• BIST 100

    16260,10%0,87
  • DOLAR

    44,31% 0,03
  • EURO

    51,50% 0,42
  • GRAM ALTIN

    6264,56% -2,21
  • Ç. ALTIN

    10757,95% -3,57

Patates ve soğan yakın takipte!

27 Mayıs 2020, Çarşamba 15:27
27 Mayıs 2020, Çarşamba 15:27
Patates ve soğan yakın takipte!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Patates ve soğan yakın takipte!

Tarım ve Orman Bakanlığı, hasat dönemine girilen soğan ve patateste piyasaları yakın takibe alırken, rekolte artışı beklenen her iki ürünün ihracatı için de ön izin vermeye başladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin talimatıyla stratejik ürünleri takip amacıyla oluşturulan 'Ürün Masaları', hasat dönemine başlanan bu dönemde soğan ve patates piyasasındaki gelişmeleri yakından takip ediyor.

81 İLİN VALİLİĞİNE TALİMAT

'Ürün Masaları' tarafından hazırlanan rapordan derlediği bilgiye göre, başta Hatay ve Adana olmak üzere bazı illerde patates ve soğan hasadı başlarken, tarımsal üretimin kesintiye uğramadan sürdürülebilmesi ve araziye çıkışlarda sorun yaşanmaması için Bakanlığın talebi üzerine İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine gönderilen talimatla gerekli kolaylık sağlanıyor. Ayrıca mevsimlik işçilerin sağlık tedbirlerinin alınması şartıyla iller arasında transferleri kolaylaştırıldı.

GEÇEN YILIN ÜZERİNDE OLACAK

Bu sezon turfanda hasadın yapıldığı Hatay ve Adana illerinde patates üretiminde ekim, bitki gelişimi ve iklimsel faktörler açısından bir sorun yaşanmadı. Ürün rekoltesinin geçen yılın üzerinde olması bekleniyor. Patates üretimi 2019 yılında yaklaşık 141 bin hektar alanda 4,98 milyon ton olmuştu.

Soğanda da iklimsel şartların elverişli seyretmesi nedeniyle Hatay'da ilk hasat 9 Nisan'da başlarken, Adana ve Hatay'da hasat yoğun şekilde sürüyor. Bu yıl üründe rekoltenin geçen yılın üzerinde olması öngörülüyor.

Türkiye'de 2019 yılında 613 bin 580 dekar alanda 2,2 milyon ton kuru soğan üretimi gerçekleşmişti.

ÖN İZNE BAĞLANMIŞTI

Her iki üründe de ihracat nedeniyle ülkede arz açığı oluşmaması, dış talebin iç piyasa fiyatlarını etkilememesi, stok durumunun korunması ve tüketici fiyatlarında dalgalanma yaşanmaması için ihracat ocak ayında ön izne bağlanmıştı.

Rapora göre, Bakanlık tarafından piyasadaki fiyat değişimleri, stok yönetimi ve hasat durumu yakından takip edilirken, üreticileri koruyacak her türlü tedbir gerek görüldüğü zaman ivedilikle alınıyor. Halkın ihtiyaç duyduğu patates yerli olarak çiftçiler tarafından üretilirken, üreticileri olumsuz etkileyebilecek şekilde bir ithalata da izin verilmiyor. Bu çerçevede Bakanlığın talebi üzerine halihazırda patates ithalatında uygulanan yüzde 19,3 gümrük vergisine ilave gözetim bedeli ton başına 500 dolar olarak belirlenerek, üreticileri koruyacak yeni bir tedbir ivedilikle alındı.

İZİNLER BAŞLADI

Ayrıca, oluşacak arz fazlasını ihracatla değerlendirmek amacıyla bir miktar patatesin (50 bin ton) ihracatına ön izin verilmesi kararlaştırıldı. Türkiye, geçen yıl 145 bin ton patates ihraç etmişti.

Soğanda da ihracat ön izin kararı, hasat dönemine girilmesi nedeniyle Bakanlıkça yeniden değerlendirildi.

Oluşacak arz fazlası ürünün ihracata yönlendirilmesi amacıyla kontrollü şekilde ihracat ön izinleri verilmeye başlandı. Soğanda geçen yıl 227 bin tonluk ihracat gerçekleştirilmişti.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Beytepe Koleji'nden eğitimde öncü adım

Balıkesir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Orta Doğu'da müzakere çıkmazı! Trump: Anlaştık İran: Görüşmedik israil: Trump savaşı 9 Nisan'da bitirecek

Ticaret Bakanlığı: "Bayat ekmek 6 liradan satılıyor" iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1 ölü

Büyük stratejik yanılgı: israilin İran planı duvara çarptı

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Mardin’de seyir halindeki öğrenci servisi alev aldı

Mersin’de güvenlik ve asayiş toplantısı yapıldı

Kolombiya'da askeri uçak düştü: 90 kişi hayatını kaybetti

Ramazan Bayramı tatilinde 31 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti

LGS başvuruları başladı

Ambulans uçak yenidoğan bebek için havalandı

Şırnak-Hakkâri kara yoluna çığ düştü

Mardin'de devrilen yolcu midibüsünde 13 kişi yaralandı

Şırnak'ta jandarmadan asayiş operasyonu: 67 gözaltı

Ağrı Dağı'nda kaybolan kadın dağcı için arama çalışması devam ediyor

Havalimanına iniş yapan uçak itfaiye aracına çarptı

Siirt’te kar ve heyelan nedeniyle yollar kapandı, mahsur kalanlar kurtarıldı

Şanlıurfa’da Bediüzzaman Said Nursi için çağrı: Naaşı eski yerine getirilsin

Prof. Dr. Tarhan: Basit ama anlamlı bir yaşam tarzı sürmek, uzun ömrün sırrıdır

Şanlıurfa’da motosiklet kazası: 16 yaşındaki sürücü ağır yaralandı

Şanlıurfa’da Vali Şıldak Balıklıgöl’de incelemelerde bulundu

Mardin’de 47 çift dualar eşliğinde umreye uğurlandı

Batman'da otomobil uçuruma yuvarlandı: 2 yaralı

Şanlıurfa’da trafo patladı: 3 araç küle döndü

DMM'den “araç içinde telefon tutucu ve koku yasaklandı” iddialarına yalanlama

Yeme bozuklukları, içsel denge ve çatışmanın bir yansıması!

Moskova-Tahran hattında yeni görüşme: Nükleer tesislere yönelik saldırılar kabul edilemez

Slovenya'da akaryakıt satışına kısıtlama

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Beytepe Koleji'nden eğitimde öncü adım

Balıkesir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Orta Doğu'da müzakere çıkmazı! Trump: Anlaştık İran: Görüşmedik israil: Trump savaşı 9 Nisan'da bitirecek

Ticaret Bakanlığı: "Bayat ekmek 6 liradan satılıyor" iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1 ölü

Büyük stratejik yanılgı: israilin İran planı duvara çarptı

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü