• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu azaldı

13 Mayıs 2020, Çarşamba 22:21
13 Mayıs 2020, Çarşamba 22:21
Özel sektörün yurt dışı kredi borcu azaldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından mayıs dönemine ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri yayımlandı.

Buna göre, mayısta, 2018 sonuna kıyasla özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 5 milyar dolar azalarak 204,5 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcu ise (ticari krediler hariç) 3,4 milyar dolar gerileyerek 12,0 milyar dolara düştü.

Verilerin borçluya göre dağılımına bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yılın sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 4,4 milyar dolar azaldı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları ise 1,6 milyar dolar artışla 30,3 milyar dolara yükseldi.

Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,7 milyar dolar azaldı. Tahvil stoku ise 202 milyon dolar artarak 4,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 854 milyon dolar azaldı. Tahvil stoku ise 966 milyon dolar artarak 7,4 milyar dolara yükseldi.

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise 2018 sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,9 milyar dolar azalışla 7,5 milyar dolara, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 491 milyon dolar azalışla 2,8 milyar dolara indi.

Bir yıl içindeki anapara geri ödemesi 58,6 milyar dolar

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, mayıs sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 8 milyar dolar azalarak 137,4 milyar dolara geriledi.

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise tahvil hariç özel alacaklılara olan borç bir önceki yılın sonuna göre 3,6 milyar dolar azalarak 11,4 milyar dolara indi.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 204,5 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcun yüzde 60,9'unu dolar, yüzde 33,9'u avro, yüzde 3,8'i Türk lirası ve yüzde 1,4'ü ise diğer döviz cinslerinden oluştu. 12 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcun ise yüzde 48,4'ü dolar, yüzde 33,4’ü avro, yüzde 18'i Türk lirası ve yüzde 0,2'si diğer döviz cinslerinden oldu.

Sektör dağılımı incelendiğinde, mayıs sonu itibarıyla, 204,5 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 48,1’ini finansal kuruluşların, yüzde 51,9'unu ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu. Aynı dönemde 12 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 72,5’ini finansal kuruluşların, yüzde 27,5’ini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, mayıs sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, bir yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemeleri toplam 58,6 milyar dolar tutarında oldu.

 

Kanada'dan Ukrayna’ya 2,5 milyar dolarlık ek yardım

Esenyurt'ta servis aracı şarampole yuvarlandı: 5 ölü, 6 yaralı

BMGK "Somaliland" gündemiyle acil toplanacak

Hafif ticari araç şarampole yuvarlandı; 1'i ağır 2 kişi yaralandı

Vietnam’da yolcu otobüsü devrildi: 9 ölü, 9 yaralı

Endonezya'da tur teknesi battı: Kayıp 4 kişiyi arama çalışmaları sürüyor

ABD’de adliye binasında silahlı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı

Guatemala’da otobüs kazası: 15 ölü, 19 yaralı

Putin: Ukrayna barış konusunda aceleci değil, hedefleri güç kullanarak tamamlayabiliriz

Malatya'da 11 bin 367 konut ve işyeri teslim edildi

NATO Genel Sekreteri Rutte: 'AB, NATO'ya alternatif olmamalı

Muğla açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İstanbul Esenyurt'ta servis midibüsü devrildi: 4 ölü, 7 yaralı

İşgal zindanlarında kasıtlı öldürme politikası: Şehit esir sayısı 100’ü aştı

Batman Belediyesi’nden Su Taşkınlarına Karşı Kesintisiz Mücadele

Tayvan açıklarında 7 büyüklüğünde deprem

Libya: Düşen uçak ile ilgili soruşturmayı Türkiye ile işbirliği içinde yakından takip ediyoruz

Yunanistan’da yolsuzluk iddialarıyla başlayan çiftçilerin eylemleri devam ediyor

Tendürek Geçidinde ulaşım durma noktasına geldi

Malatya'da liseler arası Gazze temalı resim yarışması düzenlendi

Battalgazi Belediyesi'nden kar ile mücadele çalışması

Bingöl'de yoğun kar ve tipi günlük hayatı olumsuz etkiliyor

Medyatik yargılamaya tepki: Hukuk devleti zarar görüyor

Malatya'da kar yağışı ile birlikte ekipler harekete geçti

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten Malatya'da terör, uyuşturucu, deprem konutları ve işyerleri vurgusu

Türkiye–AB arasındaki finansman anlaşması yürürlükte

Yunanistan'da kaybolan 4 kişi çığ altında ölü bulundu

Bingöl-Erzurum kara yolu tır trafiğine kapatıldı

Bingöl’de 2026 hac işlemleri bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kanada'dan Ukrayna’ya 2,5 milyar dolarlık ek yardım

Esenyurt'ta servis aracı şarampole yuvarlandı: 5 ölü, 6 yaralı

BMGK "Somaliland" gündemiyle acil toplanacak

Hafif ticari araç şarampole yuvarlandı; 1'i ağır 2 kişi yaralandı

Vietnam’da yolcu otobüsü devrildi: 9 ölü, 9 yaralı

Endonezya'da tur teknesi battı: Kayıp 4 kişiyi arama çalışmaları sürüyor

ABD’de adliye binasında silahlı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı