-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,26% 0,01
-
EURO
51,26% -0,05
-
GRAM ALTIN
6404,70% -3,26
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Süre yarın doluyor! Erteleme talebi geldi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Süre yarın doluyor! Erteleme talebi geldi
Yapılan derlemeye göre, Çevre Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle 1 Ocak 2019'dan itibaren ücretli hale gelen poşetler için geri kazanım katılım payı tahsil edilmeye başlanırken, bu yıl uygulamanın ikinci aşamasına geçilmişti.
Bu kapsamda, lastik, akümülatör, pil, madeni ve bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, plastik, metal, cam ve ahşap ambalajlar için geri kazanım katılım payı tahsil edilecek.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle iş dünyasına sağlanan kolaylıklar kapsamında, mart ayında yapılan düzenlemeyle GEKAP'ın ödeme dönemleri ertelenerek 2020 yılında 6 aylık, takip eden yıllar için 3 aylık olarak yeniden belirlendi.
Buna göre, yılın ilk 6 aylık dönemine ilişkin GEKAP beyan ve ödeme işlemlerinin yarın gün sonuna kadar tamamlanması gerekiyor. GEKAP beyannamesi, Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik ortamda gönderilecek.
Ertelemeden önce ocak ve şubat ayları için beyanname vermiş olanlar, bu yılın ilk 6 ayı için verecekleri beyannamelere, daha önce beyanname verdikleri döneme ilişkin bilgileri dahil etmeyecek.
Tahakkuk eden geri kazanım katılım payı, vergi daireleri veznelerine, PTT iş yerlerine, anlaşmalı bankalara, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden banka kartı ve banka hesabından havale yöntemiyle de ödenebilecek.
'TEK KULLANIMLIK ÜRÜNE VERGİ, PANDEMİYLE MÜCADELEYİ OLUMSUZ ETKİLER'
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, GEKAP uygulamasının henüz altyapısının tamamlanamadığını ve uygulamada sorunlar çıktığını söyledi.
Uygulamanın 2020 yılı sonrasına ertelenmesinin yerinde olacağını dile getiren Kartaloğlu, şöyle devam etti:
'Tek kullanımlık ürünlere vergi getirilmesinin pandemiyle mücadeleye olumsuz etkisinin olacağı da dikkate alınmalıdır. 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe giren ürünler için henüz uygulamaya hakim olunamamış, pandemi dolayısıyla uygulayıcıların eğitimleri tamamlanamamıştır. Ayrıca işletmeler, salgın dolayısıyla ekonomik gelişmelerden olumsuz etkilenmiştir.'
Uygulamada karşılaşılan sorunlar nedeniyle bazı konuların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kartaloğlu, geri kazanım katılım payı ile düzenlemelere uyulmamasının ağır yaptırımları olduğunu söyledi.
Kartaloğlu, konuya ilişkin ayrıntıların Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca çıkarılan ve Resmi Gazete'de yayınlanmadan sadece bakanlığın internet sitesinde yer alan usul ve esaslara göre düzenlendiğini, bu nedenle uygulayıcıların söz konusu düzenlemelerden zamanında haberi olamadığını ifade etti.
Kartaloğlu, 'Oysa sadece Bakan onayıyla çıkarılan usul ve esaslar konuya ilişkin yeni kurallar getirdiği için bunların da Resmi Gazete'de yayımlanan türde idari düzenleme olması daha doğru olacaktır.' dedi.
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
Rusya: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin çıkarları doğrultusunda kullanılan ulaşım ve enerji altyapı tesisleri vuruldu
İngiltere'de menenjit salgını hızla yayılıyor: Vaka sayısı 20'ye yükseldi, 2 ölü
Güney Kore'de fabrikada yangın: 11 ölü, 59 yaralı
Eskişehir'de trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
İran ordusu, işgal rejiminde yakıt ikmali yapan uçakların havalimanını hedef aldı
İDEV'den öğretmene 5816 zulmüne tepki: İfade özgürlüğü ayaklar altında
Bakan Memişoğlu'ndan geri ödeme kapsamına alınan ilaçlara ilişkin açıklama
İşgal rejimi, savaş uçaklarının İran tarafından hedef alındığını kabul etti
Diyarbakır’da yağış etkili oldu, cadde ve sokaklar sular altında kaldı
Yapıcıoğlu: ABD, bölge ülkelerini savaşa sürükleyip onları vekil güç olarak kullanmayı hedefliyor
İHA pilotu başvurularında yüzde 236 artış
İran'ın Natanz nükleer kompleksi saldırıya uğradı
Ağrı’da asırlık gelenek sürdürülüyor, tandırlar "Halise" için yandı
AİLEM uygulaması sayesinde 268 bin çağrıya çeviri desteği sağlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Nevruz" mesajı
Malatya'da otomobil takla attı: 4'ü çocuk 6 yaralı
İşgalin Lübnan'a saldırısında ölü sayısı 1021'e yükseldi
Suçüstü yakalanan hırsızlar çatıya kaçtı
İran'dan ABD'nin "petrol satışına izin" açıklamalarına yanıt
Erakçi: Japonya bizimle temasa geçerse Hürmüz'den gemilerinin geçişine izin verebiliriz
ABD'nin bombardıman uçakları İngiltere'den havalandı
Nepal genelinde Ramazan Bayramı neşe ve birlik içinde kutlandı
Kazakistan'da at eti tüketimi rekor seviyeye ulaştı
Pezeşkiyan'dan "Orta Doğu İslam Konseyi" önerisi
İngiltere, ABD'nin Hürmüzle ilgili saldırılar için üslerini kullanmasına izin verdi
Hatay'da aileler arası silahlı kavga: 3 ölü 22 yaralı
İtalya'da 5,2 büyüklüğünde bir deprem
ABD, arz endişeleri nedeniyle İran'ın deniz yoluyla petrol satışına 30 günlük bir süre tanıdı
Kudüs Gücü Komutanı General Kani'den açıklama
Yükleniyor







