• BIST 100

    15036,80%0,81
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,40% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6364,11% 1,82
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 0,98

Pahalılığa KDV önerisi: Yüzde 1'e alıp 8'e satmayalım

27 Eylül 2021, Pazartesi 08:49
27 Eylül 2021, Pazartesi 08:49
Pahalılığa KDV önerisi: Yüzde 1
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Pahalılığa KDV önerisi: Yüzde 1'e alıp 8'e satmayalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Beş tane zincir market, bütün ürünü toparlıyor. Bu beş tane zincir marketin topladığı ürünle piyasalar altüst oluyor' açıklamasının ardından, Ticaret Bakanlığı söz konusu marketlere ilişkin soruşturma başlatırken, yerel zincir marketlerden de Erdoğan’ın sözlerine destek geldi.

Yerel zincir marketlerin çatı örgütü Türkiye Perakendeciler Federasyonuna bağlı Ankara Perakendeciler Derneği (Ankara PERDER) Başkanı Ramazan Gülhan, söz konusu beş zincir marketin Türkiye genelinde toplam 32 bine yakın mağazası bulunduğunu belirterek 'Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, beş marketin pazarı çok ciddi ölçüde domine ettiğine ilişkin görüşlerine biz de Ankara PERDER olarak katılıyoruz. Türkiye perakende pazarının yüzde 53’ünü bu beş market yönetiyor. Pazarın yüzde 47’si de yerel marketler, bakkallar' dedi.

TÜM ÜRETİMİ KAPATIYORLAR

Söz konusu zincir marketlerin sektörde sorunlara neden olduğuna da dikkat çeken Gülhan, 'Bu marketler, bütün tedarikçileri ve üretici firmaları avucunun içine alarak hem fason üretim yaptırıyorlar hem de tüketiciyi yanıltmak amacıyla farklı uygulamalara başvuruyorlar' diye konuştu. Yerel marketlerin ürün bulmakta zorlandığını savunan Gülhan 'O marketler ekonomik olarak güçlü oldukları için bir fabrikanın tüm yıllık üretimini kapatıyor. O fabrika da yerel markete ürün vereceği zaman ya veremiyor ya da belli bir fiyatın üzerinde veriyor. Dolayısıyla yerel marketler, ürün bulmakta çok ciddi ölçüde zorlanıyor' ifadelerini kullandı.

KDV’YLE PİYASA RAHATLAR

Önümüzdeki dönemde yasalaşması beklenen ve zincir marketlerin kuruluş ve işleyiş esaslarını belirleyen Perakende Yasasına ilişkin beklentilerini de anlatan Gülhan, 'Türkiye Perakendeciler Federasyonu olarak yerel, zincir ve ulusal marketlerin pazar günü kapalı olmasını istiyoruz. Bunu, sektördeki insanların dinlenmesi için ve küçük esnafın o gün pazardan pay alması için istiyoruz' dedi. 

Yüzde 1 KDV ile alınan ürünlerin yüzde 8 KDV ile satıldığını anlatan Gülhan, 'Sebze ve meyveler, kırmızı ve beyaz etler, baklagiller, zeytin ve zeytinyağı çeşitleri yüzde 1 KDV’yle alınıyor. Yüzde 1 KDV’yle alıyoruz, mağazamıza getirip üzerine kârdan sonra yüzde 7 KDV koyuyoruz. Yüzde 1 KDV ile gelen, yüzde 1 KDV ile satılmalı. Böyle satarsak, bu tür ürünleri yüzde 8 daha ucuza satma şansı yakalayacağız. Bu da piyasaları çok ciddi şekilde rahatlatacaktır' tavsiyesinde bulundu.

Konya İtfaiyesi 2025’te 15 bin 497 vakaya müdahale etti

Malatya'da kontrolden çıkan otomobil sulama kanalına düştü

Konya Taş Bina’daki Siyer Sergisi Konyalılardan yoğun ilgi görüyor

Keşmir'de kamyonet uçuruma yuvarlandı: 4 ölü 6 yaralı

Şanlıurfa’da göçmen kaçakçılığına büyük darbe

Sarıgeçili: "Atamalar planlı, kadrolu ve adil olmalı"

Yerlikaya: Halka hizmet, Hakk’a hizmettir

Zayıflama iğneleriyle ilgili uzmandan uyarı

Siverek’te ilçe halk kütüphanesi ile bebek ve çocuk kütüphanesi hizmete açıldı

Gazze'de soğuk nedeniyle bir çocuk daha hayatını kaybetti

Pentagon, Trump'a İran'a karşı "daha geniş kapsamlı" saldırı seçenekleri sunuyor

Doç. Dr. Özdemir: Din eğitiminin altın anahtarı gönüllere girmektir

Öğrenciler yarıyıl tatilinde her kademeye özel yayınlarla desteklenecek

Her an facia yaşanabilir: Kurtalan girişinde tonlarca ağırlık tehlike saçıyor

Adana’da saldırıya uğrayan öğretmen konuştu: Silahla ateş edilerek can güvenliğimiz tehlikeye atıldı

Adana'da öğretmene yönelik şiddet dolayısıyla eğitimciler bir araya geldi

BM: Gazze'de akut yetersiz beslenme vakaları 95 bine dayandı

Antalya Alanya’da kaçak gözlük operasyonu

Konya Ilgın’da kar yağışından dolayı eğitime ara verildi

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı belli oldu

Kadınlara serviks kanseri taraması

Bingöl’de aranan 7 hükümlü yakalandı

Suriye ordusu bazı bölgeleri kapalı askeri bölge ilan etti

Engelli Aktif Yaşam Merkezi, bireylerin toplumsal katılımını destekliyor

Batman'da Kur'an kurslarına yoğun ilgi

Batman'da yılın ilk okuma yazma kursu başladı

İşgalciler Kudüs'te UNRWA binalarının elektrik ve suyunu kesmeye hazırlanıyor

Zorlu kış koşullarına rağmen köylerde aşı çalışmaları sürüyor

Maltepe’de riskli binalar yenilendi

İstanbul’da ünlülere uyuşturucu operasyonu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya İtfaiyesi 2025’te 15 bin 497 vakaya müdahale etti

Malatya'da kontrolden çıkan otomobil sulama kanalına düştü

Konya Taş Bina’daki Siyer Sergisi Konyalılardan yoğun ilgi görüyor

Keşmir'de kamyonet uçuruma yuvarlandı: 4 ölü 6 yaralı

Şanlıurfa’da göçmen kaçakçılığına büyük darbe

Sarıgeçili: "Atamalar planlı, kadrolu ve adil olmalı"

Yerlikaya: Halka hizmet, Hakk’a hizmettir