• BIST 100

    10856,52%-0,29
  • DOLAR

    42,44% 0,06
  • EURO

    49,02% 0,23
  • GRAM ALTIN

    5635,87% 0,00
  • Ç. ALTIN

    9253,16% 0,61

Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak

26 Ocak 2021, Salı 19:24
26 Ocak 2021, Salı 19:24
Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak

Pandemi iş modellerini değiştirdi. Uzaktan çalışma yöntemi büyük topluluklar için kalıcı hale başladı.

Koç Topluluğu Yayını Bizden Haberler Dergisi'nin 490. sayısında, '34. Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı'na katılan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu'nun konuşmalarına yer verildi.

Dünyanın salgına çok hazırlıksız yakalandığını vurgulayan Çakıroğlu, 'Pandemi sürecinde çalışma arkadaşlarımızın, iş ortaklarımızın, bayilerimizin, tedarikçilerimizin ve ailelerinin sağlığı birinci önceliğimizdi. Çok hızlı, dikkatli ve hassas davrandık. 11 Mart’taki pandemi ilanından önce seyahatleri yasakladık ve karantina tedbirlerini açıkladık' dedi.

“UZAKTAN ÇALIŞMA PRATİĞİNE HIZLA GEÇTİK”

Çakıroğlu, Covid-19 pandemisi nedeniyle toplulukta hızla yaygın uygulamasına geçilen 'uzaktan çalışma' modelinin, Koç Topluluğu içinde 35 bin ofis çalışanı için kalıcı hale getirileceğini açıklayarak 'Değişmekten korkmuyoruz, kendimize güveniyoruz' ifadelerini kullandı.

Levent Çakıroğlu, 'Uzaktan çalışma pratiğine hızla geçtik. İşyerlerinde çalışmaya devam eden arkadaşlarımız için gereken her türlü tedbiri derhal aldık. Bu zor dönemde istihdamın korunmasını ve çalışma arkadaşlarımızın gelir kaybının önlenmesini de öncelik olarak kabul ettik. Zor zamanlarda arkadaşlarımızın ve ailelerinin kaygılarını azaltmaya, ihtiyaçlarına destek olmaya çalıştık” diye konuştu.

Topluluk şirketlerinin likiditeleri, faaliyetleri, bilançoları ve hatta iş modelleriyle ilgili tedbirlerin de hızla alındığına dikkati çeken Çakıroğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

'Ventilatörden entübasyon kabinine, siperlikten maskeye kadar; hızla tasarladık, ürettik, dağıttık. Bunlar üretim deneyimimiz olan ürünler de değildi. Yaptıklarımız hem ülkemizde hem de uluslararası platformlarda takdirle karşılandı. Ama daha önemlisi, ‘istersek yapabiliriz’ duygusunu pekiştirerek, zor zamanlarda bizlere de topluma da moral oldu, umut verdi. En başta, üretim tesislerimiz kesintisiz olarak veya kısa süreli kesintilerden sonra üretime devam ettiler.

Banka şubelerimiz, bayilerimiz, istasyonlarımız, mağazalarımız, depolarımız her türlü sağlık tedbirini almak suretiyle faaliyetlerini sürdürerek halkın ihtiyacına cevap verdiler, ülke ekonomisine destek oldular. Büyük bir ekosistemin
tam merkezindeyiz.

10 bin civarında bayimiz ve servisimiz, yüzlerce tedarikçimiz var. Onların sorumluluğunu da aynı şekilde hissediyoruz. Bu dönemde her birine, ihtiyaçları anında yanlarında olduğumuzu gösterdik. Gerektiğinde vade açtık, stoklarını yönetmelerine yardımcı olduk. Diğer yandan, şirketlerimiz tedarikçilerine olan yükümlülüklerini zamanında yerine getirdiler.” 

DÜNYA DİJİTALLEŞMEDE 8 HAFTADA 5 YILLIK MESAFE ALDI

McKinsey’in hazırladığı bir rapora göre, tüketicilerin ve şirketlerin dijitalleşme alanında 5 yılda kat etmesi beklenen mesafeyi 8 haftada aldığını dile getiren  Çakıroğlu bu dönemde, online satışların katlanarak büyüdüğünü, toplu taşıma yerine özel araç tercihlerinin arttığını, bisiklet ve scooter kiralama uygulamalarının hızla büyüdüğünü söyledi.

