• BIST 100

    16287,81%0,58
  • DOLAR

    44,19% 0,16
  • EURO

    50,91% 0,01
  • GRAM ALTIN

    7219,90% 0,20
  • Ç. ALTIN

    11762,72% 0,00

Tüketiciyi mağdur edene ceza yağdı

15 Mart 2021, Pazartesi 17:34
15 Mart 2021, Pazartesi 17:34
Tüketiciyi mağdur edene ceza yağdı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Tüketiciyi mağdur edene ceza yağdı

Ticaret Bakanlığınca, geçen yıl tüketicinin korunması adına yeni düzenleme ve uygulamalar hayata geçirilirken piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında denetlenen ürün sayısı bir önceki yıla göre 4,5 katına çıkarak 10,96 milyona ulaştı.

AA muhabirinin, 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası dolayısıyla Ticaret Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından tüketicinin korunması alanındaki yeni yöntem ve yaklaşımlar takip edilirken geçen yıl da gerekli yasal düzenleme ve uygulamalar 'Bilinçli Tüketici, Basiretli Tacir' prensibiyle hayata geçirildi.

Özellikle tüketicilerin bilinçlenmesi noktasında çeşitli eğitim ve kamuoyunu bilgilendirme faaliyetlerini yürüten Bakanlık, aynı zamanda hem iç piyasa ve ithalat denetimlerini artırdı hem de mevzuat düzenlemeleriyle tüketici mağduriyetlerinin önüne geçebilmek ve rekabet ortamının iyileştirilmesi ve korunması adına önemli adımlar attı.

Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında tekstil, ayakkabı, kırtasiye, mobilya, çocuk bakım ürünleri, oyuncak, deterjan gibi doğrudan tüketiciye arz edilen ürünlere yönelik denetimler yoğunlaştırıldı. 'Güvensiz Ürüne Sıfır Tolerans' anlayışı çerçevesinde tüketicileri korumak ve piyasada güvensiz ürün bulunmasını önlemek amacıyla Bakanlığın sorumluluğunda olan ürünlerle ilgili 2020'de denetlenen ürün sayısı önceki yıla göre 4,5 katına çıktı. Geçen yıl piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında 1242 firmanın 10 milyon 960 bin 278 adet ürününe yönelik denetim gerçekleştirildi.

Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS), 2020 yılında etkin bir bilgilendirme mekanizması olarak kullanılmaya devam edildi. Sistem bugüne kadar 1,5 milyondan fazla görüntülendi.

HEM TÜKETİCİLER HEM DE BAKANLIK FIRSATÇILARIN PEŞİNE DÜŞTÜ

Bakanlık bünyesindeki “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” tüketicilerin karşılaştıkları sorunlarla ilgili çözüm yollarını öğrenebilecekleri ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde bilgi alabilecekleri bir çağrı merkezi uygulaması olarak faaliyetini sürdürürken, bu kapsamda 2020 yılında 442 bin 844 çağrı cevaplandı.

Tüketici hakem heyetleri 2020 yılında 861 milyon lira tutarındaki 521 bin 533 başvuruyu karara bağladı. Bunların yüzde 59’u tüketicilerin lehine neticelendi.

Fahiş fiyat uygulayanlara yönelik de Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca 2020 yılında 495 firmaya 15 milyon 500 bin lira para cezası uygulandı.

'ALDATICI REKLAMLARA' KESİLEN PARA CEZALARI YÜZDE 65 ARTTI

Tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarının ticari reklamlar vasıtasıyla zedelenmesini engellemek adına Reklam Kurulunca değerlendirmeler yapıldı. Reklam Kurulu tarafından 2019 yılında yasal düzenlemelere aykırı olduğu tespit edilen reklamlar hakkında toplam 18,3 milyon lira idari para cezası uygulanırken, söz konusu cezalar 2020'de yüzde 65 artarak 30 milyon 144 bin 509 liraya yükseldi.

Söz konusu para cezasının içerisinde ilk sırayı 11 milyon 866 bin 681 lira ile haksız ticari uygulamalar sektörü aldı. Bunu sırasıyla 4 milyon 140 bin 968 lira ile kozmetik ve temizlik ürünleri sektörü ve 3 milyon 719 bin 898 lira ile sağlık sektörü takip etti.

SAHTE SERVİSLERİN NEDEN OLDUĞU MAĞDURİYETİ ÖNLEMEK İÇİN SERBİS AÇILDI

Tüketicilerin satışa sunulan ürünlerin gramajları üzerinde yapılan değişiklik ile maruz kalacakları gizli zam uygulamalarına karşı mağdur olmalarını engellemek ve doğru bir şekilde bilgilendirilmelerini sağlamak amacıyla Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın da dikkati çektiği söz konusu düzenleme ile gıdada ve temel tüketim ürünlerinde fırsatçıların gramaj oyunları bozuldu. Gıda, temel tüketim, kozmetik ve temizlik ürünlerinde yapılan gramaj oyunlarına idari para cezası uygulanmaya başlandı.

Sahte servislerin yarattığı mağduriyetlerin önüne geçmek ve tüketicilerin doğru yetkili servis bilgilerine güvenilir bir platformdan erişmesini sağlamak amacıyla oluşturulan Servis Bilgi Sistemi (SERBİS) firmaların ve tüketicilerin kullanımına açıldı.

