• BIST 100

    15525,37%-1,13
  • DOLAR

    44,08% 0,04
  • EURO

    50,97% -0,43
  • GRAM ALTIN

    7226,26% -1,02
  • Ç. ALTIN

    11952,85% 0,00

Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor

12 Şubat 2024, Pazartesi 13:50
12 Şubat 2024, Pazartesi 13:50
Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı DENEYAP atölyelerinde eğitim gören öğrenciler 11 haftalık programlarını tamamlayarak, yaptıkları akıllı ev projelerinin sunumunu yaptı.
Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde düzenlenen programda, DENEYAP öğrencileri yaptıkları akıllı ev ve enerji tasarrufu projelerinin sunumunu gerçekleştirdi. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Şırnak İl Sorumlusu ve TEKNOFEST İl Koordinatörü Rukiye Aslan, 11 haftalık eğitim programlarının ardından 12. hafta programında takımlaşma dönemine girildiğini ve takım olarak projelerini sergileme fırsatı bulduklarını söyledi.
Vakfın yapmış olduğu en büyük projelerden biri olan dünyanın en büyük uzay havacılık ve teknoloji festivaline Şırnak’taki tüm öğrencileri hazırladıklarını belirten Aslan, şu an enerji teknolojileri modülü için öğrencilerin 11 haftalık programlarını tamamladıklarını ve takımlaşma dönemine girdiklerini ifade etti.
Her birinin 3’er 4’er kişilik gruplar aracılığı ile takımlarını sergilemiş olduğunu aktaran Aslan, şöyle konuştu:
'Aynı zamanda akıllı ev projesi ile her birinin yapmış olduğu bu projeyi sunma fırsatı elde ettiler. Bu takımlaşma dönemine giren öğrencilerimiz bu yıl mezun olacaklar. 2 yılın sonuna geldiler. 2 yılın sonunda, 3’üncü yılda takımlaşma dönemine giriyorlar. Takımlaşma döneminde öğrencilerin her biri ilgi alanlarına yönelik yine takımlaşma dönemine giriyorlar, ardından mentörler atanıyor. Bu mentörler aracılığı ile de TEKNOFEST gibi, İNOVASYON projeleri gibi birçok projeye buradan onları gönderiyoruz.”
Şırnak’ta 4 bin 700 kişi ile TEKNOFEST finallerine katılmayı hedeflediklerini kaydeden Aslan, “DENEYAP atölyeleri olarak ortaokul ve lise kategorilerimiz bulunmaktadır. Bütün öğrencilerimizi ulusal, uluslararası yarışmalara hazırlamaktayız. Şu anda bin 890 başvurumuz bulunmaktadır. Tabii ki son başvurularımız 20 Şubat. Bu sayının katlanarak artacağını düşünüyoruz. İl Milli Eğitim Ar-Ge bu konuda çok destek veriyor. Şırnak Üniversitesi’nin çok değerli akademisyenleri ile birlikte milli eğitime bağlı proje sorumluları ile birlikte yine bir eğitim ve oryantasyon programı düzenledik. Yeni atölyeler kuruldu” dedi.

