• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Sıfırlarının fiyatı uçunca vatandaşlar tamircilere koştu

18 Temmuz 2021, Pazar 22:52
18 Temmuz 2021, Pazar 22:52
Sıfırlarının fiyatı uçunca vatandaşlar tamircilere koştu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Sıfırlarının fiyatı uçunca vatandaşlar tamircilere koştu

Tatilde yeni bir valiz almak yerine eski valizlerini kullanmayı tercih eden vatandaşlar tamircilere yöneldi. Yaklaşık 40 yıldır Eskişehir'de valiz ve çanta tamirciliği yapan İsmail Filiz, “Hem yaz dönemi hem de 9 günlük bayram tatili nedeniyle millet tatile
gidiyor. Geçen bayram kısıtlama olduğu için bu bayramda insanlar çok daha fazla tatile gidiyor. Tabii şimdi tatile gidileceği için çanta ve valize ihtiyaçları var. Piyasaya bakıyorlar sıfır valizler çok pahalı. Sıfır ve kaliteli valizin fiyatı en az 450-500 lira. Ucuza da alabiliyorlar, ancak onlar çok kısa sürede darbe görünce kırılır, yıpranır, bozulur.

Dolayısıyla insanlar tatile gitmeden önce eski valizlerini tamir ettirmek için bize getiriyor. Biz senede yaz başlayınca ve bayramdan önce olmak üzere 2-3 kere böyle yoğunluk görüyoruz. Şu anda bayram öncesindeyiz. Dolayısıyla doğal olarak tamir için gelen valiz ve çanta sayısı çok arttı. Son bir haftadır işlerimizde yüzde 100 artış var diyebiliriz. Bu yoğunluk 1 hafta kadar devam eder” diye konuştu.

'Sıfır valiz fiyatları artınca talep yoğunlaştı'

Tamirci İsmail Filiz, piyasada bulunan sıfır valizlerin fiyatı yükselince tamire gelen vatandaş sayısının arttığını belirtti. Filiz, “Eski bayramlarda da yoğunluk olurdu, ancak bu bayram birkaç açıdan farklı ve o yüzden rağbet çok. İlk olarak son bayramlarda insanların dışarıya çıkamaması, tatile gidememesi, ikinci olarak ise piyasadaki sıfır valizlerin fiyatının çok fazla artmasından kaynaklanıyor. Bu yüzden insanlar eski valizlerini tamir ettirip kullanıyorlar. Biz de bozulan valizleri atık olmaktan kurtarıp yeniden hayata katıyoruz” dedi.

'Her türlü tamir mümkün'

Valizlerde oluşan zarara göre tamir ücretinin değiştiğini söyleyen Filiz, her türlü tamiri yapabildiğini ve bir valizi atık olmaktan kurtardığını belirtti. Filiz, sözlerine şöyle devam etti:

“Valizlere yapılan darbe sonucunda oluşan her türlü kırık, bozulma durumunu düzetebiliyoruz. Plastik valizleri kaynak yaptırıyoruz. Kumaşlı valizleri ise sıfırdan ürün takarak tamir ediyoruz. Ortalama bir valizin tamiri için 50 lira gibi bir maliyeti var. Ancak bu hiçbir zaman sabit değil. Yapılan tamire göre bu fiyat değişiyor. Şimdi çok darbe görmüş bir valizi tamir için getirdiği zaman fiyatlar çok fazla çıkar. O zaman da yapmıyoruz. Müşteriye diyoruz ki ‘Gidip yenisini alınız. Çünkü bunun maliyeti çok olacak’. Ben gerekirse sıfırdan bir valiz bile üretebilirim, ancak burada önemli olan işçi masrafı, takılan ürünün masrafının ne kadar olduğudur. Çünkü 10 liraya bir ayak taktırabiliyorsunuz, 50 liraya da taktırabiliyorsunuz. Ürünün kalitesine göre bu değişiyor.”

“Yeni valiz alırken fiyat değil kaliteye bakmalı”

Yeni bir valiz satın alırken fiyattan önce kaliteye bakılması gerektiğini söyleyen Filiz, sebebini şu şekilde anlattı:

“Yeni bir valiz alırken kesinlikle pahalı da olsa kaliteli olanı tercih edilmeli. Çünkü 100 liraya aldığımız bir valizi 500 lira olan valizle kıyaslayamayız. Valizler arasında fark olmasaydı fiyatlarda da bu kadar değişiklik olmazdı. Dükkâna gidiyorsunuz, ‘Bu valiz çok kaliteli, kırılmaz’ diye size satmaya çalışıyorlar. Bakıyorsunuz, fiyatı 150 lira. 150 liraya aldığınız bir valiz bu piyasada ne kadar kaliteli olabilir ki? Dün bir müşteri geldi. Gelen müşteri yanındaki müşteriye anlatıyor; ‘Usta bana demişti 'git ve o valizden al' diye. Gittim ve baktım. Söylediği valiz 500 liraydı. Almadım. Ama o günden bugüne kadar 10 tane valiz daha almışımdır ve her biri kısa sürede elimde patladı. Tamire getirmek zorunda kaldım. O gün 500 liralık valizi alsaydım bu kadar valiz almak zorunda kalmazdım’. Dolayısıyla ucuza almak yerine kaliteli valiz alalım, bir kere alıp yıllardır kullanalım.”

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İran Hürmüz Boğazı'ndan 20 geminin geçişine izin verdi

ABD'de hemzemin geçitte tren minibüse çarptı: 5 ölü

Bölge Ekonomisi Diyarbakır’da Masaya Yatırıldı

Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı

Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi

Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı

Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp

Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor

Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı

Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor

Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor

Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı

Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı

Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı

Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı

Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi

Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı

Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu

Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı

Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı

Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz

Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!

Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya teknolojik altyapısıyla modern bir şehir haline gelecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü

Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır

Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı

Aniden yola fırlayan çocuk ölümden döndü

Eğil ve Kocaköy'e doğalgaz müjdesi: Kamulaştırma süreci başladı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran Hürmüz Boğazı'ndan 20 geminin geçişine izin verdi

ABD'de hemzemin geçitte tren minibüse çarptı: 5 ölü

Bölge Ekonomisi Diyarbakır’da Masaya Yatırıldı

Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı

Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi

Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı

Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp