-
BIST 100
16000,19%-1,77
-
DOLAR
44,18% 0,15
-
EURO
50,70% -0,44
-
GRAM ALTIN
7236,19% 0,43
-
Ç. ALTIN
11627,35% -1,17
Sigortalı çalışan sayısı 1 milyon 43 bin arttı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Sigortalı çalışan sayısı 1 milyon 43 bin arttı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) istihdam izleme bülteni Mart 2021 verilerine göre, son bir yılda sigortalı ücretli çalışan sayısı 1 milyon 43 bin, KOBİ’lerde sigortalı çalışan sayısı ise 288 bin arttı. Mart ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 6 oranında artarak 21,4 milyon olarak gerçekleşmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, toplam sigortalı çalışanların yüzde 71,8’ini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grupta (4/a) artış yüzde 7,3 olurken, esnaf-çiftçi grubunda (4/b) değişimlere bakıldığında, esnaf sayısında yüzde 8 artış, çiftçi sayısında ise yüzde 5,1 düşüş görülmüştür. Kamu sektöründe sigortalı çalışan (4/c) sayısındaki artış ise yüzde 1,1’dir.
Beş ana sektörün istihdamı yıllık olarak gerilemiştir. Bu sektörler genelde COVID-19 salgınından en fazla etkilenen ve Nisan 2020’den itibaren istihdamının daraldığı faaliyet kollarıdır. Mart 2021’de konaklama ve yiyecekte yüzde 6,6, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve sporda yüzde 6,5 düzeyinde yıllık düşüşler gerçekleşmiştir. Ayrıca, idari ve destek hizmet faaliyetleri sektöründe de Kasım 2020’den itibaren gözlenen yüksek oranlı daralma eğiliminin devam ettiği gözlenmektedir. Diğer taraftan, ev içi hizmetlerin içerildiği hanehalklarının işveren olarak faaliyeti sektörü yüzde 32,3 oranındaki gerileme ile istihdamı en olumsuz gelişen sektördür.
İmalat, ticaret ve inşaat sektörlerinde istihdam görünümü göreli olarak olumludur. 2020 yılının ikinci yarısında toparlanma gösteren sektörlerde istihdam artışlarının hızlanarak devam ettiği görülmektedir. Mart 2021’de tarım, ormancılık ve balıkçılıkta yüzde 12, imalatta yüzde 10, inşaatta yüzde 21,5 ve toptan ve perakende ticaret sektörlerinde de yüzde 6,9 oranında istihdam artışları gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, pandemi nedeniyle önem kazanan insan sağlığı ve sosyal hizmetler sektöründe de yüksek oranlı (yüzde 38) istihdam artışları sürmektedir. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar sınıfında da yıllık istihdam artışı yüzde 16,6 seviyesindedir.
Mart 2021’de KOBİ sigortalı çalışan sayısı 647 bin artmıştır. Mart 2020’ye göre KOBİ sigortalı çalışan sayısı en fazla artan sektör 203 bin istihdam artışı ile bina inşaatı sektöründe olmuştur. Bu sektörü 78 bin artış ile insan sağlığı hizmetleri, 71 bin artış ile perakende ticaret ve 61 bin artış ile toptan ticaret sektörleri izlemiştir.
Kadın çalışan sayısı geçen aya ve geçen yıla göre yükselmiştir. Mart 2021’de sigortalı kadın çalışan sayısı bir yıl öncesine göre 288 bin artmıştır ancak, 2020 yılı başında yüzde 31,3 olan sigortalı kadın çalışan sayısının toplam istihdam içindeki payı Mart ayında yüzde 30,9’a gerilemiştir.
MSB: Türkiye hava sahasına giren balistik mühimmat imha edildi
Karapınar’da anaokulu için protokol imzalandı
Gaziantep'te halı fabrikası işçilerinden ücret tepkisi: Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz
Mersin’de trafik güvenliği denetimi
Ağrı'da sismik izolatörlerin kullanıldığı 270 yataklı hastanenin inşası sürüyor
Elazığ Umut Kervanından onlarca aileye nakdi yardım
Akademisyen Ceylan: İran-ABD ve israil savaşı başka ülkelere yayılırsa üçüncü dünya savaşı olur
Vergiler konut satışlarını durma noktasına getirdi!
Beyaz Saray'da İran savaşı çatlağı: Trump'ın ekibi arasında görüş ayrılığı
Müftü Çiçek: Ramazan fırsat ayıdır, gafletle geçirilmemeli
Diyarbakır'da konut satışları bir ayda yüzde 31 arttı
Batman'da aranan 4 şüpheli operasyonla yakalandı
Gaziantep’te itikaf bereketi: İnsan hem huzur hem de rahatlama buluyor
Ramazanda tandır mesaisinde kadınlar hem çalışıyor hem evine destek oluyor
Gaziantep'te konut satışlarında artış yaşandı
Özer: Müslümanlar, Kudüs'ün hürmetinin ihlal edilmesine karşı mutlaka ses vermeli
İşgal altındaki toprakların kuzeyi füzelerle vuruldu: En az 80 siyonist yaralandı, yüzlerce ev yıkıldı
Şanlıurfa’da ‘Huzur-63’ uygulamasında 78 aranan şahıs yakalandı
Ara tatil ve bayram trafiği için uyarı: Uykusuz ve bakımsız araçla yola çıkmayı!
Mersin’de uyuşturucu operasyonlarında 351 kişi yakalandı
Hükümlü ve tutuklulara bayram nedeniyle açık görüş izni
Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ve kaçak ürün operasyonu: Bir kişi tutuklandı
HAMAS, Hollanda ve İzlanda'nın siyonist rejim aleyhindeki davaya katılımını memnuniyetle karşıladı
HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz’dan Dünya Kudüs Günü’ne katılım çağrısı
2026 YDUS başvuruları başladı
Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’tan TDV’nin 51'inci kuruluş yıl dönümü mesajı
Olayların başlangıcından bu yana Rusya ile ABD arasında ilk kritik görüşme
Öğrenciler için hazırlanan ara tatil etkinlik kitapları erişime açıldı
HÜDA PAR'lı Başkan Özhan, öğrencileri iftar sofrasında buluşturdu
SGK’dan "650 bin kişinin emekliliği iptal edildi" iddialarına yanıt
Yükleniyor






