• BIST 100

    16799,77%0,62
  • DOLAR

    43,51% 0,06
  • EURO

    51,45% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7042,80% 1,95
  • Ç. ALTIN

    12002,65% 1,83

Sigortalı çalışan sayısı 1 milyon 43 bin arttı

07 Haziran 2021, Pazartesi 14:43
07 Haziran 2021, Pazartesi 14:43
Sigortalı çalışan sayısı 1 milyon 43 bin arttı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Sigortalı çalışan sayısı 1 milyon 43 bin arttı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) istihdam izleme bülteni Mart 2021 verilerine göre, son bir yılda sigortalı ücretli çalışan sayısı 1 milyon 43 bin, KOBİ’lerde sigortalı çalışan sayısı ise 288 bin arttı. Mart ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 6 oranında artarak 21,4 milyon olarak gerçekleşmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, toplam sigortalı çalışanların yüzde 71,8’ini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grupta (4/a) artış yüzde 7,3 olurken, esnaf-çiftçi grubunda (4/b) değişimlere bakıldığında, esnaf sayısında yüzde 8 artış, çiftçi sayısında ise yüzde 5,1 düşüş görülmüştür. Kamu sektöründe sigortalı çalışan (4/c) sayısındaki artış ise yüzde 1,1’dir.

Beş ana sektörün istihdamı yıllık olarak gerilemiştir. Bu sektörler genelde COVID-19 salgınından en fazla etkilenen ve Nisan 2020’den itibaren istihdamının daraldığı faaliyet kollarıdır. Mart 2021’de konaklama ve yiyecekte yüzde 6,6, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve sporda yüzde 6,5 düzeyinde yıllık düşüşler gerçekleşmiştir. Ayrıca, idari ve destek hizmet faaliyetleri sektöründe de Kasım 2020’den itibaren gözlenen yüksek oranlı daralma eğiliminin devam ettiği gözlenmektedir. Diğer taraftan, ev içi hizmetlerin içerildiği hanehalklarının işveren olarak faaliyeti sektörü yüzde 32,3 oranındaki gerileme ile istihdamı en olumsuz gelişen sektördür.

İmalat, ticaret ve inşaat sektörlerinde istihdam görünümü göreli olarak olumludur. 2020 yılının ikinci yarısında toparlanma gösteren sektörlerde istihdam artışlarının hızlanarak devam ettiği görülmektedir. Mart 2021’de tarım, ormancılık ve balıkçılıkta yüzde 12, imalatta yüzde 10, inşaatta yüzde 21,5 ve toptan ve perakende ticaret sektörlerinde de yüzde 6,9 oranında istihdam artışları gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, pandemi nedeniyle önem kazanan insan sağlığı ve sosyal hizmetler sektöründe de yüksek oranlı (yüzde 38) istihdam artışları sürmektedir. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar sınıfında da yıllık istihdam artışı yüzde 16,6 seviyesindedir.

Mart 2021’de KOBİ sigortalı çalışan sayısı 647 bin artmıştır. Mart 2020’ye göre KOBİ sigortalı çalışan sayısı en fazla artan sektör 203 bin istihdam artışı ile bina inşaatı sektöründe olmuştur. Bu sektörü 78 bin artış ile insan sağlığı hizmetleri, 71 bin artış ile perakende ticaret ve 61 bin artış ile toptan ticaret sektörleri izlemiştir.

Kadın çalışan sayısı geçen aya ve geçen yıla göre yükselmiştir. Mart 2021’de sigortalı kadın çalışan sayısı bir yıl öncesine göre 288 bin artmıştır ancak, 2020 yılı başında yüzde 31,3 olan sigortalı kadın çalışan sayısının toplam istihdam içindeki payı Mart ayında yüzde 30,9’a gerilemiştir.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Mersin Ticaret İl Müdürlüğü’nden sıkı denetim: 531 firma kontrol edildi

Taşımacılıkta mesleki yeterlilik belgesine ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır'la ticaret hacmimizi 15 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz

Siirt İl Sağlık Müdürü Hacıoğlu 5. Bölge ASKOM toplantısına katıldı

Siirt’te asfalt ve yol bakım çalışmaları aralıksız sürüyor

Filistin eylemlerinde yargılananlar konuştu: Yargı sindirme aracı olarak kullanılıyor

Rusya ve Ukrayna, ABD arabuluculuğunda Abu Dabi'de 2. tur görüşmelere başladı.

Güney Koreli Minwoo Adana’da Müslüman oldu

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: 6 Şubat'ın acısı ve kayıplarımız hâlâ yüreğimizde

Vali Akkoyun: Ocak ayında narkotik suçlarla mücadele kapsamında 68 operasyon düzenledik

Avrupa'nın en büyük hazır giyim fuarı 9'uncu kez kapılarını açtı

Batman'da bağımlılıkla mücadele komisyonu toplantısı yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da havalimanında Sisi tarafından karşılandı

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Güneş: Seçmeli derslerde halkın talebi esas olmalı

Adana'nın Sarıçam ilçesinde vatandaşlardan trafiğe nefes olacak talep

Ameliyat sırasında depreme yakalandılar, hastaneyi terk etmeyip hastayı korudular

Şanlıurfa’da kuyumcu soygununda 6 şüpheli yakalandı

Umre yolcuları Ağrı’dan kutsal topraklara uğurlandı

Şanlıurfa’da SSK Caddesi 5 gün trafiğe kapanacak

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Özyaramış: Epstein dosyaları küresel elitlere verilen bir mesajdır

Malatya'da Kanalboyu ve Orduzu’da temizlik çalışması

Doç. Dr. Ocak: Kanser kader değildir, temel alışkanlık riski azaltıyor

Siyonist rejimin son saldırılarında 21 Filistinli şehit oldu: Şehit sayısı 71 bin 824’e yükseldi

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: "En büyük başarı çalışmak ve işini iyi yapmaktır"

Batı taklitçilerinin idama götürdüğü şehid: İskilipli Atıf Hoca

Vatandaş selden etkilenen mezarları kendisi onarıyor

İskilipli Atıf Hoca şehadetinin 100. yıldönümünde anıldı

Mersin genelinde denetim: 502 aranan şahıs yakalandı

Batman'da Kuyumcu Kent projesi hayata geçiyor

Öğrenci yurtlarında kitap okuma etkinlikleri sürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mersin Ticaret İl Müdürlüğü’nden sıkı denetim: 531 firma kontrol edildi

Taşımacılıkta mesleki yeterlilik belgesine ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır'la ticaret hacmimizi 15 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz

Siirt İl Sağlık Müdürü Hacıoğlu 5. Bölge ASKOM toplantısına katıldı

Siirt’te asfalt ve yol bakım çalışmaları aralıksız sürüyor

Filistin eylemlerinde yargılananlar konuştu: Yargı sindirme aracı olarak kullanılıyor

Rusya ve Ukrayna, ABD arabuluculuğunda Abu Dabi'de 2. tur görüşmelere başladı.