• BIST 100

    16260,10%0,87
  • DOLAR

    44,31% 0,03
  • EURO

    51,46% 0,34
  • GRAM ALTIN

    6307,38% -1,54
  • Ç. ALTIN

    10757,95% -3,57

Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri

22 Mart 2023, Çarşamba 16:05
22 Mart 2023, Çarşamba 16:05
Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri

SANKO Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurten Budak, Ramazan ayında sağlıklı oruç tutabilmek için beslenme düzenine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Budak, “Yaklaşan ramazan ayında sağlıklı kalabilmek için düzensiz beslenmeden kaçınmalı, bol su tüketmeli ve hareketsiz kalmamalıyız” dedi.
Yanlış iftar ve sahur beslenmesi sonucunda kan şekerinde dengesizlikler, ağırlık hissi, kabızlık, mide ve sindirim sıkıntıları, bağışıklık sisteminde zayıflama, konsantrasyon bozukluğu gibi yan etkiler olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Budak, bu nedenle Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı.
Vücudu susuz bırakmamak ve zararlı maddelerden arındırmak için sahur, iftar ve iftar sonrasında mutlaka bol su tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Budak, Ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili şu önerilerde bulundu:
“Su tüketimini ihmal etmeyin”
Prof. Dr. Budak, “Oruçla beraber vücut uzun süre susuz kalıyor, bu nedenle iftar sonrası sekiz bardak su için. Şekerli ve gazlı içecekler susuzluğunuzu gidermediği gibi susuz kalmanıza neden olur. Bu içecekleri hiç içmeyin, çayı ve kahveyi de şekersiz tüketin” şeklinde konuştu.
“Sahurda mutlaka yiyecek tüketin”
Prof. Dr. Budak, “Vücudu akşam iftar öğününe kadar aç bırakmamak ve enerji almak üzere sahurda mutlaka yiyecek tüketin. Peynir, zeytin, yumurta, yoğurt, süt, tam tahıllı ekmek, çorba, sebze yemekleri, kuru meyve kompostoları ve haftada 2-3 kez bir avuç kadar fındık, Antep fıstığı, ay çekirdeği, tahin helvası yemek, kanda şeker dengesini korur ve açlığı bastırır. Beyaz undan yapılmış poğaça, kurabiye gibi hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden uzak durun. Sahurda unlu ve kızartma gibi yağlı yemekler yemek vücut ağırlığınızın artmasına neden olduğundan tüketmeyin. Acı ve fazla baharatlı yemekler yemeyin. Yemeklerinize tuz eklemeyin. Her öğünde yemeklerinizi yavaş tüketin ve iyi çiğneyin. Çok fazla tuz içermesinden dolayı turşu yemeyin. Kızarmış yiyecekleri tercih etmeyin” dedi.
“İftarda mutlaka dengeli beslenin”
Prof. Dr. Budak, “İftarda çok çeşitli ve fazla miktarda besin tüketmeyin. İftara çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp, 10-15 dakika sonra diğer yemeklerle devam edin. Öğünde bir porsiyondan fazla olmamak üzere etli yemekler, ekmek, bulgurlu yemekler, makarna, börek, salata tüketin. Kuru fasulye, nohut ve mercimekli yemekler gibi kuru baklagil yemeklerini ve balığı haftada 2-3 kez mutlaka tüketilmelidir. İftardan sonra özellikle portakal, mandalina gibi meyveleri her gün, sütlü tatlıları (sütlaç, güllaç, muhallebi gibi) haftada 2 defa tüketin. Her öğünde yemeklerinizi yavaş ve iyice çiğneyin. Şeker, kalp ve hipertansiyon hastasıysanız tatlı yerine meyve tercih edilebilir” ifadelerini kullandı.
“Özellikle iftardan sonra hareket edin”
Prof. Dr. Budak, “Hareket etmek bedenin yanı sıra ruh sağlığının da korunmasında yararlıdır. Düzenli hareket etmemek vücudun yavaş çalışmasına ve ağırlığının artmasına neden olur. Bundan dolayı özellikle iftardan bir saat sonra her gün açık havada 40- 45 dakika kadar yürüyüş yapın” diye konuştu.
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Mardin’de seyir halindeki öğrenci servisi alev aldı

Mersin’de güvenlik ve asayiş toplantısı yapıldı

Kolombiya'da askeri uçak düştü: 90 kişi hayatını kaybetti

Ramazan Bayramı tatilinde 31 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti

LGS başvuruları başladı

Ambulans uçak yenidoğan bebek için havalandı

Şırnak-Hakkâri kara yoluna çığ düştü

Mardin'de devrilen yolcu midibüsünde 13 kişi yaralandı

Şırnak'ta jandarmadan asayiş operasyonu: 67 gözaltı

Ağrı Dağı'nda kaybolan kadın dağcı için arama çalışması devam ediyor

Havalimanına iniş yapan uçak itfaiye aracına çarptı

Siirt’te kar ve heyelan nedeniyle yollar kapandı, mahsur kalanlar kurtarıldı

Şanlıurfa’da Bediüzzaman Said Nursi için çağrı: Naaşı eski yerine getirilsin

Prof. Dr. Tarhan: Basit ama anlamlı bir yaşam tarzı sürmek, uzun ömrün sırrıdır

Şanlıurfa’da motosiklet kazası: 16 yaşındaki sürücü ağır yaralandı

Şanlıurfa’da Vali Şıldak Balıklıgöl’de incelemelerde bulundu

Mardin’de 47 çift dualar eşliğinde umreye uğurlandı

Batman'da otomobil uçuruma yuvarlandı: 2 yaralı

Şanlıurfa’da trafo patladı: 3 araç küle döndü

DMM'den “araç içinde telefon tutucu ve koku yasaklandı” iddialarına yalanlama

Yeme bozuklukları, içsel denge ve çatışmanın bir yansıması!

Moskova-Tahran hattında yeni görüşme: Nükleer tesislere yönelik saldırılar kabul edilemez

Slovenya'da akaryakıt satışına kısıtlama

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er personelle bayramlaştı

Sudani: Irak olarak, İran ve ABD arasında arabuluculuk yapabiliriz

Fransa'da yerel seçimlerin ikinci turunda sonuçlar netleşti

Borçlandırma işlemleri için son 3 gün uyarısı

Uludağ'da "kar" bilançosu rakamlara yansıdı: 58 yaralı, 83 mahsur

Demir-Çelik ihracatında şubat verileri açıklandı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de seyir halindeki öğrenci servisi alev aldı

Mersin’de güvenlik ve asayiş toplantısı yapıldı

Kolombiya'da askeri uçak düştü: 90 kişi hayatını kaybetti

Ramazan Bayramı tatilinde 31 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti

LGS başvuruları başladı

Ambulans uçak yenidoğan bebek için havalandı

Şırnak-Hakkâri kara yoluna çığ düştü