Gerçekleştirilen mevzuat değişiklikleri ile kağıt üzerinde yazılı olarak tüketicilere verilmesi zorunlu olan garanti belgelerinin ve servis fişlerinin elektronik ortamda da tüketicilere verilebilmesi sağlandı.

Satış sonrası hizmet verilmesi zorunlu ürünlere, kullanımı yaygınlaşan tablet, duş kabini, drone, motorlu bisiklet, motorlu scooter, elektrikli kaykay, çocuklar için akülü araç, akıllı saat ve bileklik, cam balkonlar gibi yeni ürünler eklendi ve tüketicilerin hakları güvence altına alınarak korunma alanları genişletildi.

İkinci el piyasada alışverişe sıklıkla konu olan cep telefonları ve tabletlerin belirli bir standartta yenilenmesi, sertifikalı ve garantili bir şekilde tekrar satışa sunulması amacıyla Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik yürürlüğe konuldu.

Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile kamuya ait diğer bilişim sistemleri olan Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP), Kamu Alacakları Tahsilatı Platformu (KATP) ve Kurumsal Elektronik Tebligat Sistemi (KETSİS) arasında entegrasyonlar kurularak, tüketici hakem heyetleri ile tüketici mahkemeleri arasındaki evrak alışverişi, tüketici hakem heyeti kararlarından doğan kamu alacaklarının vergi dairelerine bildirilmesi ve tebligat işlemlerinin elektronik ortamda, masrafsız ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlandı.

TÜKETİCİLERİN BİLİNÇLENMESİNE YÖNELİK FAALİYETLER

Ayrıca, 7 Mayıs 2018 - 6 Mart 2021 tarihleri arasında 1,8 milyon avroluk Tüketicinin Korunmasının Güçlendirilmesi adlı Teknik Destek Projesi yürütüldü.

Proje kapsamında tüketici hakem heyetleri ve çocuklara yönelik üretilen animasyon ve ayrıca mesafeli satışlar, abonelik, ayıplı mal, paket tur ve reklam konuları hakkında 7 kamu spotu, tüketicinin korunması temalı 10 bölümlük TV programı, 15 bin poster, 50 bin broşür, 30 bin kitapçık ile tüketicilerin bilinçlenmesine yönelik faaliyetler yürütüldü.

Tüketici Profili ve Bilinç Düzeyi Araştırması yapılırken 5 bin bilgilendirici broşür çalışması, tüketici sivil toplum kuruluşlarına yönelik 18 seminer ve 10 saha ziyareti gerçekleştirildi.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

ABD'ye ait KC-135 yakıt ikmal uçağı Irak'ta düştü

DMM, THY ile ilgili iddiaları yalanladı

Antalya merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyonda 84 gözaltı

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde füze paniği

Balıkesir'de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Siyonistlere ait savaş uçakları Lübnan'da sivillerin yaşadığı binaları vurdu

Yunanistan Tahran Büyükelçiliğini Bakü'ye taşıyor

Ordu'da yasa dışı avlanan su ürünlerine el konuldu

Ramazan ayında siyonistlerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 136 şehit

Avrupa'da enerji fiyatlarında artış endişesi: Tavan fiyat ve kısıtlama kararı

TPAO’da Birlik Sofrası: Petrolspor ve Basın Bir Arada

Samsun'da zincirleme kaza: 7 yaralı

Gana ile Güney Kore arasında stratejik ortaklık adımı

Paşinyan: Ermenistan-Azerbaycan kalıcı barış anlaşması imzalanacak

İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: Kapalı kalmaya devam edecek

Rusya: Ukrayna'nın Donetsk'teki hastaneye İHA saldırısında 8 sağlık çalışanı öldü

Uluslararası Enerji Ajansı'ndan petrol kararı: 400 milyon varil petrol piyasaya sürülecek

Rus denizaltısı Kazan, tatbikat sırasında 300 km uzaklıktaki bir su üstü hedefini vurdu

İslam coğrafyasında değişmeyen gerçek: Savaşın kurbanı masum çocuklar ve siviller

Mersin'de tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 3 ölü, 11 yaralı

Pezeşkiyan'dan İran halkına "Kudüs Günü" çağrısı

CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi aşevinde skandal: Dağıtılan kavurmada at ve eşek eti çıktı

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Ramazan ayı kardeşliğimizi güçlendirmek için önemli bir fırsat

Malatya Çamlıca Koleji, başarılarıyla dikkat çekiyor

Şili’de devlet başkanı seçilen Kast göreve başladı

Bangladeş parlamentosunun yeni başkanı belli oldu

Şiddetli yağışlar Kenya’yı vurdu: 50 ölü, 9 kayıp

Rojava’nın karanlık yüzü ve YPG zulmünün yeni kurbanı Ala Emin!

Sami Er: Malatya'nın spor ajandasını oluşturuyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres'i kabul etti

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD'ye ait KC-135 yakıt ikmal uçağı Irak'ta düştü

DMM, THY ile ilgili iddiaları yalanladı

Antalya merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyonda 84 gözaltı

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde füze paniği

Balıkesir'de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Siyonistlere ait savaş uçakları Lübnan'da sivillerin yaşadığı binaları vurdu

Yunanistan Tahran Büyükelçiliğini Bakü'ye taşıyor