• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Trump dediğini yaptı...Sosyal medyaya ayar!

30 Mayıs 2020, Cumartesi 08:53
30 Mayıs 2020, Cumartesi 08:53
Trump dediğini yaptı...Sosyal medyaya ayar!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Trump dediğini yaptı...Sosyal medyaya ayar!

 Sosyal medyada yeni bir dönem başlıyor. ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan sosyal medya kararnamesi ile Twitter, Facebook ve YouTube gibi şirketler bundan böyle paylaşılan içerikten sorumlu olacak. Düzenlemenin Trump ile Twitter arasında yaşanan kavga sonrası gelmesi ise dikkat çekti. Twitter’ın Trump’ın “posta yoluyla oy kullanma hileye açık” mesajını “teyide muhtaç” olarak etiketlemesi bardağı taşıran son damla oldu.

Söz konusu uyarının gündem olmasının ardından Trump yaptığı açıklamada, Twitter’ı “3 Kasım’daki seçimlere müdahale etmeye çalışmak” ve “ifade özgürlüğünü kısıtlamak” ile suçlamıştı. Trump, çarşamba sabahı yaptığı Twitter paylaşımında ise “Cumhuriyetçiler, sosyal medya platformlarının, muhafazakâr sesleri susturmaya çalıştıklarını hissediyor. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz, bu platformlara ya güçlü düzenlemeler uygulayacağız ya da bunları kapatacağız” ifadesini kullanmıştı. Dün de sosyal medya kararnamesini imzalayan Trump Twitter’ın gerekirse kapatılabileceğini belirterek “Kararnameyle sosyal medya şirketleri artık sorumluluktan muaf olmayacak. Bugün ifade özgürlüğünü en büyük tehlikelerden birinden korumak için buradayız” dedi.

Söz konusu başkanlık kararnamesi, Federal İletişim Komisyonuna (FCC), İletişim Uygunluk Kanunu’nun 230 numaralı bölümü altında yer alan düzenlemelere açıklık kazandırma ve öneriler getirme yükümlülüğü veriyor. İletişim Uygunluk Kanunu, online platformlara, kullanıcıları tarafından yapılan paylaşımların içeriğinden sorumlu olma muafiyeti getiren federal bir kanun. Kanunda yapılacak değişiklikler, teknoloji firmaları aleyhine daha fazla dava açılmasına sebep olabilir.

ŞİKÂYETLER İNCELENECEK

Kararname taslağına göre Beyaz Saray Dijital Strateji Dairesi, vatandaşların online sansür vakalarını bildirmesine yardımcı olarak bir sistem tesis edecek.
Teknoloji Ön Yargı Aygıtı olarak adlandırılan sistem, internette sansür uygulamalarına ilişkin şikâyetleri toplayacak ve bunları Adalet Bakanlığıyla Federal Ticaret Komisyonuna iletecek. Federal Ticaret Komisyonu, söz konusu şikâyetlerde belirtilen durumların kanunlara aykırı olup olmadığını inceleyecek şikâyetlere ilişkin rapor hazırlayacak ve bu raporu kamuoyuna sunacak.

Başkanlık kararnamesi taslağı ayrıca Adalet Bakanının aralarında eyalet başsavcılarının da olduğu bir çalışma grubu oluşturması ve bu grubun, online platformların haksız ve yanıltıcı eylemlere girişmesinin önüne geçen Eyalet Kanunlarının uygulanış şeklini incelemesini de öngörüyor. Çalışma grubu online platform kullanıcılarını, başka kullanıcılarla etkileşimler ya da paylaşılan içerikleri baz alarak izleyecek ya da izlenecekler listesi oluşturacak.

Elimden gelse kapatırım

Trump, kararnameye Oval Ofis’te düzenlenen törenle imza attı. Twitter’ın “bilgiyi doğrula” seçeneğini “siyasi aktivizm” olarak nitelendiren ve sosyal medya şirketlerinin “tekelcilik” yaptığını savunan Trump, “Twitter, saygın bir şirket olmasa ve hukuki hakkım olsa Twitter’ı da kapatırdım. Bu konuda avukatlar ile görüşüyoruz, hukuki bir süreç yürüteceğiz” diye konuştu.

