• BIST 100

    14611,16%-0,68
  • DOLAR

    43,05% 0,05
  • EURO

    50,39% 0,20
  • GRAM ALTIN

    6138,88% -0,32
  • Ç. ALTIN

    10167,41% 0,00

Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor

12 Şubat 2024, Pazartesi 13:50
12 Şubat 2024, Pazartesi 13:50
Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı DENEYAP atölyelerinde eğitim gören öğrenciler 11 haftalık programlarını tamamlayarak, yaptıkları akıllı ev projelerinin sunumunu yaptı.
Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde düzenlenen programda, DENEYAP öğrencileri yaptıkları akıllı ev ve enerji tasarrufu projelerinin sunumunu gerçekleştirdi. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Şırnak İl Sorumlusu ve TEKNOFEST İl Koordinatörü Rukiye Aslan, 11 haftalık eğitim programlarının ardından 12. hafta programında takımlaşma dönemine girildiğini ve takım olarak projelerini sergileme fırsatı bulduklarını söyledi.
Vakfın yapmış olduğu en büyük projelerden biri olan dünyanın en büyük uzay havacılık ve teknoloji festivaline Şırnak’taki tüm öğrencileri hazırladıklarını belirten Aslan, şu an enerji teknolojileri modülü için öğrencilerin 11 haftalık programlarını tamamladıklarını ve takımlaşma dönemine girdiklerini ifade etti.
Her birinin 3’er 4’er kişilik gruplar aracılığı ile takımlarını sergilemiş olduğunu aktaran Aslan, şöyle konuştu:
'Aynı zamanda akıllı ev projesi ile her birinin yapmış olduğu bu projeyi sunma fırsatı elde ettiler. Bu takımlaşma dönemine giren öğrencilerimiz bu yıl mezun olacaklar. 2 yılın sonuna geldiler. 2 yılın sonunda, 3’üncü yılda takımlaşma dönemine giriyorlar. Takımlaşma döneminde öğrencilerin her biri ilgi alanlarına yönelik yine takımlaşma dönemine giriyorlar, ardından mentörler atanıyor. Bu mentörler aracılığı ile de TEKNOFEST gibi, İNOVASYON projeleri gibi birçok projeye buradan onları gönderiyoruz.”
Şırnak’ta 4 bin 700 kişi ile TEKNOFEST finallerine katılmayı hedeflediklerini kaydeden Aslan, “DENEYAP atölyeleri olarak ortaokul ve lise kategorilerimiz bulunmaktadır. Bütün öğrencilerimizi ulusal, uluslararası yarışmalara hazırlamaktayız. Şu anda bin 890 başvurumuz bulunmaktadır. Tabii ki son başvurularımız 20 Şubat. Bu sayının katlanarak artacağını düşünüyoruz. İl Milli Eğitim Ar-Ge bu konuda çok destek veriyor. Şırnak Üniversitesi’nin çok değerli akademisyenleri ile birlikte milli eğitime bağlı proje sorumluları ile birlikte yine bir eğitim ve oryantasyon programı düzenledik. Yeni atölyeler kuruldu” dedi.

