• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

Suriye’de güvenli para birimi Türk lirası oldu

14 Temmuz 2020, Salı 08:42
14 Temmuz 2020, Salı 08:42
Suriye’de güvenli para birimi Türk lirası oldu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Suriye’de güvenli para birimi Türk lirası oldu

Suriye lirasının ABD doları karşısında yüksek değer kaybı yaşaması ve dalgalı seyretmesi nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde siviller alışverişlerde TL kullanıyor.

Suriye'de askeri muhaliflerin kontrolündeki İdlib ili ile Türkiye'nin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla teröristlerden temizlediği bölgelerde, sebze hali, benzin istasyonu, giyim mağazası, lokanta, fırın, bakkal gibi pek çok işletme TL'ye yöneldi.

Halep'in kuzeyinde terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Bab ilçesinde, bakkal işleten Zekeriya Ahmed, kendi dükkanı ve ilçede birçok alanda TL'nin yoğun olarak kullanıldığını ve bu durumdan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Ahmed, 'Suriye lirasının değer kaybetmesiyle zarar etmeye başlamıştık. Güvenli para birimi olan TL ile satış yapmaya başladık. Bab'da yer alan dükkanımda artık tüm malzemelerin satışını TL ile yapıyorum.' dedi.

TL kullanıldığından beri hem kendisinin hem de alışveriş yapan müşterilerinin rahatladığını belirten Ahmed, 'TL, Suriye lirasına göre çok güvenli. Herhangi bir değer kaybı yaşamıyor ve daima sabit.' ifadesini kullandı.

Ticaretle uğraşan Muhammed Casim de, '2011'de Esed rejimine karşı devrime kalkarak onu istemediğimizi göstermiştik. Mecburen Suriye lirası ile çalışıyorduk. Değerini kaybeden Suriye lirası yerine TL kullanıyoruz.' dedi.

Türkiye'nin Suriye halkına destek verdiğini belirten Casim, 'Suriye lirası artık yerlerde sürünüyor çok değer kaybetti. Hala bazı yerlerde Suriye lirası geçerli olsa da yaygın olarak TL kullanılıyor. Bölgemizde bulunan tüm ticari işletmelerin Suriye lirasından vazgeçip güvenli TL'ye yönelmesini bekliyoruz.' şeklinde konuştu.

Bab'da döviz işiyle uğraşan Mustafa Cibli de 'Bölgemizde şeker, yağ, bakliyat, sebze, akaryakıt gibi temel ihtiyaçların tamamı TL ile satılıyor. TL ile halkımız kendini daha çok güvende hissediyor.' ifadesini kullandı.

Beşşar Esed'in ülkenin ekonomik gücünü büyük ölçüde elinde tutan oligark kuzeni Rami Mahluf'u tasfiye etmesinin ardından ABD'nin Esed rejimine karşı uygulamaya koyduğu 'Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası' rejim ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Bu yılın başında 1 dolar, 1000 Suriye lirasına karşılık gelirken, geçen ayın ortalarında 4000 Suriye lirası seviyesine yaklaşmıştı. Bugünlerde ise 1 dolar 2300 Suriye lirası bandında seyrediyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesine usulsüzlük operasyonu: 5 tutuklama

İstanbul'da servis minibüsü yan yattı: 11 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış, rüzgar ve çığ uyarısı

Uganda'da Museveni yeniden cumhurbaşkanı seçildi

Çanakkale açıklarında 8 düzensiz göçmen kurtarıldı

Berlin sokaklarında tarım politikalarına traktörlü tepki

ABD ve Pakistan’dan ortak askeri tatbikat

AB-MERCOSUR ticaret anlaşması 25 yıllık müzakerelerin ardından imzalandı

Pakistan'da feci kaza: 24 ölü, 45 yaralı

Trump'un gümrük vergisi kararına ilk tepki İsveç'ten: Şantaja boyun eğmeyeceğiz

Konya-Beyşehir yolunda araç yayaya çarptı

Bakan Yumaklı: Almanya ile kooperatifçilik alanında Ortak Niyet Beyanı imzaladık

Suriye ordusu stratejik önemdeki Tabka'ya girdi

Gazze'de can kaybı 71 bin 548'e yükseldi

Ukrayna'da nükleer santral için bölgesel ateşkes

Bingöl-Erzurum kara yolunda tır ve yolcu otobüsü çarpıştı: 3 yaralı

Malatya'da sahte altın dolandırıcılığı: 3 tutuklama

Rusya: Donetsk ve Zaporijya'da 2 yerleşim yerini ele geçirdik

 Trump, Grönland planını desteklemeyen 8 Avrupa ülkesine yüzde 10 gümrük vergisi getirdi

Manisa’da 18 yaşındaki Firari Yakalandı

DMM, “Türkiye’nin Suriye’de Kürtlere hasmane tutum sergilediği” iddialarını yalanladı

Konya’da yeni çevre yolu projesinde sona yaklaşıldı

Konya için soğuk hava uyarısı: Buzlanma ve don bekleniyor

Siyer Yarışması kayıt süresi uzatıldı

Konya'da ekmek fiyatına zam

Güney Marmara'da feribot seferlerine fırtına engeli

Sivas-Erzincan yolu çığ nedeniyle ulaşıma kapandı

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Basit kulak akıntısı sanıldı, kafa tabanına ulaşan kitle tespit edildi

ÇOMÜ’den meme kanseri ameliyatlarında devrim: MamoScope

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya Büyükşehir Belediyesine usulsüzlük operasyonu: 5 tutuklama

İstanbul'da servis minibüsü yan yattı: 11 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış, rüzgar ve çığ uyarısı

Uganda'da Museveni yeniden cumhurbaşkanı seçildi

Çanakkale açıklarında 8 düzensiz göçmen kurtarıldı

Berlin sokaklarında tarım politikalarına traktörlü tepki

ABD ve Pakistan’dan ortak askeri tatbikat