Twitter bu defa da “Şiddeti yüceltme” uyarısında bulundu

Twitter Sosyal Medya Kararnamesinin ardından Trump’ın Minneapolis kentindeki protestolarla ilgili paylaşımına uyarı notu koydu. Mesajın akış sayfasında doğrudan görüntülenmesini engelleyen ve “Göster” butonu ekleyen uyarı notunda, “Bu paylaşım, şiddeti yüceltmeye yönelik Twitter kurallarını ihlal etmiştir ancak Twitter, kamu yararının söz konusu olduğunu değerlendirdiğinden paylaşımı erişime açık bırakmıştır” denildi. 

Facebook tarafını seçti

Twitter ile Trump arasında yaşanan tartışma sosyal medya devlerini de böldü. Trump’a hak veren Facebook’un kurucusu Zuckerberg “Siyasetçilerin söyledikleri için teyit mekanizmasını işletmenin doğru olmayacağını düşünüyoruz. Facebook ya da diğer internet platformlarının genel olarak hakikatin hakemi olmaması gerektiği kanısındayım. Bana sorarsanız bu neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar verme açısından tehlikeli bir çizgi” dedi. Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey ise kararı savunarak tüm dünyada seçimlerle ilgili olarak paylaşılan yanlış ya da tartışmalı bilgiye dikkat çekmeye devam edeceklerinin mesajını verdi.

Türkiye Gazetesi

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Netanyahu, ABD'ye gidiyor: Gündem İran müzakereleri

Nijerya: Türkiye ile güvenlik ve ticarette iş birliğini derinleştirmeyi hedefliyoruz

İstanbul'da "Şehitler Gecesi" programı

Kolombiya’da şiddetli yağışlar sellere yol açtı: 6 ölü

ABD-Grönland hattında kritik süreç

İstanbul'da ambulans ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Batı Şeria'da siyonist vahşet insanlarla sınırlı kalmıyor: Hayvanlar çalındı, ağaçlar söküldü

Lübnan Başbakanı Selam: israi saldırıları egemenliğimizi hedef alıyor

Rusya'dan Ukrayna'daki enerji tesislerine saldırı

ABD ve Hindistan geçici ticaret anlaşmasında uzlaşıya vardı

İspanya'dan 5 maddelik sosyal medya planı: Denetimler artırılıyor

Orban: AB birliklerini Ukrayna'ya göndermek, Rusya ile doğrudan çatışma anlamına gelir

Fransa'dan sonra Kanada da Grönland'da konsolosluk açtı

Suriye ile Suudi Arabistan arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı

Gazze Sağlık Bakanlığı: Sağlık sistemi çökme noktasında, binlerce hasta ve yaralının durumu belirsiz

Konya’da yasa dışı silah operasyonu: 6 şüpheli tutuklandı

Konya'da “Camiyi Seviyoruz Namazla Buluşuyoruz” programı yapıldı

Konya’da organize suç örgütüne oeprasyon: 25 şüpheli tutuklandı

Mardin’de otomobil ile tır çarpıştı: 2 ölü, 3 yaralı

Japonya'da kar 4,5 metreyi aştı: 45 ölü, 500’den fazla yaralı

El Cezire 17. Forumu Doha’da Başladı

Siirt’te ilk kez düzenlenen ekonomi zirvesinde Yılmaz’dan yatırım çağrısı

Japonya erken seçim için sandık başına gidiyor

Kavan: Bir dil resmi ya da eğitim dili olmazsa kaybolmaya mahkumdur

Irak, Suriye’den 2 bin 250 DAİŞ’i teslim aldı

ABD'den İran'a yönelik yeni gümrük vergisi

Bursa Kuzey Çevre Otoyolu Projesi masaya yatırıldı

Dörtyol FSRUda kapasite iki katına çıkarılacak

Duran: Gazze’de yaşananlar, uluslararası sistemin iflasını gözler önüne seriyor

Kayseri’de çeşitli suçlardan aranan hükümlü yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Netanyahu, ABD'ye gidiyor: Gündem İran müzakereleri

Nijerya: Türkiye ile güvenlik ve ticarette iş birliğini derinleştirmeyi hedefliyoruz

İstanbul'da "Şehitler Gecesi" programı

Kolombiya’da şiddetli yağışlar sellere yol açtı: 6 ölü

ABD-Grönland hattında kritik süreç

İstanbul'da ambulans ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Batı Şeria'da siyonist vahşet insanlarla sınırlı kalmıyor: Hayvanlar çalındı, ağaçlar söküldü