“El Cezeri’nin torunlarını yetiştiriyoruz”
DENEYAP atölyelerinde, robotik kodlamanın mucidi El Cezeri’nin torunlarını yetiştirdiklerini dile getiren Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şırnak genelinde 20 projeden 4 tanesi ilimizden çıkmıştır. Bu 4 proje finale kalan projeler. Finale kalan projelerde aynı zamanda TEKNOFEST’te sergilenecek. Buda bizim bölgemizin teknolojiye olan ilgilisini kanıtlamış oluyor. İnanıyoruz ki, El Cezeri’nin torunları giderek artacaktır. Teknoloji atölyelerinde ilk mezunlarımızı vereceğiz.”
Silopi Dicle Ortaokul 8. Sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Nisanur Özkaplan, akıllı ev projesinde rüzgar enerjisinden, kinetik enerji elde ederek enerji tasarrufu planladıklarını söyledi. Özkaplan, “Projemizde rüzgar enerjisi ile enerjiden tasarruf etmeyi hedefledik. Rüzgardan elde ettiğimiz enerjiyi kinetik enerjisine dönüştürüyoruz. Kinetik enerji sayesinde tribünün dönmesini elde ediyoruz. Tribün döndükten sonra mekanik enerji elde ediyoruz ve bunu jeneratöre yönlendiriyoruz. Oradaki enerji de elektrik enerjisine dönüşüyor ve bunu şebekeye yönlendirip elektrik tasarrufu elde edebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Hacı Fettah Kadıoğlu Anadolu Lisesi 11 sınıf öğrencisi Şoreş Pusat ise, yaptıkları projede yağmur sularını ve güneş enerjisini kullanarak elde edilen elektrik enerjisi ile tasarruf ettiklerini söyledi.
Program, jüri üyelerinin projeleri puanlandırmasının ardından pasta kesimi ile sona erdi.
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

13 yıldır aranan cinayet zanlısı Lice’de yakalandı

Epsteın dosyası: Dünya elitlerinin ahlaksızlığını ortaya çıkaran karanlık ağ

Polisten kaçan motosikletliye 497 bin TL ceza

Şırnak'ta kaçakçılık ve asayiş operasyonu: 152 gözaltı

ABD'de şiddetli fırtına ve kasırgalar: Ölü sayısı 8'e çıktı

Gazze'de savaşın ağır bilançosu: On binlerce kadın dul kaldı

Bakan Işıkhan: 213 binden fazla işe yerleştirmeye aracılık ettik

Antalya açıklarında düzensiz göçmenleri taşıyan bot battı: Ölü ve yaralılar var

3,5 milyar liralık bahis operasyonunda 67 gözaltı

Doğu'da kar nedeniyle 187 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı

Hasan Tahrani Mukaddem: İran'ın "Füze Babası"

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 45,83 oldu

Van ve Hakkari’de uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Axios: ABD, israilin İran'daki yakıt depoları saldırısından rahatsız

Petrol fiyatları savaşın etkisiyle rekor kırıyor

MSB: 6 adet F-16 savaş uçağı KKTC’ye konuşlandırıldı

Gazze'de siyonist saldırıda anne, çocuk ve bir gazeteci şehit oldu

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 16 tutuklama

Bakan Şimşek: Küresel şoklar kalıcı değil, tedbirleri alıyoruz

İnsan Hakları İzleme Örgütü: israil Lübnan'da beyaz fosfor kullandı

Denizli’de 5,1 büyüklüğünde deprem

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli gözaltına alındı

Altın yeni haftaya sert düşüşle başladı

Meteoroloji'den kuvvetli rüzgâr, çığ ve buzlanma riski uyarısı

Rehber Mücteba Hamaney ve İran'ın yeni direniş dönemi

Kassam Tugayları'ndan Hizbullah'ın operasyonlarına destek: Kahramanca direniş

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün toplanıyor: Gündemde savaş ve ekonomi var

Hizbullah: Siyonist rejimin 15 helikopterle yaptığı indirme girişimi püskürtüldü

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırısında 3 şehit

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


13 yıldır aranan cinayet zanlısı Lice’de yakalandı

Epsteın dosyası: Dünya elitlerinin ahlaksızlığını ortaya çıkaran karanlık ağ

Polisten kaçan motosikletliye 497 bin TL ceza

Şırnak'ta kaçakçılık ve asayiş operasyonu: 152 gözaltı

ABD'de şiddetli fırtına ve kasırgalar: Ölü sayısı 8'e çıktı

Gazze'de savaşın ağır bilançosu: On binlerce kadın dul kaldı

Bakan Işıkhan: 213 binden fazla işe yerleştirmeye aracılık ettik