• BIST 100

    14798,38%0,22
  • DOLAR

    43,13% 0,24
  • EURO

    50,27% 0,02
  • GRAM ALTIN

    6202,41% 0,14
  • Ç. ALTIN

    10115,17% 0,42

Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor

12 Şubat 2024, Pazartesi 13:50
12 Şubat 2024, Pazartesi 13:50
Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı DENEYAP atölyelerinde eğitim gören öğrenciler 11 haftalık programlarını tamamlayarak, yaptıkları akıllı ev projelerinin sunumunu yaptı.
Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde düzenlenen programda, DENEYAP öğrencileri yaptıkları akıllı ev ve enerji tasarrufu projelerinin sunumunu gerçekleştirdi. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Şırnak İl Sorumlusu ve TEKNOFEST İl Koordinatörü Rukiye Aslan, 11 haftalık eğitim programlarının ardından 12. hafta programında takımlaşma dönemine girildiğini ve takım olarak projelerini sergileme fırsatı bulduklarını söyledi.
Vakfın yapmış olduğu en büyük projelerden biri olan dünyanın en büyük uzay havacılık ve teknoloji festivaline Şırnak’taki tüm öğrencileri hazırladıklarını belirten Aslan, şu an enerji teknolojileri modülü için öğrencilerin 11 haftalık programlarını tamamladıklarını ve takımlaşma dönemine girdiklerini ifade etti.
Her birinin 3’er 4’er kişilik gruplar aracılığı ile takımlarını sergilemiş olduğunu aktaran Aslan, şöyle konuştu:
'Aynı zamanda akıllı ev projesi ile her birinin yapmış olduğu bu projeyi sunma fırsatı elde ettiler. Bu takımlaşma dönemine giren öğrencilerimiz bu yıl mezun olacaklar. 2 yılın sonuna geldiler. 2 yılın sonunda, 3’üncü yılda takımlaşma dönemine giriyorlar. Takımlaşma döneminde öğrencilerin her biri ilgi alanlarına yönelik yine takımlaşma dönemine giriyorlar, ardından mentörler atanıyor. Bu mentörler aracılığı ile de TEKNOFEST gibi, İNOVASYON projeleri gibi birçok projeye buradan onları gönderiyoruz.”
Şırnak’ta 4 bin 700 kişi ile TEKNOFEST finallerine katılmayı hedeflediklerini kaydeden Aslan, “DENEYAP atölyeleri olarak ortaokul ve lise kategorilerimiz bulunmaktadır. Bütün öğrencilerimizi ulusal, uluslararası yarışmalara hazırlamaktayız. Şu anda bin 890 başvurumuz bulunmaktadır. Tabii ki son başvurularımız 20 Şubat. Bu sayının katlanarak artacağını düşünüyoruz. İl Milli Eğitim Ar-Ge bu konuda çok destek veriyor. Şırnak Üniversitesi’nin çok değerli akademisyenleri ile birlikte milli eğitime bağlı proje sorumluları ile birlikte yine bir eğitim ve oryantasyon programı düzenledik. Yeni atölyeler kuruldu” dedi.

