• BIST 100

    16709,28%-0,07
  • DOLAR

    43,63% 0,10
  • EURO

    51,97% 0,00
  • GRAM ALTIN

    7037,44% -1,12
  • Ç. ALTIN

    11686,79% 0,16

Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak

26 Ocak 2021, Salı 19:24
26 Ocak 2021, Salı 19:24
Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak

Pandemi iş modellerini değiştirdi. Uzaktan çalışma yöntemi büyük topluluklar için kalıcı hale başladı.

Koç Topluluğu Yayını Bizden Haberler Dergisi'nin 490. sayısında, '34. Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı'na katılan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu'nun konuşmalarına yer verildi.

Dünyanın salgına çok hazırlıksız yakalandığını vurgulayan Çakıroğlu, 'Pandemi sürecinde çalışma arkadaşlarımızın, iş ortaklarımızın, bayilerimizin, tedarikçilerimizin ve ailelerinin sağlığı birinci önceliğimizdi. Çok hızlı, dikkatli ve hassas davrandık. 11 Mart’taki pandemi ilanından önce seyahatleri yasakladık ve karantina tedbirlerini açıkladık' dedi.

“UZAKTAN ÇALIŞMA PRATİĞİNE HIZLA GEÇTİK”

Çakıroğlu, Covid-19 pandemisi nedeniyle toplulukta hızla yaygın uygulamasına geçilen 'uzaktan çalışma' modelinin, Koç Topluluğu içinde 35 bin ofis çalışanı için kalıcı hale getirileceğini açıklayarak 'Değişmekten korkmuyoruz, kendimize güveniyoruz' ifadelerini kullandı.

Levent Çakıroğlu, 'Uzaktan çalışma pratiğine hızla geçtik. İşyerlerinde çalışmaya devam eden arkadaşlarımız için gereken her türlü tedbiri derhal aldık. Bu zor dönemde istihdamın korunmasını ve çalışma arkadaşlarımızın gelir kaybının önlenmesini de öncelik olarak kabul ettik. Zor zamanlarda arkadaşlarımızın ve ailelerinin kaygılarını azaltmaya, ihtiyaçlarına destek olmaya çalıştık” diye konuştu.

Topluluk şirketlerinin likiditeleri, faaliyetleri, bilançoları ve hatta iş modelleriyle ilgili tedbirlerin de hızla alındığına dikkati çeken Çakıroğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

'Ventilatörden entübasyon kabinine, siperlikten maskeye kadar; hızla tasarladık, ürettik, dağıttık. Bunlar üretim deneyimimiz olan ürünler de değildi. Yaptıklarımız hem ülkemizde hem de uluslararası platformlarda takdirle karşılandı. Ama daha önemlisi, ‘istersek yapabiliriz’ duygusunu pekiştirerek, zor zamanlarda bizlere de topluma da moral oldu, umut verdi. En başta, üretim tesislerimiz kesintisiz olarak veya kısa süreli kesintilerden sonra üretime devam ettiler.

Banka şubelerimiz, bayilerimiz, istasyonlarımız, mağazalarımız, depolarımız her türlü sağlık tedbirini almak suretiyle faaliyetlerini sürdürerek halkın ihtiyacına cevap verdiler, ülke ekonomisine destek oldular. Büyük bir ekosistemin
tam merkezindeyiz.

10 bin civarında bayimiz ve servisimiz, yüzlerce tedarikçimiz var. Onların sorumluluğunu da aynı şekilde hissediyoruz. Bu dönemde her birine, ihtiyaçları anında yanlarında olduğumuzu gösterdik. Gerektiğinde vade açtık, stoklarını yönetmelerine yardımcı olduk. Diğer yandan, şirketlerimiz tedarikçilerine olan yükümlülüklerini zamanında yerine getirdiler.” 

DÜNYA DİJİTALLEŞMEDE 8 HAFTADA 5 YILLIK MESAFE ALDI

McKinsey’in hazırladığı bir rapora göre, tüketicilerin ve şirketlerin dijitalleşme alanında 5 yılda kat etmesi beklenen mesafeyi 8 haftada aldığını dile getiren  Çakıroğlu bu dönemde, online satışların katlanarak büyüdüğünü, toplu taşıma yerine özel araç tercihlerinin arttığını, bisiklet ve scooter kiralama uygulamalarının hızla büyüdüğünü söyledi.

