• BIST 100

    10979,73%0,70
  • DOLAR

    42,36% 0,04
  • EURO

    48,97% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5577,32% 0,49
  • Ç. ALTIN

    9236,33% -0,70

Türk bankaları veri paylaşacak

18 Eylül 2020, Cuma 11:30
18 Eylül 2020, Cuma 11:30
Türk bankaları veri paylaşacak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türk bankaları veri paylaşacak

Yıl sonunda 54 ülke ile uluslararası finansal veri paylaşımını karşılıklı başlatacak Türkiye, teknik altyapı çalışmasını sürdürürken uygulamaya ilişkin yurt dışında yaşayan Türklerde oluşan soru işaretlerine cevap AK Parti İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya’dan geldi.

TARAF OLMAYAN ÜLKE KARA LİSTEYE

Otomatik bilgi paylaşımını 136 ülkenin imzaladığını hatırlatan Sırakaya, AB, G20 ve gelişmiş ülkelerin tamamının taraf olduğu bir anlaşmaya, taraf olmayan, imza atmayan, vergi konusunda beraber çalışmayı kabul etmeyen ülkelerin ilk gri listeye, ikinci olarak kara listeye alındığına dikkat çekti. Sırakaya, “Bir ülkenin kara listeye giriyor olması 'uluslararası finans ve kredi kurumlarından tecrit edilmesi, her türlü fon çalışmalarının dışında tutulması' demek. Dünya ile entegre olan ekonomik sistemde Türkiye’nin böyle bir noktaya gelmiş olması mümkün değil. Türkiye, elbette dünyadaki vergi şeffaflığını teşvik edecek ülkeler arasında yer alacaktır' dedi.

Türkiye’nin OECD ülkesi olarak bilgi paylaşamını geçen yıl onayladığını belirten Sırakaya, “Türkiye, 54 ülke ile bilgi paylaşımı yapacağını açıkladı, 71 ülkeden bilgi alacak. Bu 54 ülke içerisinde Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, Avusturya olamayacağını ifade etti ve bilgi paylaşımı yapılamayacağını açıkladı. Çünkü teknik alt yapı çalışmamızı tamamlayamadık. Tamamlayamadığımız içinde bir bilgi paylaşımına gidemeyeceğiz. 2021 yılında 2020 için hangi ülkelerin bilgi paylaşımı çerçevesinde olacağını 2021 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı ilan edecek” dedi.

İKAMET DAYALI VERİ AKIŞI

Bilgi paylaşımının ikamete dayalı çalıştığının altını çizen Sırakaya, “Otomatik bilgi paylaşımı yerleşik olduğunuz bir ülke dışında bir başka ülkede banka hesabınız, saklama hesabınız, ortaklık ve borç ilişkisi, nakdi değer sözleşmesi sigorta veya düzenli ödeme sözleşmesi var ise o ülkenin vergi idareleri tarafından adresinizin kayıtlı olduğu ülkeye her yıl düzenli olarak sadece vergi konularında kullanılmak üzere otomatik dijtital şekilde bilgi paylaşılacak” şeklinde konuştu.

GAYRİMENKUL BİLGİLERİ YOK

“Gayrimenkul, taşınmaz mal gibi varlıkları kesinlikle kapsamıyor” diyen Sırakaya, “Adı ve soyadı, adresi, yerleşik (mukim) olduğu ülke ve vergi kimlik numarası (VKN), doğum yeri ve tarihi, hesap numarası, hesap bakiyesi ya da değeri, hesaba yıl içinde ödenen faiz, temettü gibi gelirlerin ya da hesapta tutulan varlıklardan elde edilen gelirlerin toplam brüt tutarı paylaşılıyor. Hesap hareketleri bilgisi verilmiyor. Faiz, temettü ve kar payı gelirleri dışındaki bir bilgi de paylaşılmıyor” dedi.

BANKADA ADRESİ GÜNCELLE

Sırakaya, 'Yurt dışında mukim olduğu süreçte açtıkları bir hesap hesabı var ise ve süreç içerisinde Türkiye'ye yerleşmiş, ikametlerini Türkiye’ye almış ise bir an önce bankada adres güncellemesini yapsınlar. Eğer adres bilgisini güncellemez ise otomatik bilgi paylaşımı çerçevesine girebilir. Bu bilgi paylaşımı vatandaşa göre değil, yerleşik olmaya göre yapılmış bir uygulamadır” dedi.

