• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

Şırnak’ta nefes kesen KBRN tatbikatı

07 Aralık 2022, Çarşamba 16:50
07 Aralık 2022, Çarşamba 16:50
Şırnak’ta nefes kesen KBRN tatbikatı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Şırnak’ta nefes kesen KBRN tatbikatı

Şırnak Habur Sınır Kapısı’nda, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından, “Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) tatbikatı” gerçekleştirildi.
AFAD’ın yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve 112 Acil Sağlık, Şırnak Belediyesi İtfaiyesi, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Meteoroloji Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Kızılay görevlileri, AFAD Gönüllüleri ve Habur Sınır Kapısı Gümrük Muhafaza personelleri olmak üzere 12 kurumdan 120 personel tatbikatta görev aldı.
Senaryoya göre, 112 Acil Çağrı Merkezine nitrik asit yüklü aracın kaza yaptığı ihbarında bulunuldu. Bunun üzerine gerekli koordinasyon sağlanarak ilgili kurumlar olaya müdahale etmek üzere Habur Sınır Kapısına intikal etti. Müdahale ekiplerince gerekli yol, çevre ve saha güvenlik önlemlerinin alınmasıyla koruyucu kıyafet giymiş kurtarma personeli tarafından nitrik asitten etkilenen 3 yaralıya müdahale edilip arındırma işlemleri gerçekleştirildi. Ardından yaralıların sağlık ekiplerince sağlık kurumlarına sevki sağlandı.
Tatbikat, kimyasaldan kirlenmiş bölgede görev yapan kurtarma personeli ve arazinin temizliğiyle tamamlandı.
Tatbikatı izleyen Silopi Kaymakamı Cihat Koç, “2022 yılı tatbikat yılı olarak ilan edilmişti. Bölgemizin en stratejik noktasında 2022 yılı sona ererken, güçlü bir tatbikat yapıyoruz, çok özel bir tatbikat yapacağız. Habur Sınır Kapısı her gün artan ticaret hacmiyle günlük otalama 4 bin ila 5 bin aracın giriş çıkış yaptığı bir sınır kapısıdır. Bunun yanında günlük 15 bin yolcunun da girişi sağlandığı çok önemli bir merkezdir. Haliyle artan trafik beraberinde riskleri de getiriyor. Bu anlamda gümrük teşkilatımızın, emniyetimiz için vatandaşlarımızın güvenliği çok önemli bir seviyededir. Biz de yer yer kendi tatbikatlarımızı yapıyoruz ama bu ölçekte bir tatbikat, personellerimize önemli bir tecrübe sağlayacaktır” dedi.
Şırnak İl Afet ve Acil Durum Müdürü Muzaffer İşlek de, “Şırnak ilimiz için bir ilki gerçekleştirdik. Habur Sınır Kapısı Türkiye’nin en büyük sınır kapılarından bir tanesidir ve Şırnak il sınırları içinde bulunmaktadır. Yaklaşık günde 4 bin ila 5 bin aracın giriş-çıkış yaptığı Habur Sınır Kapısı’nda her türlü madde taşıyan araçlar bulunmaktadır. Bu maddelerin içinde kimyasal madde gibi bir takım tehlikeli maddelerin de taşındığını bildiğimiz için burada çalışanlar için bir farkındalık oluşturmak adına Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) tatbikatı gerçekleştirdik. Tatbikat çerçevesinde nitrik asit yüklü bir tankerin kaza yapması sonucu etrafa yayılan kimyasal ajanlara müdahale edilmesi. Irak-Suriye sınırında sınırın sıfır noktasında tatbikatı gerçekleştirmemizi çok anlamlı buluyorum. Burada çalışan yüzlerce gümrük muhafaza personellerimiz için farkındalık oluştu. Toplamda 12 kurum, 120 personelle Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) tatbikatını gerçekleştirdik” ifadelerine yer verdi.
[gallery ids=',66915,66916,66917,66918,66919,66920']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Tarihi camide 1387 yıldır devam eden sünnet kültürü: Mukabele

Rusya’dan Ukrayna’ya 50 füze ve 297 İHA ile eş zamanlı saldırı

Ramazan YKS’ye hazırlıkta "turbo" etkisi yapabilir

Isparta’da bir haftada aranan 47 kişi yakalandı

İşgal rejimi ateşkese rağmen yine Gazze’yi bombaladı

500 bin sosyal konut projesinde kura süreci sona yaklaşıyor

Taşlıçay’da Ramazan ayı coşkusu çocuklarla büyüyor

Esenboğa Havalimanı’nda Gazze için eylem

Erzincan Valisi Aydoğdu'dan bir aileye ev sözü

Diyetisyen Ceceli'den Ramazan'da doğru beslenmenin 3 temel kuralı

Oruç sürecinde dengeyi korumak sağlığın anahtarı

Meclis’in gündemi yeni haftada da yoğun olacak

Başörtülü öğrenciyi derse almayan öğretmen açığa alındı

İran’dan ABD Büyükelçisinin “Nil’den Fırat’a” küstahlığına tepki

Kızılay'ın Gazze'ye gönderdiği iyilik gemisi El Ariş Limanı’na ulaştı

Gazze’de çadırların arasında Ramazan bereketi

Uşak’ta uyuşturucu operasyonu: Bir şüpheli tutuklandı

ABD-İran gerilimi altında ibreyi yukarı taşıdı

"Kırsalda bereket küçükbaşa destek" projesi başlıyor

Diyarbakır’da kasaplara 377 bin 435 TL ceza

Akdeniz açıklarında 3,5 büyüklüğünde deprem

ABD’nin Doğu Pasifik’teki saldırılarında ölü sayısı 148’e yükseldi

Motorine 2 lira 40 kuruş zam bekleniyor

Şanlıurfa'da iki ayrı aile kavgası: Toplam 17 yaralı

Ambulans ile hafif ticari araç çarpıştı: 5 yaralı

8 ilde rüşvet ve kaçakçılık soruşturmasında 26 tutuklama

İstanbul'da 5 aracın karıştığı zincirleme kaza: 5 yaralı

Meteoroloji'den  bazı bölgeler için yağış, kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı

Malatya'da bıçaklı kavga: 2 yaralı

Nijerya'da silahlı saldırı: 50 kişi öldürüldü, çok sayıda kişi kaçırıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tarihi camide 1387 yıldır devam eden sünnet kültürü: Mukabele

Rusya’dan Ukrayna’ya 50 füze ve 297 İHA ile eş zamanlı saldırı

Ramazan YKS’ye hazırlıkta "turbo" etkisi yapabilir

Isparta’da bir haftada aranan 47 kişi yakalandı

İşgal rejimi ateşkese rağmen yine Gazze’yi bombaladı

500 bin sosyal konut projesinde kura süreci sona yaklaşıyor

Taşlıçay’da Ramazan ayı coşkusu çocuklarla büyüyor