-
BIST 100
16179,19%-0,50
-
DOLAR
44,35% 0,10
-
EURO
51,46% -0,07
-
GRAM ALTIN
6266,34% -0,17
-
Ç. ALTIN
10757,95% 0,00
Tarım Bakanlığı'ndan sıkı denetim! 2020'de 1,4 milyon gıda denetimi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Tarım Bakanlığı'ndan sıkı denetim! 2020'de 1,4 milyon gıda denetimi
Tarım ve Orman Bakanlığı, geçen yıl gerçekleştirdiği 1 milyon 356 bin 643 gıda denetiminde, 14 bin 562 adet idari para cezası verirken, 172 işletme için savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda güvenilirliğinin sağlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi amacıyla gıda, gıda ile temas eden madde, malzeme üreten ve piyasaya arz eden işletmelere yönelik resmi kontroller yapılıyor. Bu kontroller, risk esasına göre, ön bildirim gereken haller dışında önceden haber verilmeden yıllık program çerçevesinde yürütülüyor.
Resmi kontroller, yıllık numune alma programlarının yanı sıra şüphe, şikâyet, ihbar, Tarım ve Orman Bakanlığı İletişim Merkezi, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı kapsamında şikâyet edilen ürün ve firmalara yönelik olarak da gerçekleştiriliyor. Resmi kontrollerin sıklığı herhangi bir risk durumunda artıyor.
EN FAZLA DENETİM GIDA SATIŞ YERLERİNDE YAPILDI
Bakanlığın denetim sonuçlarına göre, 2019’da 1 milyon 215 bin 996 olan resmi kontrol sayısı, geçen yıl 1 milyon 356 bin 643’ü buldu. Önceki yıl 16 bin 428 olan, kesilen idari para ceza sayısı da geçen yıl 14 bin 562 olarak gerçekleşti. Bu denetimler sonucu geçen yıl 172 firma için suç duyurusunda bulunuldu. Bu sayı, 2019’da 174 olmuştu.
Denetimler, gıda üretim ve satış yerleri ile toplu tüketim yerlerine yönelik gerçekleştirildi. Geçen yıl en fazla denetim 603 bin 813 ile gıda satış yerlerine yapıldı. Buralara 5 bin 975 adet idari para cezası kesildi, savcılığa 49 suç duyurusunda bulunuldu.
Toplu tüketim yerlerinde 538 bin 204 denetim yapılırken, buralarda 3 bin 59 adet para cezası verilip, 30 suç duyurusu gerçekleştirildi.
Gıda üretim yerlerinde de 214 bin 626 denetime imza atıldı. Bu denetimlerde 5 bin 528 idari para cezası kesildi ve yapılan suç duyurusu sayısı 93’ü buldu.
Gıda kontrol görevlisi sayısı ise geçen yıl 7 bin 137 oldu.
FİRMALAR İFŞA EDİLDİ
Tüketicilerin denetim sürecine katılması için yoğun şekilde kullanılan Alo 174 Gıda Hattı’na geçen yıl 93 bin 548 başvuru yapıldı. Başvuruların tamamı sonuçlandırıldı ve 3 bin 322 adet cezai işlem uygulandı.
Bakanlık denetimleri sonucu taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen firmalar kamuoyuna ilan edilirken, bu kapsamda geçen yıl 435 firmaya ait 789 parti ürün duyuruldu.
Gıda kontrol laboratuvarlarına yönelik denetimler kapsamında da geçen yıl 18 kamu ve 48 özel laboratuvarda çalışma yapıldı. Söz konusu denetimler sonucu, toplam 15 idari para cezası kararı verildi.
Batman'da 9 birimli yeni aile sağlığı merkezi inşa ediliyor
Köprü su altında kaldı, diyaliz hastası saatlerce bekledi
Bingöl’de bayram boyunca 32 trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı
Anayasa Mahkemesinde başkanvekilliği devir teslim töreni gerçekleştirildi
HAKSİAD Genç Şube Başkanı Çiftçi: Gençlerin en büyük sorunu finans ve tecrübe eksikliği
Nevruz kutlamalarında 170 kişi gözaltına alındı
Şanlıurfa’da sel mağduru aileye destek
Eğitim-Bir-Sen’den Ramazan Avuşmak açıklaması: Süreci yakından takip ediyoruz
Şanlıurfa’da okul kantinlerine sıkı denetim
Gaziantep'te öğrenciler siber dolandırıcılığa karşı bilinçlendirildi
İstanbul’da FETÖ Operasyonunda 25 şüpheli gözaltında
Batman'da yarın sular kesilecek
Şanlıurfa’da sağanak yağış Balıklıgöl’ü çamura buladı
Siyonist işgalciler Filistinlileri araçla ezmeye çalıştı: 5 Yaralı
Adıyaman'da aranması bulunan 42 şahıs gözaltına alındı
Peygamber Sevdalıları Mevlid-i Nebi etkinlik takvimini açıkladı
İran'ın misilleme operasyonlarında 4 bin 829 siyonist yaralandı
MEB’den okullarda finansal okuryazarlık dersi uygulaması
Orta Doğu’daki gerilim akaryakıt fiyatlarını uçurdu
Yahudi çeteler Filistinli aileye ait evi ateşe verdi
Minik yüreklerden Gazze'ye anlamlı bağış
Dezenformasyon bülteni yayımlandı: 5 iddiaya açıklık getirildi
Çin'den, vatandaşlarına işgal altındaki toprakları "terk edin" uyarısı
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün toplanıyor
ABD-İran arasında ara buluculuk çabaları
Ticaret Bakanlığı’ndan yabancı plakalı taşıt işlemlerinde yeni dönem
Dolar ve Euro bugün ne kadar?
Altın fiyatları dibi gördü mü?
Meteorolojiden kuvvetli yağış, rüzgâr ve çığ tehlikesi uyarısı
"Çamaşırhane yangını" dediler, USS Gerald R. Ford aylarca sürecek bakıma alındı
Yükleniyor







