• BIST 100

    17862,40%0,21
  • DOLAR

    45,20% 0,03
  • EURO

    53,01% 0,05
  • GRAM ALTIN

    6662,35% -0,60
  • Ç. ALTIN

    10657,25% 0,00

Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor

12 Şubat 2024, Pazartesi 13:50
12 Şubat 2024, Pazartesi 13:50
Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı DENEYAP atölyelerinde eğitim gören öğrenciler 11 haftalık programlarını tamamlayarak, yaptıkları akıllı ev projelerinin sunumunu yaptı.
Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde düzenlenen programda, DENEYAP öğrencileri yaptıkları akıllı ev ve enerji tasarrufu projelerinin sunumunu gerçekleştirdi. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Şırnak İl Sorumlusu ve TEKNOFEST İl Koordinatörü Rukiye Aslan, 11 haftalık eğitim programlarının ardından 12. hafta programında takımlaşma dönemine girildiğini ve takım olarak projelerini sergileme fırsatı bulduklarını söyledi.
Vakfın yapmış olduğu en büyük projelerden biri olan dünyanın en büyük uzay havacılık ve teknoloji festivaline Şırnak’taki tüm öğrencileri hazırladıklarını belirten Aslan, şu an enerji teknolojileri modülü için öğrencilerin 11 haftalık programlarını tamamladıklarını ve takımlaşma dönemine girdiklerini ifade etti.
Her birinin 3’er 4’er kişilik gruplar aracılığı ile takımlarını sergilemiş olduğunu aktaran Aslan, şöyle konuştu:
'Aynı zamanda akıllı ev projesi ile her birinin yapmış olduğu bu projeyi sunma fırsatı elde ettiler. Bu takımlaşma dönemine giren öğrencilerimiz bu yıl mezun olacaklar. 2 yılın sonuna geldiler. 2 yılın sonunda, 3’üncü yılda takımlaşma dönemine giriyorlar. Takımlaşma döneminde öğrencilerin her biri ilgi alanlarına yönelik yine takımlaşma dönemine giriyorlar, ardından mentörler atanıyor. Bu mentörler aracılığı ile de TEKNOFEST gibi, İNOVASYON projeleri gibi birçok projeye buradan onları gönderiyoruz.”
Şırnak’ta 4 bin 700 kişi ile TEKNOFEST finallerine katılmayı hedeflediklerini kaydeden Aslan, “DENEYAP atölyeleri olarak ortaokul ve lise kategorilerimiz bulunmaktadır. Bütün öğrencilerimizi ulusal, uluslararası yarışmalara hazırlamaktayız. Şu anda bin 890 başvurumuz bulunmaktadır. Tabii ki son başvurularımız 20 Şubat. Bu sayının katlanarak artacağını düşünüyoruz. İl Milli Eğitim Ar-Ge bu konuda çok destek veriyor. Şırnak Üniversitesi’nin çok değerli akademisyenleri ile birlikte milli eğitime bağlı proje sorumluları ile birlikte yine bir eğitim ve oryantasyon programı düzenledik. Yeni atölyeler kuruldu” dedi.

