• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Ramazan ayında kilo alımına dikkat

23 Mart 2023, Perşembe 11:10
23 Mart 2023, Perşembe 11:10
Ramazan ayında kilo alımına dikkat
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ramazan ayında kilo alımına dikkat

Ramazan ayında kilo alımına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dahiliye Uzmanı İhsan Solmaz, 'İftarda ağır yemeklerden, sonrasında tatlı veya tuzlu pastalardan fazla tüketmemiz gerekiyor. Ramazan ayında egzersizimiz az, yeme içmemiz fazla oluyor. 30 günlük dönem içerisinde daha fazla kilo almış oluyoruz' dedi.
Ramazan’da gün boyu aç kalmanın metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırdığına dikkat çeken Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Dahiliye Uzmanı İhsan Solmaz, bu durumun kilo artışı ile birlikte sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı.
Sahur ve iftardan sonra egzersizlerin yapılmamasıyla birlikte ciddi anlamda kalori olarak geri yansıdığını ifade eden Solmaz, “Ramazan ayında insanların yeme ve içmesi tümüyle düzene giriyor. Ramazan ayında sahur ve iftarı hemen hemen aynı saat dilimlerinde yapıyoruz. Hem sahurda hem iftarda ağır yemekler yemekteyiz. Sahurun bir özelliği de çoğu vatandaş sahurdan bir saat olsa da uzun süreli uyku moduna girmektedir. Yemek sonrasında uzun süreli uyku, haliyle bize egzersiz olmadığı için ciddi bir şekilde kalori olarak geri yansıyor. İftardan sonra da yediğimiz yemeklerle kalmıyoruz. Çayın yanında muhakkak kalorisi yüksek olan tatlı veya tuzlu pastalardan tüketiyoruz. Egzersiz namına da oruçtan dolayı çekiniyoruz. Bundan dolayı da egzersizimiz az, yeme içmemiz fazla oluyor. 30 günlük dönem içerisinde daha fazla kilo almış oluyoruz” diye konuştu.

'Sahurda ve iftarda tüketebildiğimiz kadar değil de ihtiyacımız kadar olanı tüketmemiz lazım'
İnsanın düzenli metabolizmasının çalışması için sadece susadığı zaman su içmesi gerektiğine vurgu yapan Solmaz, şunları kaydetti:
“Bizim aslında oruçta açlıktan veya susuzluktan yana korkmamız lazım. Bünye buna zaten müsait. Sahurda ve iftarda tüketebildiğimiz kadar değil de ihtiyacımız kadar olanı tüketmemiz lazım. Mideye fazla yüklenilmemesi gerekiyor. Özellikle karbonhidrat içeren ve kalorisi yüksek olan besinleri az tüketmemiz lazım. Hastalarıma Ramazan ayı boyunca iftardan sonra muhakkak egzersiz yapmayı öneriyorum. Besinlerle paralel olarak aynı şekilde su için de tüketimimizi dengede tutmalıyız. Normal günde kaç litre su tüketiyorsak Ramazan ayında da o kadar su tüketmeliyiz. Sahurda 2 litre su içilse de susama hissi 2-3 saat sonra da belki tekrar ortaya çıkabilir. Bunun için sahurda yemekle veya sonra 2-3 bardak su tüketilse yeterlidir. Bir insanın metabolizması ortalama olarak 1,5 Litre suya ihtiyaç duyuyor. Ama bunu tüketmek şart değil. İnsan susadığı anda su içmeli.”
Toplum olarak Ramazan ayında ortalama 5-6 kilo alındığına dikkat çeken Solmaz, “Ramazan ayı içerisinde normal hastalığı olmayan bir kişi önerilerimizi yapmazsa, daha fazla kilo ile karşı karşıya kalır. Bir ay içerisinde toplum olarak en az 5-6 kilo alıyoruz. Bu kiloları bayramdan sonra da verme düşüncesiyle hareket ediyoruz ama veremiyoruz. Bir sonraki süreçte üzerine 4-5 kilo daha eklenince kilo artışımız giderek fazlalaşıyor. Şu an normal popülasyondaki vücut kitle endeksinin üzerinde bir toplumuz. Fazla kilolar ileriki yıllarda kronik hastalıklar olarak şeker, kolesterol, tansiyon, kalp hastalıkları gibi bize geri dönüyor. Uzun süreli ilaç kullanacak döneme geçmiş oluyoruz. Bunlardan sakınmak ve hastalıkların oluşmaması için bizim şimdiden yeme ve içmemize dikkat etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Batman'da "Umre Ödüllü Siyer Yarışması" büyük ilgi gördü

Refah Sınır Kapısı hasta tahliyesi ve insani yardımlar için yeniden açıldı

Viranşehir'de Siyer Yarışmasına yoğun ilgi

Yaçin: Peygamberimizin hayatını okuyan bir toplum, geleceğe yön verecek ve istikbali aydınlık bir toplum olacaktır

İstanbul'da 30 bini aşkın kişi "Siyer Yarışması"na katıldı

ABD’den işgal rejimi şirketiyle 210 milyon dolarlık misket bombası anlaşması

Gaziantep'te 28 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Çin'de fabrika patlaması: 8 ölü

Gaziantep'te 18 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Ankara'da Siyer Yarışması heyecanı yaşandı

Siyer sevdası engel tanımadı, kırık ayağıyla Siyer Yarışmasına girdi

BA-MED’den Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na Ziyaret

Bursa’da Siyer Yarışması başladı

Barış Kurulu, ilk zirvesini 19 Şubat'ta yapmayı planlıyor

Mardin’de soluk borusuna cisim kaçan çocuk hayatını kaybetti

Diyarbakır'da siyer yarışması başladı

Mardin’de Siyer Yarışması heyecanı 12 bini aşkın katılımcıyla başladı

HÜDA PAR Mardin’de “Ana Dilimi Seçiyorum” paneli düzenledi

Türkiye geneli yapılan Siyer Yarışması başladı

Sahte plakalı çalıntı araç operasyonunda 2 kişi gözaltına alındı

Afganistan'da ısınmak için kullanılan tüp patladı: 8 ölü

Kırmızı bültenle aranan 15 suçlu Türkiye’ye getirildi

Kudüs ve Ramallah'ta siyonist saldırılar

Batman Sera Organize Tarım Bölgesi uluslararası yatırımcıların ilgi odağında

Uzmanlar uyardı: Az sigara içmek de güvenli değil

Gaziantep’te Siyer-i Nebi yarışmasına binlerce kişi katılacak

Gübre yüklü tır devrildi: 4 yaralı

Japonya erken genel seçim için sandık başında

Elazığ'da 6 köy karantinaya alındı

Otomotivde yerli katkı oranı uygulamasına geçici istisna getirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da "Umre Ödüllü Siyer Yarışması" büyük ilgi gördü

Refah Sınır Kapısı hasta tahliyesi ve insani yardımlar için yeniden açıldı

Viranşehir'de Siyer Yarışmasına yoğun ilgi

Yaçin: Peygamberimizin hayatını okuyan bir toplum, geleceğe yön verecek ve istikbali aydınlık bir toplum olacaktır

İstanbul'da 30 bini aşkın kişi "Siyer Yarışması"na katıldı

ABD’den işgal rejimi şirketiyle 210 milyon dolarlık misket bombası anlaşması

Gaziantep'te 28 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı