-
BIST 100
16226,66%-0,16
-
DOLAR
44,21% 0,07
-
EURO
51,10% 0,14
-
GRAM ALTIN
6934,03% -2,51
-
Ç. ALTIN
11467,55% -1,01
Tarım Bakanlığı'ndan sıkı denetim! 2020'de 1,4 milyon gıda denetimi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Tarım Bakanlığı'ndan sıkı denetim! 2020'de 1,4 milyon gıda denetimi
Tarım ve Orman Bakanlığı, geçen yıl gerçekleştirdiği 1 milyon 356 bin 643 gıda denetiminde, 14 bin 562 adet idari para cezası verirken, 172 işletme için savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda güvenilirliğinin sağlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi amacıyla gıda, gıda ile temas eden madde, malzeme üreten ve piyasaya arz eden işletmelere yönelik resmi kontroller yapılıyor. Bu kontroller, risk esasına göre, ön bildirim gereken haller dışında önceden haber verilmeden yıllık program çerçevesinde yürütülüyor.
Resmi kontroller, yıllık numune alma programlarının yanı sıra şüphe, şikâyet, ihbar, Tarım ve Orman Bakanlığı İletişim Merkezi, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı kapsamında şikâyet edilen ürün ve firmalara yönelik olarak da gerçekleştiriliyor. Resmi kontrollerin sıklığı herhangi bir risk durumunda artıyor.
EN FAZLA DENETİM GIDA SATIŞ YERLERİNDE YAPILDI
Bakanlığın denetim sonuçlarına göre, 2019’da 1 milyon 215 bin 996 olan resmi kontrol sayısı, geçen yıl 1 milyon 356 bin 643’ü buldu. Önceki yıl 16 bin 428 olan, kesilen idari para ceza sayısı da geçen yıl 14 bin 562 olarak gerçekleşti. Bu denetimler sonucu geçen yıl 172 firma için suç duyurusunda bulunuldu. Bu sayı, 2019’da 174 olmuştu.
Denetimler, gıda üretim ve satış yerleri ile toplu tüketim yerlerine yönelik gerçekleştirildi. Geçen yıl en fazla denetim 603 bin 813 ile gıda satış yerlerine yapıldı. Buralara 5 bin 975 adet idari para cezası kesildi, savcılığa 49 suç duyurusunda bulunuldu.
Toplu tüketim yerlerinde 538 bin 204 denetim yapılırken, buralarda 3 bin 59 adet para cezası verilip, 30 suç duyurusu gerçekleştirildi.
Gıda üretim yerlerinde de 214 bin 626 denetime imza atıldı. Bu denetimlerde 5 bin 528 idari para cezası kesildi ve yapılan suç duyurusu sayısı 93’ü buldu.
Gıda kontrol görevlisi sayısı ise geçen yıl 7 bin 137 oldu.
FİRMALAR İFŞA EDİLDİ
Tüketicilerin denetim sürecine katılması için yoğun şekilde kullanılan Alo 174 Gıda Hattı’na geçen yıl 93 bin 548 başvuru yapıldı. Başvuruların tamamı sonuçlandırıldı ve 3 bin 322 adet cezai işlem uygulandı.
Bakanlık denetimleri sonucu taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen firmalar kamuoyuna ilan edilirken, bu kapsamda geçen yıl 435 firmaya ait 789 parti ürün duyuruldu.
Gıda kontrol laboratuvarlarına yönelik denetimler kapsamında da geçen yıl 18 kamu ve 48 özel laboratuvarda çalışma yapıldı. Söz konusu denetimler sonucu, toplam 15 idari para cezası kararı verildi.
AFAD’dan afetlere karşı yeni rehber: YORA kitabı yayımlandı
DMM: "israile lojistik sağlanacağı" iddiaları dezenformasyon
Avukat Akşit: Süresiz nafaka ve 6284 sayılı kanun yeniden düzenlenmeli
73 ilde uyuşturucu operasyonu: 475 şüpheli tutuklandı
Uzmandan tavsiyeler: Bayramda sağlığınızı riske atmayın!
İçişleri Bakanlığından bayram öncesi trafik uyarısı
Pastanelerde gece gündüz bayram yoğunluğu mesaisi
Malatya'da spor salonunda çıkan yangın paniğe neden oldu
Bayram öncesi otogarda beklenen yoğunluk oluşmadı
Orta Doğu'da Savaşın 19. Günü
Mardin'de tatlı bayram telaşı esnafın yüzünü güldürüyor
Çanakkale Zaferi'nin 111'inci yıl dönümü Diyarbakır'da kutlandı
MSB: Uluslararası toplumun sorumluluğunu yerine getirmesi çağrımızı yineliyoruz
Malatya'da 750 gramın altında doğan üç prematüre bebek sağlığına kavuştu
Ticaret Bakanlığı sahte ilan ve dolandırıcılığa karşı EİDS ile önlem alıyor
İncirlik Üssü'ne ikinci Patriot sistemi konuşlandırılıyor
Umut Kervanı Tarsus, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu
Bayramda sağlıklı beslenme için uzmanından kritik uyarılar
Malatya'da gıda güvenliği için denetimler yoğunlaştı
Gaziantep'te baklava mesaisi: Ustaları siparişlere yetişmeye çalışıyor
HAMAS, Ali Laricani'nin şehadeti nedeniyle İran'a başsağlığı dileklerini iletti
İzmir’de silahlı saldırıda 2 kişi tutuklandı
Malatya'da bayram öncesi denetimler artırıldı
Ümmet sessiz, Mescid-i Aksa 19 gündür esir
Elektrikli araçlar seyir halindeyken şarj olacak projede başarı sağlandı
Cansuyu’ndan Halep’e Ramazan Desteği: 300 Bin Ekmek ve 2 TIR Giysi Dağıtıldı
HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Daha özgür ve huzurlu bayramlar için dua edelim
BM: İran savaşı sürerse küresel açlık şiddetlenecek
Beyaz et, yumurta, nohut ve kuru fasulye ihracatı sınırlandırıldı
Keşm Adası neden hedefte? Hürmüz'de kritik düğüm
Yükleniyor







