• BIST 100

    16733,28%0,22
  • DOLAR

    43,87% 0,04
  • EURO

    51,91% 0,18
  • GRAM ALTIN

    7306,08% 0,56
  • Ç. ALTIN

    11830,46% -0,11

Tüketici teknolojisi pazarı yüzde 20 büyüdü

07 Haziran 2020, Pazar 19:51
07 Haziran 2020, Pazar 19:51
Tüketici teknolojisi pazarı yüzde 20 büyüdü
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Tüketici teknolojisi pazarı yüzde 20 büyüdü

Türkiye'deki tüketici teknolojisi pazarı, ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,8 büyüyerek 17,2 milyar liralık ciroya ulaştı. Pazardaki ürün gruplarından en yüksek büyümeyi kaydedenler yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının da etkisiyle masaüstü bilgisayar, webcam ve dizüstü bilgisayar oldu.

Araştırma şirketi GfK'nin verilerine göre, COVID-19 salgını sürecinde yapılan 'evde kalma' yönündeki çağrılar ve 'uzaktan çalışma' yöntemi, özellikle tüketici teknolojisi ürünleri pazarında hareketliliği beraberinde getirdi. Bilgisayar satışlarındaki artış dikkati çekti.

Ülkedeki tüketici teknolojisi pazarı, yılın ilk çeyreğinde 2019'un aynı dönemine göre yüzde 20,8’lik büyüme performansıyla 17,2 milyar lira ciro elde etti.

Bu kapsamda, bilgi teknolojileri sektöründeki ciro da aynı dönemde yüzde 82,4 artışla 1,9 milyar lirayı buldu.

Söz konusu dönemler kıyaslandığında bütün ürün gruplarının ciroları büyürken, en fazla artış COVID-19 sürecinin etkisiyle masaüstü bilgisayar, webcam ve dizüstü bilgisayarda oldu. Oyun bilgisayarı satışları geçen yılın ilk çeyreğinde düşmesine karşın, bu yılın aynı döneminde çift haneli büyüme gösterdi.

Ofis makineleri ve sarf malzemeleri sektörü de yüzde 43,2 büyüyerek, ocak-mart döneminde 168 milyon lira ciro elde etti. Söz konusu grupta tanklı yazıcılar büyümeyi tetikleyen ürünler oldu.

Evde sinema keyfi isteyenler büyük televizyonları seçti

Tüketici elektroniği de yılın ilk çeyreğinde 2 milyar lira ciro elde ederek 2019'un ilk çeyreğine göre yüzde 17 büyüdü. Ev ses sistemleri ve video oynatıcı kategorileri dışındaki tüm kategoriler geçen yılın ocak-mart dönemine göre büyüme kaydederken, TV kategorisi cirosal olarak yaklaşık yüzde 18'lik büyümeye imza attı.

Yılın ilk çeyreğinde UHD ve akıllı TV'ler geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 37 ile çift haneli büyüme kaydetti. TV ürün grubu içinde 60 inç ve üzeri TV'ler en yüksek büyümeye sahip segment oldu.

Beyaz eşyaya 4 milyar lira harcandı

Ayrıca, büyük beyaz eşya sektöründeki satışlar da yaklaşık 4 milyar liraya ulaşarak geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15 büyüme gösterdi. Büyük beyaz eşya sektöründe, 2019 yılı ile karşılaştırıldığında tüm kategorilerde çift haneli büyüme gözlenirken, kurutma makineleri ürün grubu en yüksek artışı yakaladı.

Çamaşır makinesi ürün grubu içinde ocak-mart döneminde 2019'un birinci çeyreğine göre, 9 kilogram kapasiteli çamaşır makineleri yüzde 20, 10 kilogram ve üzeri olanlar ise yüzde 88 büyüme gösterdi. Buzdolabı kategorisinde 500 litre ve üzeri ürünlerin cirosu aynı süreçte yüzde 21 artarken, derin dondurucuda bu oran yüzde 19 olarak kaydedildi.

Küçük elektrikli ev aletleri sektörü de bu dönemde yüzde 14 büyüyerek 1,6 milyar lira ciroya ulaştı.

Yeni nesil Türk kahve makineleri, espresso ve filtre kahve makinelerinin etkisiyle sıcak içecek hazırlama, sıcak hava ile saç şekillendiren ürünler ve saç düzleştirici taraklar ile şekillendiriciler ilk çeyrekte en çok büyüyen kategoriler oldu.

Telekom sektöründe büyüme martta yavaşladı

Telekom sektörü yılın birinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,1 büyüyerek 7,5 milyar lira ciro sağladı. Bu dönemdeki büyüme, martta COVID-19 etkilerinin görülmesiyle bir miktar beklentilerin altında gerçekleşti.

Akıllı saatler ve mikrofonlu kulaklıklar çift basamaklı büyümeyle geçen yılın aynı çeyreğindeki pozitif performanslarını sürdürdü.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin çarpmasıyla ağır yaralandı

4 ilde eğitime kar tatili

Rusya'dan Küba uyarısı: Herkes itidalli davranmalı

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

İran ile ABD arasındaki müzakerelerin ikinci aşaması başladı

Kahramanmaraş'ta 4,7 büyüklüğünde deprem

İDEV'den "Maarifin Kalbinde Ramazan" etkinliklerinin hedef alınmasına tepki

İzmir barajlarında güncel doluluk oranları açıklandı

Şanlıurfa'da Küçüktepe sakinleri bozuk köy yolu nedeniyle yetkililere çağrıda bulundu

Şanlıurfa’da dolu yağışı günlük hayatı olumsuz etkiledi

İşgalcilerin bugünkü ihlalinde 3 Gazzeli şehit oldu

İkinci cemre suya düştü

Ukrayna'nın uyguladığı petrol ablukasına Macaristan'dan sert tepki

İzmir’de otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Gümüşhane’de eğitime kar engeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Başbakanı Üstel'i kabul etti

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 2 hükümlü yakalandı

Şanlıurfa’da gençlere dijital dolandırıcılık uyarısı

Şanlıurfa’da ücretsiz beslenme danışmanlığı hizmeti

Son veriler işgalin Batı Şeria'da çarpıcı toprak gaspını ortaya koydu

Malatya'da karla mücadele çalışmaları sürüyor

Danimarka erken seçim için sandık başına gidiyor

Eğitim-Bir-Sen’den çağrı: 2023 sözleşmeli öğretmenlerin mağduriyeti giderilsin

Ankaragücü’nden Gazze’de iftar: Üzülmeyin çocuklar…

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı, "Epstein" bağlantıları sonrası istifa etti

95 günde hafız oldu

Bakan Kurum: COP31’de artık söz değil, eylem zamanı

AYM Başkanı Özkaya: Başvurular tamamen adalet odaklı değerlendiriliyor

İran Savunma Konseyi Sekreteri: ABD, nükleer silah konusuna odaklanmazsa anlaşma mümkün

Rusya ve Ukrayna arasında yeni cenaze takası

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin çarpmasıyla ağır yaralandı

4 ilde eğitime kar tatili

Rusya'dan Küba uyarısı: Herkes itidalli davranmalı

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

İran ile ABD arasındaki müzakerelerin ikinci aşaması başladı

Kahramanmaraş'ta 4,7 büyüklüğünde deprem

İDEV'den "Maarifin Kalbinde Ramazan" etkinliklerinin hedef alınmasına tepki