• BIST 100

    15173,95%0,35
  • DOLAR

    43,19% 0,04
  • EURO

    50,24% -0,12
  • GRAM ALTIN

    6371,95% -0,90
  • Ç. ALTIN

    10334,11% -0,35

Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak

26 Ocak 2021, Salı 19:24
26 Ocak 2021, Salı 19:24
Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak

Pandemi iş modellerini değiştirdi. Uzaktan çalışma yöntemi büyük topluluklar için kalıcı hale başladı.

Koç Topluluğu Yayını Bizden Haberler Dergisi'nin 490. sayısında, '34. Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı'na katılan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu'nun konuşmalarına yer verildi.

Dünyanın salgına çok hazırlıksız yakalandığını vurgulayan Çakıroğlu, 'Pandemi sürecinde çalışma arkadaşlarımızın, iş ortaklarımızın, bayilerimizin, tedarikçilerimizin ve ailelerinin sağlığı birinci önceliğimizdi. Çok hızlı, dikkatli ve hassas davrandık. 11 Mart’taki pandemi ilanından önce seyahatleri yasakladık ve karantina tedbirlerini açıkladık' dedi.

“UZAKTAN ÇALIŞMA PRATİĞİNE HIZLA GEÇTİK”

Çakıroğlu, Covid-19 pandemisi nedeniyle toplulukta hızla yaygın uygulamasına geçilen 'uzaktan çalışma' modelinin, Koç Topluluğu içinde 35 bin ofis çalışanı için kalıcı hale getirileceğini açıklayarak 'Değişmekten korkmuyoruz, kendimize güveniyoruz' ifadelerini kullandı.

Levent Çakıroğlu, 'Uzaktan çalışma pratiğine hızla geçtik. İşyerlerinde çalışmaya devam eden arkadaşlarımız için gereken her türlü tedbiri derhal aldık. Bu zor dönemde istihdamın korunmasını ve çalışma arkadaşlarımızın gelir kaybının önlenmesini de öncelik olarak kabul ettik. Zor zamanlarda arkadaşlarımızın ve ailelerinin kaygılarını azaltmaya, ihtiyaçlarına destek olmaya çalıştık” diye konuştu.

Topluluk şirketlerinin likiditeleri, faaliyetleri, bilançoları ve hatta iş modelleriyle ilgili tedbirlerin de hızla alındığına dikkati çeken Çakıroğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

'Ventilatörden entübasyon kabinine, siperlikten maskeye kadar; hızla tasarladık, ürettik, dağıttık. Bunlar üretim deneyimimiz olan ürünler de değildi. Yaptıklarımız hem ülkemizde hem de uluslararası platformlarda takdirle karşılandı. Ama daha önemlisi, ‘istersek yapabiliriz’ duygusunu pekiştirerek, zor zamanlarda bizlere de topluma da moral oldu, umut verdi. En başta, üretim tesislerimiz kesintisiz olarak veya kısa süreli kesintilerden sonra üretime devam ettiler.

Banka şubelerimiz, bayilerimiz, istasyonlarımız, mağazalarımız, depolarımız her türlü sağlık tedbirini almak suretiyle faaliyetlerini sürdürerek halkın ihtiyacına cevap verdiler, ülke ekonomisine destek oldular. Büyük bir ekosistemin
tam merkezindeyiz.

10 bin civarında bayimiz ve servisimiz, yüzlerce tedarikçimiz var. Onların sorumluluğunu da aynı şekilde hissediyoruz. Bu dönemde her birine, ihtiyaçları anında yanlarında olduğumuzu gösterdik. Gerektiğinde vade açtık, stoklarını yönetmelerine yardımcı olduk. Diğer yandan, şirketlerimiz tedarikçilerine olan yükümlülüklerini zamanında yerine getirdiler.” 

DÜNYA DİJİTALLEŞMEDE 8 HAFTADA 5 YILLIK MESAFE ALDI

McKinsey’in hazırladığı bir rapora göre, tüketicilerin ve şirketlerin dijitalleşme alanında 5 yılda kat etmesi beklenen mesafeyi 8 haftada aldığını dile getiren  Çakıroğlu bu dönemde, online satışların katlanarak büyüdüğünü, toplu taşıma yerine özel araç tercihlerinin arttığını, bisiklet ve scooter kiralama uygulamalarının hızla büyüdüğünü söyledi.