“El Cezeri’nin torunlarını yetiştiriyoruz”
DENEYAP atölyelerinde, robotik kodlamanın mucidi El Cezeri’nin torunlarını yetiştirdiklerini dile getiren Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şırnak genelinde 20 projeden 4 tanesi ilimizden çıkmıştır. Bu 4 proje finale kalan projeler. Finale kalan projelerde aynı zamanda TEKNOFEST’te sergilenecek. Buda bizim bölgemizin teknolojiye olan ilgilisini kanıtlamış oluyor. İnanıyoruz ki, El Cezeri’nin torunları giderek artacaktır. Teknoloji atölyelerinde ilk mezunlarımızı vereceğiz.”
Silopi Dicle Ortaokul 8. Sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Nisanur Özkaplan, akıllı ev projesinde rüzgar enerjisinden, kinetik enerji elde ederek enerji tasarrufu planladıklarını söyledi. Özkaplan, “Projemizde rüzgar enerjisi ile enerjiden tasarruf etmeyi hedefledik. Rüzgardan elde ettiğimiz enerjiyi kinetik enerjisine dönüştürüyoruz. Kinetik enerji sayesinde tribünün dönmesini elde ediyoruz. Tribün döndükten sonra mekanik enerji elde ediyoruz ve bunu jeneratöre yönlendiriyoruz. Oradaki enerji de elektrik enerjisine dönüşüyor ve bunu şebekeye yönlendirip elektrik tasarrufu elde edebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Hacı Fettah Kadıoğlu Anadolu Lisesi 11 sınıf öğrencisi Şoreş Pusat ise, yaptıkları projede yağmur sularını ve güneş enerjisini kullanarak elde edilen elektrik enerjisi ile tasarruf ettiklerini söyledi.
Program, jüri üyelerinin projeleri puanlandırmasının ardından pasta kesimi ile sona erdi.
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Nisan enflasyonu açıklandı: TÜFE aylık yüzde 4,18, yıllık yüzde 32,37’ye yükseldi

Filipinler’de 6 büyüklüğünde deprem

Şanlıurfa HÜDA PAR İl Başkanı Polat’tan "afet bölgesi" çağrısı

Atlantik’te seyreden kruvaziyer gemisinde virüs alarmı: 3 ölü, 5 vaka

Batman'da 5'inci sınıf kabul sınavına yoğun ilgi

İstanbul’da sahte ikamet izni operasyonu: 31 gözaltı

Brent petrol 108,06 dolardan işlem görüyor

Şanlıurfa’da HÜDA PAR Suruç ilçe kongresi yapıldı

Hürmüz iddiası yalanlandı: "İran saldırısı" videoları manipülasyon çıktı

Gazze'de tarım çöktü: Toprakların yüzde 86'sı zarar gördü

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Iğdır’da arı saldırısı: 400 küçükbaş hayvan telef oldu

Altın haftaya düşüşle başladı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

BM: Gazze gazeteciler için "ölüm tuzağı"

ABD basını Trump'ın Hürmüz hamlesini tartışıyor: "Riskli ve kışkırtıcı"

Hizbullah'tan işgalcilere darbe: Ateşkes ihlallerine karşı peş peşe operasyonlar

Kabine bugün toplanıyor: Ekonomi, güvenlik ve bölgesel krizler masada

Trump'tan Hürmüz hamlesi: "Özgürlük Projesi" gerilimi tırmandırdı

Gazze'de 3 şehit: Soykırım yeniden mi başlıyor?

Afyonkarahisar'da kar nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Balıkesir'de 31 düzensiz göçmen yakalandı

Kırıkkale'de uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı

RTÜK, beyaz eşya reklamı hakkında inceleme başlattı

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı: Kazada 3 kişi hayatını kaybetti, 41 kişi yaralandı

Mısır Nil Deltası’nda yeni bir doğal gaz rezervi keşfettiğini duyurdu

Uşak-Afyonkarahisar yolu yoğun kar yağışı nedeniyle trafiğe kapatıldı

Uşak'ta feci kaza: 4 kişi hayatını kaybetti

Ankara'da zincirleme trafik kazası: 8 yaralı

Malatya'daki otobüs kazasının görüntüleri ortaya çıktı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nisan enflasyonu açıklandı: TÜFE aylık yüzde 4,18, yıllık yüzde 32,37’ye yükseldi

Filipinler’de 6 büyüklüğünde deprem

Şanlıurfa HÜDA PAR İl Başkanı Polat’tan "afet bölgesi" çağrısı

Atlantik’te seyreden kruvaziyer gemisinde virüs alarmı: 3 ölü, 5 vaka

Batman'da 5'inci sınıf kabul sınavına yoğun ilgi

İstanbul’da sahte ikamet izni operasyonu: 31 gözaltı

Brent petrol 108,06 dolardan işlem görüyor