• BIST 100

    16675,83%-3,15
  • DOLAR

    43,76% 0,00
  • EURO

    51,61% 0,02
  • GRAM ALTIN

    7044,02% 0,44
  • Ç. ALTIN

    11672,32% 0,25

ÖTV düzenlemesi otomobil piyasasını nasıl etkileyecek? İşte ÖTV düzenlemesinin artı ve eksileri

08 Eylül 2020, Salı 12:53
08 Eylül 2020, Salı 12:53
ÖTV düzenlemesi otomobil piyasasını nasıl etkileyecek? İşte ÖTV düzenlemesinin artı ve eksileri
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

ÖTV düzenlemesi otomobil piyasasını nasıl etkileyecek? İşte ÖTV düzenlemesinin artı ve eksileri

Türkiye’de otomobil piyasasında satılan her 10 araçtan 6 tanesinin ithal model olması, bu piyasanın ağırlıklı ithal otomobiller tarafından şekillenmesine neden olmuştur. Otomobillerin fiyatının belirlenmesinde ise, hükümetin uyguladığı Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) çok belirgin etkisi görülmektedir.

2020 yılında Kovid-19’un ortaya çıkışıyla sıfır otomobillerde üretim düşmüş, ikinci el otomobil piyasası da tekrar 90’lı yıllardaki duruma geri dönmüştür. Yurt dışında özellikle de Çin’de araba fabrikalarının üretimi durdurmaları, ikinci el piyasasındaki hareketliliğe öncülük etmiştir.

Normalleşme dönemi ve açıklanan kredi destek paketleri ise, kur etkisi ve koronavirüs nedeniyle oldukça zor durumda kalan otomobil pazarını yeniden canlandırmıştı. Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç satışları, Ocak-Ağustos 2020’de geçen yılın aynı dönemine kıyasla %68,4 artarak 400 bin düzeyine çıkmıştı.

Kredi desteğini bir kenarda tutarsak, bu dönemde oluşan artışın esas nedeni için aslında yine koronavirüsü gösterebiliriz. Kovid-19 salgını nedeniyle bireysel müşteriler toplu taşımadan ziyade bireysel araçlarını kullanmayı güvenli bulduğu için araç alımına yöneldiler. Diğer yandan iki yıldır hem filo hem perakende pazarı çok düşmüş ve araçlar belli bir yaşa geldiği için de değiştirme isteği de artmıştı.

Bu gibi etkenlerle pazarda satışlar hızla artarken, ithalat artışı da diğer taraftan tetikleniyordu. İşte bu noktada döviz açığının önüne geçilmesi için 30 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı kararnamesiyle orta ve üst sınıf otomobillere yüksek oranlarda ÖTV zammı ve matrah düzenlemesi yapıldı. Alt sınıftaki modelleri kapsayan otomobillere ise daha az oranlarda artış yapıldı. Bu kapsamda otomobil fiyatlarına bu artışın yansıması alt sınıftaki modellerde %6,25’e varan indirim olurken, orta ve üst sınıfta sırasıyla bu oran %19 ve %23’e varan zamlar piyasaya yansıdı.

Hükümetin sıfır arabalara uygulanan ÖTV’yi artırması, otomobil piyasasında ikinci el piyasasını daha da hareketlendirecektir. Yine matrah dilimlerinde yapılan indirimler ilk etapta yerli araç fiyatlarını biraz ucuzlatacak olsa da sonrasında kurun da etkisiyle bu segmentte de fiyatlar yukarı yönlü hareket edecektir. Yüksek donanım paketli ve yüksek motor hacimli araçların matrah dilimlerinde yapılan artış sonucundaysa bu araçların fiyatı daha da artacaktır. Özellikle lüks segment sıfır araç satışları ciddi anlamda etkilenecektir. İkinci el fiyatları çok artmasa da şu an çok yüksek olduğu düşünülen bu fiyatlarla kullanıcılar tekrardan ikinci el otomobile yönelecektir.

Bu düzenleme, yerli üretim yapan markalara ağırlıklı olarak indirim olarak yansıyacak. Düşük hacimli araçlarda ÖTV oranı artırılmadığı gibi matrahları genişletildi ve fiyatları önemli oranda düşürülmüş oldu. Dolayısıyla, bu kararla yerli üretim satışlarının arttırılması ve ithal otomobil satışlarının azalması ile cari açığın da azalmasına katkı sunulması hedeflenmektedir.