Çakıroğlu, şunları kaydetti:

“2020’ye girerken dünya ekonomisinin yüzde 3,3 büyümesi beklenirken, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en sert ekonomik daralmayı yaşıyoruz. Yıl sonu için küresel ölçekte yüzde 4,4 küçülme tahmini yapılıyor. Bu durum emtia fiyatlarına da tabiatıyla tesir etti. Bizi en çok etkileyen ise petrol fiyatlarındaki sert dalgalanmalar oldu. Yıla başlarken petrol fiyatlarının 2019 seviyelerine yakın seyrederek, 60 dolar civarında kalması bekleniyordu. Oysa talepteki ani daralma sebebiyle hızla 13 dolara kadar indi, WTI ise kısa süreli de olsa negatif fiyatla işlem gördü. 

Salgının başlarında yaşanan bu şokun 1929’daki Büyük Buhran’la karşılaştırması yapıldı; yine böyle bir sürece girilmesinden endişe edildi. Ancak bu defa devletler hızlı hareket ettiler. Salgının etkilerini gidermek üzere kapsamlı mali destek paketlerini uygulamaya koydular. Bu mali desteklerin hacmi 12 trilyon dolara ulaştı, dünya ekonomisinin yüzde 14’üne tekabül ediyor.

Bunun sonucunda ülkelerin bütçe açıklarının da milli gelire oranı hızla arttı. Genişlemeci maliye politikalarının yanı sıra, merkez bankaları da tahvil piyasalarından alım yaparak devasa boyutlarda parasal genişlemeye gittiler. 2020’de FED, ECB, Japon ve Çin merkez bankalarının toplam bilanço büyüklüğü 8 trilyon dolarlık artışla 27 trilyon dolara ulaştı. Diğer yandan devletler stratejik gördükleri şirketleri de ayrıca desteklediler.”

Adana'da toplu taşıma araçlarına "Havalı Korna" denetimi: 12 araç trafikten men edildi

Sabah yağan yağmur Mersin'i serinletti

Tayland'daki şiddetli yağışlar sonrasında sel felaketi: 2,1 milyon kişi etkilendi, 13 ölü

Diyarbakır Dicle Üniversitesi fakültelerinde üç gün sürecek kermes başladı

Malatya Beydağı'nda ağaçlandırma seferberliği

Şanlıurfa’da Trafik kazası: Aynı aileden 4 yaralı

Hayli Gubbi Yanardağı patladı, hava trafiği felç oldu

Şanlıurfa’da tıp başarısı: Dev tümör tek operasyonla çıkarıldı

İstanbul’da yasaklı yaban hayatı ürünlerine denetim: Fil dişi ve timsah derisi ele geçirildi

İSTESOB Başkanı Şengün, basit usulde vergilendirme sisteminin kaldırılması kararını değerlendirdi

Adanalı 70 Yıllık Terzi: Bu meslek artık ayakta durmuyor

Kış sezonunda tatlıya yoğun ilgi

Kitap fuarında kurulan stantlarda halka bilgilendirici broşürler dağıtılıyor

Siyonist rejim, Batı Şeria ve Kudüs’te 50 Filistinliyi esir aldı

Afganistan: Pakistan, Khost'u bombaladı, 9 çocuk ve 1 kadın hayatını kaybetti

Şanlıurfa’da meydana gelen tek taraflı kazada 3 kişi yaralandı

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonunda sentetik ecza ve silah ele geçirildi

Batman'da elektrikli soba yangını: 3 katlı evde maddi hasar oluştu

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Kadına yönelik şiddet bir insanlık ayıbıdır

Kadınlara yönelik okuma yazma kursu devam ediyor

Tunç: Gecikmeyen, öngörülebilir ve erişilebilir bir adalet sistemi

Okul çevrelerinde 127 işletmeye gıda güvenliği denetimi

Bakan Göktaş: Şiddetin hiçbir bahanesi olamaz; işareti fark etmek zorundayız

Rusya, Kiev’i vurdu: 6 ölü, çok sayıda yaralı

Bursa’da uygunsuzluk tespit edilen bir süt işletmesinin faaliyetleri durduruldu

Bursa’da yolcunun kalp krizi geçirme anı saniye saniye kameraya yansıdı

BAE istihbaratına casusluk yapan 3 şüpheli İstanbul'da yakalandı

HÜDA PAR Aile Başkanlığından "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü" mesajı

İmamoğlu'na yönelik "çıkar amaçlı suç örgütü" iddianamesi kabul edildi

Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana'da toplu taşıma araçlarına "Havalı Korna" denetimi: 12 araç trafikten men edildi

Sabah yağan yağmur Mersin'i serinletti

Tayland'daki şiddetli yağışlar sonrasında sel felaketi: 2,1 milyon kişi etkilendi, 13 ölü

Diyarbakır Dicle Üniversitesi fakültelerinde üç gün sürecek kermes başladı

Malatya Beydağı'nda ağaçlandırma seferberliği

Şanlıurfa’da Trafik kazası: Aynı aileden 4 yaralı

Hayli Gubbi Yanardağı patladı, hava trafiği felç oldu