• BIST 100

    10920,26%-1,06
  • DOLAR

    42,44% 0,01
  • EURO

    49,63% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5720,05% -0,34
  • Ç. ALTIN

    9283,80% -0,42

Trump dediğini yaptı...Sosyal medyaya ayar!

30 Mayıs 2020, Cumartesi 08:53
30 Mayıs 2020, Cumartesi 08:53
Trump dediğini yaptı...Sosyal medyaya ayar!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Trump dediğini yaptı...Sosyal medyaya ayar!

 Sosyal medyada yeni bir dönem başlıyor. ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan sosyal medya kararnamesi ile Twitter, Facebook ve YouTube gibi şirketler bundan böyle paylaşılan içerikten sorumlu olacak. Düzenlemenin Trump ile Twitter arasında yaşanan kavga sonrası gelmesi ise dikkat çekti. Twitter’ın Trump’ın “posta yoluyla oy kullanma hileye açık” mesajını “teyide muhtaç” olarak etiketlemesi bardağı taşıran son damla oldu.

Söz konusu uyarının gündem olmasının ardından Trump yaptığı açıklamada, Twitter’ı “3 Kasım’daki seçimlere müdahale etmeye çalışmak” ve “ifade özgürlüğünü kısıtlamak” ile suçlamıştı. Trump, çarşamba sabahı yaptığı Twitter paylaşımında ise “Cumhuriyetçiler, sosyal medya platformlarının, muhafazakâr sesleri susturmaya çalıştıklarını hissediyor. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz, bu platformlara ya güçlü düzenlemeler uygulayacağız ya da bunları kapatacağız” ifadesini kullanmıştı. Dün de sosyal medya kararnamesini imzalayan Trump Twitter’ın gerekirse kapatılabileceğini belirterek “Kararnameyle sosyal medya şirketleri artık sorumluluktan muaf olmayacak. Bugün ifade özgürlüğünü en büyük tehlikelerden birinden korumak için buradayız” dedi.

Söz konusu başkanlık kararnamesi, Federal İletişim Komisyonuna (FCC), İletişim Uygunluk Kanunu’nun 230 numaralı bölümü altında yer alan düzenlemelere açıklık kazandırma ve öneriler getirme yükümlülüğü veriyor. İletişim Uygunluk Kanunu, online platformlara, kullanıcıları tarafından yapılan paylaşımların içeriğinden sorumlu olma muafiyeti getiren federal bir kanun. Kanunda yapılacak değişiklikler, teknoloji firmaları aleyhine daha fazla dava açılmasına sebep olabilir.

ŞİKÂYETLER İNCELENECEK

Kararname taslağına göre Beyaz Saray Dijital Strateji Dairesi, vatandaşların online sansür vakalarını bildirmesine yardımcı olarak bir sistem tesis edecek.
Teknoloji Ön Yargı Aygıtı olarak adlandırılan sistem, internette sansür uygulamalarına ilişkin şikâyetleri toplayacak ve bunları Adalet Bakanlığıyla Federal Ticaret Komisyonuna iletecek. Federal Ticaret Komisyonu, söz konusu şikâyetlerde belirtilen durumların kanunlara aykırı olup olmadığını inceleyecek şikâyetlere ilişkin rapor hazırlayacak ve bu raporu kamuoyuna sunacak.

Başkanlık kararnamesi taslağı ayrıca Adalet Bakanının aralarında eyalet başsavcılarının da olduğu bir çalışma grubu oluşturması ve bu grubun, online platformların haksız ve yanıltıcı eylemlere girişmesinin önüne geçen Eyalet Kanunlarının uygulanış şeklini incelemesini de öngörüyor. Çalışma grubu online platform kullanıcılarını, başka kullanıcılarla etkileşimler ya da paylaşılan içerikleri baz alarak izleyecek ya da izlenecekler listesi oluşturacak.

Elimden gelse kapatırım

Trump, kararnameye Oval Ofis’te düzenlenen törenle imza attı. Twitter’ın “bilgiyi doğrula” seçeneğini “siyasi aktivizm” olarak nitelendiren ve sosyal medya şirketlerinin “tekelcilik” yaptığını savunan Trump, “Twitter, saygın bir şirket olmasa ve hukuki hakkım olsa Twitter’ı da kapatırdım. Bu konuda avukatlar ile görüşüyoruz, hukuki bir süreç yürüteceğiz” diye konuştu.

