• BIST 100

    14227,10%0,41
  • DOLAR

    42,83% -0,01
  • EURO

    50,38% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6167,97% -0,03
  • Ç. ALTIN

    10014,28% 0,00

Sürücülere müjde: Trafik sigortası yüzde 6 düştü

29 Haziran 2021, Salı 09:17
29 Haziran 2021, Salı 09:17
Sürücülere müjde: Trafik sigortası yüzde 6 düştü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sürücülere müjde: Trafik sigortası yüzde 6 düştü

Trafik sigortasında bedeni ve değer kaybı tazminatlarında değişiklik içeren kanun yasalaştı ve Resmi Gazetede yayınlayarak yürürlüğe girdi; tartışma da bitti. Şimdilerde, yeni düzenlemenin fiyatları nasıl etkileyeceği konuşuluyor.

Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan ' Bir süredir de kulağıma, ‘trafik sigortasında fiyatlar garip şekilde düşüyor’ söylemleri geliyor. Hatta eş dost arayıp, ‘fiyatlar düşüyormuş doğru mu?’ diye de soruyor. İşin aslı astarı nedir diye hem araştırdım hem sigortacılarla da konuştum. Evet, trafik sigortası primlerinde bir düşüş var.' dedi. 

Noyan Doğan konuyla ilgili süreci şoyle anlattı 'Trafik sigortasında primler, illere, araç gruplarına, sürücülerin hasar geçmişine göre; Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından, yani devlet tarafından belirleniyor. Devlet bir tavan fiyat belirliyor, sigorta şirketleri bu fiyatın üzerine sigorta satamıyor ama isteyen şirket SEDDK’ın belirlediği fiyatın altında primle sigorta yapabiliyor. Bu uygulama kapsamında da sigorta şirketlerinin her ay trafik sigortası primlerini yüzde 1 oranında artırma hakkı bulunuyor. Yani, sigorta şirketlerinin bu yılın ocak-mayıs, 5 aylık dönemde trafik fiyatlarını yüzde 5 artırmış olmaları gerekiyor. Peki, öyle mi?

ORTALAMA FİYAT 777 LİRA

Köpeği sabahın 3'ünde havlayıp durduğundan bir gece kamerası kurdu. Kamerada gördükleri kanını dondurdu

2021’in ocak-mayıs dönemi, 5 aylık verilerine baktım. Otomobil, kamyon, otobüs, traktör gibi tüm araç grupları hesaba katıldığında, mayıs sonu itibariyle, ortalama trafik sigortasının primi 777 lira. Nisan ayında ortalama fiyat 796 lira, mart ayında 808 lira, şubat ayında 816 lira, ocak ayında ise 827 liraymış. Yıl başından bu yana trafik sigortasının fiyatı yüzde 6.4 düşmüş. Bir de 2020’nin ilk 5 aylık dönemi ile mukayese ettim. Geçen seneni ocak-mayıs döneminde ortalama fiyat 776 liraymış. Son bir yılda trafik fiyatında hemen hemen hiç artış yapılmamış. Bu haliyle son bir yıldır trafikte prim artmıyor diyebiliriz.

OTOMOBİLLERDE YÜZDE 4 DÜŞTÜ

Tabi bu, ortalama fiyat. Araç gruplarına göre durum değişiyor. Örneğin, otomobillerde bu yılın ocak ayında ortalama fiyat 629 lirayken, mayıs ayında yüzde 4.4 düşerek, 602 liraya gerilemiş. Aynı şekilde kamyonetlerde de 5 ayda trafik primi, yüzde 5’e yakın düşmüş. Buna karşılık taksilerde yüzde 3, minibüs ve otobüslerde yüzde 4, kamyonlarda yüzde 3.4 fiyatlar artmış. Kabaca, otomobillerin primleri düşerken, ticari araçların fiyatı yükselmiş.

Araç gruplarındaki fiyatları 2020’nin ilk 5 ayı ile de mukayese ettim. Otomobillerde geçen senenin mayıs ayına göre bu sene prim yüzde 5 azalmış. Taksilerde yüzde 14, minibüslerde yüzde 13, otobüslerde yüzde 15, kamyonlarda yüzde 16 fiyat artışı yaşanmış. Kamyonetlerde ise yüzde 3.4 prim düşmüş.

PRİMLER ARTAR MI?

