• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

Silopi’de kız isteme merasiminde bin yıllara dayanan gelenek yaşatıldı

09 Ekim 2022, Pazar 11:40
09 Ekim 2022, Pazar 11:40
Silopi’de kız isteme merasiminde bin yıllara dayanan gelenek yaşatıldı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Silopi’de kız isteme merasiminde bin yıllara dayanan gelenek yaşatıldı

Şırnak’ın Silopi ilçesinde evlenmek isteyen gençler için kanaat önderleri ile aile büyükleri toplanıp binlerce yıllık geleneklerini yaşattı. Damat evinde toplanan kanaat önderleri ile aile büyükleri yaklaşık 3 kilometre uzak olan gelin evine yürüyerek gitti.
Binlerce yıllık kültürlerini yaşatan Silopi halkı, sabah erken saatlerinde kanaat önderlerinden İbrahim Tayşun’un evinde toplandı. Birbirlerini seven iki genç için geçmişten gelen kültürle sabahın erken saatlerinde damat evinde toplanıp kız evinin yaklaşık 3 kilometre uzak olmasına rağmen kanaat önderleri, belediye başkanları, aile bireyleri ile yaşlı heyeti Silopi’nin saygın mollaları öncülüğünde yürüyerek gitti. Barbaros Mahallesi’nden Cudi Mahallesi’nde bulunan kız istemeye giden damat tarafının kalabalık olarak yürüyüşünü gören çarşı esnafı, küçük bir şaşkınlığın ardından kız isteme olduğunu öğrenince keşke tüm yürüyüşler gençlerin mutluluğu ve yuva kurmaları için olsa dedirtti.
Damat evinden kız evine giden heyeti, kızın ailesi ve komşuları tarafından karşılandı. Eve sığmayacağını bildikleri için sokağa baştan başa sandalye ve masalar kurup misafirlerini karşıladılar. Gelen misafirlere su ikram edildikten sonra mollaların evlilik hakkındaki konuşmaları ve dualarının ardından babasından kız isteme merasimine geçildi. Gelin ve damat adayının rızaları alınmış olmasından kız isteme ritüeli de gerçekleşmesiyle duaların ardından tatlı ikramları yapıldı. İkramların ardından gelen misafirler tek tek damat ve gelinin babasını kutlayarak törenin yapıldığı sokaktan ayrılıp damat evinde hazırlanan yemeğe geçti.
Bin yıllara dayanan kız isteme geleneğimiz var diyen damadın babası Silopi Kanaat önderlerinden İbrahim Tayşun, 'Her toplumun kendine göre bir geleneği ve kültürü var. Kız isteme kültürümüzde uzun yıllara dayanan bir kültür tarihten gelen bir gelenektir. Dolayısıyla kendi yakın dostlarımızı, sevenlerimizi, aile büyüklerimiz ile damadın evinde toplanıp ikramlardan sonra gelin evine gidiyoruz. Orada bulunan babası ve aile büyüklerinden kız istenir ve bunu da bize önderlik yapan imamlarımız büyüklerimiz ile kanaat önderlerimiz tarafından kız istenir. Bu mutlu günümüzde davetimize icabet eden saygıdeğer kanaat önderlerimize, mollalarımıza misafirlerimize çok teşekkür ediyoruz. Bu bin yıllara dayanan geleneğimizi devam ettirmenin mutluluğu ile gelen tüm misafirlerimize teşekkür ediyoruz' dedi.
[gallery ids=',48370,48371,48372,48373']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Güney Kore'den Japonya'ya "adacıklar" tepkisi

Ege Denizi’nde 3.5 Büyüklüğünde Deprem

Afganistan'da 10 uyuşturucu laboratuvarı imha edildi

Bakan Yardımcısı Aydın: Milletin inancıyla kavga etmek özgürlük değil, vesayetçi bir dayatmadır

İran Dışişleri Bakanı Erakçi ile UAEA Başkanı Grossi arasında "nükleer" görüşme

Aksaray’da Ramazan denetimleri sıkılaştı

Eyüpsultan’da iş yeri yangını kontrol altına alındı

Türkiye dahil Müslüman ülkeler siyonist ABD elçisinin "Orta Doğu" açıklamalarını kınadı

Tarihi camide 1387 yıldır devam eden sünnet kültürü: Mukabele

Rusya’dan Ukrayna’ya 50 füze ve 297 İHA ile eş zamanlı saldırı

Ramazan YKS’ye hazırlıkta "turbo" etkisi yapabilir

Isparta’da bir haftada aranan 47 kişi yakalandı

İşgal rejimi ateşkese rağmen yine Gazze’yi bombaladı

500 bin sosyal konut projesinde kura süreci sona yaklaşıyor

Taşlıçay’da Ramazan ayı coşkusu çocuklarla büyüyor

Esenboğa Havalimanı’nda Gazze için eylem

Erzincan Valisi Aydoğdu'dan bir aileye ev sözü

Diyetisyen Ceceli'den Ramazan'da doğru beslenmenin 3 temel kuralı

Oruç sürecinde dengeyi korumak sağlığın anahtarı

Meclis’in gündemi yeni haftada da yoğun olacak

Başörtülü öğrenciyi derse almayan öğretmen açığa alındı

İran’dan ABD Büyükelçisinin “Nil’den Fırat’a” küstahlığına tepki

Kızılay'ın Gazze'ye gönderdiği iyilik gemisi El Ariş Limanı’na ulaştı

Gazze’de çadırların arasında Ramazan bereketi

Uşak’ta uyuşturucu operasyonu: Bir şüpheli tutuklandı

ABD-İran gerilimi altında ibreyi yukarı taşıdı

"Kırsalda bereket küçükbaşa destek" projesi başlıyor

Diyarbakır’da kasaplara 377 bin 435 TL ceza

Akdeniz açıklarında 3,5 büyüklüğünde deprem

ABD’nin Doğu Pasifik’teki saldırılarında ölü sayısı 148’e yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Güney Kore'den Japonya'ya "adacıklar" tepkisi

Ege Denizi’nde 3.5 Büyüklüğünde Deprem

Afganistan'da 10 uyuşturucu laboratuvarı imha edildi

Bakan Yardımcısı Aydın: Milletin inancıyla kavga etmek özgürlük değil, vesayetçi bir dayatmadır

İran Dışişleri Bakanı Erakçi ile UAEA Başkanı Grossi arasında "nükleer" görüşme

Aksaray’da Ramazan denetimleri sıkılaştı

Eyüpsultan’da iş yeri yangını kontrol altına alındı