• BIST 100

    14059,18%0,54
  • DOLAR

    42,61% 0,05
  • EURO

    49,97% 0,27
  • GRAM ALTIN

    5775,32% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9309,49% 0,19

Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri

22 Mart 2023, Çarşamba 16:05
22 Mart 2023, Çarşamba 16:05
Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri

SANKO Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurten Budak, Ramazan ayında sağlıklı oruç tutabilmek için beslenme düzenine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Budak, “Yaklaşan ramazan ayında sağlıklı kalabilmek için düzensiz beslenmeden kaçınmalı, bol su tüketmeli ve hareketsiz kalmamalıyız” dedi.
Yanlış iftar ve sahur beslenmesi sonucunda kan şekerinde dengesizlikler, ağırlık hissi, kabızlık, mide ve sindirim sıkıntıları, bağışıklık sisteminde zayıflama, konsantrasyon bozukluğu gibi yan etkiler olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Budak, bu nedenle Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı.
Vücudu susuz bırakmamak ve zararlı maddelerden arındırmak için sahur, iftar ve iftar sonrasında mutlaka bol su tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Budak, Ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili şu önerilerde bulundu:
“Su tüketimini ihmal etmeyin”
Prof. Dr. Budak, “Oruçla beraber vücut uzun süre susuz kalıyor, bu nedenle iftar sonrası sekiz bardak su için. Şekerli ve gazlı içecekler susuzluğunuzu gidermediği gibi susuz kalmanıza neden olur. Bu içecekleri hiç içmeyin, çayı ve kahveyi de şekersiz tüketin” şeklinde konuştu.
“Sahurda mutlaka yiyecek tüketin”
Prof. Dr. Budak, “Vücudu akşam iftar öğününe kadar aç bırakmamak ve enerji almak üzere sahurda mutlaka yiyecek tüketin. Peynir, zeytin, yumurta, yoğurt, süt, tam tahıllı ekmek, çorba, sebze yemekleri, kuru meyve kompostoları ve haftada 2-3 kez bir avuç kadar fındık, Antep fıstığı, ay çekirdeği, tahin helvası yemek, kanda şeker dengesini korur ve açlığı bastırır. Beyaz undan yapılmış poğaça, kurabiye gibi hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden uzak durun. Sahurda unlu ve kızartma gibi yağlı yemekler yemek vücut ağırlığınızın artmasına neden olduğundan tüketmeyin. Acı ve fazla baharatlı yemekler yemeyin. Yemeklerinize tuz eklemeyin. Her öğünde yemeklerinizi yavaş tüketin ve iyi çiğneyin. Çok fazla tuz içermesinden dolayı turşu yemeyin. Kızarmış yiyecekleri tercih etmeyin” dedi.
“İftarda mutlaka dengeli beslenin”
Prof. Dr. Budak, “İftarda çok çeşitli ve fazla miktarda besin tüketmeyin. İftara çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp, 10-15 dakika sonra diğer yemeklerle devam edin. Öğünde bir porsiyondan fazla olmamak üzere etli yemekler, ekmek, bulgurlu yemekler, makarna, börek, salata tüketin. Kuru fasulye, nohut ve mercimekli yemekler gibi kuru baklagil yemeklerini ve balığı haftada 2-3 kez mutlaka tüketilmelidir. İftardan sonra özellikle portakal, mandalina gibi meyveleri her gün, sütlü tatlıları (sütlaç, güllaç, muhallebi gibi) haftada 2 defa tüketin. Her öğünde yemeklerinizi yavaş ve iyice çiğneyin. Şeker, kalp ve hipertansiyon hastasıysanız tatlı yerine meyve tercih edilebilir” ifadelerini kullandı.
“Özellikle iftardan sonra hareket edin”
Prof. Dr. Budak, “Hareket etmek bedenin yanı sıra ruh sağlığının da korunmasında yararlıdır. Düzenli hareket etmemek vücudun yavaş çalışmasına ve ağırlığının artmasına neden olur. Bundan dolayı özellikle iftardan bir saat sonra her gün açık havada 40- 45 dakika kadar yürüyüş yapın” diye konuştu.

Kudüs'te gerilim yeniden tırmandı: Siyonist Yahudiler yine Aksa'ya saldırdı

Uzmanından uyarı: Mide kanamalarında gastroskopi önemli rol oynuyor

Uyanık: “Esnaf Seçimden Seçime Hatırlanmak İstemiyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin, yarın Aşkabat'ta görüşecek

Hasankeyf’te Büyük İmar Müjdesi: Turizmin Kalesinde Yeni Dönem Başlıyor

Afganistan, mülteciler ve yerinden edilenlere yardım için anlaşmalar imzaladı

Batı Şeria'da art arda baskınlar: Siyonist rejimin yeni işgal hamlesine HAMAS'tan tepki

Malatya'da Hayır Çarşısın'a destek verenlere teşekkür buluşması düzenlendi

Pakistan'da medrese çocuklarının bulduğu cisim patladı: 2 ölü 16 yaralı

İşgal rejimi Rafah’ta iki Filistinliyi şehit etti

Francesca Albanese: Gazze'de gerçek bir ateşkes yok, israil etnik temizlik peşinde

Uzmanlardan kritik uyarı: Erkek kısırlığı çevresel etkenlerle artıyor

Myanmar'da hastane bombalandı: 31 ölü

İngiltere’nin vatandaşlık iptali  krizi: Siyahi ve Asyalı Britanyalılar 12 kat daha fazla hedefte

Edirne’de sis nedeniyle 10 araçlı zincirleme kaza: 7 yaralı

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Ücretli öğretmenlik son bulmalı, atamalar artırılmalı

İstanbul'da uyuşturucu soruşturmasında 4 şüpheli tutuklandı

Ukrayna'nın geniş çaplı İHA saldırısı Moskova'daki tüm havaalanlarında uçuşları durdurdu

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çocuklarda 'Konuşma gecikmesi'ne dikkat çekildi

İstanbul Valiliği’nden 3 çocuğun hayatını kaybettiği yangına ilişkin açıklama

Mardin’de silah kaçakçılığı operasyonunda çok sayıda silah ele geçirildi

BESO Başkanı Çiftçi'den esnafa büyük destek: Uygun fiyatlı araç siparişleri teslim edildi

Van’da zincirleme trafik kazası: 3 kişi yaralandı

Gazze'de dondurucu soğuk: 8 aylık bebek soğuktan şehit oldu

Bakan Bolat: Dünya ticareti uzun süredir bir politika belirsizliğine sürükleniyor

Şanlıurfa’da kaçak elektrik kullanan gizli kripto üretim tesisi tespit edildi

Kasım ayının en yüksek sıcaklığı Cizre’de kaydedildi

Öğrenciler Kur'an'ı Kerim öğreniyor

Gazze'de çadır kampları sular altında kaldı

Balıkesir'de 4,9 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kudüs'te gerilim yeniden tırmandı: Siyonist Yahudiler yine Aksa'ya saldırdı

Uzmanından uyarı: Mide kanamalarında gastroskopi önemli rol oynuyor

Uyanık: “Esnaf Seçimden Seçime Hatırlanmak İstemiyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin, yarın Aşkabat'ta görüşecek

Hasankeyf’te Büyük İmar Müjdesi: Turizmin Kalesinde Yeni Dönem Başlıyor

Afganistan, mülteciler ve yerinden edilenlere yardım için anlaşmalar imzaladı

Batı Şeria'da art arda baskınlar: Siyonist rejimin yeni işgal hamlesine HAMAS'tan tepki