• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,91% 0,06
  • EURO

    50,55% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6226,39% -0,37
  • Ç. ALTIN

    10106,29% 0,00

Şırnak’ta nefes kesen KBRN tatbikatı

07 Aralık 2022, Çarşamba 16:50
07 Aralık 2022, Çarşamba 16:50
Şırnak’ta nefes kesen KBRN tatbikatı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şırnak’ta nefes kesen KBRN tatbikatı

Şırnak Habur Sınır Kapısı’nda, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından, “Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) tatbikatı” gerçekleştirildi.
AFAD’ın yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve 112 Acil Sağlık, Şırnak Belediyesi İtfaiyesi, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Meteoroloji Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Kızılay görevlileri, AFAD Gönüllüleri ve Habur Sınır Kapısı Gümrük Muhafaza personelleri olmak üzere 12 kurumdan 120 personel tatbikatta görev aldı.
Senaryoya göre, 112 Acil Çağrı Merkezine nitrik asit yüklü aracın kaza yaptığı ihbarında bulunuldu. Bunun üzerine gerekli koordinasyon sağlanarak ilgili kurumlar olaya müdahale etmek üzere Habur Sınır Kapısına intikal etti. Müdahale ekiplerince gerekli yol, çevre ve saha güvenlik önlemlerinin alınmasıyla koruyucu kıyafet giymiş kurtarma personeli tarafından nitrik asitten etkilenen 3 yaralıya müdahale edilip arındırma işlemleri gerçekleştirildi. Ardından yaralıların sağlık ekiplerince sağlık kurumlarına sevki sağlandı.
Tatbikat, kimyasaldan kirlenmiş bölgede görev yapan kurtarma personeli ve arazinin temizliğiyle tamamlandı.
Tatbikatı izleyen Silopi Kaymakamı Cihat Koç, “2022 yılı tatbikat yılı olarak ilan edilmişti. Bölgemizin en stratejik noktasında 2022 yılı sona ererken, güçlü bir tatbikat yapıyoruz, çok özel bir tatbikat yapacağız. Habur Sınır Kapısı her gün artan ticaret hacmiyle günlük otalama 4 bin ila 5 bin aracın giriş çıkış yaptığı bir sınır kapısıdır. Bunun yanında günlük 15 bin yolcunun da girişi sağlandığı çok önemli bir merkezdir. Haliyle artan trafik beraberinde riskleri de getiriyor. Bu anlamda gümrük teşkilatımızın, emniyetimiz için vatandaşlarımızın güvenliği çok önemli bir seviyededir. Biz de yer yer kendi tatbikatlarımızı yapıyoruz ama bu ölçekte bir tatbikat, personellerimize önemli bir tecrübe sağlayacaktır” dedi.
Şırnak İl Afet ve Acil Durum Müdürü Muzaffer İşlek de, “Şırnak ilimiz için bir ilki gerçekleştirdik. Habur Sınır Kapısı Türkiye’nin en büyük sınır kapılarından bir tanesidir ve Şırnak il sınırları içinde bulunmaktadır. Yaklaşık günde 4 bin ila 5 bin aracın giriş-çıkış yaptığı Habur Sınır Kapısı’nda her türlü madde taşıyan araçlar bulunmaktadır. Bu maddelerin içinde kimyasal madde gibi bir takım tehlikeli maddelerin de taşındığını bildiğimiz için burada çalışanlar için bir farkındalık oluşturmak adına Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) tatbikatı gerçekleştirdik. Tatbikat çerçevesinde nitrik asit yüklü bir tankerin kaza yapması sonucu etrafa yayılan kimyasal ajanlara müdahale edilmesi. Irak-Suriye sınırında sınırın sıfır noktasında tatbikatı gerçekleştirmemizi çok anlamlı buluyorum. Burada çalışan yüzlerce gümrük muhafaza personellerimiz için farkındalık oluştu. Toplamda 12 kurum, 120 personelle Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) tatbikatını gerçekleştirdik” ifadelerine yer verdi.
[gallery ids=',66915,66916,66917,66918,66919,66920']

Suriye'de eski rejim artıkları sahada: Amaç sükuneti sabote etmek

Avrupa'da adalet havada kaldı: Netanyahu 3 UCM ülkesinden uçtu

25 kentte eğitime kar engeli

Sivas’ta kış şartlarında yaban hayvanlarına yem bırakıldı

Arap Birliği'nden Somaliland tepkisi: Uluslararası barış ve güvenliği tehdit ediyor

Kırşehir’de olumsuz hava koşullarına karşı tedbirler alındı

UNRWA: Gazze Şeridi'nde şiddetli sağanak ve fırtına daha fazla umutsuzluk ve ölüm anlamına geliyor

Gazzeli Rim için balonlar gökyüzüne bırakıldı

Ankara-Niğde Otoyolu’na uluslararası ödül

Konya İl Halk Kütüphanesi geçici süreyle hizmete ara veriyor

Konya’da otomobil bisikletliye çarptı: 1 kişi hayatını kaybetti

Konya merkezde mevsimin ilk karı yağdı

Sinop’ta kaçak avlanan 625 kalkan balığına el konuldu

Ağrı'da kar yağışı nedeniyle il genelinde eğitime 1 gün ara verildi

Siyonist işgalciler Gazze'de ateşkese uymuyor: 80 günde 969 ihlal

ABD’de iki helikopter havada çarpıştı

Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat denetimlerini sürdürüyor

Avrupa'nın en aktif yanardağı Etna yeniden faaliyete geçti

Mardin'de olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bir gün ara verildi

Suriye'de yeni para birimi dönemi başladı 

Vali Atilla Toros, Mersin Uluslararası Limanı’nda incelemelerde bulundu

Mega gemilerin yeni rotası Mersin Limanı oldu

Mersin'de abart eksoz ve tehlikeli sürüşlere geçit verilmedi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Batman Çayı 4. Etap Islah Çalışmalarını inceledi

DMM, “THY uçağının misilleme endişesiyle Libya’ya inmekten vazgeçtiği” iddiaları yalanlandı

Cide-Bartın yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı

Bingöl'de otomobil şarampole devrildi: 4 yaralı

Trump ve Putin'den Ukrayna görüşmesi

Muş’ta kar ve buzlanma nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Umut Kervanı’ndan Van'da kar yağışında yolda kalan sürücülere sıcak ikram

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Suriye'de eski rejim artıkları sahada: Amaç sükuneti sabote etmek

Avrupa'da adalet havada kaldı: Netanyahu 3 UCM ülkesinden uçtu

25 kentte eğitime kar engeli

Sivas’ta kış şartlarında yaban hayvanlarına yem bırakıldı

Arap Birliği'nden Somaliland tepkisi: Uluslararası barış ve güvenliği tehdit ediyor

Kırşehir’de olumsuz hava koşullarına karşı tedbirler alındı

UNRWA: Gazze Şeridi'nde şiddetli sağanak ve fırtına daha fazla umutsuzluk ve ölüm anlamına geliyor