“El Cezeri’nin torunlarını yetiştiriyoruz”
DENEYAP atölyelerinde, robotik kodlamanın mucidi El Cezeri’nin torunlarını yetiştirdiklerini dile getiren Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şırnak genelinde 20 projeden 4 tanesi ilimizden çıkmıştır. Bu 4 proje finale kalan projeler. Finale kalan projelerde aynı zamanda TEKNOFEST’te sergilenecek. Buda bizim bölgemizin teknolojiye olan ilgilisini kanıtlamış oluyor. İnanıyoruz ki, El Cezeri’nin torunları giderek artacaktır. Teknoloji atölyelerinde ilk mezunlarımızı vereceğiz.”
Silopi Dicle Ortaokul 8. Sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Nisanur Özkaplan, akıllı ev projesinde rüzgar enerjisinden, kinetik enerji elde ederek enerji tasarrufu planladıklarını söyledi. Özkaplan, “Projemizde rüzgar enerjisi ile enerjiden tasarruf etmeyi hedefledik. Rüzgardan elde ettiğimiz enerjiyi kinetik enerjisine dönüştürüyoruz. Kinetik enerji sayesinde tribünün dönmesini elde ediyoruz. Tribün döndükten sonra mekanik enerji elde ediyoruz ve bunu jeneratöre yönlendiriyoruz. Oradaki enerji de elektrik enerjisine dönüşüyor ve bunu şebekeye yönlendirip elektrik tasarrufu elde edebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Hacı Fettah Kadıoğlu Anadolu Lisesi 11 sınıf öğrencisi Şoreş Pusat ise, yaptıkları projede yağmur sularını ve güneş enerjisini kullanarak elde edilen elektrik enerjisi ile tasarruf ettiklerini söyledi.
Program, jüri üyelerinin projeleri puanlandırmasının ardından pasta kesimi ile sona erdi.

Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde kontrolü sağladığını duyurdu

Dicle Elektrik’ten çevreye katkı: Binlerce ağaç kurtarıldı

Evde bakım, SED ve engelli aylıkları artırıldı

Beslenmede hızlı çözümler yerini bilinçli ve sürdürülebilir yaklaşımlara bırakıyor

Trump’ın göçmen baskını kanlı bitti: ICE ajanı araçtaki kadını vurarak öldürdü

MSB'den Suriye ordusunun Halep operasyonlarına ilişkin açıklama: Talep edilirse gerekli desteği sağlarız

Şanlıurfa Valisi Şıldak "umuda kapı açanları" evlerinde ziyaret etti

Van’da tefecilik operasyonu: 8 şüpheli gözaltında

Bakanlıktan Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne 2 milyon TL civarında vahşi depolama cezası

Bingöl Üniversitesi’nde dijital dönüşüm çalışmaları değerlendirildi

MSB: Gazze’ye insani yardımlar kesintisiz ulaştırılmalıdır

Halep'te sokağa çıkma yasağı

Elazığ’da uyuşturucu operasyonu: Bir tutuklama

Kassam’ın medya lideri ve ümmetin gür sesi: Ebu Ubeyde

Nablus’ta gazetecilere gazlı saldırı: Yıkımı izlerken boğulma tehlikesi yaşadılar

Viranşehir’de büyük böbrek kisti ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

Yatırımcısına en çok kazandıran altın oldu

Marmara'da fırtına etkili oluyor

Trump, ülkesinin daha fazla silah üretmesini istiyor

Emeklilerden tepki: Bu maaşla açlıktan başka bir şey gelmez

HÜDA PAR’dan uzun süren su kesintilerine tepki

Türkiye ile Malezya arasında yükseköğretimde iş birliği

HAKSİAD’dan Genç istihdam teşviklerine ilişkin önemli uyarılar

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne 1 milyon 869 bin TL ceza

Yemen'deki Güney Geçiş Konseyi lideri BAE'ye kaçtı

EKPSS tercihleri başladı

BESO Başkanı Çiftçi: Kazanan esnaf olsun, kazanan Batman olsun!

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan su samuru Ağrı’da görüntülendi

Tahran’dan Washington’a: Ulusal egemenliğimize müdahaleye izin vermeyiz

Vali Gül, Haraççı Küçük Sanayi Sitesi inşaatında incelemelerde bulundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde kontrolü sağladığını duyurdu

Dicle Elektrik’ten çevreye katkı: Binlerce ağaç kurtarıldı

Evde bakım, SED ve engelli aylıkları artırıldı

Beslenmede hızlı çözümler yerini bilinçli ve sürdürülebilir yaklaşımlara bırakıyor

Trump’ın göçmen baskını kanlı bitti: ICE ajanı araçtaki kadını vurarak öldürdü

MSB'den Suriye ordusunun Halep operasyonlarına ilişkin açıklama: Talep edilirse gerekli desteği sağlarız

Şanlıurfa Valisi Şıldak "umuda kapı açanları" evlerinde ziyaret etti