• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor

12 Şubat 2024, Pazartesi 13:50
12 Şubat 2024, Pazartesi 13:50
Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı DENEYAP atölyelerinde eğitim gören öğrenciler 11 haftalık programlarını tamamlayarak, yaptıkları akıllı ev projelerinin sunumunu yaptı.
Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde düzenlenen programda, DENEYAP öğrencileri yaptıkları akıllı ev ve enerji tasarrufu projelerinin sunumunu gerçekleştirdi. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Şırnak İl Sorumlusu ve TEKNOFEST İl Koordinatörü Rukiye Aslan, 11 haftalık eğitim programlarının ardından 12. hafta programında takımlaşma dönemine girildiğini ve takım olarak projelerini sergileme fırsatı bulduklarını söyledi.
Vakfın yapmış olduğu en büyük projelerden biri olan dünyanın en büyük uzay havacılık ve teknoloji festivaline Şırnak’taki tüm öğrencileri hazırladıklarını belirten Aslan, şu an enerji teknolojileri modülü için öğrencilerin 11 haftalık programlarını tamamladıklarını ve takımlaşma dönemine girdiklerini ifade etti.
Her birinin 3’er 4’er kişilik gruplar aracılığı ile takımlarını sergilemiş olduğunu aktaran Aslan, şöyle konuştu:
'Aynı zamanda akıllı ev projesi ile her birinin yapmış olduğu bu projeyi sunma fırsatı elde ettiler. Bu takımlaşma dönemine giren öğrencilerimiz bu yıl mezun olacaklar. 2 yılın sonuna geldiler. 2 yılın sonunda, 3’üncü yılda takımlaşma dönemine giriyorlar. Takımlaşma döneminde öğrencilerin her biri ilgi alanlarına yönelik yine takımlaşma dönemine giriyorlar, ardından mentörler atanıyor. Bu mentörler aracılığı ile de TEKNOFEST gibi, İNOVASYON projeleri gibi birçok projeye buradan onları gönderiyoruz.”
Şırnak’ta 4 bin 700 kişi ile TEKNOFEST finallerine katılmayı hedeflediklerini kaydeden Aslan, “DENEYAP atölyeleri olarak ortaokul ve lise kategorilerimiz bulunmaktadır. Bütün öğrencilerimizi ulusal, uluslararası yarışmalara hazırlamaktayız. Şu anda bin 890 başvurumuz bulunmaktadır. Tabii ki son başvurularımız 20 Şubat. Bu sayının katlanarak artacağını düşünüyoruz. İl Milli Eğitim Ar-Ge bu konuda çok destek veriyor. Şırnak Üniversitesi’nin çok değerli akademisyenleri ile birlikte milli eğitime bağlı proje sorumluları ile birlikte yine bir eğitim ve oryantasyon programı düzenledik. Yeni atölyeler kuruldu” dedi.

“El Cezeri’nin torunlarını yetiştiriyoruz”
DENEYAP atölyelerinde, robotik kodlamanın mucidi El Cezeri’nin torunlarını yetiştirdiklerini dile getiren Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şırnak genelinde 20 projeden 4 tanesi ilimizden çıkmıştır. Bu 4 proje finale kalan projeler. Finale kalan projelerde aynı zamanda TEKNOFEST’te sergilenecek. Buda bizim bölgemizin teknolojiye olan ilgilisini kanıtlamış oluyor. İnanıyoruz ki, El Cezeri’nin torunları giderek artacaktır. Teknoloji atölyelerinde ilk mezunlarımızı vereceğiz.”
Silopi Dicle Ortaokul 8. Sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Nisanur Özkaplan, akıllı ev projesinde rüzgar enerjisinden, kinetik enerji elde ederek enerji tasarrufu planladıklarını söyledi. Özkaplan, “Projemizde rüzgar enerjisi ile enerjiden tasarruf etmeyi hedefledik. Rüzgardan elde ettiğimiz enerjiyi kinetik enerjisine dönüştürüyoruz. Kinetik enerji sayesinde tribünün dönmesini elde ediyoruz. Tribün döndükten sonra mekanik enerji elde ediyoruz ve bunu jeneratöre yönlendiriyoruz. Oradaki enerji de elektrik enerjisine dönüşüyor ve bunu şebekeye yönlendirip elektrik tasarrufu elde edebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Hacı Fettah Kadıoğlu Anadolu Lisesi 11 sınıf öğrencisi Şoreş Pusat ise, yaptıkları projede yağmur sularını ve güneş enerjisini kullanarak elde edilen elektrik enerjisi ile tasarruf ettiklerini söyledi.
Program, jüri üyelerinin projeleri puanlandırmasının ardından pasta kesimi ile sona erdi.

Güney Afrika ülkelerinde şiddetli yağışlar: 200'den fazla ölü

Avusturya'da çığ olayları: 8 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şara ile görüştü

Batman'da iş makinesi yangını

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Suriye'deki anlaşma hükümlerinin hayata geçirilmesi sürecini takip edeceğiz

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Hamanei'ye saldırı "topyekün savaşa" eşdeğerdir

Türkiye'den Suriye ve YPG arasındaki anlaşmaya ilişkin açıklama

Libya, petrol nedeniyle parasının değerini yaklaşık yüzde 15 düşürdü

Siirt’te karla kaplı yollarda zamanla yarış: mahsur kalan aile ve yeni doğan bebek kurtarıldı

İstanbul'da yasak avlanan tekneye ceza

Yazar Yaman: Kadınla ilgili tek temiz düşünce var; İslam’dır

Batman'da acil hasta için kapanan yol açıldı

Şırnak'ta tünel içinde kaza: 1 ölü 8 yaralı

Suriye yönetimi ile YPG/SDG anlaşmaya vardı: SDG Fırat'ın doğusuna çekilecek, enerji kaynakları devletin kontrolüne geçti

Mikrofona Değil, Basın Özgürlüğüne Saldırı

AJet, 38 seferini iptal etti

Şili'de orman yangınları: 15 ölü

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşlar azaltılacak

Avrupa ülkelerinden "Grönland" için ortak bildiri

Meteorolojiden kuvvetli kar uyarısı

Rus ordusu, Ukrayna'daki enerji ve altyapı tesislerini vurdu

İran: ABD birliklerinin çekilmesi Irak'ın bağımsızlığının güçlendiğinin işaretidir

Güney Kore Hyunmoo-5 balistik füzesini konuşlandırdığını duyurdu

Kızılay, Gazze’de kışlık yardım ve sıcak yemek desteğini sürdürüyor

Fırtına Gazze Limanı’ndaki çadırları yerle bir etti

Şanlıurfa’da Davet ve Gençlik Hareketi temsilciliği açıldı

MEB Robot Yarışması Antalya’da yapılacak

STK'lardan "Kudüs ve Gazze" yürüyüşü

Şırnak için kar ve çığ uyarısı

TEİAŞ ekipleri kış şartlarında çalışmalarını sürdürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Güney Afrika ülkelerinde şiddetli yağışlar: 200'den fazla ölü

Avusturya'da çığ olayları: 8 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şara ile görüştü

Batman'da iş makinesi yangını

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Suriye'deki anlaşma hükümlerinin hayata geçirilmesi sürecini takip edeceğiz

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Hamanei'ye saldırı "topyekün savaşa" eşdeğerdir

Türkiye'den Suriye ve YPG arasındaki anlaşmaya ilişkin açıklama