• BIST 100

    16162,23%-0,60
  • DOLAR

    44,34% 0,10
  • EURO

    51,44% -0,11
  • GRAM ALTIN

    6305,08% 0,45
  • Ç. ALTIN

    10700,19% -0,67

Sigortalı çalışan sayısı 1 milyon 43 bin arttı

07 Haziran 2021, Pazartesi 14:43
07 Haziran 2021, Pazartesi 14:43
Sigortalı çalışan sayısı 1 milyon 43 bin arttı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Sigortalı çalışan sayısı 1 milyon 43 bin arttı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) istihdam izleme bülteni Mart 2021 verilerine göre, son bir yılda sigortalı ücretli çalışan sayısı 1 milyon 43 bin, KOBİ’lerde sigortalı çalışan sayısı ise 288 bin arttı. Mart ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 6 oranında artarak 21,4 milyon olarak gerçekleşmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, toplam sigortalı çalışanların yüzde 71,8’ini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grupta (4/a) artış yüzde 7,3 olurken, esnaf-çiftçi grubunda (4/b) değişimlere bakıldığında, esnaf sayısında yüzde 8 artış, çiftçi sayısında ise yüzde 5,1 düşüş görülmüştür. Kamu sektöründe sigortalı çalışan (4/c) sayısındaki artış ise yüzde 1,1’dir.

Beş ana sektörün istihdamı yıllık olarak gerilemiştir. Bu sektörler genelde COVID-19 salgınından en fazla etkilenen ve Nisan 2020’den itibaren istihdamının daraldığı faaliyet kollarıdır. Mart 2021’de konaklama ve yiyecekte yüzde 6,6, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve sporda yüzde 6,5 düzeyinde yıllık düşüşler gerçekleşmiştir. Ayrıca, idari ve destek hizmet faaliyetleri sektöründe de Kasım 2020’den itibaren gözlenen yüksek oranlı daralma eğiliminin devam ettiği gözlenmektedir. Diğer taraftan, ev içi hizmetlerin içerildiği hanehalklarının işveren olarak faaliyeti sektörü yüzde 32,3 oranındaki gerileme ile istihdamı en olumsuz gelişen sektördür.

İmalat, ticaret ve inşaat sektörlerinde istihdam görünümü göreli olarak olumludur. 2020 yılının ikinci yarısında toparlanma gösteren sektörlerde istihdam artışlarının hızlanarak devam ettiği görülmektedir. Mart 2021’de tarım, ormancılık ve balıkçılıkta yüzde 12, imalatta yüzde 10, inşaatta yüzde 21,5 ve toptan ve perakende ticaret sektörlerinde de yüzde 6,9 oranında istihdam artışları gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, pandemi nedeniyle önem kazanan insan sağlığı ve sosyal hizmetler sektöründe de yüksek oranlı (yüzde 38) istihdam artışları sürmektedir. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar sınıfında da yıllık istihdam artışı yüzde 16,6 seviyesindedir.

Mart 2021’de KOBİ sigortalı çalışan sayısı 647 bin artmıştır. Mart 2020’ye göre KOBİ sigortalı çalışan sayısı en fazla artan sektör 203 bin istihdam artışı ile bina inşaatı sektöründe olmuştur. Bu sektörü 78 bin artış ile insan sağlığı hizmetleri, 71 bin artış ile perakende ticaret ve 61 bin artış ile toptan ticaret sektörleri izlemiştir.

Kadın çalışan sayısı geçen aya ve geçen yıla göre yükselmiştir. Mart 2021’de sigortalı kadın çalışan sayısı bir yıl öncesine göre 288 bin artmıştır ancak, 2020 yılı başında yüzde 31,3 olan sigortalı kadın çalışan sayısının toplam istihdam içindeki payı Mart ayında yüzde 30,9’a gerilemiştir.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Her yağışta tekrarlayan tehlike: Diyarbakır’da Maliye Konutları sular altında

MEB robot yarışması başvuru süresi uzatıldı

Şanlıurfa’da genç hasta nakille kalça protezinden kurtarıldı

Gaziantep'te FETÖ üyesi bir kişi yakalandı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er, MOTAŞ personeliyle bir araya geldi

Malatya'da Hayvan Bakımevi ve Doğal Yaşam Alanı projesinde çalışmalar devam ediyor

Şanlıurfa’da kasten öldürme suçundan aranan şahıs yakalandı

Batman'da mercimek tarlaları için kök çürüklüğü uyarısı

Konya Sanayi Odası’ndan ihracatı artırmaya yönelik uluslararası program

DMM: Gübre krizi iddiaları asılsızdır

355 kurşunluk gerçeğe sansür: Modi Hükümeti’nden siyonistleri savunan yasaklama kararı

Mil-Diyanet Sen’den iftiraya uğrayan öğretmen ile ilgili gecikmiş açıklamalara tepki

Konya’da yağışlar göllerin su seviyesini yükselti

"Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor" kitap fuarı Şişli'de devam ediyor

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı’ndan besicilere destek

Dolmuşta fenalaşan yolcu hastaneye yetiştirildi

Hürmüz Boğazı'nın etkisi firmalar alternatif enerjiye yönlendiriyor

İstanbul'da Eminanç kardeşler örgütüne operasyon: 5 şüpheli tutuklandı

HÜDA PAR’dan 'Ramazan Hoca' tepkisi: Kemalizm sopa olarak kullanılıyor

İzmir’de altın fiyatlarındaki düşüş kuyumcularda yoğunluk oluşturdu

Siyonist rejim ordusunda psikolojik çöküş: Yedek asker intihar etti

İzmir’de sağanak yağışlar etkili olacak

Köprü su altında kaldı, diyaliz hastası saatlerce bekledi

Batman'da 9 birimli yeni aile sağlığı merkezi inşa ediliyor

Bingöl’de bayram boyunca 32 trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı

Anayasa Mahkemesinde başkanvekilliği devir teslim töreni gerçekleştirildi

HAKSİAD Genç Şube Başkanı Çiftçi: Gençlerin en büyük sorunu finans ve tecrübe eksikliği

Nevruz kutlamalarında 170 kişi gözaltına alındı

Şanlıurfa’da sel mağduru aileye destek

Eğitim-Bir-Sen’den Ramazan Avuşmak açıklaması: Süreci yakından takip ediyoruz

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Her yağışta tekrarlayan tehlike: Diyarbakır’da Maliye Konutları sular altında

MEB robot yarışması başvuru süresi uzatıldı

Şanlıurfa’da genç hasta nakille kalça protezinden kurtarıldı

Gaziantep'te FETÖ üyesi bir kişi yakalandı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er, MOTAŞ personeliyle bir araya geldi

Malatya'da Hayvan Bakımevi ve Doğal Yaşam Alanı projesinde çalışmalar devam ediyor

Şanlıurfa’da kasten öldürme suçundan aranan şahıs yakalandı