• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: “Eris varyantının yayılım özelliği çok fazladır”

16 Eylül 2023, Cumartesi 11:55
16 Eylül 2023, Cumartesi 11:55
Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: “Eris varyantının yayılım özelliği çok fazladır”
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: “Eris varyantının yayılım özelliği çok fazladır”

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, tekrar gündeme gelen Covid-19’un yeni varyantı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, yayılım hızının çok fazla olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Türkiye’de Eris varyantının olup olmadığı hakkında açıklama yaptı. 9 vakada Eris varyantına rastlanmasıyla Bakan Koca, “Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurt dışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz” diye sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Bunun üzerine varyantın belirtileri ve detayları ise merak konusu oldu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, varyantın çok hızlı yayılma özelliğinin olduğunu açıkladı.

“Bulgular daha hafif seyretmektedir”
Yeni varyanta bağlı ölüm oranının ilk vaka gruplarına göre daha düşük olduğuna dikkat çeken Şenyiğit, “İlk defa 2023 yılının başlarında Asya ülkelerinde tespit edilen Eris varyantı Covid-19’un iyi bilinen 6 varyantından biridir ve kendine göre farklı özellikle arz etmektedir. Öncelikle şunu söylemeliyim ki; bu varyant çok ağır derecede ilk dönemde gördüğümüz varyantların yaptığı ağır derecede hastalık oluşturmamaktadır. Eris varyantının oluşturduğu Covid-19 ile ilgili bulgular daha hafif seyretmektedir. Boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı ve ateş oluşturabilmektedir. Ölüm oranı ilk vaka gruplarına göre çok düşük seyretmektedir” dedi.

“Büyük ihtimalle bu varyant yayılacak”
Şenyiğit, endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, “Eris varyantının kendi içinde oluşturduğu 3 mutasyona bağlı olarak çok önemli bir özelliği var. Çok hızlı bir şekilde hücrelere girebilmekte ve çok hızlı bir şekilde yayılabilmektedir. Dolayısıyla bu varyantın yayılım özelliği çok fazladır. Şu ana kadar bilinen varyantlara göre daha fazladır. Ülkemizde de görülmesi son derece normaldir. Bakanımız Fahrettin Koca 9 vakada Eris varyantının ortaya çıktını dün söyledi. Büyük ihtimalle de bu yayılacak. Ancak endişe edilebilecek bir durum değildir” diye konuştu.

Tedavisi Covid-19 ile aynı
Eris varyantının belirtilerini açıklayan Şenyiğit, “Özellikle yaşlıların, kronik hastalığı olanların mutlaka dikkatli olması gerekiyor. Bir de okulların açılmasıyla beraber özellikle evlerinde yaşlı ve hasta olanların daha dikkatli olması gerekiyor. Bu tür hastalıklarda özellikle ateş, boğaz ağrısı, üşeme ve titreme olursa mutlaka test yapmaları gerekiyor. Çünkü bu hastalık PCR testi ile ortaya çıkabilmektedir. Tedavisi de Covid-19’da bildiğimiz tedaviyle aynıdır. Dolayısıyla şu anki duruma göre Eris varyantında, başta ülkemiz olmak üzere dünyada çok fazla endişe edilebilecek bir durum yoktur” ifadelerine yer verdi.

“Yeni bir aşı önermiyoruz”
Yeni varyanta karşı Covid-19 aşılarının direnç gösterdiğini söyleyen Şenyiğit, şunları kaydetti:
“Bugün çok iyi biliyoruz ki iki Covid-19 aşısı olanların erise karşı dirençleri çok daha fazladır. Yeni bir aşı önermiyoruz. Ancak hastalık durumuna göre bir şeyler söylenebilir. Ama şu anki mevcut duruma göre evet, bu varyant çok hızlı yayılabilmekte. Ancak ölüm oranı diğer suçlara göre daha düşüktür.”

Kızıltepe siyasi, kanaat önderleri ve STK temsilcileri: Artan olaylarla birlikte maneviyattan ve örften uzaklaşır olduk

Havalimanlarına kuş ve dron tehdidine karşı "Savuran" güvenlik sistemi

Yüreğir ve Sarıçam’da uyuşturucu operasyonu

İşten çıkarılan işçilerden HÜDA PAR Milletvekili Dinç'e ziyaret

Benin’de askeri darbe yapıldı

Malatya'da yaya geçidi ihlali yapan sürücüler cezalandırıldı

Yetimler Vakfı Van’da giyim yardımı yaptı

Başlanan proje sürdürülmedi, mahalle sakinlerinin kavşak tepkisi: Artık yeter!

7 ilde organize suç örgütlerine operasyon: 47 tutuklama

Adana'da apartman dairesinde yangın çıktı

Batman'da börekçi dükkânında çıkan yangın korkuttu

Van Gölü’nde sular çekildi, mikrobiyolitler ortaya çıktı

İran, kuraklıktaki su ihtiyacını deniz suyundan gidermeye çalışıyor

Avustralya’da Filistin’e destek ve Eurovision kararına protesto gösterisi

TPAO'nun Diyarbakır ve Kırklareli’ndeki sahaları için kamulaştırma kararı

TİGEM'den 1200 küçükbaş hayvan için satış ihalesi

TBMM'de bütçe mesaisi başlıyor

BM: Gazze'de kadınların yükü ağırlaşıyor

Sudan'da iç savaş şiddetleniyor: Çatışmalar Kordofan'da yoğunlaştı

Bakan Fidan: Gazze'de uluslararası güç görüşmeleri ilerliyor, hedef işgalcilerle Filistinlileri ayırmak

Kalass: Çoğu ülke HAMAS'ın silahsızlandırılmasını üstlenmek istemiyor

El-Halil'de işgalciler iki Filistinliyi şehit etti

Ahmed eş-Şara: israil bölgedeki gerginliklerin temel kaynağı

İstanbul TEM'de 7 araç birbirine girdi: 2 yaralı

Kasım ayında Gazze ve Batı Şeria'da 57 basın ihlali: Gazeteciler hedef alınmaya devam ediyor

24 il için sarı kodlu uyarı: Kar ve sağanak bekleniyor

Alaska'da 7,0 büyüklüğünde deprem

Gazze'de anne ve oğlu siyonist rejimin ateşiyle şehit oldu

Çin Denizi'nde Filipinler-Çin gerginliği

Baltık Denizi'nde savaş alarmı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kızıltepe siyasi, kanaat önderleri ve STK temsilcileri: Artan olaylarla birlikte maneviyattan ve örften uzaklaşır olduk

Havalimanlarına kuş ve dron tehdidine karşı "Savuran" güvenlik sistemi

Yüreğir ve Sarıçam’da uyuşturucu operasyonu

İşten çıkarılan işçilerden HÜDA PAR Milletvekili Dinç'e ziyaret

Benin’de askeri darbe yapıldı

Malatya'da yaya geçidi ihlali yapan sürücüler cezalandırıldı

Yetimler Vakfı Van’da giyim yardımı yaptı