-
BIST 100
16124,69%0,46
-
DOLAR
44,35% 0,04
-
EURO
51,37% -0,26
-
GRAM ALTIN
6495,91% 1,88
-
Ç. ALTIN
10945,35% 1,69
‘Pandemi taşları oynattı Türkiye lider olabilir’
-
A+Buyut
-
A-Kucult
‘Pandemi taşları oynattı Türkiye lider olabilir’
Konteynerler özellikle Çin, ABD ve Güney Afrika’da birikiyor. İhracatında özellikle pandemi döneminde krizi fırsata çevirerek önemli bir tedarik merkezi olma yolunda rekorlar kıran Türkiye, bu dönemde ortaya çıkan küresel sıkıntılardan da payını alıyor. Bu kapsamda yıllardır ‘geleceğin işi’ olarak konumlanan lojistikte taşlar yeniden yerleşiyor. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, Türkiye’nin dış ticaretinde belirleyicilerden olan lojistik sektörü, mevcut küresel koşullarda ihracat artışına yönelik çözüm önerileri de oluşturuyor. Verimliliği temel alan sektör, Avrupa ile dış ticarette Türkiye’nin bölgesel bir lider olarak konumlanabileceğine dikkat çekiyor.
KOD: VERİMLİLİK
Dünya ticaretinde artan maliyetlerin ve hammaddeye erişimde yaşanan aksaklıkların önüne geçilmesinde verimlilik politikaları öne çıkıyor. Bütçe, filo, taşıma gibi pek çok koldan verimlilik oluşturma çabası lojistik sektörünün geleceğinde kendini gösteriyor. Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş, bu süreçte taşıma, depo gibi operasyonlarında verimliliği artırıcı çalışmalar yapıldığını belirterek şunları söyledi:
“Küresel ticarette tarihin en büyük değişimi yaşanırken lojistik dünyasını da artık mevcut alışkanlıkla yönetmek çok zor. Yeni ticaret hayatının dinamiklerine uygun olarak ortaya çıkan yeni doğrular hız, kapasite, stok doğruluğu ve en önemlisi lojistik dünyası içinde tüketicinin işin merkezine taşınması. Bu hıza ayak uydurmak için tüm lojistik süreçlerinin tek çatı altında çözüldüğü modellere geçiş kaçınılmaz. Ülkemizin ciddi avantajları var. Küresel ticaret ağlarının ortasındaki jeopolitik konum, genç ve eğitimli nüfus ve genişleme potansiyeliyle lojistiğin stratejik dönüşümü olarak tanımlayabileceğimiz bu sürecin bölgesel liderliğini üstlenebiliriz.”
‘MİNİVAN’LA AVRUPA’YA ULAŞIYORUZ’
Türkiye’nin hem ihracatında, hem de ithalatında Avrupa ülkelerinin en büyük payı aldığına dikkat çeken Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, bu bölgeye kesintisiz ve hızlı taşımacılık çalışmalarının çok önemli olduğunu söyledi. Dünyada artan maliyetler ve konteyner dolaşımındaki sıkıntıları hatırlatan Ankara, “Konteynerler ağırlıklı olarak Çin ve ABD’de birikti. Pandemi nedeniyle boş konteynerlerin geri dönmesi ve limanlardan dolu ayrılması süreci de çok geciktiği için teslimatlar çok zaman alıyor” dedi.
Özellikle karayolu taşımacılığında gümrük kapılarındaki yoğunluk gibi sıkıntıları aşmak için yeni çözümler geliştirdiklerini anlatan Ankara, “Acil olan ve 1500 kg’ı aşmayan yükleri minivan ile karayolunu kullanarak, sınır yoğunluğuna takılmadan 24-72 saat aralığında Avrupa ülkelerine teslim ediyoruz. Ya da intermodal (taşıma kabı değiştirilmeden en az iki farklı taşıma şekli ile taşımacılık) hizmeti ile çıkışlarımızı demiryolu veya Ro-Ro ile yapıyoruz” diye konuştu.
BOŞ KONTEYNER ‘ALTIN BULMAK GİBİ’
Dünyada şu anda ‘boş konteyner bulmak altın bulmak kadar değerli’ diyen Asnak Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fırat Çivi, geliştirdikleri çözümü şöyle anlattı:
“Şu anda mümkün olduğu kadar tüm müşterilerimizin yükünü konsolide edebilmek bizim önceliğimiz. Örneğin, yurt içinde veya yurt dışında iki kent arası ürün yüklendiğinde dönüş için alternatifler araştırıp ‘tersine lojistik’ opsiyonuyla aracın boş dönmemesini sağlıyoruz. Bu tedarik zincirimiz ile lojistik maliyetlerde yüzde 15’e kadar tasarruf sunuyoruz.”
Danimarka Başbakanı istifa etti
HÜDA PAR’dan Erbil saldırısına ilişkin taziye ve sağduyu çağrısı
Malatya'da 22 Mart Dünya Su Günü Resim Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu
İranlı sözcü: ABD diplomasisi güvenilmez
Bakan Bayraktar: Yeraltı doğal gaz depolarımız yüzde 71 oranında dolu
Ağrı Dağı’nda kayıp kadın dağcı aranıyor
Kuzey Kore ve Belarus’tan Batı’ya karşı dayanışma mesajı
Şırnak'ta tarihi mağara mantar üretim tesisine dönüştü
Almanya ordusu yapay zekâ ile savaş kararlarını hızlandırmayı planlıyor
Bursa'da kaçak kazı yapan 2 kişi suçüstü yakalandı
Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi kayıt süreci başladı
Bakan Fidan, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile görüştü
Enerji krizinin ortasında Güney Sudan petrol üretimini genişletmeye hazırlanıyor
DMM: Dezenformasyon faaliyetlerinde artış gözlemlenmektedir
İçişleri Bakanı Ağrı’da
ABD’nin Kızıldeniz başarısızlığı Hürmüz’de tekrar ediyor
Mardin’de karton yüklü tır devrildi
Bakan Gürlek’in tapu kayıtlarını sorgulayan ilçe tapu müdürü tutuklandı
Diyarbakır’da çöken yolun sebebi ortaya çıktı
Şanlıurfa’da kuvvetli sağanak uyarısı
Gaziantep'te 15 bin ton mısır açık artırma usulüyle satışa sunuldu
Uluslararası ayakkabı fuarı 74'üncü kez kapıları açtı
Bakan Fidan, Suriye, Katar ve Özbekistanlı mevkidaşlarıyla görüştü
Bakan Çiftçi: Nevruz etkinlikleri kapsamında 209 kişi gözaltına alındı
Ulusal Pediatri Kış Kongresi Bursa’da gerçekleştirilecek
Rusya-İran hattına saldırı: Siyonist rejim stratejik tedarik yolunu bombaladı
Mardin’de otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti
"Hesap ve IBAN Bilgisi Paylaşma Suçtur" seminerleri sürüyor
Evlenecek gençlere faizsiz kredi ve indirim desteği
Kapanan köy yolları yeniden ulaşıma açıldı
Yükleniyor







