• BIST 100

    9997,98%-1,09
  • DOLAR

    40,02% 0,12
  • EURO

    46,94% 0,22
  • GRAM ALTIN

    4283,84% -0,11
  • Ç. ALTIN

    6850,75% 0,57

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: “Eris varyantının yayılım özelliği çok fazladır”

16 Eylül 2023, Cumartesi 11:55
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: “Eris varyantının yayılım özelliği çok fazladır”
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: “Eris varyantının yayılım özelliği çok fazladır”

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, tekrar gündeme gelen Covid-19’un yeni varyantı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, yayılım hızının çok fazla olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Türkiye’de Eris varyantının olup olmadığı hakkında açıklama yaptı. 9 vakada Eris varyantına rastlanmasıyla Bakan Koca, “Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurt dışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz” diye sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Bunun üzerine varyantın belirtileri ve detayları ise merak konusu oldu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, varyantın çok hızlı yayılma özelliğinin olduğunu açıkladı.

“Bulgular daha hafif seyretmektedir”
Yeni varyanta bağlı ölüm oranının ilk vaka gruplarına göre daha düşük olduğuna dikkat çeken Şenyiğit, “İlk defa 2023 yılının başlarında Asya ülkelerinde tespit edilen Eris varyantı Covid-19’un iyi bilinen 6 varyantından biridir ve kendine göre farklı özellikle arz etmektedir. Öncelikle şunu söylemeliyim ki; bu varyant çok ağır derecede ilk dönemde gördüğümüz varyantların yaptığı ağır derecede hastalık oluşturmamaktadır. Eris varyantının oluşturduğu Covid-19 ile ilgili bulgular daha hafif seyretmektedir. Boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı ve ateş oluşturabilmektedir. Ölüm oranı ilk vaka gruplarına göre çok düşük seyretmektedir” dedi.

“Büyük ihtimalle bu varyant yayılacak”
Şenyiğit, endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, “Eris varyantının kendi içinde oluşturduğu 3 mutasyona bağlı olarak çok önemli bir özelliği var. Çok hızlı bir şekilde hücrelere girebilmekte ve çok hızlı bir şekilde yayılabilmektedir. Dolayısıyla bu varyantın yayılım özelliği çok fazladır. Şu ana kadar bilinen varyantlara göre daha fazladır. Ülkemizde de görülmesi son derece normaldir. Bakanımız Fahrettin Koca 9 vakada Eris varyantının ortaya çıktını dün söyledi. Büyük ihtimalle de bu yayılacak. Ancak endişe edilebilecek bir durum değildir” diye konuştu.

Tedavisi Covid-19 ile aynı
Eris varyantının belirtilerini açıklayan Şenyiğit, “Özellikle yaşlıların, kronik hastalığı olanların mutlaka dikkatli olması gerekiyor. Bir de okulların açılmasıyla beraber özellikle evlerinde yaşlı ve hasta olanların daha dikkatli olması gerekiyor. Bu tür hastalıklarda özellikle ateş, boğaz ağrısı, üşeme ve titreme olursa mutlaka test yapmaları gerekiyor. Çünkü bu hastalık PCR testi ile ortaya çıkabilmektedir. Tedavisi de Covid-19’da bildiğimiz tedaviyle aynıdır. Dolayısıyla şu anki duruma göre Eris varyantında, başta ülkemiz olmak üzere dünyada çok fazla endişe edilebilecek bir durum yoktur” ifadelerine yer verdi.

“Yeni bir aşı önermiyoruz”
Yeni varyanta karşı Covid-19 aşılarının direnç gösterdiğini söyleyen Şenyiğit, şunları kaydetti:
“Bugün çok iyi biliyoruz ki iki Covid-19 aşısı olanların erise karşı dirençleri çok daha fazladır. Yeni bir aşı önermiyoruz. Ancak hastalık durumuna göre bir şeyler söylenebilir. Ama şu anki mevcut duruma göre evet, bu varyant çok hızlı yayılabilmekte. Ancak ölüm oranı diğer suçlara göre daha düşüktür.”

Mardin'de 7 araç birbirine girdi: 3 yaralı

Siirt’te temizlik ve ilaçlama çalışmaları sürüyor

Bursa'da dolmuş, taksi ve otoparklar zamlandı

Batman'da kavurucu sıcakta tütün mesaisi: Ekmek parası için çalışıyoruz

Bingöl Valiliği'nden sıcak hava ve orman yangını uyarısı

Şanlıurfa’da ŞUSKİ personeli sulama kanalında boğularak hayatını kaybetti

Bingöl'de yangın önleme ve söndürme eğitimi gerçekleştirildi

Şanlıurfa Umut Kervanı, AFAD kampı için Ahlat’taydı

Aile olmanın önemi: Yarım asrı aşkın evlilik organ bağışıyla taçlandı

Uzmanından uyarı: Sünnette yapılan hatalar ömür boyu sorunlara yol açabilir

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru: Binekli Köyü'nün sorunlarının takipçisi olacağız

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 7 şüpheli tutuklandı

27 haftalık doğan bebek, 60 günlük tedavi sürecinin ardından taburcu edildi

HÜDA PAR Şırnak İl Başkanı Yalçın: Ortabağ köyü sorunlarına dikkat çekti

30 yıllık tarihçi, 10 bin kitapla kentin hafızasını koruyor

2025 ilk 6 aylık trafik kazası bilançosu: bin 125 ölü 185 bin yaralı

Ticaret bakanlığından 4 büyük süt şirketine ceza yağdı

Motorine gece yarısı zammı geliyor 

Başkan Anmal: Cudi Dağı Sefine ziyareti, inanç turizmine önem kazandırıyor

Diyarbakır'ın 2025 ilk 6 aylık trafik kazası bilançosu: 17 ölü 3 bin yaralı

Alev alan otobüs kullanılamaz hale geldi

Şanlıurfa’da uzman uyardı: Kalp hastaları sıcak havalarda dikkatli olmalı

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat: Bu hızla GAP’ın bitmesi 63 yıl daha sürecek

Şanlıurfa’da trafik kazası: 9 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Yaz tatili nasıl değerlendirilmeli, çocuğun manevi gelişimi açısından nelere dikkat edilmeli?

Gaziantep'te 18 yıl cezası bulunan firari yakalandı

Ebu Ubeyde: Siyonist düşman Gazze'de her gün daha fazla kayba uğrayacak

Otobanda alev alan tır söndürüldü

UNICEF: Gazze'de binlerce bebek açlıktan ölümle karşı karşıya

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin'de 7 araç birbirine girdi: 3 yaralı

Siirt’te temizlik ve ilaçlama çalışmaları sürüyor

Bursa'da dolmuş, taksi ve otoparklar zamlandı

Batman'da kavurucu sıcakta tütün mesaisi: Ekmek parası için çalışıyoruz

Bingöl Valiliği'nden sıcak hava ve orman yangını uyarısı

Şanlıurfa’da ŞUSKİ personeli sulama kanalında boğularak hayatını kaybetti

Bingöl'de yangın önleme ve söndürme eğitimi gerçekleştirildi