Sigortacı-larla da konuştum; dertliler. Dövizdeki artış nedeniyle onarımlarda parça maliyetlerinin arttığını ve son bir yılda yüzde 30 gibi bir maliyet artışı yaşadıklarını söylüyorlar. Enflasyonun ise yüzde 17’lerde olmasına rağmen otomobillerde trafik sigortası fiyatlarının düştüğünü, diğer araç gruplarında ise fiyat artışının yüzde 4’lerde kaldığını belirtiyorlar. Sigortacılar, devletin kendilerine tanıdığı aylık yüzde 1’lik fiyat artışını bile sürücülere yansıtmadıklarını da belirtiyorlar. Bu aşamada akıllara üç soru geliyor. Fiyat düşüşünün nedeni ne, sürdürülebilir mi ve üçüncüsü de önümüzdeki günlerde maliyet artışları ve enflasyon nedeniyle şirketler trafikte fiyat artışına gider mi? Aslında fiyat düşüşünün belli bir nedeni yok; şirketler arasındaki rekabet diyebiliriz. Bu da tüketicinin lehine. Sürdürülebilir mi? Sigortacılar sürdüreceklerini söylüyorlar. Özellikle trafik sigortasındaki son yasa ile sigortadan ödenecek vefat ve sakatlık tazminatı hesaplamasına standart gelmesi ve değer kaybı tazminatlarında yeni düzenleme yapılması ile birlikte fiyatlar artmayacak, bu seyirde gidecek gibi gözüküyor.

TÜİK: İşgücü maliyeti 45 bin 777 TL’ye yükseldi

Tesla Model 3’lerde kapı açma mekanizması mercek altında

Bahçıvan: Sanayi için en büyük beklenti finansman rahatlaması

DMM, "Hatay’da enkazlar gizlendi" iddialarını yalanladı

HÜDA PAR’dan Libya’ya başsağlığı mesajı

Dicle Elektrik’ten Şanlıurfa-Mardin Karayolu’na led aydınlatma

Kamboçya–Tayland sınırındaki çatışmalarda ölü sayısı 96’ya ulaştı

Aralıkta güven endeksi hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde arttı

11. Yargı Paketi yürürlüğe girdi

Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yeni yapılanma

Mardin’de soğan yüklü tır seyir halindeyken alevlere teslim oldu

Meme kanserinde hastalığın seyrini erken tanı belirliyor

Brent petrol 61,81 dolarda sabit kaldı

Regaib Kandili bugün idrak edilecek: Eller Gazze için semaya kalkacak

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Regaip Kandili Mesajı

Dijital hizmet vergisi oranı düşürüldü

Filistin Âlimler Birliği’nden Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne ziyaret

Molla Teyfur'dan yılbaşı uyarısı: Müslüman, gayrimüslim adetlerine kapılmamalı

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’tan Regaib Gecesi mesajı

Güney Marmara acil sağlık hizmetleri toplantısı Bursa’da gerçekleştirildi

Arpaguş: Regaib gecesi manevi bir fırsattır

Konya’da asırlık "Şivlilik" geleneği bu yıl da yaşatıldı

Enerji piyasalarında 2026 idari para cezaları artırıldı

Umut Kervanı ve Avrupa Yetim Eli Sudan'da

Sinop Valiliği'nden kar ve zirai don uyarısı

İstanbul’da DAİŞ’e operasyon: 115 gözaltı

Siirt'te hayvanların karın boşluklarına gizlenmiş 54 kilo metamfetamin ele geçirildi

Ankara merkezli 8 ilde FETÖ operasyonu: 20 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Mersin Şehir Hastanesi’nde değerlendirme ve koordinasyon toplantısı yapıldı

Altın fiyatları rekora yakın seyrediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


TÜİK: İşgücü maliyeti 45 bin 777 TL’ye yükseldi

Tesla Model 3’lerde kapı açma mekanizması mercek altında

Bahçıvan: Sanayi için en büyük beklenti finansman rahatlaması

DMM, "Hatay’da enkazlar gizlendi" iddialarını yalanladı

HÜDA PAR’dan Libya’ya başsağlığı mesajı

Dicle Elektrik’ten Şanlıurfa-Mardin Karayolu’na led aydınlatma

Kamboçya–Tayland sınırındaki çatışmalarda ölü sayısı 96’ya ulaştı