Çakıroğlu, şunları kaydetti:

“2020’ye girerken dünya ekonomisinin yüzde 3,3 büyümesi beklenirken, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en sert ekonomik daralmayı yaşıyoruz. Yıl sonu için küresel ölçekte yüzde 4,4 küçülme tahmini yapılıyor. Bu durum emtia fiyatlarına da tabiatıyla tesir etti. Bizi en çok etkileyen ise petrol fiyatlarındaki sert dalgalanmalar oldu. Yıla başlarken petrol fiyatlarının 2019 seviyelerine yakın seyrederek, 60 dolar civarında kalması bekleniyordu. Oysa talepteki ani daralma sebebiyle hızla 13 dolara kadar indi, WTI ise kısa süreli de olsa negatif fiyatla işlem gördü. 

Salgının başlarında yaşanan bu şokun 1929’daki Büyük Buhran’la karşılaştırması yapıldı; yine böyle bir sürece girilmesinden endişe edildi. Ancak bu defa devletler hızlı hareket ettiler. Salgının etkilerini gidermek üzere kapsamlı mali destek paketlerini uygulamaya koydular. Bu mali desteklerin hacmi 12 trilyon dolara ulaştı, dünya ekonomisinin yüzde 14’üne tekabül ediyor.

Bunun sonucunda ülkelerin bütçe açıklarının da milli gelire oranı hızla arttı. Genişlemeci maliye politikalarının yanı sıra, merkez bankaları da tahvil piyasalarından alım yaparak devasa boyutlarda parasal genişlemeye gittiler. 2020’de FED, ECB, Japon ve Çin merkez bankalarının toplam bilanço büyüklüğü 8 trilyon dolarlık artışla 27 trilyon dolara ulaştı. Diğer yandan devletler stratejik gördükleri şirketleri de ayrıca desteklediler.”

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bakan Fidan Pakistan Dışişleri Bakanı Ishaq Dar ile görüştü

Uşak’ta uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı

Şanlıurfa’da elektriğin yarısı kaçak kullanılıyor

Arnavutluk'ta hükümet karşıtı gösteri

Ankara’da İran İslam Devrimi’nin 47. yıl dönümü resepsiyonu düzenlendi

Ağrı ve Van'da eğitime kar tatili

Meksika'da kaçırılan madenciler ölü bulundu

Tarsus Umut Kervanı’ndan yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere yardım

Hatay’da motosiklet sürücüsüne akrobatik hareketten 77 bin lira ceza

Kolombiya'da şiddetli yağışlar sel ve heyelana yol açtı: 14 ölü

Libya’da ambulans helikopter askeri üsse düştü: Ölü sayısı 5'e yükseldi

AB'de iltica başvurularında yeni dönem 

Venezuela Meclis Başkanı Rodriguez: Ülkede yakın zamanda seçim planlanmıyor

DMM, "10 TL değerinde madeni para olduğu" iddialarını yalanladı

ABD ve Azerbaycan arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalandı

Otobanda yarışa ağır ceza: 14 sürücüye 407 bin TL’den fazla para cezası

Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

Bakan Bayraktar Avrupa İmar ve Kalkınma Bsı heyetini kabul etti

Yunanistan Başbakanı Miçotakis yarın Ankara'ya geliyor

ABD ile Ermenistan arasında İHA ve nükleer iş birliği anlaşması

Şanlıurfa’da bağımlılık, aile ve çiftçilerin sorunları masaya yatırıldı

İşlevsel donma yaşıyor olabilirsiniz!

Malatya'da hırsızlık şüphelileri yakalandı

Ekmek almaya giderken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti

Portekiz'de gençlerin yüzde 85'i aktif şekilde yapay zeka kullanıyor

Kurtulmuş, Kırgız Meclis Başkanı Uulu ile ortak basın toplantısı düzenledi

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: Süresiz nafaka zulmüne son verilmelidir

Bakan Yumaklı: Atığı kaynakta engellemek israfla mücadelenin temelidir

Isparta’da okul çevrelerinde kapsamlı güvenlik denetimi

Somali'de yolcu uçağı Hint Okyanusu'na acil iniş yaptı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Fidan Pakistan Dışişleri Bakanı Ishaq Dar ile görüştü

Uşak’ta uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı

Şanlıurfa’da elektriğin yarısı kaçak kullanılıyor

Arnavutluk'ta hükümet karşıtı gösteri

Ankara’da İran İslam Devrimi’nin 47. yıl dönümü resepsiyonu düzenlendi

Ağrı ve Van'da eğitime kar tatili

Meksika'da kaçırılan madenciler ölü bulundu