“El Cezeri’nin torunlarını yetiştiriyoruz”
DENEYAP atölyelerinde, robotik kodlamanın mucidi El Cezeri’nin torunlarını yetiştirdiklerini dile getiren Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şırnak genelinde 20 projeden 4 tanesi ilimizden çıkmıştır. Bu 4 proje finale kalan projeler. Finale kalan projelerde aynı zamanda TEKNOFEST’te sergilenecek. Buda bizim bölgemizin teknolojiye olan ilgilisini kanıtlamış oluyor. İnanıyoruz ki, El Cezeri’nin torunları giderek artacaktır. Teknoloji atölyelerinde ilk mezunlarımızı vereceğiz.”
Silopi Dicle Ortaokul 8. Sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Nisanur Özkaplan, akıllı ev projesinde rüzgar enerjisinden, kinetik enerji elde ederek enerji tasarrufu planladıklarını söyledi. Özkaplan, “Projemizde rüzgar enerjisi ile enerjiden tasarruf etmeyi hedefledik. Rüzgardan elde ettiğimiz enerjiyi kinetik enerjisine dönüştürüyoruz. Kinetik enerji sayesinde tribünün dönmesini elde ediyoruz. Tribün döndükten sonra mekanik enerji elde ediyoruz ve bunu jeneratöre yönlendiriyoruz. Oradaki enerji de elektrik enerjisine dönüşüyor ve bunu şebekeye yönlendirip elektrik tasarrufu elde edebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Hacı Fettah Kadıoğlu Anadolu Lisesi 11 sınıf öğrencisi Şoreş Pusat ise, yaptıkları projede yağmur sularını ve güneş enerjisini kullanarak elde edilen elektrik enerjisi ile tasarruf ettiklerini söyledi.
Program, jüri üyelerinin projeleri puanlandırmasının ardından pasta kesimi ile sona erdi.

AKOM’dan fırtına, yağmur ve kar uyarısı

Beyaz Baston Haftası’nda görme engelliler mağduriyetlerini dile getirdi

Motorine 93 kuruşluk indirim

Afgan yetkililer Host eyaletinde 17 kalkınma projesini başlattı

İçişleri Bakanlığından kuvvetli rüzgâr ve sağanak uyarısı

Ultra işlenmiş gıdalar mercek altında: Koruyucular diyabet ve kanser riskini artırabilir

Dr. Baran: Yapay zekâ ile kanserde erken teşhis mümkün; doğruluk oranlarını önemli ölçüde yükseltiyoruz

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı

BATSO Başkanı Demir’den 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Öztürk’ten 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Yemen’de BAE destekli Güney Geçiş Konseyi kendini feshetti

Bakan Fidan, Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ile görüştü

Kırmızı et alamayan vatandaş tavuk ve balığa yöneliyor

Doğu Kongo’da isyancılar Uvira kentini ele geçirdi

ABD'li bir genç, Trump'a suikast girişiminde bulunmak amacıyla ebeveynlerini öldürdüğünü kabul etti

Konya KOSKİ’den kış uyarısı: Donan su sayaçlarına müdahale etmeyin

Konya’nın ilçeleri beyaza büründü

Arpaguş: Diyanet bu milletin manevi sigortasıdır

Grok, tepkilerin ardından müstehcen görüntüler oluşturmayı kısmen kapattı

Hindistan'da cami düşmanlığı sürüyor: Delhi'de olaylar çıktı

BAMMED Başkanı Özcan: Basın, dayanışmayla güçlenir

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Önlü: Gazetecilerin çalışma koşulları iyileştirilmeli

Ayetullah Hamaney: İran, dış destekli kaosa teslim olmayacak

Konya Valisi İbrahim Akın: Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımı önceliğimiz

ABD, petrol tankerindeki 2 Rus mürettebatı serbest bırakacak

Belediye Başkanı Özhan'dan minik öğrencilere yerel yönetim dersi

En düşük emekli maaşı 20 bin TL oldu

Araştırmacı-Yazar Aydın: İslam ümmeti birlik olmazsa büyük felaket kapıda

Malatya Havalimanı'nda 2025 yılında 849 bin 510 yolcuya hizmet verildi

Konya Beyşehir’de silah operasyonu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


AKOM’dan fırtına, yağmur ve kar uyarısı

Beyaz Baston Haftası’nda görme engelliler mağduriyetlerini dile getirdi

Motorine 93 kuruşluk indirim

Afgan yetkililer Host eyaletinde 17 kalkınma projesini başlattı

İçişleri Bakanlığından kuvvetli rüzgâr ve sağanak uyarısı

Ultra işlenmiş gıdalar mercek altında: Koruyucular diyabet ve kanser riskini artırabilir

Dr. Baran: Yapay zekâ ile kanserde erken teşhis mümkün; doğruluk oranlarını önemli ölçüde yükseltiyoruz