• BIST 100

    17026,44%1,14
  • DOLAR

    43,83% 0,01
  • EURO

    51,72% 0,07
  • GRAM ALTIN

    7264,84% 1,15
  • Ç. ALTIN

    11874,26% 0,29

Salgın döneminde ticarete can verdi! Kritik önemi bir kez daha ortaya çıktı

26 Temmuz 2020, Pazar 10:03
26 Temmuz 2020, Pazar 10:03
Salgın döneminde ticarete can verdi! Kritik önemi bir kez daha ortaya çıktı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Salgın döneminde ticarete can verdi! Kritik önemi bir kez daha ortaya çıktı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ekonomik aktiviteleri sekteye uğratırken uluslararası ticareti de durma noktasına getirdi. Normalleşme süreci ile birlikte ekonomik hareketlilik kademeli olarak normale dönüyor ancak salgın döneminde dünya demiryolu taşımacılığının önemini tecrübe ederek tekrar gördü. Hava kargo her ne kadar bu süreçte çalışsa da maliyet avantajıyla demiryolu bir adım daha öne çıktı. Öyle ki Türkiye de kapanan sınır kapılarına rağmen demiryolunu devreye sokarak ihracatına devam etti. Demiryolu lojistiğinin pandemi döneminde en güvenilir taşıma modeli olduğunu söyleyen Pasifik Eurasia CEO’su Murat Karatekin, “Burada avantajlı ve istikrarlı navlunlar da bu zor süreçte sektöre destek verdi” dedi.

İHRACATIN ÖNÜ AÇILDI

Demiryolu taşımacılığının pandemi döneminde sevkiyatların etkilenmemesini sağladığını belirten Karatekin, “Taşımaların sürekliliği ve stabilitesi açısından en güvenilir lojistik modeli haline geldi. Pandemi döneminde lojistik sektörüne baktığımızda karayolu ve havayolu taşımacılığının durma noktasına geldiğini, deniz yollarında ise navlunların tavan yaptığını görüyoruz. Demiryolu taşımacılığında ise hacimsel olarak ciddi artışlar meydana gelmesine rağmen, navlunlarda düşüş yaşandı. Böylece ihracatçılarımızın önünü açarak, yeni siparişler almaları, yeni pazarlara açılmalarını kolaylaştırmanın yanında yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmelerine de yardımcı olduk. İthalatçılarımızın ise maliyet yüklerini azaltarak ülkemizin dış açığına bir nebze de olsa katkıda bulunabildik” şeklinde konuştu.

AVANTAJ SAĞLIYOR

Başta eski Sovyet ülkeleri olmak üzere o bölgedeki ana yük taşıma modelinin demiryolu olduğunu aktaran Karatekin, şunları söyledi:

“Bu coğrafyada irili ufaklı depo, fabrika ve çeşitli işletmeler iltisak hatları ile ana demiryolu ağlarına bağlı. Türkiye ile bu ülkeler arasında yük taşımacılığında demiryolunun kullanılması, ekonomik aktiviteler ve faaliyetlerin gelişiminde önemli avantajlar sağlıyor. Bakü-Tiflis-Kars hattı sayesinde denize kıyısı olmayan ve zor coğrafi şartlarda bulunan söz konusu ülkelere hava şartlarından etkilenmeden, navlun masraflarını minimize ederek 20 gün gibi kısa transit sürelerde taşıma imkânı sağlanabiliyor. Demiryolları, en kötü şartlarda bile istikrarlı taşıma ağır yükleri istikrarlı bir şekilde taşıyabiliyor. Ayrıca Rusya ve Çin gibi ülkelerin içlerine erişim sağlayıp Avrupa’ya ihracatta hız ve maliyet avantajları sunuyor.”

12 GÜNDE ÇİN’DEN İZMİT’E

Bu ayın başında Çin’den Avrupa’ya uzanan transit taşımacılıkta şu ana kadar ulaşılabilen en kısa süreyle tamamlanan demiryolu yolculuğunu gerçekleştirdiklerini aktaran Murat Karatekin, “Çin’in Kazakistan sınırında bulunan Khorgos (Altınkol) Limanı’ndan kalkan China Railway Ekspress, 12 gün gibi kısa bir sürede İzmit’te Köseköy’e ulaştı. Bu süre özelikle ihracatçılarımız ile ham madde ve yarı mamül ithalatı yaparak tam mamül üretim yapan firmalarımızın karlılığı ve gelecekteki yatırımları için son derece önemli bir adım oldu” şeklinde konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Erzurum'da minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 yaralı

Ramazan ayında da siyonist işgalcilerin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 72 bin 73’e yükseldi

İçişleri Bakanlığı Yalova’daki saldırıyla ilgili müfettiş görevlendirdi

Hindistan'da ambulans uçak düştü

Meksika'da kartel liderinin öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda 55 kişi öldü

Nijerya’da köylere silahlı saldırı: 10 ölü

AB ile Macaristan arasında Rusya anlaşmazlığı

Fransa CumhurbaşkanıMacron ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb Paris'te görüştü

Almanya Başbakanı Merz, Çin'e gidiyor

Hollanda'da yeni azınlık hükümeti yemin ederek göreve başladı

ABD'nin Kuzeydoğunu etkisi altına alan şiddetli kar fırtınası nedeniyle 7 eyalette olağanüstü hal ilan edildi

Çin'de 5,1 büyüklüğünde deprem

Tarifeler konusunda anlaşmazlık nedeniyle AB-ABD anlaşması askıya alındı

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanoviç, işgal rejimi ile askeri işbirliğine karşı duruyor

İslam İşbirliği Teşkilatı, Batı Şeria gündemiyle acil toplanacak

Güney Kore'de orman yangınları nedeniyle ulusal seferberlik ilan edildi

ABD, Beyrut'taki elçilik personelini tahliye edecek

Malatya'da park halindeki otomobilde yangın

AB'den Schengen vizelerinde yeni düzenleme

Peru'da askeri helikopter düştü: 15 ölü

Cizre'de öğrencilere YKS semineri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Meşru dairede kalmak suretiyle süreci menziline ulaştıracağız

Nepal'de yolcu otobüsü nehre düştü: 19 ölü, 24 yaralı

Kötü bir ağız ve diş sağlığı, çeşitli hastalıklara neden olabiliyor

Vaiz Nergis: Ramazan ayı sabır, paylaşma ve bereket ayıdır

Ailede kaliteli beraberliği yakalayamayan çocuklar risk altında

Meksika'da kartel liderinin öldürülmesinin ardından sokaklar savaş alanına döndü

Şırnak'ta alacak-verecek kavgası cinayetle bitti

Gaziantep İl Müftüsü Soykök: Ramazan aynı zamanda yardımlaşma ve paylaşma ayıdır

Başkan Er: Ramazan ayının ruhuna ve manevi iklimine uygun etkinlikler düzenliyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Erzurum'da minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 yaralı

Ramazan ayında da siyonist işgalcilerin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 72 bin 73’e yükseldi

İçişleri Bakanlığı Yalova’daki saldırıyla ilgili müfettiş görevlendirdi

Hindistan'da ambulans uçak düştü

Meksika'da kartel liderinin öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda 55 kişi öldü

Nijerya’da köylere silahlı saldırı: 10 ölü

AB ile Macaristan arasında Rusya anlaşmazlığı