TÜRKİYE'DEKİ ŞİRKETİN BİLGİLERİ PAYLAŞILMAYACAK

Sırakaya, şirketlerle ilgili de şu bilgiyi verdi: 'Adresi Türkiye ve aktif ticaretin içerisinde olan şirketin ortağı veya şirketin sahibi, yurt dışında ikamet ediyor ise bu firmanın bilgileri kesinlikle yurt dışı ile paylaşılmayacak. Kişi firmasını yurt dışında kurmuş, adresi yurt dışında, kişi de yurt dışında oturuyor ama o firmanın Türkiye’de banka bilgisi var ise bunun hesap bilgileri paylaşılacak.'

DOLANDIRICILARA DİKKAT

Otomatik bilgi değişimi, karşılıklı olarak (mütekabiliyet esasında) uluslararası anlaşma kapsamında yürütüldüğünden, Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na aykırılık teşkil etmediğini söyleyen Sırakaya, bu konuda vatandaşlardan TC kimlik numarası, e-devlet şifresi, ücret ve vekalet isteyen kişilere itibar etmemesini önerdi.

KİMLERİ KAPSIYOR?

Vatandaşların Türkiye’de hesaplarına ulaşılıp, el konulmasının mümkün olmadığının altını çizen Sırakaya, “Yurt dışında ikametgahının olduğunu ifade edenler, yurt dışında internet bankacığını telefon bilgisini yurt dışı telefon üzerinde sağlayanlar, yazışma adresi yurt dışındaki bir adresi veya mail vermiş olanlar, yurt dışında yaşayan birine ikamet verenler, posta için banka bekletme anlaşması yapan kişiler otomatik bilgi paylaşımı çerçevesine giriyor. Bunun dışında Türkiye’de oturan, Türkiye’de bir numara üzerinden internet bankacılığı sağlayanların tereddüt ettikleri hiçbir durum yok” dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı toplantılarının III. birleşimi yapıldı

Büyükşehir Belediyesi öğrencilere ücretsiz kurs, kitap ve dijital dershane imkânı sağlanıyor

Vietnam'daki sellerde ölü sayısı 41'e yükseldi

Miniklerden Büyükşehir Belediye Başkanı Er'e ziyaret

HÜDA PAR: Atamalarda eş durumu mağduriyetleri giderilmeli

Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Gazze için sessiz çığlık: Artık çocuklar ölmesin

SDG/YPG'den Suriye askerlerine saldırı: 2 ölü

Yeşilay'dan "Zorunlu Tedavi Çalıştayı"

Adana halkı: Koskoca şehrin yeterli postane binası yok, konteyner yapı yerine kalıcı bir postane binası istiyoruz

İran, UAEA'nın yeni kararına ilişkin Avrupa ülkelerine tepki gösterdi

Gazze yararına düzenlenecek hayır çarşısına davet

Bakan Göktaş: Zararlı akımlar aile yapımızı derinden sarsıyor

Şırnak’ta 220 kişi daha kutsal topraklara uğurlandı

Araç üreticisi MAN, Almanya'da 2 binden fazla kişiyi işten çıkaracak

Diyarbakırlı hayırsever kira gelirlerini Gazze'ye bağışladı

İSTAHHED: Hepimizin emaneti olan çocukları korumak ortak sorumluluğumuz

Venezuelada petrol tesisinde patlama

Malatya'da kamyonet ile kamyon çarpıştı: 1 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toplam doğurganlık hızında felaketi yaşıyoruz

Kamboçya'da otobüs kazası: 13 ölü, 24 yaralı

"Dünyanın değer olarak kabul ettiği tüm metinler Gazze'de yok sayıldı"

Erzincan’da Ergan Dağı ağaçlandırma planı masaya yatırıldı

ABD yönetimi TikTok ve medya üzerindeki kontrolü artırıyor

DUS sınavı 2026'da iki defa yapılacak

Mardin Ovası'nda mısır hasadı başladı: Verim iyi, fiyat çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattı

Ağrı'da düzenlenen operasyonda 3 tondan fazla kaçak motorin ele geçirildi

KOBİ’ler İçin Dijitalleşme Fırsatları Konferansı Mersin’de düzenlendi

Edirne'de 9 düzensiz göçmen yakalandı

Motorine 1,78 TL zam geliyor

Ukrayna, Rusya’dan 1000 askerin cenazesini teslim aldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı toplantılarının III. birleşimi yapıldı

Büyükşehir Belediyesi öğrencilere ücretsiz kurs, kitap ve dijital dershane imkânı sağlanıyor

Vietnam'daki sellerde ölü sayısı 41'e yükseldi

Miniklerden Büyükşehir Belediye Başkanı Er'e ziyaret

HÜDA PAR: Atamalarda eş durumu mağduriyetleri giderilmeli

Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Gazze için sessiz çığlık: Artık çocuklar ölmesin

SDG/YPG'den Suriye askerlerine saldırı: 2 ölü