-
BIST 100
16008,98%-0,72
-
DOLAR
44,36% 0,06
-
EURO
51,44% 0,25
-
GRAM ALTIN
6309,98% -1,77
-
Ç. ALTIN
10602,45% -3,19
TCDD'den kazaları önleyecek sistem: UYGAR
-
A+Buyut
-
A-Kucult
TCDD'den kazaları önleyecek sistem: UYGAR
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), tamamen kendi uzman ve yazılımcılarıyla demir yollarında sıfır kaza prensibiyle geliştirdiği emniyet yönetimine ilişkin 'Tam Saha Emniyet Projesi'ni başlattı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Tam Saha Emniyet Projesi kapsamında büyük bir veri tabanı oluşturuldu.
Geçmiş yıllara ait bilgiler ile sahadan alınan günlük veriler buraya işleniyor. Yapay zeka yardımıyla önleyici aksiyonlar planlanarak, uygulamalar takip ediliyor.
Anlık olarak demir yollarının durumu, bakımlar, hat kısıtları gibi pek çok veri 2 binden fazla noktada izleniyor. Gelecek emniyet stratejileri ve uygulamalar bu verilere göre geliştiriliyor.
'ÇIKARILAN DERSLERİ SON DERECE CİDDİYE ALIYORUZ'
TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, AA muhabirine, demir yolu ulaşımında emniyeti ön plana aldıklarını ve bu nedenle 2021'i 'Emniyet ve Eğitim Yılı' olarak ilan ettiklerini söyledi.
Tren kazalarını ve sonuçlarının üzerinde ciddiyetle durduklarını belirten Uygun, ana faaliyet alanı olan demir yolu trafik emniyetini en öncelikli konu olarak konumlandırmaya devam ettiklerini ve ileri seviyede emniyet kültürü oluşturmak için yeni çalışmalara başladıklarını bildirdi.
Uygun, '2021 Emniyet ve Eğitim Yılı Yönetim Planı'nın temel bileşenini oluşturan 'Tam Saha Emniyet' başlığı altında listelenen çeşitli önlemleri sürekli takip edip, sonuçlandırma konusunda kararlı olduklarını dile getirdi.
Son yıllarda meydana gelen kazaların bir daha asla yaşanmayacağından emin olmak için değişmez bir kararlılıkları olduğunu vurgulayan Uygun, 'Kaza ve sonuçları üzerine derinlemesine düşünüyor ve çıkarılan dersleri son derece ciddiye alıyoruz. Teknolojinin ve bilim insanlarının akademik çalışmalarından da faydalanarak demir yollarında kaza riskini en aza indireceğiz. TCDD ülkemizin önemli bir değeri. Birlik olur, birlikte çalışırsak bu değeri daha da yukarıya taşırız.' dedi.
TCDD VE İTÜ İŞ BİRLİĞİYLE UYGAR KURULDU
Öte yandan, TCDD, yeni dönem emniyet stratejileri kapsamında demir yolunda meydana gelen kazaları önlemek için İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliğiyle 'Demiryolu Ulaşımı Emniyeti ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezini (UYGAR)' de kurdu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının himayesinde iki kuruluş arasında demir yolunda meydana gelen kazaları önlemek amacıyla iş birliği anlaşması, ocakta imzalandı.
DEMİR YOLU EMNİYETİ VE GÜVENLİĞİ KONUSUNDA PROJELER GELİŞTİRİLECEK
UYGAR ile demir yolu emniyeti ve güvenliğinde konu bazlı projelerin geliştirilerek sahada uygulanması planlanıyor.
İTÜ, kurulan merkezle ülkedeki demir yolu işletmeciliğinin güvenli yapılabilmesi için altyapı, üstyapı sinyalizasyon, meteorolojik ve sismik olayların etkisi, demir yolu trafiği, demir yolu sistemi, çevre ve iş güvenliği gibi tüm alanlarda çalışmaları hayata geçirecek.
Çalışmalar kapsamında veri tabanı oluşturulacak, veri analizi yapılacak, çözümler üretilerek takip edilecek. Demir yolu emniyeti ve güvenliğinin farklı senaryolar üretilerek buna göre hazırlanan projelerin uygulanması sağlanacak.
Bilimsel araştırmalar ve teknolojik gelişmeler takip edilerek, ulusal ve uluslararası platformlarda demir yolu emniyeti ve güvenliğiyle ilgili konularda proje üretilecek.
Güney Lübnan'da çatışmalar şiddetlendi: Hizbullah operasyonlarını artırdı, işgalciler kayıp verdi
Diyarbakır'da Mevlid-i Nebi Etkinliği 19 Nisan'da gerçekleştirilecek
Konya Umut Kervanı Ramazanda ihtiyaç sahibi ailelere yardımda bulundu
İŞKUR aracılığıyla Konya’da 700 kişiyi istihdam edilecek
Batman'da Genç Sadâ Hafızlık Yarışması düzenlendi
Diyarbakır’da üreticiye tarım ve altyapı desteği
Eczacı Akdağ: Spesifik hastalık ilaçlarında zaman zaman yokluk yaşanmakta
İngiltere'de Filistin'e destek veren doktorlar hedefte
Gaziantep'te 16'ncı GAPTARIM fuarı kurulacak
Konya’da kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Eski Taipei Belediye Başkanı Ko Wen-je’ye yolsuzluk suçundan 17 yıl hapis cezası
Trump'ın oğlu savaş bahislerinin merkezinde: Kritik tarihler önceden bilindi
Akaryakıt zamları sürücüleri zorluyor: Kazandığımız mazota gidiyor
Hürmüz krizi ile beraber Fransa ekonomisinin kırılganlığı
Antalya’da 3,8 büyüklüğünde deprem
Buca, Avrupa’da hava kirliliğinde üst sıralarda
Şanlıurfalı gençler, ‘Sorunlar çözülmezse gelecek kaygımız artıyor’
Yahudi çeteler Batı Şeria'da 5 günde 109 saldırı düzenledi
Türkiye’den 11 üniversite QS 2026 alan bazlı sıralamada ilk 500’e girdi
Diplomasi, finans ve skandal: Rothschild ve Epstein ilişkileri mercek altında
Gaziantep'te kurşunlama olaylarına yönelik operasyonda 9 şüpheli yakalandı
Ekonomist Bayraktar değerlendirdi: Savaş ile başlayan enerji krizi piyasaları nasıl etkiledi?
İşgalciler, evine baskın yaptıkları Filistinli genci infaz etti
Elazığ'da korkutan deprem
Esnaf Odasından önemli bir hizmet daha hayata geçirildi
Ensarullah: Yemen'in savaşa katılma kararı tamamen bağımsız
Bakan Uraloğlu’ndan Karadeniz'de vurulan tankere ilişkin açıklama
Batı Şeria'da işgalci terörü: Evler basıldı, onlarca Filistinli esir alındı
ABD’den peş peşe yapılan çelişkili İran açıklaması
Yeşilay'dan uyarı: Artan kumar bağımlılığı toplum sağlığını tehdit ediyor
Yükleniyor







