-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,26% 0,01
-
EURO
51,26% -0,05
-
GRAM ALTIN
6404,70% -3,26
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Tüketicinin yerli hassasiyeti karşılık bulmuyor: Ceviz ABD'den, sarımsak Çin'den
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Tüketicinin yerli hassasiyeti karşılık bulmuyor: Ceviz ABD'den, sarımsak Çin'den
Tüketicinin sağlıklı, yerli ve güvenli gıdaya ulaşma arzusu kimi zaman hüsranla sonuçlanabiliyor. Üzerinde ‘yerli ürün’ yazan gıdanın ana bileşeni ithal çıkıyor, bazı ürünlerin geldiği ülke dahi etikette belirtilmiyor.
İthal ürünlerde özellikle kuruyemiş ve bakliyat öne çıkıyor. Tescilli Taşköprü sarımsağı hemen hemen hiçbir markette yok. Sarımsakların büyük çoğunluğu Çin’den ithal. Çok düşük oranda ise Gaziantep etiketi var.
Büyük markaların kabuklu ve iç cevizlerinde hemen hiç yerli ürüne rastlanmıyor. Hepsi ABD menşeli. Tüketicinin beklentisi ile ürünlerin etiketleri çelişirken, biz de market market gezdik, etiketleri okuduk, derledik.
GRAMAJI KONTROL EDİN
Sepetini doldurmak için daha fazla ödemeye razı olan tüketici, alışveriş torbasında eskiye göre daha az ürün taşımaya başladı.
Milliyet’in çeşitli marketlerdeki firmalara ait aynı ürünlerin geçmiş dönemle yaptığı karşılaştırmalarda, ürün gramajlarının azaldığını bu sayfalarda okudunuz. Tüketicinin ‘zam’ algısını kullanmak isteyen bazı firmalar, ürünlerin fiyatlarını aynı tutsa da gramajlarını düşürüyor. Tüketici birlikleri; markette ‘etiket okuyun’ çağrısını vurgulamaya devam ediyor.
YERLİ MERCİMEK AZ...
Market raflarının bir diğer göz çarpanı ise yeşil mercimek. Çok az oranda yerli etikete rastlanan yeşil mercimek, çoğunlukla Kanada’dan ithal. Pirinçte Myanmar etiketi birkaç üründe görülürken, nohut bu yıl bol olmasına rağmen Meksika ithalatı da vardı. Yerli üründe kaliteyi artırmak için çalışılan çekirdekte ise Çin ithalatı sürüyor. Siyah çekirdek özelinde Çin öne çıkıyor.
Etiketlerinde orjin ülkesi belirtilmeyen gıda ürünleri de var. Türkiye’de üretildiği belirtilen ürünün ana bileşeni yani ‘ürünün kendisi’ aslında ithal edilirken, Türkiye’de sadece paketlenmesi yapılmış. Ancak etikette, ithal edilen ülke bilgisine yer verilmemiş.
SARIMSAKTA SEZON İYİ AMA
Taşköprü Sarımsak Üreticiler Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, bu sezon iyi bir sarımsak hasadı olduğunu kaydetti. Diğer sarımsak üreticisi bölgelerde de sorun gözlenmediğini anlatan Eligüzeloğlu şöyle konuştu:
“Buna rağmen Çin’den sarımsak ithalatını üretici ve tüketici açısından sıkıntılı buluyoruz. Üretici, ithal ürünü markette görüyor ama kendi kaliteli ürünü o kadar ilgi çekmiyor. Taşköprü’de 20 bin ton civarında üretim var. Türkiye’nin bildiğimiz kadarıyla 100 bin ton civarında üretimi ve aynı oranda tüketimi var. Ürün açığı yok. Şu anda daha ucuza mal etmek için yapılan ithalat ileride pahalıya patlamasın. Türkiye’nin diğer önemli üreticisi ise Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Birecik. Çin orjinli olan bu sarımsaklar artık bu topraklara yerleşti.”
YERLİ CEVİZDE TAM VERİME 10 YIL
Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, son dönemde herkesin ceviz yetiştiriciliği yapmak için harekete geçtiğini ve ekimler yaptığını hatırlatırken, yeni ekilen cevizden ilk ürünün 5-7 yıl içinde alınabileceğini söyledi. Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Dolayısıyla cevizdeki yeni ekimlerin veriminin tam toparlanması için 10 yıllık bir öngörüde bulunabiliriz. Mevcutta yüzde 70’i ithal ediliyor. Şirketler de ABD’den yüklü toptan alım yaparak piyasaya veriyor. ABD menşeini bir süre daha sıkça görebiliriz. Sarımsak ise geçen yıl çok yüksek fiyatlar nedeniyle dikkat çekmişti. 100 lirayı aşan kilo fiyatları vardı. Normale dönüyor ama yine de 50 lirayı gördüğü oluyor. Bu durumda ithalat daha cazip geliyor.
Cevizde verimi bekliyoruz ve ihtiyaca yetemiyoruz ama sarımsak gibi yeterli bir üründe bunun önüne geçmek lazım. Tüketici yerli ürün tüketmek istiyor. Hem de geleceğimizi tarımda görüyorsak; şu anda ithal ürünü alabiliyor olmanın kolaylığına aldanmamak lazım. Üretici onunla rekabet edemeyip çekiliyor, açık büyüyor ve daha fazla ithalat yapıyorsunuz. Bu kısır döngüyü kırmalıyız.”
Isparta'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı
Slovenya'da genel seçim heyecanı
Diyarbakır’da Yeniköy Mezarlığı çamur deryasına döndü
Diyarbakır’da trafik kazası: 4 yaralı
HÜDA PAR'dan Elâzığ'da bayramlaşma programı
Diyarbakır sağanağa teslim: Altyapı yine sınıfta kaldı
Kabine yoğun gündemle toplanacak
Fransa'da halk yerel seçimler için sandık başında
Diyarbakır Valiliği, barajdan su tahliyesi nedeniyle uyardı
Şanlıurfa’da iş yerine uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama
Diyarbakır’da sağanak: Yollar çöktü, köprüler hasar gördü, vatandaşlar mahsur kaldı
Gaziantep'te kalaşnikof ele geçirilen şahıs gözaltına alındı
Diyarbakır'da kanalizasyon taşkını: Sokak göle döndü
5,6 milyon dosya mahkemesiz çözüldü
Gaziantep’te 28 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Diyarbakır’da partisinin bayramlaşma programına katıldı
Rusya: ABD küresel enerji piyasasına hakim olma girişiminde bulunuyor
Katar'da düşen helikopterde Türkiye'den 3 personel hayatını kaybetti
İstanbul Fatih'te 2 bina çöktü: Enkaz altından 7 kişi çıkarıldı
2027’ye doğru: Bir şehadet yıldönümünde Şeyh Ahmed Yasin'in öngörüsü
Sri L'da yakıt fiyatlarında bir zam daha yaşandı, otobüs seferleri etkilendi
1 yılda 3 milyondan fazla Afgan mülteci evine döndü
Türkiye geneli bulutlu ve yağışlı geçecek
Lübnan'da direniş, güney sınır köylerinde işgal askerlerini ve araçlarını hedef aldı
Tahran'da bir İHA düşürüldü
İran'ın ABD ve siyonist rejimle savaşın durdurulmasına ilişkin 6 şartı
Küba'da yeniden genel elektrik kesintisi: Milyonlarca kişi etkilendi
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
Sudan'da hastaneye saldırı: 64 ölü
Devrim Muhafızları Ordusu: 200'den fazla düşman öldü ve yaralandı
Yükleniyor







