesi yapıldı. Alt sınıftaki modelleri kapsayan otomobillere ise daha az oranlarda artış yapıldı. Bu kapsamda otomobil fiyatlarına bu artışın yansıması alt sınıftaki modellerde %6,25’e varan indirim olurken, orta ve üst sınıfta sırasıyla bu oran %19 ve %23’e varan zamlar piyasaya yansıdı.
Hükümetin sıfır arabalara uygulanan ÖTV’yi artırması, otomobil piyasasında ikinci el piyasasını daha da hareketlendirecektir. Yine matrah dilimlerinde yapılan indirimler ilk etapta yerli araç fiyatlarını biraz ucuzlatacak olsa da sonrasında kurun da etkisiyle bu segmentte de fiyatlar yukarı yönlü hareket edecektir. Yüksek donanım paketli ve yüksek motor hacimli araçların matrah dilimlerinde yapılan artış sonucundaysa bu araçların fiyatı daha da artacaktır. Özellikle lüks segment sıfır araç satışları ciddi anlamda etkilenecektir. İkinci el fiyatları çok artmasa da şu an çok yüksek olduğu düşünülen bu fiyatlarla kullanıcılar tekrardan ikinci el otomobile yönelecektir.
Bu düzenleme, yerli üretim yapan markalara ağırlıklı olarak indirim olarak yansıyacak. Düşük hacimli araçlarda ÖTV oranı artırılmadığı gibi matrahları genişletildi ve fiyatları önemli oranda düşürülmüş oldu. Dolayısıyla, bu kararla yerli üretim satışlarının arttırılması ve ithal otomobil satışlarının azalması ile cari açığın da azalmasına katkı sunulması hedeflenmektedir.
Yapılan bu düzenleme sadece cari açığın azaltılmasına ve yerli üretimin desteklenmesi amacıyla yapılmamaktadır. Bütçe gelirleri içerisinde önemli bir kalem olan vergi gelirleri için de önemli bir yer tutan ÖTV’nin önemli bir kısmı otomobil piyasasından karşılanmaktadır. Pandemi sebebiyle hükümetin yaptığı önemli sosyal harcamalar dolayısıyla oluşan bütçe açığının kısmen karşılanmasına da etkisi olacaktır.
Diğer taraftan düzenlemelerin bazı olumsuz yansımalara neden olacağı da kesin. Özellikle lüks segment sıfır otomobillerdeki fiyat yükselişlerinden dolayı, üreticileri ve sıfır otomobil satıcıları olumsuz etkilenecektir. Bu durumda da araç satış adetlerinin gerilemesi, bayilerin kazançlarının düşmesi piyasayı olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla, yeni ÖTV artışlarının otomotiv iç pazarının büyümesine olumsuz bir etkisi de olacaktır.
Otomotivdeki ÖTV ve matrah düzenlemesinin bir diğer olumsuz etkisi ise enflasyonda hissedilecektir. Çünkü TÜFE’de dizel otomobillerin %3 civarında, benzinli otomobillerin %2,5 dolayında ağırlığı bulunuyor.
Sonuç olarak; ucuz krediye ulaşımın zorlaşması, kur artışı ve yeni ÖTV düzenlemesinin etkisiyle otomobil satışlarında bir düşüş olacaktır. Yeni düzenleme sonrası tüketici tarafında düşük segmente kayma olacaktır. Özellikle satışlarda yerli otomobiller öne çıkacak ki zaten hedeflenen durumlardan biri de bu.
Lübnan'dan siyonistlere roket atışı: Bir ölü çok sayıda yaralı
Balıkesir açıklarında sürüklenen lastik bottaki kişi kurtarıldı
Batman’da silahlı kavga: Yaralılar var
Kontrolden çıkan kamyonet şarampole yuvarlandı
İşgalcilerin Lübnan'a bugünkü saldırılarında 17 kişi şehit oldu
Öğretmenlerin alan değişikliğine bağlı yer değiştirme atamaları 28 Nisan'da yapılacak
Malatya'da 2 araç çarpıştı: 1 yaralı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Klasik ittifaklar çözülürken yeni ittifaklar kuruluyor
Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Ağrı'da gerçekleştirilen operasyonda 8 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile telefonda görüştü
Polise silahla mukavemet eden hükümlü yakalandı
Hepatit sinsi ilerleyebiliyor!
Malatya'da otomobil yayaya çarptı: 2 yaralı
Konya'da maddi hasarlı trafik kazası
İran ile Çin dışişleri bakanları görüştü
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Özgür Özel'e tepki
Meteoroloji'den Ege Denizi için fırtına uyarısı
İranlı General Abdullahi: Sahadaki gerçekleri kavrayan Trump, bazı ülke liderlerine sığındı
Arakçi: Bölgesel istikrar halkların iradesine saygıyla mümkün
Diyarbakır barajlarında kontrollü su tahliyesi başlatıldı
Atasoy: Uyuşturucu politikaları insan hakları ve halk sağlığı temelinde şekillenmeli
Batman'da öğrenciler için "Bilim ve Teknoloji" semineri düzenlendi
Diyarbakır'da yoğun yağış yol çökmesine neden oldu
Prof. Dr. Işık: Tillo’da müthiş bir kültürel doku vardı ama yok ettik
Bağcılar’da tüp dolum tesisinde zehirlenme: 8 kişi hastaneye kaldırıldı
İletişim Başkanı Duran’dan Özel’e tepki: Mesnetsiz ithamlar toplumsal gerilimi besliyor
Adıyaman'da sanal devriye operasyonu: 6 şahıs yakalandı
Bahçeli: Asıl rejim değişikliği israilde olmalı
Müftü Yardımcısı Aktan: Şevval orucu büyük fazilet taşıyor
Yükleniyor







