• BIST 100

    16709,28%-0,07
  • DOLAR

    43,62% 0,02
  • EURO

    52,01% 0,20
  • GRAM ALTIN

    7102,35% 0,66
  • Ç. ALTIN

    11686,79% 0,00

Trump dediğini yaptı...Sosyal medyaya ayar!

30 Mayıs 2020, Cumartesi 08:53
30 Mayıs 2020, Cumartesi 08:53
Trump dediğini yaptı...Sosyal medyaya ayar!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Trump dediğini yaptı...Sosyal medyaya ayar!

 Sosyal medyada yeni bir dönem başlıyor. ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan sosyal medya kararnamesi ile Twitter, Facebook ve YouTube gibi şirketler bundan böyle paylaşılan içerikten sorumlu olacak. Düzenlemenin Trump ile Twitter arasında yaşanan kavga sonrası gelmesi ise dikkat çekti. Twitter’ın Trump’ın “posta yoluyla oy kullanma hileye açık” mesajını “teyide muhtaç” olarak etiketlemesi bardağı taşıran son damla oldu.

Söz konusu uyarının gündem olmasının ardından Trump yaptığı açıklamada, Twitter’ı “3 Kasım’daki seçimlere müdahale etmeye çalışmak” ve “ifade özgürlüğünü kısıtlamak” ile suçlamıştı. Trump, çarşamba sabahı yaptığı Twitter paylaşımında ise “Cumhuriyetçiler, sosyal medya platformlarının, muhafazakâr sesleri susturmaya çalıştıklarını hissediyor. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz, bu platformlara ya güçlü düzenlemeler uygulayacağız ya da bunları kapatacağız” ifadesini kullanmıştı. Dün de sosyal medya kararnamesini imzalayan Trump Twitter’ın gerekirse kapatılabileceğini belirterek “Kararnameyle sosyal medya şirketleri artık sorumluluktan muaf olmayacak. Bugün ifade özgürlüğünü en büyük tehlikelerden birinden korumak için buradayız” dedi.

Söz konusu başkanlık kararnamesi, Federal İletişim Komisyonuna (FCC), İletişim Uygunluk Kanunu’nun 230 numaralı bölümü altında yer alan düzenlemelere açıklık kazandırma ve öneriler getirme yükümlülüğü veriyor. İletişim Uygunluk Kanunu, online platformlara, kullanıcıları tarafından yapılan paylaşımların içeriğinden sorumlu olma muafiyeti getiren federal bir kanun. Kanunda yapılacak değişiklikler, teknoloji firmaları aleyhine daha fazla dava açılmasına sebep olabilir.

ŞİKÂYETLER İNCELENECEK

Kararname taslağına göre Beyaz Saray Dijital Strateji Dairesi, vatandaşların online sansür vakalarını bildirmesine yardımcı olarak bir sistem tesis edecek.
Teknoloji Ön Yargı Aygıtı olarak adlandırılan sistem, internette sansür uygulamalarına ilişkin şikâyetleri toplayacak ve bunları Adalet Bakanlığıyla Federal Ticaret Komisyonuna iletecek. Federal Ticaret Komisyonu, söz konusu şikâyetlerde belirtilen durumların kanunlara aykırı olup olmadığını inceleyecek şikâyetlere ilişkin rapor hazırlayacak ve bu raporu kamuoyuna sunacak.

Başkanlık kararnamesi taslağı ayrıca Adalet Bakanının aralarında eyalet başsavcılarının da olduğu bir çalışma grubu oluşturması ve bu grubun, online platformların haksız ve yanıltıcı eylemlere girişmesinin önüne geçen Eyalet Kanunlarının uygulanış şeklini incelemesini de öngörüyor. Çalışma grubu online platform kullanıcılarını, başka kullanıcılarla etkileşimler ya da paylaşılan içerikleri baz alarak izleyecek ya da izlenecekler listesi oluşturacak.

Elimden gelse kapatırım

Trump, kararnameye Oval Ofis’te düzenlenen törenle imza attı. Twitter’ın “bilgiyi doğrula” seçeneğini “siyasi aktivizm” olarak nitelendiren ve sosyal medya şirketlerinin “tekelcilik” yaptığını savunan Trump, “Twitter, saygın bir şirket olmasa ve hukuki hakkım olsa Twitter’ı da kapatırdım. Bu konuda avukatlar ile görüşüyoruz, hukuki bir süreç yürüteceğiz” diye konuştu.

