• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Trump dediğini yaptı...Sosyal medyaya ayar!

30 Mayıs 2020, Cumartesi 08:53
30 Mayıs 2020, Cumartesi 08:53
Trump dediğini yaptı...Sosyal medyaya ayar!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Trump dediğini yaptı...Sosyal medyaya ayar!

 Sosyal medyada yeni bir dönem başlıyor. ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan sosyal medya kararnamesi ile Twitter, Facebook ve YouTube gibi şirketler bundan böyle paylaşılan içerikten sorumlu olacak. Düzenlemenin Trump ile Twitter arasında yaşanan kavga sonrası gelmesi ise dikkat çekti. Twitter’ın Trump’ın “posta yoluyla oy kullanma hileye açık” mesajını “teyide muhtaç” olarak etiketlemesi bardağı taşıran son damla oldu.

Söz konusu uyarının gündem olmasının ardından Trump yaptığı açıklamada, Twitter’ı “3 Kasım’daki seçimlere müdahale etmeye çalışmak” ve “ifade özgürlüğünü kısıtlamak” ile suçlamıştı. Trump, çarşamba sabahı yaptığı Twitter paylaşımında ise “Cumhuriyetçiler, sosyal medya platformlarının, muhafazakâr sesleri susturmaya çalıştıklarını hissediyor. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz, bu platformlara ya güçlü düzenlemeler uygulayacağız ya da bunları kapatacağız” ifadesini kullanmıştı. Dün de sosyal medya kararnamesini imzalayan Trump Twitter’ın gerekirse kapatılabileceğini belirterek “Kararnameyle sosyal medya şirketleri artık sorumluluktan muaf olmayacak. Bugün ifade özgürlüğünü en büyük tehlikelerden birinden korumak için buradayız” dedi.

Söz konusu başkanlık kararnamesi, Federal İletişim Komisyonuna (FCC), İletişim Uygunluk Kanunu’nun 230 numaralı bölümü altında yer alan düzenlemelere açıklık kazandırma ve öneriler getirme yükümlülüğü veriyor. İletişim Uygunluk Kanunu, online platformlara, kullanıcıları tarafından yapılan paylaşımların içeriğinden sorumlu olma muafiyeti getiren federal bir kanun. Kanunda yapılacak değişiklikler, teknoloji firmaları aleyhine daha fazla dava açılmasına sebep olabilir.

ŞİKÂYETLER İNCELENECEK

Kararname taslağına göre Beyaz Saray Dijital Strateji Dairesi, vatandaşların online sansür vakalarını bildirmesine yardımcı olarak bir sistem tesis edecek.
Teknoloji Ön Yargı Aygıtı olarak adlandırılan sistem, internette sansür uygulamalarına ilişkin şikâyetleri toplayacak ve bunları Adalet Bakanlığıyla Federal Ticaret Komisyonuna iletecek. Federal Ticaret Komisyonu, söz konusu şikâyetlerde belirtilen durumların kanunlara aykırı olup olmadığını inceleyecek şikâyetlere ilişkin rapor hazırlayacak ve bu raporu kamuoyuna sunacak.

Başkanlık kararnamesi taslağı ayrıca Adalet Bakanının aralarında eyalet başsavcılarının da olduğu bir çalışma grubu oluşturması ve bu grubun, online platformların haksız ve yanıltıcı eylemlere girişmesinin önüne geçen Eyalet Kanunlarının uygulanış şeklini incelemesini de öngörüyor. Çalışma grubu online platform kullanıcılarını, başka kullanıcılarla etkileşimler ya da paylaşılan içerikleri baz alarak izleyecek ya da izlenecekler listesi oluşturacak.

Elimden gelse kapatırım

Trump, kararnameye Oval Ofis’te düzenlenen törenle imza attı. Twitter’ın “bilgiyi doğrula” seçeneğini “siyasi aktivizm” olarak nitelendiren ve sosyal medya şirketlerinin “tekelcilik” yaptığını savunan Trump, “Twitter, saygın bir şirket olmasa ve hukuki hakkım olsa Twitter’ı da kapatırdım. Bu konuda avukatlar ile görüşüyoruz, hukuki bir süreç yürüteceğiz” diye konuştu.

