• BIST 100

    16666,50%-0,06
  • DOLAR

    43,84% 0,20
  • EURO

    51,59% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7083,96% 0,67
  • Ç. ALTIN

    11736,34% 0,55

Türkiye artık dijital devlet

25 Mart 2021, Perşembe 08:52
25 Mart 2021, Perşembe 08:52
Türkiye artık dijital devlet
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye artık dijital devlet

Türkiye’nin en önemli iş ve ekonomi buluşması Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı. Bu yıl 'Yeni Dünyaya Hazır Mıyız?' ana temasıyla ilk defa hibrit (fiziksel& online) olarak gerçekleştirilen zirvede 'dijitalleşme' masaya yatırıldı. Zirvede 'Kamuda Değişim Ajandası' başlıklı panelde konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, 2008 yılında kullanıma açılan e-Devlet Kapısı'ndan 5 binin üzerinde hizmet ile 53,9 milyon vatandaşa ulaştıklarını ifade ederek 'Geçen sene pandeminin etkisiyle yaklaşık 2,4 defa vatandaşımız e-Devlet Kapısı'ndan hizmet aldı. Araçlarım hizmetini haziran ayında devreye aldık. Baktık ki 200 milyonun üzerinde kullanıldı, dedik ki 'yoğurt tuttu'. Şimdi de 'Çalışma Hayatım' ve 'İkametgâhım' başlıkları ile bu alanlardaki tüm hizmetlerin tek başlık altında listeleneceği daha bütünleşik hizmetlere doğru yöneliyoruz.  Artık e-Devlet'i Dijital Türkiye Portali'ne doğru çevireceğiz. Yani sadece kamu olmayacak. Vatandaşımızın hayatı için gereken her türlü dijital sürece başvurunun yapılabileceği bir kapı hâline getirmek istiyoruz' dedi.
Türkiye'nin dijital hizmet kapısı e-Devlet'in dünyada da başarılarıyla öne çıktığını aktaran Koç şunlara dikkati çekti: Biz birçok endekste de yukarı sıralardayız. En son Avrupa Birliği'nin yapmış olduğu bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. AB Avrupa'daki 36 ülkeye bizi de dâhil etti ve 'Dijital Devlet' uygulamalarında kullanıcı odaklılığı ölçtü. Burada Türkiye dördüncü sıraya geldi. İlk üçe baktığımız zaman da nüfusları çok küçük bazı Avrupa ülkeleri olarak görüyoruz. Yani bu anlamda baktığımız zaman lider konumundayız.

AKSOY: FİBERİ YAYMALIYIZ

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy da pandemi gerçeğiyle birlikte, gücünü dijitalleşmeden alan yepyeni bir dünya düzeniyle tanışıldığını söyledi. Aksoy, pandemi sonrası oluşacak yeni toplumsal düzenin odağında dijitalleşmenin olacağını belirterek 'Bugün Covid-19 karşısında dünyayı ayakta tutan nesnelerin interneti, büyük veri, yapay zekâ ve bulut gibi teknolojiler yarın dünya ekonomisinin tekrar toparlanmasının mimarları olacak. Toplumsal dönüşümü gerçekleştirebilmek için tüm ülkeyi kapsayan yaygın bir fiber ağına ihtiyacımız var. Elektrik, su, doğalgaz nasıl öncelikli temel hizmet olarak görülüyorsa fiber yatırımı konusunun da eş değerde önceliklendirilmesi ve bir kamu politikası hâline getirilmesi gerekiyor. Ülkedeki fiber uzunluğu artış oranı yüzde 50 olsa bu yatırım kaynaklı GSYH büyümesinin 2023 yılında 44 milyar dolar olacağını hesaplıyoruz. Sektör olarak, bir an evvel fiber yayılımını sağlamalıyız' ifadelerini kullandı.