Twitter bu defa da “Şiddeti yüceltme” uyarısında bulundu

Twitter Sosyal Medya Kararnamesinin ardından Trump’ın Minneapolis kentindeki protestolarla ilgili paylaşımına uyarı notu koydu. Mesajın akış sayfasında doğrudan görüntülenmesini engelleyen ve “Göster” butonu ekleyen uyarı notunda, “Bu paylaşım, şiddeti yüceltmeye yönelik Twitter kurallarını ihlal etmiştir ancak Twitter, kamu yararının söz konusu olduğunu değerlendirdiğinden paylaşımı erişime açık bırakmıştır” denildi. 

Facebook tarafını seçti

Twitter ile Trump arasında yaşanan tartışma sosyal medya devlerini de böldü. Trump’a hak veren Facebook’un kurucusu Zuckerberg “Siyasetçilerin söyledikleri için teyit mekanizmasını işletmenin doğru olmayacağını düşünüyoruz. Facebook ya da diğer internet platformlarının genel olarak hakikatin hakemi olmaması gerektiği kanısındayım. Bana sorarsanız bu neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar verme açısından tehlikeli bir çizgi” dedi. Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey ise kararı savunarak tüm dünyada seçimlerle ilgili olarak paylaşılan yanlış ya da tartışmalı bilgiye dikkat çekmeye devam edeceklerinin mesajını verdi.

Türkiye Gazetesi

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Van’da ruhsatsız silah operasyonu: 1 gözaltı

Van’da kınalı keklik avcılarına 246 bin TL ceza

Şanlıurfa’da 20 kilogram kubar esrar ele geçirildi

Arakçi: Füzelerimiz müzakere konusu değildir

Yaşlı teyzelerin okuma azmi imrendirdi

Doğubayazıt-Ağrı Karayolunda kilometrelerce kuyruk oluştu

Malatya Havalimanı'nda ocak ayında 79 bin 563 yolcuya hizmet verildi

Şanlıurfa’da yarın planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Vali Gül’den Darülaceze sakinlerine ziyaret

Van’da yasa dışı avlanan 8 kişiye idari işlem uygulandı

Yunanistan Başbakanı Miçotakis bugün Türkiye’ye geliyor

Mersin'de drone destekli denetim: Bin 649 araç kontrol edildi

Ramazan öncesi hurma tezgahlarında hareketlilik başladı

Bingöl’de kayganlaşan yolda tır şarampole girdi

Şanlıurfa’da bir ilk: Omuz hizasından müdahaleyle kalp kapakçığı değiştirildi

Umut Kervanı Kartal’da 2'nci sosyal marketini açıyor

Kişisel bilgiler internette görünürse bildirim gelecek

Bakan Kurum, COP31 kapsamında BM İcra Sekreteri Stiell ile görüştü

İşgal rejiminden Batı Şeria ve Kudüs’te baskınları

Kolombiya Devlet Başkanı Petro’ya suikast girişimi

Av. Musab Tetik: Süresiz nafaka ciddi mağduriyetlere yol açıyor, açık ve net düzenleme şart

Elazığ'da uyuşturucu operasyonlarında 20 tutuklama

İstanbul'da tarihi mekânlar ve sembol yapılar "Ramazan" temasıyla süslenecek

Siirt’te 3 gündür kayalıkta mahsur kalan keçi kurtarıldı

Ağrı-İran kara yolu ulaşıma kapandı, ekipler gece boyunca çalıştı

İSG Uzmanı Tekçe: Son 15 yılın en yüksek çocuk işçi ölümü 2025'te yaşandı

Han Yunus’ta enkazlar Ramazan mesajlarıyla umuda dönüşüyor

Toplam ciro aralıkta yüzde 34,7 arttı

Sahte kimliklerle 10 milyon liralık kredi kullanan şebekeye operasyon: 12 kişi tutuklandı

İstanbul Valiliği, Ramazan ayında dezavantajlı gruplarla iftar buluşmaları gerçekleştirecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Van’da ruhsatsız silah operasyonu: 1 gözaltı

Van’da kınalı keklik avcılarına 246 bin TL ceza

Şanlıurfa’da 20 kilogram kubar esrar ele geçirildi

Arakçi: Füzelerimiz müzakere konusu değildir

Yaşlı teyzelerin okuma azmi imrendirdi

Doğubayazıt-Ağrı Karayolunda kilometrelerce kuyruk oluştu

Malatya Havalimanı'nda ocak ayında 79 bin 563 yolcuya hizmet verildi