Çakıroğlu, şunları kaydetti:

“2020’ye girerken dünya ekonomisinin yüzde 3,3 büyümesi beklenirken, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en sert ekonomik daralmayı yaşıyoruz. Yıl sonu için küresel ölçekte yüzde 4,4 küçülme tahmini yapılıyor. Bu durum emtia fiyatlarına da tabiatıyla tesir etti. Bizi en çok etkileyen ise petrol fiyatlarındaki sert dalgalanmalar oldu. Yıla başlarken petrol fiyatlarının 2019 seviyelerine yakın seyrederek, 60 dolar civarında kalması bekleniyordu. Oysa talepteki ani daralma sebebiyle hızla 13 dolara kadar indi, WTI ise kısa süreli de olsa negatif fiyatla işlem gördü. 

Salgının başlarında yaşanan bu şokun 1929’daki Büyük Buhran’la karşılaştırması yapıldı; yine böyle bir sürece girilmesinden endişe edildi. Ancak bu defa devletler hızlı hareket ettiler. Salgının etkilerini gidermek üzere kapsamlı mali destek paketlerini uygulamaya koydular. Bu mali desteklerin hacmi 12 trilyon dolara ulaştı, dünya ekonomisinin yüzde 14’üne tekabül ediyor.

Bunun sonucunda ülkelerin bütçe açıklarının da milli gelire oranı hızla arttı. Genişlemeci maliye politikalarının yanı sıra, merkez bankaları da tahvil piyasalarından alım yaparak devasa boyutlarda parasal genişlemeye gittiler. 2020’de FED, ECB, Japon ve Çin merkez bankalarının toplam bilanço büyüklüğü 8 trilyon dolarlık artışla 27 trilyon dolara ulaştı. Diğer yandan devletler stratejik gördükleri şirketleri de ayrıca desteklediler.”

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: Miraç, secdelerle Allah'a yükselişin ve kulluğun zirvesidir

Erbil uçuşlarının durdurulduğu iddialarına THY’den açıklama

ABD yeni Grönland hamlesini duyurdu

Mardin’de aynı aileye ait 4 iş yerine silahlı saldırı

Kamerun'da silahlı saldırı: 14 sivil öldürüldü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz KKTC’de temaslarda bulundu

Dünya Kudüs Haftası'nda Diyarbakır'da "Gençlik Gazze ile Birlikte" etkinliği düzenlendi

DMM, Türkiye-Irak uçuşlarına ilişkin iddiaları yalanladı

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonunda 9 şüpheli gözaltına alındı

Tarsus’ta Hür Gençlik’ten Miraç Kandili’nde cami cemaatine lokum ikramı

Hatay'da Miraç Kandili'inde eller semaya açıldı

Miraç Kandili Bursa Ulu Cami’nde dualarla idrak edildi

Batman'da bir zincir marketin deposunda yangın

Çocuklar: Namaz bizim miracımızdır, bu gecede Müslümanlar ibadet etmeli ve Gazze'yi unutmamalı

Bakan Ersoy Patnos İlçe Halk Kütüphanesi’nin açılışını gerçekleştirdi

Mardin’de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Bakan Uraloğlu: Dış hatlarda uçuş ağımız 133 ülkede 356 noktaya ulaştı

Cizre'de Miraç Kandili dualarla idrak edildi

DMM’den TOKİ başvurularına dair dolandırıcılık uyarısı

Tarsus Umut Kervanı’ndan Miraç Kandili’nde yetim ve ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı

BM: israil'in Filistin'deki yardım kuruluşlarını yasaklaması hukukun ihlali

"Miraç hadisesinin gerçekleştiği yer İslam âleminin gönül yarası haline gelmiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Miraç Kandili mesajı

Siirt’te Miraç Kandili dualarla idrak edildi

Avustralya'da 16 yaş altına sosyal medya yasağı yürürlükte

Batman'da Miraç Kandili coşkuyla idrak edildi: Namaz, dua ve manevi atmosfer camileri doldurdu

ABD'de sokaklar savaş alanına döndü: Minneapolis'te bir kişi daha vurularak öldürüldü

Siirt'te bir fırın Miraç Kandili vesilesiyle vatandaşlara çeşitli ikramlarda bulundu

Emekli maaşı düzenlemesi komisyonda kabul edildi

Siirt Umut Kervanı’ndan Miraç Kandili’nde ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: Miraç, secdelerle Allah'a yükselişin ve kulluğun zirvesidir

Erbil uçuşlarının durdurulduğu iddialarına THY’den açıklama

ABD yeni Grönland hamlesini duyurdu

Mardin’de aynı aileye ait 4 iş yerine silahlı saldırı

Kamerun'da silahlı saldırı: 14 sivil öldürüldü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz KKTC’de temaslarda bulundu

Dünya Kudüs Haftası'nda Diyarbakır'da "Gençlik Gazze ile Birlikte" etkinliği düzenlendi