• BIST 100

    15601,63%-0,65
  • DOLAR

    44,05% -0,04
  • EURO

    51,20% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7272,37% -0,39
  • Ç. ALTIN

    11762,06% -1,54

Salgın döneminde ticarete can verdi! Kritik önemi bir kez daha ortaya çıktı

26 Temmuz 2020, Pazar 10:03
26 Temmuz 2020, Pazar 10:03
Salgın döneminde ticarete can verdi! Kritik önemi bir kez daha ortaya çıktı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Salgın döneminde ticarete can verdi! Kritik önemi bir kez daha ortaya çıktı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ekonomik aktiviteleri sekteye uğratırken uluslararası ticareti de durma noktasına getirdi. Normalleşme süreci ile birlikte ekonomik hareketlilik kademeli olarak normale dönüyor ancak salgın döneminde dünya demiryolu taşımacılığının önemini tecrübe ederek tekrar gördü. Hava kargo her ne kadar bu süreçte çalışsa da maliyet avantajıyla demiryolu bir adım daha öne çıktı. Öyle ki Türkiye de kapanan sınır kapılarına rağmen demiryolunu devreye sokarak ihracatına devam etti. Demiryolu lojistiğinin pandemi döneminde en güvenilir taşıma modeli olduğunu söyleyen Pasifik Eurasia CEO’su Murat Karatekin, “Burada avantajlı ve istikrarlı navlunlar da bu zor süreçte sektöre destek verdi” dedi.

İHRACATIN ÖNÜ AÇILDI

Demiryolu taşımacılığının pandemi döneminde sevkiyatların etkilenmemesini sağladığını belirten Karatekin, “Taşımaların sürekliliği ve stabilitesi açısından en güvenilir lojistik modeli haline geldi. Pandemi döneminde lojistik sektörüne baktığımızda karayolu ve havayolu taşımacılığının durma noktasına geldiğini, deniz yollarında ise navlunların tavan yaptığını görüyoruz. Demiryolu taşımacılığında ise hacimsel olarak ciddi artışlar meydana gelmesine rağmen, navlunlarda düşüş yaşandı. Böylece ihracatçılarımızın önünü açarak, yeni siparişler almaları, yeni pazarlara açılmalarını kolaylaştırmanın yanında yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmelerine de yardımcı olduk. İthalatçılarımızın ise maliyet yüklerini azaltarak ülkemizin dış açığına bir nebze de olsa katkıda bulunabildik” şeklinde konuştu.

AVANTAJ SAĞLIYOR

Başta eski Sovyet ülkeleri olmak üzere o bölgedeki ana yük taşıma modelinin demiryolu olduğunu aktaran Karatekin, şunları söyledi:

“Bu coğrafyada irili ufaklı depo, fabrika ve çeşitli işletmeler iltisak hatları ile ana demiryolu ağlarına bağlı. Türkiye ile bu ülkeler arasında yük taşımacılığında demiryolunun kullanılması, ekonomik aktiviteler ve faaliyetlerin gelişiminde önemli avantajlar sağlıyor. Bakü-Tiflis-Kars hattı sayesinde denize kıyısı olmayan ve zor coğrafi şartlarda bulunan söz konusu ülkelere hava şartlarından etkilenmeden, navlun masraflarını minimize ederek 20 gün gibi kısa transit sürelerde taşıma imkânı sağlanabiliyor. Demiryolları, en kötü şartlarda bile istikrarlı taşıma ağır yükleri istikrarlı bir şekilde taşıyabiliyor. Ayrıca Rusya ve Çin gibi ülkelerin içlerine erişim sağlayıp Avrupa’ya ihracatta hız ve maliyet avantajları sunuyor.”

12 GÜNDE ÇİN’DEN İZMİT’E

Bu ayın başında Çin’den Avrupa’ya uzanan transit taşımacılıkta şu ana kadar ulaşılabilen en kısa süreyle tamamlanan demiryolu yolculuğunu gerçekleştirdiklerini aktaran Murat Karatekin, “Çin’in Kazakistan sınırında bulunan Khorgos (Altınkol) Limanı’ndan kalkan China Railway Ekspress, 12 gün gibi kısa bir sürede İzmit’te Köseköy’e ulaştı. Bu süre özelikle ihracatçılarımız ile ham madde ve yarı mamül ithalatı yaparak tam mamül üretim yapan firmalarımızın karlılığı ve gelecekteki yatırımları için son derece önemli bir adım oldu” şeklinde konuştu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Tekirdağ’da aranan 157 kişi yakalandı

Balıkesir'de 28 düzensiz göçmen yakalandı

Malatya'da kayısı bahçelerinde inceleme

Mardin'de kontrolden çıkan otomobil 3 kadına çarptı

Antalya'da göçmen botunda facia: 14 ölü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, savaşın etkili olduğu bölgelerde teyakkuzda

Niğde'de doğal gaz patlamasında yaralı sayısı 16'ya yükseldi

Mersin Limanı’nda denizi kirleten gemiye 13 milyon lira ceza

Brent petrol 86,62 dolara geriledi

Denizli'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Yalova'da uyuşturucu operasyonunda 6 gözaltı

Almanya: Enerji fiyatlarının artışından derin endişe duyuyoruz

Pakistan’da yakıt krizi nedeniyle tüm okullar 31 Mart’a kadar tatil edildi

Erdoğan ile Pezeşkiyan arasında telefon görüşmesi

İzmir'de zincirleme kaza: 3 yaralı

Trump ve Putin telefonda görüştü

Gazze'ye saldırılarda can kaybı 72 bin 133'e yükseldi

Milletvekili Dinç: İslam ülkeleri siyonizme ve küresel emperyalizme karşı net bir duruş sergilemeli

Niğde'de doğal gaz patlaması: 12 yaralı

Manisa'da 2 bin 580 sikke ve 235 tarihi obje ele geçirildi: 1 gözaltı

Siyonist işgalcilerin Gazze saldırıları sonucu şehit gazeteci sayısı 261'e yükseldi

ABD, Doğu Pasifik'te bir tekneye saldırdı: 6 ölü

Denizli'de 4.1 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: Birliğimizi korursak hiçbir zalim bize saldırmaya cesaret edemez

İran Kızılayı: ABD-israilin saldırılarında 13 bin 785 sivil birim hasar gördü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ile görüştü

Bazı kullanıcılar ‘yapay zeka psikozu’ riski altında olabilir!

Malatya'da cami yararına hurda toplayan 72 yaşındaki adam ölü bulundu

Siyonist rejim Orta Doğu'daki gündemden yararlanarak Gazze'de katliamlarını tırmandırıyor

Macaristan’dan AB’ye Rus enerji ürünlerine yasaklar derhal kaldırılsın

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tekirdağ’da aranan 157 kişi yakalandı

Balıkesir'de 28 düzensiz göçmen yakalandı

Malatya'da kayısı bahçelerinde inceleme

Mardin'de kontrolden çıkan otomobil 3 kadına çarptı

Antalya'da göçmen botunda facia: 14 ölü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, savaşın etkili olduğu bölgelerde teyakkuzda

Niğde'de doğal gaz patlamasında yaralı sayısı 16'ya yükseldi