• BIST 100

    16650,05%2,42
  • DOLAR

    43,42% 0,06
  • EURO

    51,83% -0,07
  • GRAM ALTIN

    7254,47% -3,21
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 5,74

Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri

22 Mart 2023, Çarşamba 16:05
22 Mart 2023, Çarşamba 16:05
Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri

SANKO Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurten Budak, Ramazan ayında sağlıklı oruç tutabilmek için beslenme düzenine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Budak, “Yaklaşan ramazan ayında sağlıklı kalabilmek için düzensiz beslenmeden kaçınmalı, bol su tüketmeli ve hareketsiz kalmamalıyız” dedi.
Yanlış iftar ve sahur beslenmesi sonucunda kan şekerinde dengesizlikler, ağırlık hissi, kabızlık, mide ve sindirim sıkıntıları, bağışıklık sisteminde zayıflama, konsantrasyon bozukluğu gibi yan etkiler olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Budak, bu nedenle Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı.
Vücudu susuz bırakmamak ve zararlı maddelerden arındırmak için sahur, iftar ve iftar sonrasında mutlaka bol su tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Budak, Ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili şu önerilerde bulundu:
“Su tüketimini ihmal etmeyin”
Prof. Dr. Budak, “Oruçla beraber vücut uzun süre susuz kalıyor, bu nedenle iftar sonrası sekiz bardak su için. Şekerli ve gazlı içecekler susuzluğunuzu gidermediği gibi susuz kalmanıza neden olur. Bu içecekleri hiç içmeyin, çayı ve kahveyi de şekersiz tüketin” şeklinde konuştu.
“Sahurda mutlaka yiyecek tüketin”
Prof. Dr. Budak, “Vücudu akşam iftar öğününe kadar aç bırakmamak ve enerji almak üzere sahurda mutlaka yiyecek tüketin. Peynir, zeytin, yumurta, yoğurt, süt, tam tahıllı ekmek, çorba, sebze yemekleri, kuru meyve kompostoları ve haftada 2-3 kez bir avuç kadar fındık, Antep fıstığı, ay çekirdeği, tahin helvası yemek, kanda şeker dengesini korur ve açlığı bastırır. Beyaz undan yapılmış poğaça, kurabiye gibi hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden uzak durun. Sahurda unlu ve kızartma gibi yağlı yemekler yemek vücut ağırlığınızın artmasına neden olduğundan tüketmeyin. Acı ve fazla baharatlı yemekler yemeyin. Yemeklerinize tuz eklemeyin. Her öğünde yemeklerinizi yavaş tüketin ve iyi çiğneyin. Çok fazla tuz içermesinden dolayı turşu yemeyin. Kızarmış yiyecekleri tercih etmeyin” dedi.
“İftarda mutlaka dengeli beslenin”
Prof. Dr. Budak, “İftarda çok çeşitli ve fazla miktarda besin tüketmeyin. İftara çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp, 10-15 dakika sonra diğer yemeklerle devam edin. Öğünde bir porsiyondan fazla olmamak üzere etli yemekler, ekmek, bulgurlu yemekler, makarna, börek, salata tüketin. Kuru fasulye, nohut ve mercimekli yemekler gibi kuru baklagil yemeklerini ve balığı haftada 2-3 kez mutlaka tüketilmelidir. İftardan sonra özellikle portakal, mandalina gibi meyveleri her gün, sütlü tatlıları (sütlaç, güllaç, muhallebi gibi) haftada 2 defa tüketin. Her öğünde yemeklerinizi yavaş ve iyice çiğneyin. Şeker, kalp ve hipertansiyon hastasıysanız tatlı yerine meyve tercih edilebilir” ifadelerini kullandı.
“Özellikle iftardan sonra hareket edin”
Prof. Dr. Budak, “Hareket etmek bedenin yanı sıra ruh sağlığının da korunmasında yararlıdır. Düzenli hareket etmemek vücudun yavaş çalışmasına ve ağırlığının artmasına neden olur. Bundan dolayı özellikle iftardan bir saat sonra her gün açık havada 40- 45 dakika kadar yürüyüş yapın” diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 7 yaralı

Pakistan ve Bangladeş arasında 14 yıl sonra uçuşlar yeniden başladı

Bin Ukraynalı askerin cenazesi teslim alındı

Kocaeli’de 23 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Rusya: Belaya Bereza'nın kontrolü Rusya'ya geçti

İzmit'teki TÜPRAŞ rafinerisinde patlama

AB'den Ukrayna'ya yeni destek paketi

MEB Moğolistan Hükümeti heyeti ile çalışma toplantısı düzenlendi

Mersin için kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve su baskınlarına dikkat

Balıkesir'de 3,6 büyüklüğünde deprem

Nijerya’da Lassa ateşi kaynaklı can kaybı 17’ye yükseldi

Afyonkarahisar merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli yakalandı

ABD: Ukrayna'da 1 haftalık ateşkes ilan edildi

Gaziantep'te servis minibüs devrildi: 10 yaralı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi Türkiye'ye geliyor

Açık Öğretim Okullarında 2’nci dönem kayıt ve sınav takvimi güncellendi

Siyonist işgalciler Gazze'de sivilleri hedef aldı: 2 şehit, çok sayıda yaralı

Portekiz’de Kristin Fırtınası nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

İngiltere Başbakanı Starmer Çin'de

Gaziantep'te halk sağlığını hiçe sayan işletmeye 3 gün kapatma cezası

Nijerya’da protestolara polis müdahale etti: 3 ölü, 17 yaralı

Han Yunus'ta işgal saldırısında 2 kişi şehit oldu

Batman Gazetesi 64. Yayın Yılını Kutluyor

AB'den İran'a yeni yaptırım kararı

İran, protestolarda ölenlerin ismini açıklayacak

Malatya'da aranan 3 hükümlü yakalandı

Ağrı'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 7 yaralı

Pakistan ve Bangladeş arasında 14 yıl sonra uçuşlar yeniden başladı

Bin Ukraynalı askerin cenazesi teslim alındı

Kocaeli’de 23 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Rusya: Belaya Bereza'nın kontrolü Rusya'ya geçti