• BIST 100

    16260,10%0,87
  • DOLAR

    44,33% 0,09
  • EURO

    51,52% 0,11
  • GRAM ALTIN

    6312,66% 0,57
  • Ç. ALTIN

    10757,95% 0,00

Tüketici teknolojisi pazarı yüzde 20 büyüdü

07 Haziran 2020, Pazar 19:51
07 Haziran 2020, Pazar 19:51
Tüketici teknolojisi pazarı yüzde 20 büyüdü
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Tüketici teknolojisi pazarı yüzde 20 büyüdü

Türkiye'deki tüketici teknolojisi pazarı, ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,8 büyüyerek 17,2 milyar liralık ciroya ulaştı. Pazardaki ürün gruplarından en yüksek büyümeyi kaydedenler yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının da etkisiyle masaüstü bilgisayar, webcam ve dizüstü bilgisayar oldu.

Araştırma şirketi GfK'nin verilerine göre, COVID-19 salgını sürecinde yapılan 'evde kalma' yönündeki çağrılar ve 'uzaktan çalışma' yöntemi, özellikle tüketici teknolojisi ürünleri pazarında hareketliliği beraberinde getirdi. Bilgisayar satışlarındaki artış dikkati çekti.

Ülkedeki tüketici teknolojisi pazarı, yılın ilk çeyreğinde 2019'un aynı dönemine göre yüzde 20,8’lik büyüme performansıyla 17,2 milyar lira ciro elde etti.

Bu kapsamda, bilgi teknolojileri sektöründeki ciro da aynı dönemde yüzde 82,4 artışla 1,9 milyar lirayı buldu.

Söz konusu dönemler kıyaslandığında bütün ürün gruplarının ciroları büyürken, en fazla artış COVID-19 sürecinin etkisiyle masaüstü bilgisayar, webcam ve dizüstü bilgisayarda oldu. Oyun bilgisayarı satışları geçen yılın ilk çeyreğinde düşmesine karşın, bu yılın aynı döneminde çift haneli büyüme gösterdi.

Ofis makineleri ve sarf malzemeleri sektörü de yüzde 43,2 büyüyerek, ocak-mart döneminde 168 milyon lira ciro elde etti. Söz konusu grupta tanklı yazıcılar büyümeyi tetikleyen ürünler oldu.

Evde sinema keyfi isteyenler büyük televizyonları seçti

Tüketici elektroniği de yılın ilk çeyreğinde 2 milyar lira ciro elde ederek 2019'un ilk çeyreğine göre yüzde 17 büyüdü. Ev ses sistemleri ve video oynatıcı kategorileri dışındaki tüm kategoriler geçen yılın ocak-mart dönemine göre büyüme kaydederken, TV kategorisi cirosal olarak yaklaşık yüzde 18'lik büyümeye imza attı.

Yılın ilk çeyreğinde UHD ve akıllı TV'ler geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 37 ile çift haneli büyüme kaydetti. TV ürün grubu içinde 60 inç ve üzeri TV'ler en yüksek büyümeye sahip segment oldu.

Beyaz eşyaya 4 milyar lira harcandı

Ayrıca, büyük beyaz eşya sektöründeki satışlar da yaklaşık 4 milyar liraya ulaşarak geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15 büyüme gösterdi. Büyük beyaz eşya sektöründe, 2019 yılı ile karşılaştırıldığında tüm kategorilerde çift haneli büyüme gözlenirken, kurutma makineleri ürün grubu en yüksek artışı yakaladı.

Çamaşır makinesi ürün grubu içinde ocak-mart döneminde 2019'un birinci çeyreğine göre, 9 kilogram kapasiteli çamaşır makineleri yüzde 20, 10 kilogram ve üzeri olanlar ise yüzde 88 büyüme gösterdi. Buzdolabı kategorisinde 500 litre ve üzeri ürünlerin cirosu aynı süreçte yüzde 21 artarken, derin dondurucuda bu oran yüzde 19 olarak kaydedildi.

Küçük elektrikli ev aletleri sektörü de bu dönemde yüzde 14 büyüyerek 1,6 milyar lira ciroya ulaştı.

Yeni nesil Türk kahve makineleri, espresso ve filtre kahve makinelerinin etkisiyle sıcak içecek hazırlama, sıcak hava ile saç şekillendiren ürünler ve saç düzleştirici taraklar ile şekillendiriciler ilk çeyrekte en çok büyüyen kategoriler oldu.

Telekom sektöründe büyüme martta yavaşladı

Telekom sektörü yılın birinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,1 büyüyerek 7,5 milyar lira ciro sağladı. Bu dönemdeki büyüme, martta COVID-19 etkilerinin görülmesiyle bir miktar beklentilerin altında gerçekleşti.

Akıllı saatler ve mikrofonlu kulaklıklar çift basamaklı büyümeyle geçen yılın aynı çeyreğindeki pozitif performanslarını sürdürdü.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Muğla’da 43 bin araç kontrol edildi, çok sayıda kişi sorgulandı

Nijerya'da patlama: 8 ölü, çok sayıda yaralı

Diyarbakır'da kamyonet ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

Malatya'da komşular arasında kavga: 1 yaralı

Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı

İtalya’da yargı reformu reddedildi: İsandıktan “Hayır” çıktı

Bakan Fidan Alman mevkidaşı Wadephul ile telefonda görüştü

Bosna Hersek'te AB'ye protesto: Kamyonlar kontak kapattı

Bakan Gürlek HSK üyeleri ve personeliyle bir araya geldi

Siyonist rejimin Lübnan'a saldırıları devam ediyor: 1039 şehit, 2 bin 876 yaralı

Bakan Ersoy Kuzey Makedonyalı mevkidaşı Ljutkov ile görüştü

Beytepe Koleji'nden eğitimde öncü adım

Balıkesir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Orta Doğu'da müzakere çıkmazı! Trump: Anlaştık İran: Görüşmedik israil: Trump savaşı 9 Nisan'da bitirecek

Ticaret Bakanlığı: "Bayat ekmek 6 liradan satılıyor" iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1 ölü

Büyük stratejik yanılgı: israilin İran planı duvara çarptı

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Mardin’de seyir halindeki öğrenci servisi alev aldı

Mersin’de güvenlik ve asayiş toplantısı yapıldı

Kolombiya'da askeri uçak düştü: 90 kişi hayatını kaybetti

Ramazan Bayramı tatilinde 31 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti

LGS başvuruları başladı

Ambulans uçak yenidoğan bebek için havalandı

Şırnak-Hakkâri kara yoluna çığ düştü

Mardin'de devrilen yolcu midibüsünde 13 kişi yaralandı

Şırnak'ta jandarmadan asayiş operasyonu: 67 gözaltı

Ağrı Dağı'nda kaybolan kadın dağcı için arama çalışması devam ediyor

Havalimanına iniş yapan uçak itfaiye aracına çarptı

Siirt’te kar ve heyelan nedeniyle yollar kapandı, mahsur kalanlar kurtarıldı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Muğla’da 43 bin araç kontrol edildi, çok sayıda kişi sorgulandı

Nijerya'da patlama: 8 ölü, çok sayıda yaralı

Diyarbakır'da kamyonet ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

Malatya'da komşular arasında kavga: 1 yaralı

Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı

İtalya’da yargı reformu reddedildi: İsandıktan “Hayır” çıktı

Bakan Fidan Alman mevkidaşı Wadephul ile telefonda görüştü