• BIST 100

    11073,27%0,94
  • DOLAR

    42,11% 0,05
  • EURO

    48,70% 0,65
  • GRAM ALTIN

    5391,40% 0,00
  • Ç. ALTIN

    8953,99% 1,15

Sigortalı çalışan sayısı 1 milyon 43 bin arttı

07 Haziran 2021, Pazartesi 14:43
07 Haziran 2021, Pazartesi 14:43
Sigortalı çalışan sayısı 1 milyon 43 bin arttı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sigortalı çalışan sayısı 1 milyon 43 bin arttı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) istihdam izleme bülteni Mart 2021 verilerine göre, son bir yılda sigortalı ücretli çalışan sayısı 1 milyon 43 bin, KOBİ’lerde sigortalı çalışan sayısı ise 288 bin arttı. Mart ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 6 oranında artarak 21,4 milyon olarak gerçekleşmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, toplam sigortalı çalışanların yüzde 71,8’ini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grupta (4/a) artış yüzde 7,3 olurken, esnaf-çiftçi grubunda (4/b) değişimlere bakıldığında, esnaf sayısında yüzde 8 artış, çiftçi sayısında ise yüzde 5,1 düşüş görülmüştür. Kamu sektöründe sigortalı çalışan (4/c) sayısındaki artış ise yüzde 1,1’dir.

Beş ana sektörün istihdamı yıllık olarak gerilemiştir. Bu sektörler genelde COVID-19 salgınından en fazla etkilenen ve Nisan 2020’den itibaren istihdamının daraldığı faaliyet kollarıdır. Mart 2021’de konaklama ve yiyecekte yüzde 6,6, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve sporda yüzde 6,5 düzeyinde yıllık düşüşler gerçekleşmiştir. Ayrıca, idari ve destek hizmet faaliyetleri sektöründe de Kasım 2020’den itibaren gözlenen yüksek oranlı daralma eğiliminin devam ettiği gözlenmektedir. Diğer taraftan, ev içi hizmetlerin içerildiği hanehalklarının işveren olarak faaliyeti sektörü yüzde 32,3 oranındaki gerileme ile istihdamı en olumsuz gelişen sektördür.

İmalat, ticaret ve inşaat sektörlerinde istihdam görünümü göreli olarak olumludur. 2020 yılının ikinci yarısında toparlanma gösteren sektörlerde istihdam artışlarının hızlanarak devam ettiği görülmektedir. Mart 2021’de tarım, ormancılık ve balıkçılıkta yüzde 12, imalatta yüzde 10, inşaatta yüzde 21,5 ve toptan ve perakende ticaret sektörlerinde de yüzde 6,9 oranında istihdam artışları gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, pandemi nedeniyle önem kazanan insan sağlığı ve sosyal hizmetler sektöründe de yüksek oranlı (yüzde 38) istihdam artışları sürmektedir. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar sınıfında da yıllık istihdam artışı yüzde 16,6 seviyesindedir.

Mart 2021’de KOBİ sigortalı çalışan sayısı 647 bin artmıştır. Mart 2020’ye göre KOBİ sigortalı çalışan sayısı en fazla artan sektör 203 bin istihdam artışı ile bina inşaatı sektöründe olmuştur. Bu sektörü 78 bin artış ile insan sağlığı hizmetleri, 71 bin artış ile perakende ticaret ve 61 bin artış ile toptan ticaret sektörleri izlemiştir.

Kadın çalışan sayısı geçen aya ve geçen yıla göre yükselmiştir. Mart 2021’de sigortalı kadın çalışan sayısı bir yıl öncesine göre 288 bin artmıştır ancak, 2020 yılı başında yüzde 31,3 olan sigortalı kadın çalışan sayısının toplam istihdam içindeki payı Mart ayında yüzde 30,9’a gerilemiştir.

Türkiye genelindeki havalimanları 10 ayda 211 milyon yolcu ağırladı

Karayollarında 32 bin 845 levha kaldırıldı

Gümüşhane’de suç oranları önemli ölçüde düştü

Zonguldak’ta uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Gümüşhane-Bayburt Havalimanı 2026’da tamamlanacak

Rize'de hafızlığını tamamlayan 600 öğrenci için icazet töreni yapıldı

Hollanda'dan Romanya'ya 18 adet F-16 uçağı tedariği

ABD, Orta Doğu'daki Patriot füze savunma bataryalarını Güney Kore'ye sevk etti

Trabzon’da mülki idare amirleri değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi

Erzincan’da “Gazze Yararına Hayır Çarşısı” açıldı

Karadeniz'i Adriyatik'e bağlayacak demiryolu tüneli için işbirliği anlaşması imzalandı

Vali Çiftçi: Erzurum’da başıboş sokak hayvanları tamamen toplandı

ABD ile Kazakistan arasında kritik mineraller alanında işbirliği

Pakistan’da yolcu otobüsü ile tanker çarpıştı: 5 ölü, 4 yaralı

Mardin’de Filistin temalı geleneksel Danük Festivali düzenlendi

İzmir’de 17 düzensiz göçmen yakalandı

Zorunlu kış lastiği uygulaması:15 Kasım'da başlayacak

Otomobilin alev almasının ardından meydana gelen patlamada 7 kişi yaralandı

Drift atan sürücüye 46 bin lira ceza

DSÖ: Gazze'de 16 bin 500'den fazla kişi acil tıbbi bakıma ihtiyaç duyuyor

ABD, Rusya ve Çin'den nükleer silahsızlanma çalışması

TÜVTÜRK’ün “Hizmet Bedeli” Uygulamasına Karşı Hakkını Aradı

COP30 Liderler Zirvesi, Brezilya'da başladı

ABD’deki kargo uçağı kazasında ölü sayısı 12’ye yükseldi

Balıkesir'de 4,3 büyüklüğünde deprem

Avrupa'da kuş gribi alarmı

Bakanlık: Gebze’deki binanın çökmesi zemine bağlı

İki otomobil çarpıştı: 1 ölü , 3 yaralı

Bakan Tunç'tan noterlere yönelik yeni nöbet sistemine ilişkin açıklama

Belçika'da dron tehdidi nedeniyle Ulusal Hava Güvenliği Merkezi kurulacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Türkiye genelindeki havalimanları 10 ayda 211 milyon yolcu ağırladı

Karayollarında 32 bin 845 levha kaldırıldı

Gümüşhane’de suç oranları önemli ölçüde düştü

Zonguldak’ta uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Gümüşhane-Bayburt Havalimanı 2026’da tamamlanacak

Rize'de hafızlığını tamamlayan 600 öğrenci için icazet töreni yapıldı

Hollanda'dan Romanya'ya 18 adet F-16 uçağı tedariği