• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Padişah meyvesi talepleri karşılayamıyor!

07 Mayıs 2021, Cuma 03:04
07 Mayıs 2021, Cuma 03:04
Padişah meyvesi talepleri karşılayamıyor!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Padişah meyvesi talepleri karşılayamıyor!

Farklı rengi, aroması ve kokusu ile çilek türlerinin en lezzetlisi olan Osmanlı Çileği’nin pandemi ile birlikte ilgisi ve üretimi de artıyor. Yakın zamanda başvuru yapılan projede, Osmanlı Çileği coğrafi işaret olarak tescillenecek. Pazara inmeden bahçede satılan Osmanlı Çileği’nin kilogram fiyatının bu yıl 50-55 TL civarında olması bekleniyor.

Osmanlı Çileği ile ilgili bilgiler veren Osmanlı Çileği’ni Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya (59),taleplerin karşılanamadığını söyledi. Çetinkaya açıklamasında, “Osmanlı Çileği’nin diğer çeşitlerden ayıran en önemli özelliği yüksek aromatik özelliğe sahip olması. Osmanlı Çileğindeki tadı başka meyvelerde bulma şansınız yok. Bu da sadece Kdz. Ereğli iklimine uygun yapıyla ortaya çıkıyor. Biz bu süreci yıllardır korumaya çalışıyoruz. Bunun için yaptığımız hukuki çalışmalarımız da var. Bir tanesi geçtiğimiz yıllarda Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından Osmanlı Çileği’nin çeşit olarak tescili sağlandı. Şimdilerde ise Osmanlı Çileği coğrafi işaret olarak tescillendirilecek, süreç sonuçlanmak üzere. Önümüzdeki günlerde müjdesini Ereğli halkına aktaracağız.” İfadelerini kullandı.

“PANDEMİ SÜRECİNDE TOPRAKLA BAĞ GÜÇLENDİ'

1 yılı aşkın pandemi sürecinde Osmanlı Çileği’nin rekolte artışına da değinen Çetinkaya, “Rekoltelerde elbette artış oldu. Ancak bu artışı çilek pazara inmeyince hissedemedik” dedi.

Çetinkaya sözlerini şöyle sürdürdü:

“Osmanlı Çileği’nin gerileme ve yok olma noktası durduruldu, gelişmeye de başladı. Pandemi sürecinde her şey olumsuz etkilendi ancak pandeminin güzel bir tarafı insanlarımızın toprakla bağını daha da güçlendirme yönünde bir açılıma vesile oldu. Bir çok insanımızın ilgisi de arttı. Talebi karşılamamız mümkün değil hiçbir zaman. Bu üretim ile şehrimizin talebi karşılanamıyor. Osmanlı Çileği’ne talep her zaman çok. Bu sene de aynı talep artışı fazla miktarda var. Kdz. Ereğli Kaymakamlığı, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası ve Osmanlı Çileği’ni Yaygınlaştırma Derneği’miz olarak ortaklaşa bir proje başlattık. Bu projede, Osmanlı Çileği’nin gelişiminin lokomotifi konumunda şuanda. Gelişerek, hızla da büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz dönemlerde ülke yöneticilerinin, kralların, padişahların sofralarında bulunan bir meyve olarak anılmakta ve bu üne de sahip bir meyve Osmanlı Çileği. Dolayısıyla insanlarımız da bu nedenle çok merak ediyorlar, talebin artırılmasına da vesile oluyor.”

Batman'da 51 gündür öksürük şikâyeti olan çocuk hasta Marmara Üniversitesi’ne sevk edildi

HAMAS temsilcilerinden Ebu Ali: Aksâ Tufanı yalnızca bir askeri hamle değil, ümmetin dirilişinin başlangıcıdır

Eskişehir Umut Kervanı'ndan üç aylarda gönül köprüsü

Japonya'da kayak merkezinde telesiyej kazası

Düzce genelinde okullar yarın tatil edildi

Miami Havaalanı'nda 65 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Kar ve fırtına nedeniyle tatil haberleri peş peşe geldi

Şırnak'ta kar yağışı nedeniyle 12 köy yolu ulaşıma kapandı

Sibirya soğukları Türkiye'yi etkisi altına alacak

Adıyaman'da trafik kazası: 6 yaralı

Gazprom'dan Avrupa'ya: Yeraltı doğalgaz depolama tesislerindeki gaz rezervleri azalıyor

Şanlıurfa için kar uyarısı: Birçok ilçede kar yağışı bekleniyor

Bursa’nın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oluyor

Dünya Şehit Çocukları Günü'nde STK'lardan ortak program

Van’da yarın okullar açılmayacak

Siirt’te yürek burkan manzara: Isınacak odunu olmayan ailelere yardım çağrısı

Meteoroloji’den Güneydoğu için kuvvetli kar uyarısı

Myanmar’da darbe sonrası ilk genel seçim: 65 bölgede oy işlemi iptal

İsveç’i Johannes Fırtınası vurd: 2 ölü

ABD'nin Los Angeles bölgesinde doğal gaz patlaması

Batman'da kar yağışı ve don uyarısı

Zonguldak'ta eğitime bir gün ara verildi

Peru'da 6 büyüklüğünde deprem

Tarsus Umut Kervanı Derneği’nden ihtiyaç sahibi ailelere yardım

Türkiye ile Pakistan’dan ortak tatbikat

Bakan Yumaklı: Babakaya Tüneliyle saniyede 212 metreküp su taşınacak

Köy yolları kapalı olan gebe kadın ve yaşlı hasta kurtarıldı

Meteoroloji’den 9 il için kuvvetli kar uyarısı

Zonguldak'ta eğitime kar engeli

Adana’da yol kenarında kadın cesedi bulundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da 51 gündür öksürük şikâyeti olan çocuk hasta Marmara Üniversitesi’ne sevk edildi

HAMAS temsilcilerinden Ebu Ali: Aksâ Tufanı yalnızca bir askeri hamle değil, ümmetin dirilişinin başlangıcıdır

Eskişehir Umut Kervanı'ndan üç aylarda gönül köprüsü

Japonya'da kayak merkezinde telesiyej kazası

Düzce genelinde okullar yarın tatil edildi

Miami Havaalanı'nda 65 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Kar ve fırtına nedeniyle tatil haberleri peş peşe geldi