• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Pahalılığa KDV önerisi: Yüzde 1'e alıp 8'e satmayalım

27 Eylül 2021, Pazartesi 08:49
27 Eylül 2021, Pazartesi 08:49
Pahalılığa KDV önerisi: Yüzde 1
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Pahalılığa KDV önerisi: Yüzde 1'e alıp 8'e satmayalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Beş tane zincir market, bütün ürünü toparlıyor. Bu beş tane zincir marketin topladığı ürünle piyasalar altüst oluyor' açıklamasının ardından, Ticaret Bakanlığı söz konusu marketlere ilişkin soruşturma başlatırken, yerel zincir marketlerden de Erdoğan’ın sözlerine destek geldi.

Yerel zincir marketlerin çatı örgütü Türkiye Perakendeciler Federasyonuna bağlı Ankara Perakendeciler Derneği (Ankara PERDER) Başkanı Ramazan Gülhan, söz konusu beş zincir marketin Türkiye genelinde toplam 32 bine yakın mağazası bulunduğunu belirterek 'Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, beş marketin pazarı çok ciddi ölçüde domine ettiğine ilişkin görüşlerine biz de Ankara PERDER olarak katılıyoruz. Türkiye perakende pazarının yüzde 53’ünü bu beş market yönetiyor. Pazarın yüzde 47’si de yerel marketler, bakkallar' dedi.

TÜM ÜRETİMİ KAPATIYORLAR

Söz konusu zincir marketlerin sektörde sorunlara neden olduğuna da dikkat çeken Gülhan, 'Bu marketler, bütün tedarikçileri ve üretici firmaları avucunun içine alarak hem fason üretim yaptırıyorlar hem de tüketiciyi yanıltmak amacıyla farklı uygulamalara başvuruyorlar' diye konuştu. Yerel marketlerin ürün bulmakta zorlandığını savunan Gülhan 'O marketler ekonomik olarak güçlü oldukları için bir fabrikanın tüm yıllık üretimini kapatıyor. O fabrika da yerel markete ürün vereceği zaman ya veremiyor ya da belli bir fiyatın üzerinde veriyor. Dolayısıyla yerel marketler, ürün bulmakta çok ciddi ölçüde zorlanıyor' ifadelerini kullandı.

KDV’YLE PİYASA RAHATLAR

Önümüzdeki dönemde yasalaşması beklenen ve zincir marketlerin kuruluş ve işleyiş esaslarını belirleyen Perakende Yasasına ilişkin beklentilerini de anlatan Gülhan, 'Türkiye Perakendeciler Federasyonu olarak yerel, zincir ve ulusal marketlerin pazar günü kapalı olmasını istiyoruz. Bunu, sektördeki insanların dinlenmesi için ve küçük esnafın o gün pazardan pay alması için istiyoruz' dedi. 

Yüzde 1 KDV ile alınan ürünlerin yüzde 8 KDV ile satıldığını anlatan Gülhan, 'Sebze ve meyveler, kırmızı ve beyaz etler, baklagiller, zeytin ve zeytinyağı çeşitleri yüzde 1 KDV’yle alınıyor. Yüzde 1 KDV’yle alıyoruz, mağazamıza getirip üzerine kârdan sonra yüzde 7 KDV koyuyoruz. Yüzde 1 KDV ile gelen, yüzde 1 KDV ile satılmalı. Böyle satarsak, bu tür ürünleri yüzde 8 daha ucuza satma şansı yakalayacağız. Bu da piyasaları çok ciddi şekilde rahatlatacaktır' tavsiyesinde bulundu.

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Belarus-Polonya sınırında 4. tünel tespit edildi

IHO EBRAR'dan Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı

Pentagon: Suriye-ABD ortak devriyesine yönelik saldırıda 2 ABD askeri ve 1 sivil hayatını kaybetti

Rusya: Moskova’nın dondurulan varlıklarına yönelik misilleme adımları gecikmeyecek

Muğla açıklarında 29 düzensiz göçmen kurtarıldı

Giresun'da trafik kazası: 5 yaralı

AB’nin Rus varlıklarını kullanma planına 4 ülke karşı çıktı

Ağrı Karma Yaşam Projesi'nde ön talep süreci başladı

HAMAS: İşgalciler ateşkesi kasten baltalamaya çalışıyor

Siyonist işgalcilerin Gazze'de bir araca düzenlediği saldırıda 4 kişi şehit oldu

Bolivya eski devlet başkanı tutuklandı

Kamboçya, Tayland ile tüm sınır geçişlerini askıya aldı

Malatya'da rezerv alan inşaatında iş kazazı: 1 ağır yaralı

Endonezya'da sel felaketi: Can kayıpları artıyor

İstanbul'da "Sosyal Hizmet Kongresi" gerçekleştirildi

Venezuela: ABD'nin amacı Latin Amerika ve Karayipler'de savaş çıkarmak

"Ümmetin Minberlerinden Mescid-i Aksa'ya" konferansı İstanbul'da başladı

Ukrayna’daki savunma sanayi işletmeleri Kinjal füzeleri ile vuruldu

Fransa'da çiftçi eylemleri ülke geneline yayılıyor

Etüt merkezinde haftalık deneme sınavları başladı

Güneş: Bugün gençlerimizin en büyük ihtiyacı; aidiyet duygusu, doğru rol modeller ve samimi rehberliktir

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Kendilerini polis ve savcı olarak tanıtarak dolandırıcılık yapanlara operasyon: 28 tutuklama

Prof. Dr. Kavlak: Çocukların ve gençlerin İslam’ı yaşayarak öğrenmeleri kalıcı bir etki oluşturur

Adalet Bakanı Tunç: Yasa dışı bahis ve kumar suçlarında cezalar artırılacak

Van Çevre Yolu’nun iki etabı trafiğe açıldı!

Yaparak Yaşayarak Öğrenme Merkezi çocukları geleceğe hazırlıyor

Yetimler Vakfı Kahramanmaraş'ta yetimlerin yüzünü güldürdü

Konya’da Türkiye’de bir ilk: Siyer Sergisi yoğun ilgi görüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Belarus-Polonya sınırında 4. tünel tespit edildi

IHO EBRAR'dan Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı

Pentagon: Suriye-ABD ortak devriyesine yönelik saldırıda 2 ABD askeri ve 1 sivil hayatını kaybetti

Rusya: Moskova’nın dondurulan varlıklarına yönelik misilleme adımları gecikmeyecek

Muğla açıklarında 29 düzensiz göçmen kurtarıldı

Giresun'da trafik kazası: 5 yaralı