-
BIST 100
16260,10%0,87
-
DOLAR
44,34% 0,09
-
EURO
51,38% -0,12
-
GRAM ALTIN
6221,30% -0,88
-
Ç. ALTIN
10757,95% 0,00
Toyota, Adapazarı'nda iki hafta ara veriyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Toyota, Adapazarı'nda iki hafta ara veriyor
Toyota, çip krizi nedeniyle Adapazarı’ndaki fabrikasında üretime iki hafta ara verecek. Fabrika 20 Ağustos ve 5 Eylül tarihleri arasında üretim yapmayacak.
Üretime iki hafta ara verilen Toyota Sakarya fabrikasında Corolla ve Toyota C-HR modelleri üretiliyor. 2020 yılında ürettiği araçlar ile Toyota, Avrupa satışlarının üçte birini, fabrikada üretilen araçlar karşılarken, bu araçların yaklaşık yüzde 75’ini hibrit motorlu araçlar oluşturdu.
C-HR ve Corolla’yı, Sakarya’da üreten ve üretimin yüzde 90’ını 150 farklı ülkeye ihraç eden Toyota, 2020’de ihracatın yüzde 79'unu Avrupa’ya, yüzde 7'sini Kuzey Amerika’ya, yüzde 13'ünü ise Ortadoğu, Kuzey Afrika ve diğer ülkelere gerçekleştirdi. Bu dönemde Toyota, 216 bin adet ile en çok C-HR modelini ihraç etti.
Türkiye’nin üretim ve ihracat devlerinden Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 2021 yılında 247 bin adet araç üreterek bunun 197 bini ihraç etmeyi hedefliyor.
Üretim temmuzda yüzde 44 düştü
Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) geçen hafta açıklanan temmuz ayı verilerinde de çip krizinin etkilerinin arttığı görüldü. Çip krizi nedeniyle Türkiye'de otomotiv üretimi temmuz ayında yüzde 44 düşüş yaşandı. Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 artışla 107 bin 2019 araç üretilirken, bu rakam temmuz ayında 65 bin 418 adette kaldı. En büyük kayıp yüzde 56,9 oranla otomobil üretiminde gerçekleşti.
Kriz 2023'e uzayabilir
Çip krizinin 2022'den önce çözülmesi beklenmiyor. Hatta bazı sektör temsilcilerine göre, kriz 2023'e kadar uzayabilir. Cenevre merkezli Fransız-İtalyan çip üreticisi STMicroelectronics, Apple ve Volkswagen gibi devlerin üretim beklentilerini çip krizi nedeniyle düşürmesine neden olan çip krizinin 2023’ün ilk yarısına kadar devam edeceğini öngörüyor. 2018’den bu yana CEO koltuğunda oturan Jean-Marc Chery, ''2022’de durum kademeli olarak iyileşecek ancak 2023’ün ilk yarısından önce normal bir duruma dönmüş olmayacağız.' açıklamasını yapmıştı.
Dimona ve Arad'da cehennem: İran işgalcilerin hava savunmasını aştı
Muğla’da 43 bin araç kontrol edildi, çok sayıda kişi sorgulandı
Nijerya'da patlama: 8 ölü, çok sayıda yaralı
Diyarbakır'da kamyonet ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
Malatya'da komşular arasında kavga: 1 yaralı
Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı
İtalya’da yargı reformu reddedildi: İsandıktan “Hayır” çıktı
Bakan Fidan Alman mevkidaşı Wadephul ile telefonda görüştü
Bosna Hersek'te AB'ye protesto: Kamyonlar kontak kapattı
Bakan Gürlek HSK üyeleri ve personeliyle bir araya geldi
Siyonist rejimin Lübnan'a saldırıları devam ediyor: 1039 şehit, 2 bin 876 yaralı
Bakan Ersoy Kuzey Makedonyalı mevkidaşı Ljutkov ile görüştü
Beytepe Koleji'nden eğitimde öncü adım
Balıkesir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı
Orta Doğu'da müzakere çıkmazı! Trump: Anlaştık İran: Görüşmedik israil: Trump savaşı 9 Nisan'da bitirecek
Ticaret Bakanlığı: "Bayat ekmek 6 liradan satılıyor" iddiaları gerçeği yansıtmıyor
Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1 ölü
Büyük stratejik yanılgı: israilin İran planı duvara çarptı
Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü
Mardin’de seyir halindeki öğrenci servisi alev aldı
Mersin’de güvenlik ve asayiş toplantısı yapıldı
Kolombiya'da askeri uçak düştü: 90 kişi hayatını kaybetti
Ramazan Bayramı tatilinde 31 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti
LGS başvuruları başladı
Ambulans uçak yenidoğan bebek için havalandı
Şırnak-Hakkâri kara yoluna çığ düştü
Mardin'de devrilen yolcu midibüsünde 13 kişi yaralandı
Şırnak'ta jandarmadan asayiş operasyonu: 67 gözaltı
Ağrı Dağı'nda kaybolan kadın dağcı için arama çalışması devam ediyor
Havalimanına iniş yapan uçak itfaiye aracına çarptı
Yükleniyor







