• BIST 100

    13913,56%-0,68
  • DOLAR

    42,94% 0,03
  • EURO

    50,60% 0,08
  • GRAM ALTIN

    6053,44% 1,18
  • Ç. ALTIN

    9886,70% 0,48

Padişah meyvesi talepleri karşılayamıyor!

07 Mayıs 2021, Cuma 03:04
07 Mayıs 2021, Cuma 03:04
Padişah meyvesi talepleri karşılayamıyor!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Padişah meyvesi talepleri karşılayamıyor!

Farklı rengi, aroması ve kokusu ile çilek türlerinin en lezzetlisi olan Osmanlı Çileği’nin pandemi ile birlikte ilgisi ve üretimi de artıyor. Yakın zamanda başvuru yapılan projede, Osmanlı Çileği coğrafi işaret olarak tescillenecek. Pazara inmeden bahçede satılan Osmanlı Çileği’nin kilogram fiyatının bu yıl 50-55 TL civarında olması bekleniyor.

Osmanlı Çileği ile ilgili bilgiler veren Osmanlı Çileği’ni Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya (59),taleplerin karşılanamadığını söyledi. Çetinkaya açıklamasında, “Osmanlı Çileği’nin diğer çeşitlerden ayıran en önemli özelliği yüksek aromatik özelliğe sahip olması. Osmanlı Çileğindeki tadı başka meyvelerde bulma şansınız yok. Bu da sadece Kdz. Ereğli iklimine uygun yapıyla ortaya çıkıyor. Biz bu süreci yıllardır korumaya çalışıyoruz. Bunun için yaptığımız hukuki çalışmalarımız da var. Bir tanesi geçtiğimiz yıllarda Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından Osmanlı Çileği’nin çeşit olarak tescili sağlandı. Şimdilerde ise Osmanlı Çileği coğrafi işaret olarak tescillendirilecek, süreç sonuçlanmak üzere. Önümüzdeki günlerde müjdesini Ereğli halkına aktaracağız.” İfadelerini kullandı.

“PANDEMİ SÜRECİNDE TOPRAKLA BAĞ GÜÇLENDİ'

1 yılı aşkın pandemi sürecinde Osmanlı Çileği’nin rekolte artışına da değinen Çetinkaya, “Rekoltelerde elbette artış oldu. Ancak bu artışı çilek pazara inmeyince hissedemedik” dedi.

Çetinkaya sözlerini şöyle sürdürdü:

“Osmanlı Çileği’nin gerileme ve yok olma noktası durduruldu, gelişmeye de başladı. Pandemi sürecinde her şey olumsuz etkilendi ancak pandeminin güzel bir tarafı insanlarımızın toprakla bağını daha da güçlendirme yönünde bir açılıma vesile oldu. Bir çok insanımızın ilgisi de arttı. Talebi karşılamamız mümkün değil hiçbir zaman. Bu üretim ile şehrimizin talebi karşılanamıyor. Osmanlı Çileği’ne talep her zaman çok. Bu sene de aynı talep artışı fazla miktarda var. Kdz. Ereğli Kaymakamlığı, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası ve Osmanlı Çileği’ni Yaygınlaştırma Derneği’miz olarak ortaklaşa bir proje başlattık. Bu projede, Osmanlı Çileği’nin gelişiminin lokomotifi konumunda şuanda. Gelişerek, hızla da büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz dönemlerde ülke yöneticilerinin, kralların, padişahların sofralarında bulunan bir meyve olarak anılmakta ve bu üne de sahip bir meyve Osmanlı Çileği. Dolayısıyla insanlarımız da bu nedenle çok merak ediyorlar, talebin artırılmasına da vesile oluyor.”

Siirt’te Pervari yolunda 3 tır günlerdir mahsur, sürücüler çözüm bekliyor

Elazığ için kuvvetli kar yağışı uyarısı

Yapay zekâya sıkı düzenleme: Çocukları koruyan yeni taslak hazır

Diyarbakır'da belediyenin açmadığı yolu mahalleli kendi imkanlarıyla açtı

Esir hakları kurumları: İşgal zindanları işkence ve yavaş idam alanlarına dönüştü

Kızılay’dan Umut Kervanı Afet Yönetimine ziyaret

Usta sürüş eğitmenlerinden buzlu yollara karşı hayati uyarılar

Diyanet-Sen Batman: Yılbaşı eğlence değil, muhasebe zamanıdır

Yeni "Ebu Ubeyde"nin mesajı: Şahıslar değişir ama çizgi değişmez

YÖK ile TUSAŞ arasında iş birliği protokolü imzalandı

Gizli buzlanma kazaya neden oldu: 1 yaralı

Batman'da yoğun kar yağışı bekleniyor

Adana Seyhan’da 694 aranan şahıs yakalandı

Şanlıurfa için kuvvetli kar yağışı uyarısı: 50 santimetreyi bulabilir

Devlet korumasındaki 605 genç kamu kurumlarına yerleştirildi

Adana Ceyhan’da aranan firari yakalandı

Kış aylarında eklem ve kas ağrılarına dikkat

Malatya'da dolandırıcılığa karşı farkındalık çalışması

Siyonist rejim neden şimdi Somaliland'ı tanıdı?

Batman'da park halindeki araçta yangın çıktı

Malatya'da "Torbacı" operasyonu: 2 gözaltı

Sosyal medyada çocuklar istismara açık: Devletin anayasal yükümlülüğü var

Uraloğlu: Sarıyer–Kilyos Tüneli’nde fiziki gerçekleşme yüzde 76’ya ulaştı

Bakan Tekin, Bingöl'de öğrenciler ve öğretmenlerle bir araya geldi

5 kamu kurumu toplamda 372 personel alacak

Kayapınar'da karla mücadele aralıksız sürüyor

Dr. Gökyar: Çocuklarda dikkat eksikliği sorunu yaygınlaşıyor

Hasankeyf'e 45 milyon TL'lik akaryakıt tesisi açıldı

İçişleri Bakanlığı ülke genelinde kapsamlı güvenlik tedbirleri aldı

Batman'da mahsur kalan hastalar kurtarıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siirt’te Pervari yolunda 3 tır günlerdir mahsur, sürücüler çözüm bekliyor

Elazığ için kuvvetli kar yağışı uyarısı

Yapay zekâya sıkı düzenleme: Çocukları koruyan yeni taslak hazır

Diyarbakır'da belediyenin açmadığı yolu mahalleli kendi imkanlarıyla açtı

Esir hakları kurumları: İşgal zindanları işkence ve yavaş idam alanlarına dönüştü

Kızılay’dan Umut Kervanı Afet Yönetimine ziyaret

Usta sürüş eğitmenlerinden buzlu yollara karşı hayati uyarılar