reklam
reklam
DOLAR 32,3399 % 0.18
EURO 35,1446 % -0.14
STERLIN 41,1127 % -0.07
FRANG 36,3656 % -0.01
ALTIN 2.238,30 % -0,23
BITCOIN 2.168.533 -4.752

Petroldeki sert düşüşün nedeni belli oldu!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Petroldeki sert düşüşün nedeni belli oldu!

FED’in faiz artırımı sonrası dünya genelinde dolara olan talebi artırırken altın, petrol ve değerli emtialarda keskin gerilemeler gözlemlendi. Ham petrol fiyatları son 9 ayın kritik seviyesinin altını test ederken brent petrol varil fiyatı ise son 3 ay içerisinde %30 geriledi. Böylelikle güncel brent petrol fiyatı uzun bir süre sonra 82 dolar seviyelerini gördü. Peki akaryakıt fiyatları daha fazla düşer mi? İşte cevabı…

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya şu ifadeleri kullandı:

SON GÜNLERDE PETROL FİYATLARINDA SERT DÜŞÜŞ GÖRÜLÜYOR BUNUN SEBEBİ NEDİR?

Dünyadaki resesyon endişesi ve enflasyon belirsizliği petrol fiyatlarını baskılıyor. Enerji piyasasındaki fiyat anomalilerinin temelinde yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı sonrası enerji tedariklerinin petrol akışlarının sekteye uğraması yatıyor.

Oluşan maliyet enflasyonu merkez bankalarını sıkılaştırıcı politikalara yöneltti.

Şimdi olası durgunluk ekonomik çarkları dolayısıyla petrol talebini olumsuz etkiliyor.

Brent teknik olarak önemli desteklerin altında, ortalamalar da düşüşü işaret ediyor. Başta ABD olmak üzere tüm ülkelerin işsizlik dataları önümüzdeki donemde belirleyici olacak.

BRENT PETROLDE 80 DOLARIN ALTI GÖRÜLÜR MÜ?

Görmesi muhtemel teknik görünüm mevcut. Çok uzakta değiliz.

PETROL FİYATLARINDA YIL SONU TAHMİNİNİZ NEDİR?

Resesyon konusundaki korkular uzaklaşırsa tekrar 100 dolar üzeri olası. Ama şu an ekonomilerin durgunluğa geçmesiyle birlikte 80 dolar altındaki petrol senaryosu daha yakın ihtimal.

YURT İÇİNDE AKARYAKIT FİYATLARINDA BİR İNDİRİM BEKLİYOR MUSUNUZ?

Beklentimiz o yönde. Daha doğrusu olması gereken o. Pompa fiyatlarına bir iki gün içinde yansıyacaktır.

DOLAR ENDEKSİNDEKİ YÜKSELİŞ EMTİA FİYATLARINI BASKILIYOR

Dolar karşısında ne olursa olsun rakip üründür; gerek para birimi gerek emtia gerek borsa. Riskli varlıkların en alternatif güvenli alanı likidasyondur, yani para. Durgunluk demek likit olmaya çalışmak demektir; risk iştahı düşer. Petrol de ayni sebepten olumsuz etkilenir.”

 

YORUM YAP