-
BIST 100
15954,60%-0,83
-
DOLAR
44,17% 0,05
-
EURO
50,70% -0,07
-
GRAM ALTIN
7142,44% 0,47
-
Ç. ALTIN
11534,30% 0,00
Padişah meyvesi talepleri karşılayamıyor!
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Padişah meyvesi talepleri karşılayamıyor!
Farklı rengi, aroması ve kokusu ile çilek türlerinin en lezzetlisi olan Osmanlı Çileği’nin pandemi ile birlikte ilgisi ve üretimi de artıyor. Yakın zamanda başvuru yapılan projede, Osmanlı Çileği coğrafi işaret olarak tescillenecek. Pazara inmeden bahçede satılan Osmanlı Çileği’nin kilogram fiyatının bu yıl 50-55 TL civarında olması bekleniyor.
Osmanlı Çileği ile ilgili bilgiler veren Osmanlı Çileği’ni Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya (59),taleplerin karşılanamadığını söyledi. Çetinkaya açıklamasında, “Osmanlı Çileği’nin diğer çeşitlerden ayıran en önemli özelliği yüksek aromatik özelliğe sahip olması. Osmanlı Çileğindeki tadı başka meyvelerde bulma şansınız yok. Bu da sadece Kdz. Ereğli iklimine uygun yapıyla ortaya çıkıyor. Biz bu süreci yıllardır korumaya çalışıyoruz. Bunun için yaptığımız hukuki çalışmalarımız da var. Bir tanesi geçtiğimiz yıllarda Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından Osmanlı Çileği’nin çeşit olarak tescili sağlandı. Şimdilerde ise Osmanlı Çileği coğrafi işaret olarak tescillendirilecek, süreç sonuçlanmak üzere. Önümüzdeki günlerde müjdesini Ereğli halkına aktaracağız.” İfadelerini kullandı.
“PANDEMİ SÜRECİNDE TOPRAKLA BAĞ GÜÇLENDİ'
1 yılı aşkın pandemi sürecinde Osmanlı Çileği’nin rekolte artışına da değinen Çetinkaya, “Rekoltelerde elbette artış oldu. Ancak bu artışı çilek pazara inmeyince hissedemedik” dedi.
Çetinkaya sözlerini şöyle sürdürdü:
“Osmanlı Çileği’nin gerileme ve yok olma noktası durduruldu, gelişmeye de başladı. Pandemi sürecinde her şey olumsuz etkilendi ancak pandeminin güzel bir tarafı insanlarımızın toprakla bağını daha da güçlendirme yönünde bir açılıma vesile oldu. Bir çok insanımızın ilgisi de arttı. Talebi karşılamamız mümkün değil hiçbir zaman. Bu üretim ile şehrimizin talebi karşılanamıyor. Osmanlı Çileği’ne talep her zaman çok. Bu sene de aynı talep artışı fazla miktarda var. Kdz. Ereğli Kaymakamlığı, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası ve Osmanlı Çileği’ni Yaygınlaştırma Derneği’miz olarak ortaklaşa bir proje başlattık. Bu projede, Osmanlı Çileği’nin gelişiminin lokomotifi konumunda şuanda. Gelişerek, hızla da büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz dönemlerde ülke yöneticilerinin, kralların, padişahların sofralarında bulunan bir meyve olarak anılmakta ve bu üne de sahip bir meyve Osmanlı Çileği. Dolayısıyla insanlarımız da bu nedenle çok merak ediyorlar, talebin artırılmasına da vesile oluyor.”
Trump: İran'ın saldırıları karşısında şok olduk, NATO bizi yalnız bıraktı
Kabil'de hastaneye saldırı: 400 sivil hayatını kaybetti
İran'dan Körfez'de geniş çaplı operasyonlar: ABD hedefleri vuruldu
Hizbullah'tan Nehariya'ya roket misillemesi: Yaralı işgalciler var
Muğla’da 35 düzensiz göçmen ve 2 göçmen kaçakçısı yakalandı
Sivas’ta uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı
Kırıkkale’de asayiş operasyonlarında 25 tutuklama
İletişim Başkanı Duran’dan israilin bölgesel adımlarına tepki
Konya’da Ramazan Bayramı’nda toplu taşıma ücretsiz
Konya’da Kadir Gecesi’nde Kapu Camii dolup taştı
Konya’da uyuşturucu operasyonu: 41 şüpheli yakalandı
Antalya'da kaçak avcılara 1 milyon 42 bin lira ceza
Umut Kervanından Ceylanpınar'da çocuklara bayram öncesi giyim yardımı
Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’nden seyahat uyarısı
Kadir Gecesi tüm yurtta dualarla idrak edildi
Pakistan, Afganistan’da bağımlıların tedavi edildiği hastaneyi vurdu: 200 kişi hayatını kaybetti
Avrupa Yetim Eli Hatay'da bayram öncesi çocukların yüzünü güldürdü
Konya’da sazan ve sazangiller için av yasağı başladı
Adana'da Kadir Gecesi dualarla ihya edildi
Kadir Gecesi Cizre'de dualarla idrak edildi
Konya’da Kadir Gecesi camilerde yoğun katılımla ihya edildi
Kadri Gecesi Ayasofya'da dua ve zikirlerle ihya edildi
Kadir Gecesi’ni camilerde ihya eden Mardinliler: Bu mübarek gecede özellikle Gazze unutulmamalı
Dışişleri Bakanlığı: israilin Lübnan'a başlattığı kara harekatını en güçlü şekilde kınıyoruz
Gazze'de siyonistlerin saldırıları devam ediyor: Can kaybı 72 bini aştı
Siirt’te Kadir Gecesi’nde camiler doldu taştı
Kuşadası Belediye Başkanı rüşvet soruşturması kapsamında tutuklandı
Diyarbakır'da Kadir Gecesi dualarla ihya edildi
CHP’li Kuşadası Belediye Başkanı tutuklandı
HÜDA PAR İzmir Hür Gençlik Kolları’ndan Kadir Gecesi’nde camilerde ikram
Yükleniyor