Twitter bu defa da “Şiddeti yüceltme” uyarısında bulundu

Twitter Sosyal Medya Kararnamesinin ardından Trump’ın Minneapolis kentindeki protestolarla ilgili paylaşımına uyarı notu koydu. Mesajın akış sayfasında doğrudan görüntülenmesini engelleyen ve “Göster” butonu ekleyen uyarı notunda, “Bu paylaşım, şiddeti yüceltmeye yönelik Twitter kurallarını ihlal etmiştir ancak Twitter, kamu yararının söz konusu olduğunu değerlendirdiğinden paylaşımı erişime açık bırakmıştır” denildi. 

Facebook tarafını seçti

Twitter ile Trump arasında yaşanan tartışma sosyal medya devlerini de böldü. Trump’a hak veren Facebook’un kurucusu Zuckerberg “Siyasetçilerin söyledikleri için teyit mekanizmasını işletmenin doğru olmayacağını düşünüyoruz. Facebook ya da diğer internet platformlarının genel olarak hakikatin hakemi olmaması gerektiği kanısındayım. Bana sorarsanız bu neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar verme açısından tehlikeli bir çizgi” dedi. Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey ise kararı savunarak tüm dünyada seçimlerle ilgili olarak paylaşılan yanlış ya da tartışmalı bilgiye dikkat çekmeye devam edeceklerinin mesajını verdi.

Türkiye Gazetesi

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

24 ilde uyuşturucu operasyonu: 144 şüpheli yakalandı

Meteoroloji'den 3 bölge için kuvvetli yağış uyarısı

İşgalcilerin "idari tutuklama" silahı: Esirlerin ömrü cezaevlerinde tüketiliyor

İşgal basını açıkladı: Filistinli esirler için idam hazırlığı

HAMAS: Batı Şeria'da toprak gaspı kurumsallaştırılıyor

Batı Şeria'yı işgal hamlesi: 1967'den bu yana atılan en tehlikeli adım

Filistin Ulusal Yönetim Komitesi'nin Gazze'ye girişi engelleniyor

Gazze'de ateşkes ihlali sürüyor: İşgalcilerin saldırılarında 6 şehit

Osmaniye'de 36 kilogram skunk ele geçirildi: 2 tutuklama

Çekya çocuklara sosyal medya kullanımını yasaklamaya hazırlanıyor

Bakan Kaçır CCPIT Başkanı Ren Hongbin ile bir araya geldi

Suudi Arabistan ve ABD’den ortak deniz tatbikatı

Hindistan’da kömür madeni patlamasında ölü sayısı 27’ye yükseldi

Bayburt’ta yediden yetmişe “Siyer Yarışması”nda katılım gösterdi

Tayland'da erken seçimi Bhumjaithai Partisi kazandı

ABD-Rusya arasında gayri resmi nükleer anlaşma

Trabzon’da Peygamber sevgisi “Siyer Yarışması”nda buluştu

Hakkari'de 17 kilogram skunk ele geçirildi

Lübnan'da bir bina çöktü: 6 ölü, 7 yaralı

Rize’de “Siyer Yarışması”na yoğun ilgi 

Giresun’da 16’ncı “Siyer Yarışması" yoğun katılımla yapıldı

Siyer Yarışması'nın cevap anahtarları yayımlandı

Batman Tarafsız Haber 12. Yayın Yılını Kutluyor

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Siyer Yarışması teşekkür mesajı

Arakçi: Nükleer konusunda müzakereden başka yol yok

“O’nu oku, O’nu yaşa” Siyer Yarışması'na Mersin’den yoğun katılım

Aşiret liderlerinden ortak duruş: Gençliğimizi ve ailemizi korumak zorundayız

Şanlıurfa Halkı: Bu sınavın asıl ödülü Peygamber’i tanımaktır

Kars’ta Siyer sevdası, yüzlerce aday Peygamber Efendimizin hayatı için ter döktü

Manisa'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


24 ilde uyuşturucu operasyonu: 144 şüpheli yakalandı

Meteoroloji'den 3 bölge için kuvvetli yağış uyarısı

İşgalcilerin "idari tutuklama" silahı: Esirlerin ömrü cezaevlerinde tüketiliyor

İşgal basını açıkladı: Filistinli esirler için idam hazırlığı

HAMAS: Batı Şeria'da toprak gaspı kurumsallaştırılıyor

Batı Şeria'yı işgal hamlesi: 1967'den bu yana atılan en tehlikeli adım

Filistin Ulusal Yönetim Komitesi'nin Gazze'ye girişi engelleniyor