-
BIST 100
16198,36%0,92
-
DOLAR
44,35% 0,04
-
EURO
51,48% -0,06
-
GRAM ALTIN
6472,97% 1,52
-
Ç. ALTIN
10740,95% 0,00
Sağlık Bakanlığı’ndan onay aldı! Türkiye'de ilk
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Sağlık Bakanlığı’ndan onay aldı! Türkiye'de ilk
Süleyman Demirel Üniversitesi Teknokent’te bulunan bir firma, 2015 yılında başladığı AR-GE çalışmalarından başarılı sonuç alarak, 2019 yılında KOSGEB’in destekleriyle ilk yerli kemik çimentosu üretmeye başladı.
Total eklem protezlerinin yanı sıra, kırık tespiti ve osteoporoza bağlı vertebra kırıklarının tedavisi ve eklem ile kemiklerin yeniden yapılmasında kullanılan kemik çimentosu için AR-GE çalışmalarına devam eden firma, başarısını yeni ürünle taçlandırdı. Firma, yeni ürettiği yerli antibiyotikli kemik çimentosu için Sağlık Bakanlığı İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı’ndan onay belgesini aldı. Cerrahi alanlarda hayati öneme sahip bir medikal ürün olan antibiyotikli kemik çimentosunun yerli üretimi bu alandaki ithalatı da yüzde 50 azaltacak.
“Antibiyotikli versiyonu için onay alındı”
Firmanın sahibi Yavuz Genç, Türkiye’nin tıbbi cihaz alımında en az bir ürünün dışa bağımlılığını sona erdirmek amacıyla 2015 yılında yola çıktıklarını ve yaklaşık 4 yıl süren çalışmaların ardından kemik çimentosu üretmeye başladıklarını ifade etti. Bir hafta önce de ürünün antibiyotikli versiyonu için versiyonunu Sağlık Bakanlığı İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı’ndan onaylı sertifikayı aldıklarını belirten Genç, bu ürünün de cerrahların kullanımına sunulduğunu söyledi.
“Antibiyotikli versiyonu cerrahlar tarafından oldukça tercih ediliyor”
Antibiyotikli kemik çimentosunun, enfeksiyon riski taşıyan hastalarda protez ile doku arasındaki mikroorganizmaların oluşumunu engellediğini ve bu yüzden cerrahlar tarafından oldukça tercih edildiğini belirten Yavuz Genç, “Bu ürünler, herhangi bir travmaya bağlı vertabiada oluşan kırıklarda enjekte edilerek, dokunun tekrar eski haline gelmesini ve sağlam bir yapıya kavuşup, stabil olmasını sağlıyor. Şu anda ürünlerimiz Türkiye genelinde en çok beğenilerek kullanılan ürünlerdir. Bunun yanı sıra antibiyotiksiz kemik çimentosu vakalarda kullandırdığımız ürünlerimizdir” diye konuştu.
“6 ülkeye ihracatımız var, Almanya’da bir şirketle görüşüyoruz”
Genç, kemik çimentosunun yaklaşık bir yıldır yurtdışındaki sağlık kuruluşlarına ihraç edildiğini ifade ederek, “Halihazırda 6 ülkeye ihracatımız var. Bunlar yakın ülkelerimiz ve Asya ülkeleri. Avrupa ülkelerinden sadece Almanya’da görüştüğümüz bir şirket var. Onlara da yakın zamanda ürünlerimizi göndermeye başlayacağız. Şu ana kadar ihraç ettiğimiz ürünlerle ilgili iyi geri dönüşler alıyoruz. Ürünlerimiz dışa bağımlılığımızı ciddi anlamda azalttı çünkü tıbbi cihazda yüzde 85 oranında dışa bağımlı bir ülkeyiz. Biz orta biyolojik ürünlerdeyiz ama tıbbi cihaz çok geniş bir kalem ve ülkemiz yerli üretimde son yıllarda çok ciddi bir ivme kazandı. Bu alanda yerli üreticilerle bizle iyi bir uyum sağlıyoruz. Yerli protez üreticileri yerli kemik çimentosunu tercih ediyorlar. Şu anda ithal olan kemik çimentolarıyla ciddi rekabet halindeyiz. Onların farklı bir fiyat politikası var ancak bizim de karşı bir savımız var. Kendi ürünümüzde kemik çimentosunda dışa bağımlılığı yüzde 50 azalttık diyebiliriz” dedi.
“İthalatı azaltmak için büyük şirketlerle diyalog halindeyiz”
Genç, şu an döviz kurlarının yüksek olmasından dolayı kemik çimentosu gibi ürünlerin ithal olarak ülkeye gelmesinin zorlaştığını söyledi. Bu konuda görüştükleri distribütör firmalar olduğunu kaydeden Genç, “İthal ettikleri kemik çimentosunu yerliye çevirmek üzere büyük şirketlerle diyalog halindeyiz. Ülke olarak üretmeye ihtiyacımız var. Bu konuda da yüksek teknolojili ürünleri seçip üretmeliyiz. Tüm üniversitelerimizin özellikle tıbbi cihaz alanında üretime ve AR-GE’ye destek olmalarını girişimcilerimizle sanayicilerimizin de bu konuda ellerini taşın altına koyarak üniversite sanayi işbirliğini verimli şekilde değerlendirmelerini dilerim” ifadelerini kullandı.
Aşırı yağış sonrası çiftçilere hayati uyarılar
ALES başvuru süreci başladı
Siyonist rejim Gazze'de 3 Filistinliyi şehit etti
Yalova’da işçi servisi kaza yaptı: 1 ölü, 20 yaralı
Brent petrol 96,68 dolara geriledi
Bursa organ bağışında Türkiye birinciliğini sürdürüyor
3 ilde izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerine operasyon: 5 gözaltı
İşsizlik oranı son 21 yılın en düşük seviyesine indi
ZMO'dan çiftçilere kritik uyarı: Yağış sevindirdi, hastalık riski kapıda
Bayram sonrası esnaf dertli: Satışlar beklentinin altında kaldı, girdi maliyetleri arttı
İşgalci ABD, Hark ve Hürmüz Boğazı kıyılarında stratejik kontrol peşinde
Kuyumcular: Altındaki düşüş alım fırsatı oluşturdu
“Huzur İstanbul” uygulamasında bin 65 gözaltı
Bursa’da ekmek fiyatlarına zam
FETÖ soruşturmasında 9 kişi hakkında gözaltı kararı
Moskova karşısında zorlanan Kiev, çözümü dış müdahalede arıyor
Lübnan'da siyonist rejime karşı caydırıcı güç: Hizbullah
Eski Knesset Başkanı Burg: En az 5 kez Mescid-i Aksa'yı bombalama girişimi oldu
Gastroşizisli bebek Diyarbakır'da sağlığına kavuştu
Gaziantep'te hapis cezası bulunan 2 şüpheli yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Katar Emiri Al Sani telefonda görüştü
10 siyasi partinin mali denetim kararları Resmi Gazete'de
Yalova’da uyuşturucu operasyonu: 3 kişi tutuklandı
Döviz kurlarında son durum
Kayseri pastırması AB’den coğrafi işaret tescili aldı
Altın yönünü yukarı çevirdi
Ülke genelinde yağışlı hava bekleniyor
Gazze'nin aşiretleri işgalle bağlantılı milislere tövbe çağrısı yaptı
Orta Doğu'ya binlerce asker sevk ediliyor: ABD'den yeni saldırı hazırlığı
Siyonist rejimden skandal adım: Filistinli esirler için idam yasası oylamaya gidiyor
Yükleniyor







