• BIST 100

    15597,92%0,98
  • DOLAR

    43,28% 0,00
  • EURO

    50,37% 0,36
  • GRAM ALTIN

    6499,46% 1,96
  • Ç. ALTIN

    10530,21% 1,09

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: “Eris varyantının yayılım özelliği çok fazladır”

16 Eylül 2023, Cumartesi 11:55
16 Eylül 2023, Cumartesi 11:55
Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: “Eris varyantının yayılım özelliği çok fazladır”
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: “Eris varyantının yayılım özelliği çok fazladır”

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, tekrar gündeme gelen Covid-19’un yeni varyantı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, yayılım hızının çok fazla olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Türkiye’de Eris varyantının olup olmadığı hakkında açıklama yaptı. 9 vakada Eris varyantına rastlanmasıyla Bakan Koca, “Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurt dışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz” diye sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Bunun üzerine varyantın belirtileri ve detayları ise merak konusu oldu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, varyantın çok hızlı yayılma özelliğinin olduğunu açıkladı.

“Bulgular daha hafif seyretmektedir”
Yeni varyanta bağlı ölüm oranının ilk vaka gruplarına göre daha düşük olduğuna dikkat çeken Şenyiğit, “İlk defa 2023 yılının başlarında Asya ülkelerinde tespit edilen Eris varyantı Covid-19’un iyi bilinen 6 varyantından biridir ve kendine göre farklı özellikle arz etmektedir. Öncelikle şunu söylemeliyim ki; bu varyant çok ağır derecede ilk dönemde gördüğümüz varyantların yaptığı ağır derecede hastalık oluşturmamaktadır. Eris varyantının oluşturduğu Covid-19 ile ilgili bulgular daha hafif seyretmektedir. Boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı ve ateş oluşturabilmektedir. Ölüm oranı ilk vaka gruplarına göre çok düşük seyretmektedir” dedi.

“Büyük ihtimalle bu varyant yayılacak”
Şenyiğit, endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, “Eris varyantının kendi içinde oluşturduğu 3 mutasyona bağlı olarak çok önemli bir özelliği var. Çok hızlı bir şekilde hücrelere girebilmekte ve çok hızlı bir şekilde yayılabilmektedir. Dolayısıyla bu varyantın yayılım özelliği çok fazladır. Şu ana kadar bilinen varyantlara göre daha fazladır. Ülkemizde de görülmesi son derece normaldir. Bakanımız Fahrettin Koca 9 vakada Eris varyantının ortaya çıktını dün söyledi. Büyük ihtimalle de bu yayılacak. Ancak endişe edilebilecek bir durum değildir” diye konuştu.

Tedavisi Covid-19 ile aynı
Eris varyantının belirtilerini açıklayan Şenyiğit, “Özellikle yaşlıların, kronik hastalığı olanların mutlaka dikkatli olması gerekiyor. Bir de okulların açılmasıyla beraber özellikle evlerinde yaşlı ve hasta olanların daha dikkatli olması gerekiyor. Bu tür hastalıklarda özellikle ateş, boğaz ağrısı, üşeme ve titreme olursa mutlaka test yapmaları gerekiyor. Çünkü bu hastalık PCR testi ile ortaya çıkabilmektedir. Tedavisi de Covid-19’da bildiğimiz tedaviyle aynıdır. Dolayısıyla şu anki duruma göre Eris varyantında, başta ülkemiz olmak üzere dünyada çok fazla endişe edilebilecek bir durum yoktur” ifadelerine yer verdi.

“Yeni bir aşı önermiyoruz”
Yeni varyanta karşı Covid-19 aşılarının direnç gösterdiğini söyleyen Şenyiğit, şunları kaydetti:
“Bugün çok iyi biliyoruz ki iki Covid-19 aşısı olanların erise karşı dirençleri çok daha fazladır. Yeni bir aşı önermiyoruz. Ancak hastalık durumuna göre bir şeyler söylenebilir. Ama şu anki mevcut duruma göre evet, bu varyant çok hızlı yayılabilmekte. Ancak ölüm oranı diğer suçlara göre daha düşüktür.”

Camide çocuklara değerler eğitimi

Pakistan'da 5,8 büyüklüğünde deprem: Bir ölü onlarca ev hasar gördü

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 144 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Konya’da 4 milyon TL değerinde kaçak tekstil ürünleri ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden biri yaptık

Konya’da tarihi eser operasyonu: 13 şüpheli gözaltına alındı

Konya’nın acil sağlık filosu yeni araçlarla güçlendi

Malatya'da 53 mahalle yolu ulaşıma açıldı

Meram Belediyesi sözleşmeli personel alım süreci başladı

İran, protestolarda 3 bin 700 polisin yaralandığını açıkladı

Danimarka Grönland'a asker gönderiyor

Pakistan'daki AVM yangınında ölü sayısı 21'e yükseldi

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

500 milyon TL'lik Batman Sera OSB’nin lansmanı yapıldı

Uludağ'da mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı

Umut Kervanı’ndan Van Muradiye’de ihtiyaç sahiplerine yardım

Battalgazi'de kar mesaisi: 104 mahallede çalışmalar sürüyor

Dr. Sılay: Kış aylarında soğuk değil, kapalı alanlar hasta ediyor

Isparta’da narkotik denetimleri: 46 şüpheli yakalandı

Çini nternet uydusunu uzaya gönderdi

Bulgaristan, Türkiye'ye gönderilmek üzere olan 700 kg esrarı ele geçirdi

Şili'de orman yangınlarında ölü sayısı 19'a yükseldi

Malatya'ya 4 milyarlık spor tesisi yatırımı

Mısır, Suudi Arabistan ve Somali, Kızıldeniz'de bir güvenlik anlaşması geliştiriyor

Prof. Dr. Yıldırım: Rahim ağzı kanseri erken tanı, tarama ve aşılama ile büyük oranda önlenebilen bir kanser türüdür

Taşlıçay’da mahsur kalan araçlar kurtarıldı

Mustafa Yavuz, Adana Valiliği görevine başladı

Kul: Kudüs ve Gazze özgürlüğüne kavuşana kadar boykota devam edilmelidir

İstanbul Valiliği: Ağır taşıtlar ve kuryeler için trafik yasağı sona eriyor

FTR Uzmanı Dr, Sezen’den karlı ve buzlu yollarda yürürken dikkat uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Camide çocuklara değerler eğitimi

Pakistan'da 5,8 büyüklüğünde deprem: Bir ölü onlarca ev hasar gördü

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 144 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Konya’da 4 milyon TL değerinde kaçak tekstil ürünleri ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden biri yaptık

Konya’da tarihi eser operasyonu: 13 şüpheli gözaltına alındı

Konya’nın acil sağlık filosu yeni araçlarla güçlendi