Twitter bu defa da “Şiddeti yüceltme” uyarısında bulundu

Twitter Sosyal Medya Kararnamesinin ardından Trump’ın Minneapolis kentindeki protestolarla ilgili paylaşımına uyarı notu koydu. Mesajın akış sayfasında doğrudan görüntülenmesini engelleyen ve “Göster” butonu ekleyen uyarı notunda, “Bu paylaşım, şiddeti yüceltmeye yönelik Twitter kurallarını ihlal etmiştir ancak Twitter, kamu yararının söz konusu olduğunu değerlendirdiğinden paylaşımı erişime açık bırakmıştır” denildi. 

Facebook tarafını seçti

Twitter ile Trump arasında yaşanan tartışma sosyal medya devlerini de böldü. Trump’a hak veren Facebook’un kurucusu Zuckerberg “Siyasetçilerin söyledikleri için teyit mekanizmasını işletmenin doğru olmayacağını düşünüyoruz. Facebook ya da diğer internet platformlarının genel olarak hakikatin hakemi olmaması gerektiği kanısındayım. Bana sorarsanız bu neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar verme açısından tehlikeli bir çizgi” dedi. Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey ise kararı savunarak tüm dünyada seçimlerle ilgili olarak paylaşılan yanlış ya da tartışmalı bilgiye dikkat çekmeye devam edeceklerinin mesajını verdi.

Türkiye Gazetesi

Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

İran'dan Hürmüz Boğazı’nda askeri tatbikat

Ağrı’da denetlenen 750 gıda işletmesinden 5'ine idari para cezası uygulandı

Ağrı'da gerçekleştirilen trafik denetiminde 5 kişi gözaltına alındı

Rusya’dan Ukrayna’ya: Karadeniz saldırısının bir bedeli olacak

İzmir açıklarında geri itilen 10 düzensiz göçmen kurtarıldı

ABD'den Venezuela'daki vatandaşlarına "ülkeyi terk edin" çağrısı

Adana'da çocukların kullandığı otomobil kaza yaptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Edirne'de tarihi eser operasyonu: 2 tutuklama

Osmaniye'de feci kaza: 2 ölü, 7 yaralı

İngiltere ve Norveç'ten Rusya'ya karşı ortaklık kararı

Adli emanetlere denetleme kararı

Kocaeli’de korsan taşımacılık yapan sürücüye ağır ceza

Almanya, Polonya'ya asker ve Eurofighter savaş uçağı konuşlandırdı

Bakan Fidan, Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto ile görüştü

İstanbul Güngören'de bir binada patlama: 2 yaralı

İstanbul’da ambulansa yol vermeyen sürücü yakalandı

Tokat'ta uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

ABD’de 5.9 büyüklüğünde deprem

Ukrayna Büyükelçisi ve Rusya Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

Rusya Devlet Başkanı Putin 4 yıl aradan sonra Hindistan'da

BMGK heyeti 14 yıl aradan sonra ilk kez Suriye’de

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar otizmli öğrencilerle bir araya geldi

Yunanistan’da çiftçiler traktörlerle yolları kapattı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Lübnan, açıkça kuşatılmış ve yalnız bırakılmıştır

İtfaiye Daire Başkanı Çoban: 11 ayda 9 bin göreve çıkıldı

Çanakkale’de uyuşturucu operasyonlarında 11 şüpheli gözaltına alındı

Şanlıurfa'da “Sınai Mülkiyet ve Akademik Hayat” programı düzenlendi

Şanlıurfa Marangozcular Sitesi esnafı: İnternet ve telefon şebekesi sorunu nedeniyle iş yapamaz hâle geldik

İşgal rejimi Güney Lübnan’a hava saldırısı başlattı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

İran'dan Hürmüz Boğazı’nda askeri tatbikat

Ağrı’da denetlenen 750 gıda işletmesinden 5'ine idari para cezası uygulandı

Ağrı'da gerçekleştirilen trafik denetiminde 5 kişi gözaltına alındı

Rusya’dan Ukrayna’ya: Karadeniz saldırısının bir bedeli olacak

İzmir açıklarında geri itilen 10 düzensiz göçmen kurtarıldı

ABD'den Venezuela'daki vatandaşlarına "ülkeyi terk edin" çağrısı