• BIST 100

    15811,65%0,39
  • DOLAR

    43,97% 0,05
  • EURO

    51,27% 0,20
  • GRAM ALTIN

    7302,29% 0,63
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,00

Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri

22 Mart 2023, Çarşamba 16:05
22 Mart 2023, Çarşamba 16:05
Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri

SANKO Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurten Budak, Ramazan ayında sağlıklı oruç tutabilmek için beslenme düzenine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Budak, “Yaklaşan ramazan ayında sağlıklı kalabilmek için düzensiz beslenmeden kaçınmalı, bol su tüketmeli ve hareketsiz kalmamalıyız” dedi.
Yanlış iftar ve sahur beslenmesi sonucunda kan şekerinde dengesizlikler, ağırlık hissi, kabızlık, mide ve sindirim sıkıntıları, bağışıklık sisteminde zayıflama, konsantrasyon bozukluğu gibi yan etkiler olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Budak, bu nedenle Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı.
Vücudu susuz bırakmamak ve zararlı maddelerden arındırmak için sahur, iftar ve iftar sonrasında mutlaka bol su tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Budak, Ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili şu önerilerde bulundu:
“Su tüketimini ihmal etmeyin”
Prof. Dr. Budak, “Oruçla beraber vücut uzun süre susuz kalıyor, bu nedenle iftar sonrası sekiz bardak su için. Şekerli ve gazlı içecekler susuzluğunuzu gidermediği gibi susuz kalmanıza neden olur. Bu içecekleri hiç içmeyin, çayı ve kahveyi de şekersiz tüketin” şeklinde konuştu.
“Sahurda mutlaka yiyecek tüketin”
Prof. Dr. Budak, “Vücudu akşam iftar öğününe kadar aç bırakmamak ve enerji almak üzere sahurda mutlaka yiyecek tüketin. Peynir, zeytin, yumurta, yoğurt, süt, tam tahıllı ekmek, çorba, sebze yemekleri, kuru meyve kompostoları ve haftada 2-3 kez bir avuç kadar fındık, Antep fıstığı, ay çekirdeği, tahin helvası yemek, kanda şeker dengesini korur ve açlığı bastırır. Beyaz undan yapılmış poğaça, kurabiye gibi hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden uzak durun. Sahurda unlu ve kızartma gibi yağlı yemekler yemek vücut ağırlığınızın artmasına neden olduğundan tüketmeyin. Acı ve fazla baharatlı yemekler yemeyin. Yemeklerinize tuz eklemeyin. Her öğünde yemeklerinizi yavaş tüketin ve iyi çiğneyin. Çok fazla tuz içermesinden dolayı turşu yemeyin. Kızarmış yiyecekleri tercih etmeyin” dedi.
“İftarda mutlaka dengeli beslenin”
Prof. Dr. Budak, “İftarda çok çeşitli ve fazla miktarda besin tüketmeyin. İftara çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp, 10-15 dakika sonra diğer yemeklerle devam edin. Öğünde bir porsiyondan fazla olmamak üzere etli yemekler, ekmek, bulgurlu yemekler, makarna, börek, salata tüketin. Kuru fasulye, nohut ve mercimekli yemekler gibi kuru baklagil yemeklerini ve balığı haftada 2-3 kez mutlaka tüketilmelidir. İftardan sonra özellikle portakal, mandalina gibi meyveleri her gün, sütlü tatlıları (sütlaç, güllaç, muhallebi gibi) haftada 2 defa tüketin. Her öğünde yemeklerinizi yavaş ve iyice çiğneyin. Şeker, kalp ve hipertansiyon hastasıysanız tatlı yerine meyve tercih edilebilir” ifadelerini kullandı.
“Özellikle iftardan sonra hareket edin”
Prof. Dr. Budak, “Hareket etmek bedenin yanı sıra ruh sağlığının da korunmasında yararlıdır. Düzenli hareket etmemek vücudun yavaş çalışmasına ve ağırlığının artmasına neden olur. Bundan dolayı özellikle iftardan bir saat sonra her gün açık havada 40- 45 dakika kadar yürüyüş yapın” diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Amasya merkezli dolandırıcılık operasyonunda 4 kişi yakalandı

Antalya’da son 2 haftada 3 bin 238 kişi yakalandı, 513 kişi tutuklandı

Hakkari’de 43 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi

Kocaeli’de uyuşturucu suçundan aranan hükümlü yakalandı

HSK'dan bazı davalar için ihtisas mahkemeleri kararı Resmi Gazete'de

Bakan Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adım atacağız

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Gazze, maskelerin düşmesine vesile olan bir milat oldu

Akaryakıtta eşel mobil sistemi Resmi Gazete’de yayımlandı

Bakan Fidan ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

İzmir'de aranan şahıslar yakalandı

Yetimler Vakfı Cizre'de Ramazan çalışmalarına devam ediyor

Yapıcıoğlu: Tüm insanlık bir araya gelip küresel vahşeti durdurmalı

Bakan Yardımcısı Eminoğlu ve Vali Kızılkaya gençlerle iftar programında buluştu

Uzman Diyetisyen Ertaş: 2030'a doğru dünyada 1 milyar kişi obez olabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bütün oyunları bozup bu ülkeyi çocuklarımıza emanet bırakmayı başaracağız

İki kardeş bir gün arayla vefat etti

İran, operasyonun 18. dalgasını başlattı

Siirt’te üreticiler erkenci karpuzla pazara hazırlanıyor

Akdeniz İhracatından şubat ayında 1 Milyar 345 milyon dolarlık katkı

Karlıova’da tipi nedeniyle araçlar mahsur kaldı

Demir-çelik ve metal ihracatı ocakta 2,2 milyar dolar oldu

Yüksek doz insülin verilen 26 yaşındaki kadın hayatını kaybetti

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Meslek liseleri ve MESEM'ler cazip hale getirilmeli

İki firma hakkındaki soruşturma sonlandırıldı

Adana’da berbere silahlı saldırı: Bir yaralı

Mardin’de feci kazada ölü sayısı 4’e yükseldi

Yeşilyurt Belediyesi 'RE-SEED' projesinde pilot belediye oldu

Bursa'da sahibinden kaçan boğa trafiği durdurdu

Bakan Bayraktar, EBRD Başkanı Renaud-Basso ile enerji ve madencilik yatırımlarını görüştü

Dicle Kalkınma Ajansı 6 uzman personel alacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Amasya merkezli dolandırıcılık operasyonunda 4 kişi yakalandı

Antalya’da son 2 haftada 3 bin 238 kişi yakalandı, 513 kişi tutuklandı

Hakkari’de 43 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi

Kocaeli’de uyuşturucu suçundan aranan hükümlü yakalandı

HSK'dan bazı davalar için ihtisas mahkemeleri kararı Resmi Gazete'de

Bakan Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adım atacağız

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Gazze, maskelerin düşmesine vesile olan bir milat oldu