Yapılan bu düzenleme sadece cari açığın azaltılmasına ve yerli üretimin desteklenmesi amacıyla yapılmamaktadır. Bütçe gelirleri içerisinde önemli bir kalem olan vergi gelirleri için de önemli bir yer tutan ÖTV’nin önemli bir kısmı otomobil piyasasından karşılanmaktadır. Pandemi sebebiyle hükümetin yaptığı önemli sosyal harcamalar dolayısıyla oluşan bütçe açığının kısmen karşılanmasına da etkisi olacaktır.

Diğer taraftan düzenlemelerin bazı olumsuz yansımalara neden olacağı da kesin. Özellikle lüks segment sıfır otomobillerdeki fiyat yükselişlerinden dolayı, üreticileri ve sıfır otomobil satıcıları olumsuz etkilenecektir. Bu durumda da araç satış adetlerinin gerilemesi, bayilerin kazançlarının düşmesi piyasayı olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla, yeni ÖTV artışlarının otomotiv iç pazarının büyümesine olumsuz bir etkisi de olacaktır.

Otomotivdeki ÖTV ve matrah düzenlemesinin bir diğer olumsuz etkisi ise enflasyonda hissedilecektir. Çünkü TÜFE’de dizel otomobillerin %3 civarında, benzinli otomobillerin %2,5 dolayında ağırlığı bulunuyor.

Sonuç olarak; ucuz krediye ulaşımın zorlaşması, kur artışı ve yeni ÖTV düzenlemesinin etkisiyle otomobil satışlarında bir düşüş olacaktır. Yeni düzenleme sonrası tüketici tarafında düşük segmente kayma olacaktır. Özellikle satışlarda yerli otomobiller öne çıkacak ki zaten hedeflenen durumlardan biri de bu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Kayseri’de trafik denetimlerinde çok sayıda sürücüye ceza kesildi

DMM, Somali’deki petrol faaliyetlerine ilişkin iddiaları yalanladı

Afyonkarahisar’da 4 kişiyi 4,8 milyon lira dolandıran iki şüpheli tutuklandı

Ramazan ayı öncesinde SYDV’lere 1,9 milyar lira kaynak aktarıldı

Kayseri merkezli FETÖ operasyonunda 54 tutuklama

Adalet ve İçişleri Bakanlıklarında bakan yardımcıları değişti, 5 ile yeni vali atandı

Bingöl-Elazığ kara yolunda kaza: 1 yaralı

Siirt’te alacak-verecek tartışması hastane önünde silahlı olaya dönüştü

Tekirdağ’da 40 parça tahnit ve trofe ele geçirildi

Mersin'de bahis faaliyetlerine yönelik operasyon: 9 tutuklama

Gazze'ye asker gönderecek 5 ülke belli oldu

Mersin’de camilerde teravih coşkusu

Fransa'da Pedro Fırtınası alarmı

Yalova merkezli dolandırıcılık operasyonu: 5 tutuklama

Adana’da trafikte seyreden sürücüye saldırı: Şüpheli gözaltına alındı

Nijerya'da köylere silahlı saldırı: 30 ölü, çok sayıda yaralı

Nijerya'da Ramazan ayı dolayısıyla 90 mahkûm affedildi

Antalya Umut Kervanı Ramazanda da ihtiyaç sahiplerinin yanında

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Mersin’de Ramazanın ilk gününde fırınlarda yoğunluk yaşandı

Meksika yaklaşık 4 ton uyuşturucu taşıyan denizaltıyı ele geçirdi

Rusya: Cenevre görüşmeleriyle ilgili yeni ayrıntı yok

Feribot seferlerine fırtına engeli

Mısır'da işçileri taşıyan kamyonet kaza yaptı: 18 ölü

Şehit Şeyh Zeki Atak kabri başında yâd edildi

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi, Gazze Şeridi'nde yeni bir polis gücünün kurulduğunu duyurdu

Eski Güney Kore Devlet Başkanı Yoon müebbet hapse çarptırıldı

Malatya'da ilk iftar açıldı

Trump, Gazze için toplanan Barış Kurulu'na milyarlarca dolarlık bağış yapıldığını duyurdu

Siyonist işgalcilerin saldırıları sürüyor: Gazze'de şehit sayısı 72 bin 69'a yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kayseri’de trafik denetimlerinde çok sayıda sürücüye ceza kesildi

DMM, Somali’deki petrol faaliyetlerine ilişkin iddiaları yalanladı

Afyonkarahisar’da 4 kişiyi 4,8 milyon lira dolandıran iki şüpheli tutuklandı

Ramazan ayı öncesinde SYDV’lere 1,9 milyar lira kaynak aktarıldı

Kayseri merkezli FETÖ operasyonunda 54 tutuklama

Adalet ve İçişleri Bakanlıklarında bakan yardımcıları değişti, 5 ile yeni vali atandı

Bingöl-Elazığ kara yolunda kaza: 1 yaralı