-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,44% 0,07
-
EURO
51,10% -0,17
-
GRAM ALTIN
6421,15% 0,06
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
TCDD'den kazaları önleyecek sistem: UYGAR
-
A+Buyut
-
A-Kucult
TCDD'den kazaları önleyecek sistem: UYGAR
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), tamamen kendi uzman ve yazılımcılarıyla demir yollarında sıfır kaza prensibiyle geliştirdiği emniyet yönetimine ilişkin 'Tam Saha Emniyet Projesi'ni başlattı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Tam Saha Emniyet Projesi kapsamında büyük bir veri tabanı oluşturuldu.
Geçmiş yıllara ait bilgiler ile sahadan alınan günlük veriler buraya işleniyor. Yapay zeka yardımıyla önleyici aksiyonlar planlanarak, uygulamalar takip ediliyor.
Anlık olarak demir yollarının durumu, bakımlar, hat kısıtları gibi pek çok veri 2 binden fazla noktada izleniyor. Gelecek emniyet stratejileri ve uygulamalar bu verilere göre geliştiriliyor.
'ÇIKARILAN DERSLERİ SON DERECE CİDDİYE ALIYORUZ'
TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, AA muhabirine, demir yolu ulaşımında emniyeti ön plana aldıklarını ve bu nedenle 2021'i 'Emniyet ve Eğitim Yılı' olarak ilan ettiklerini söyledi.
Tren kazalarını ve sonuçlarının üzerinde ciddiyetle durduklarını belirten Uygun, ana faaliyet alanı olan demir yolu trafik emniyetini en öncelikli konu olarak konumlandırmaya devam ettiklerini ve ileri seviyede emniyet kültürü oluşturmak için yeni çalışmalara başladıklarını bildirdi.
Uygun, '2021 Emniyet ve Eğitim Yılı Yönetim Planı'nın temel bileşenini oluşturan 'Tam Saha Emniyet' başlığı altında listelenen çeşitli önlemleri sürekli takip edip, sonuçlandırma konusunda kararlı olduklarını dile getirdi.
Son yıllarda meydana gelen kazaların bir daha asla yaşanmayacağından emin olmak için değişmez bir kararlılıkları olduğunu vurgulayan Uygun, 'Kaza ve sonuçları üzerine derinlemesine düşünüyor ve çıkarılan dersleri son derece ciddiye alıyoruz. Teknolojinin ve bilim insanlarının akademik çalışmalarından da faydalanarak demir yollarında kaza riskini en aza indireceğiz. TCDD ülkemizin önemli bir değeri. Birlik olur, birlikte çalışırsak bu değeri daha da yukarıya taşırız.' dedi.
TCDD VE İTÜ İŞ BİRLİĞİYLE UYGAR KURULDU
Öte yandan, TCDD, yeni dönem emniyet stratejileri kapsamında demir yolunda meydana gelen kazaları önlemek için İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliğiyle 'Demiryolu Ulaşımı Emniyeti ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezini (UYGAR)' de kurdu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının himayesinde iki kuruluş arasında demir yolunda meydana gelen kazaları önlemek amacıyla iş birliği anlaşması, ocakta imzalandı.
DEMİR YOLU EMNİYETİ VE GÜVENLİĞİ KONUSUNDA PROJELER GELİŞTİRİLECEK
UYGAR ile demir yolu emniyeti ve güvenliğinde konu bazlı projelerin geliştirilerek sahada uygulanması planlanıyor.
İTÜ, kurulan merkezle ülkedeki demir yolu işletmeciliğinin güvenli yapılabilmesi için altyapı, üstyapı sinyalizasyon, meteorolojik ve sismik olayların etkisi, demir yolu trafiği, demir yolu sistemi, çevre ve iş güvenliği gibi tüm alanlarda çalışmaları hayata geçirecek.
Çalışmalar kapsamında veri tabanı oluşturulacak, veri analizi yapılacak, çözümler üretilerek takip edilecek. Demir yolu emniyeti ve güvenliğinin farklı senaryolar üretilerek buna göre hazırlanan projelerin uygulanması sağlanacak.
Bilimsel araştırmalar ve teknolojik gelişmeler takip edilerek, ulusal ve uluslararası platformlarda demir yolu emniyeti ve güvenliğiyle ilgili konularda proje üretilecek.
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Yükleniyor







