• BIST 100

    16733,28%0,22
  • DOLAR

    43,87% 0,04
  • EURO

    51,91% 0,18
  • GRAM ALTIN

    7306,08% 0,56
  • Ç. ALTIN

    11830,46% -0,11

Silopi’de kız isteme merasiminde bin yıllara dayanan gelenek yaşatıldı

09 Ekim 2022, Pazar 11:40
09 Ekim 2022, Pazar 11:40
Silopi’de kız isteme merasiminde bin yıllara dayanan gelenek yaşatıldı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Silopi’de kız isteme merasiminde bin yıllara dayanan gelenek yaşatıldı

Şırnak’ın Silopi ilçesinde evlenmek isteyen gençler için kanaat önderleri ile aile büyükleri toplanıp binlerce yıllık geleneklerini yaşattı. Damat evinde toplanan kanaat önderleri ile aile büyükleri yaklaşık 3 kilometre uzak olan gelin evine yürüyerek gitti.
Binlerce yıllık kültürlerini yaşatan Silopi halkı, sabah erken saatlerinde kanaat önderlerinden İbrahim Tayşun’un evinde toplandı. Birbirlerini seven iki genç için geçmişten gelen kültürle sabahın erken saatlerinde damat evinde toplanıp kız evinin yaklaşık 3 kilometre uzak olmasına rağmen kanaat önderleri, belediye başkanları, aile bireyleri ile yaşlı heyeti Silopi’nin saygın mollaları öncülüğünde yürüyerek gitti. Barbaros Mahallesi’nden Cudi Mahallesi’nde bulunan kız istemeye giden damat tarafının kalabalık olarak yürüyüşünü gören çarşı esnafı, küçük bir şaşkınlığın ardından kız isteme olduğunu öğrenince keşke tüm yürüyüşler gençlerin mutluluğu ve yuva kurmaları için olsa dedirtti.
Damat evinden kız evine giden heyeti, kızın ailesi ve komşuları tarafından karşılandı. Eve sığmayacağını bildikleri için sokağa baştan başa sandalye ve masalar kurup misafirlerini karşıladılar. Gelen misafirlere su ikram edildikten sonra mollaların evlilik hakkındaki konuşmaları ve dualarının ardından babasından kız isteme merasimine geçildi. Gelin ve damat adayının rızaları alınmış olmasından kız isteme ritüeli de gerçekleşmesiyle duaların ardından tatlı ikramları yapıldı. İkramların ardından gelen misafirler tek tek damat ve gelinin babasını kutlayarak törenin yapıldığı sokaktan ayrılıp damat evinde hazırlanan yemeğe geçti.
Bin yıllara dayanan kız isteme geleneğimiz var diyen damadın babası Silopi Kanaat önderlerinden İbrahim Tayşun, 'Her toplumun kendine göre bir geleneği ve kültürü var. Kız isteme kültürümüzde uzun yıllara dayanan bir kültür tarihten gelen bir gelenektir. Dolayısıyla kendi yakın dostlarımızı, sevenlerimizi, aile büyüklerimiz ile damadın evinde toplanıp ikramlardan sonra gelin evine gidiyoruz. Orada bulunan babası ve aile büyüklerinden kız istenir ve bunu da bize önderlik yapan imamlarımız büyüklerimiz ile kanaat önderlerimiz tarafından kız istenir. Bu mutlu günümüzde davetimize icabet eden saygıdeğer kanaat önderlerimize, mollalarımıza misafirlerimize çok teşekkür ediyoruz. Bu bin yıllara dayanan geleneğimizi devam ettirmenin mutluluğu ile gelen tüm misafirlerimize teşekkür ediyoruz' dedi.
[gallery ids=',48370,48371,48372,48373']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Malatya'da karla mücadele çalışmaları sürüyor

Danimarka erken seçim için sandık başına gidiyor

Eğitim-Bir-Sen’den çağrı: 2023 sözleşmeli öğretmenlerin mağduriyeti giderilsin

Ankaragücü’nden Gazze’de iftar: Üzülmeyin çocuklar…

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı, "Epstein" bağlantıları sonrası istifa etti

95 günde hafız oldu

Bakan Kurum: COP31’de artık söz değil, eylem zamanı

AYM Başkanı Özkaya: Başvurular tamamen adalet odaklı değerlendiriliyor

İran Savunma Konseyi Sekreteri: ABD, nükleer silah konusuna odaklanmazsa anlaşma mümkün

Rusya ve Ukrayna arasında yeni cenaze takası

Fransa Yetim Eli’nden Etiyopya’da iftar programı

Cezayir Rus yapımı Su-57E Felon savaş uçaklarını envanterine kattı

Minik hafızlardan mukabelede Kur'an ziyafeti

Konya’da yoğun kar yağışı etkili oldu

TİHEK’ten YouTube’un Filistinle ilgili içerik kısıtlamalarına ayrımcılık cezası

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, sanayi yatırımlarında Doğu ve Güneydoğu'ya yer verilmemesini Meclis'e taşıdı

Bakan Bolat ocak ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: 3 kişi tutuklandı

Konya için kar, kuvvetli rüzgâr ve don uyarısı

Lice'de yağış nedeniyle dere taştı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile SSB arasında CANGÖZ protokolü imzalandı

Kahramanmaraş için buzlanma ve zirai don uyarısı

HÜDA PAR Bingöl İl Teşkilatı üyeleri teravih sonrası ziyaretlerde bulundu

YouTube’un Filistin, Gazze ve Kudüs içeriklerine yönelik sansürü TİHEK kararıyla cezasız kalmadı

Bakan Uraloğlu, Filistin’in Ankara Büyükelçisi Abu Jaish’i ağırladı

Konya’da hafızlık öğrencilerine eğitim desteği başvuruları başladı

Konya’da sahte altın operasyonu

Sanchez’den ölümcül kalp rahatsızlığı iddialarına doğrudan yanıt

Sera organize tarım bölgesi projesi için enerji modelleri masaya yatırıldı

Japonya, geçtiğimiz yıl çocuk istismarı vakalarında rekor kırdı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da karla mücadele çalışmaları sürüyor

Danimarka erken seçim için sandık başına gidiyor

Eğitim-Bir-Sen’den çağrı: 2023 sözleşmeli öğretmenlerin mağduriyeti giderilsin

Ankaragücü’nden Gazze’de iftar: Üzülmeyin çocuklar…

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı, "Epstein" bağlantıları sonrası istifa etti

95 günde hafız oldu

Bakan Kurum: COP31’de artık söz değil, eylem zamanı