Ülkemiz yaşadığı türbülansı aşacak

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan: Türkiye, şu anda yaşadığı türbülansı aşacak, sakinleşecek ve yoluna devam edecek. Ben bunların         küçük sancılar olduğu kanaatimdeyim. Bunlar aşılacak. Türkiye'yi ve İstanbul'u konuştuğumuzda ve etkinliğini de dikkate aldığımızda inanılmaz bir potansiyelden bahsediyoruz. Bu işlere daha uzun dönemli bakmamız lazım. O açıdan çok ümitliyim.

İtalya ile ticaret artacak

∂ Zirve kapsamında, 'İtalya Özel Oturumu' gerçekleştirildi. Konuşmacılardan:
¥ DEİK Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay: İki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda üçüncü ülkelerde de kazan-kazan mekanizmasıyla çalışabiliriz.
¥ Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman: İtalya'da şu an 400 kişi çalıştırıyoruz. İtalya'yla olan ilişkilerimizi sadece bu alanda görmüyoruz. Bugün biz Türkiye'den İtalya'ya 120 milyon doların üzerinde ihracat yapıyoruz.
¥ İtalyan Ticaret Ajansı Genel Müdürü Roberto Luongo: İtalya ile Türkiye'nin birlikte çalışabileceği, iş birliği yapabileceği sağlık, restorasyon, moda, gıda, mücevherat ve makine gibi çok sayıda alan var.

Türkiye Gazetesi

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bursa’da sosyal konut heyecanı: 17 bin hak sahibi belli oluyor

Mardin’de park halindeki otomobilde yangın çıktı

ByteDance’in yeni AI modeli sinema sektöründe alarm zillerini çaldı

Bakan Tekin: Okullarda değerler eğitimi güçlenerek sürecek

Batman'da ruhsatsız silah taşıyan 3 kişi tutuklandı

KVKK'dan 6 sosyal medya platformuna yönelik inceleme

Mardin'de mukabele geleneği imam hatiplerde sürdürülüyor

Kocaeli merkezli siber dolandırıcılık operasyonu: 30 şüpheli yakalandı

Tunceli’de heyelan riski: 19 konuttan 7’si tahliye edildi

İmam hatipliler okul mescidlerinde mukabele halkalarında buluşuyor

Konya’da 8 ilçeye yeni kaymakam ataması

Bursa'da tarihi eser operasyonu: Bir şüpheli yakalandı

Ramazan ayında uçuş yapacaklara önemli duyuru

Sivas ve Taşeli GES’te temeller bu yıl atılıyor

Ramazan ayının ilk cumasında binlerce kişi 5. Harem-i Şerif’te saf tuttu

Meteorolojiden Konya için rüzgâr ve yağış uyarısı

Sri L, cezaevlerindeki aşırı kalabalığı hafifletmek için ev hapsi yasası taslağı hazırladı

Bakan Gürlek: Cezaevlerinde uyuşturucu suçlarından 82.619 hükümlü, 28.843 tutuklu bulunuyor

Ramazanın ilk cumasında "Cami Merkezli Hayat" mesajı

Hırka-i Şerif ziyarete açıldı

Tarsus Umut Kervanı’ndan Ramazan çağrısı: İyiliği birlikte büyütelim

Esnaftan örnek davranış: Ramazan nedeniyle kapalıyız

Japonya'da Budist tapınağında yangın: 5 ölü

Asırlık bir Ramazan geleneği: İlk oruç tutan çocuklara özel sofra

Endonezya ile ABD yüzde 19 gümrük vergisinde anlaştı

Fırat ve Bingöl üniversitelerinden bilimsel güç birliği

Malatya'da ikamet kurşunlama olayında 4 şüpheli gözaltına alındı

Malatya'da ehliyet sınavında kopya çetesi çökertildi

Battalgazi Belediyesi iftarı çadırlarda değil restoranda veriyor

Hatay’da deprem sonrası inşa edilen 50’nci Kur’an kursu açıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bursa’da sosyal konut heyecanı: 17 bin hak sahibi belli oluyor

Mardin’de park halindeki otomobilde yangın çıktı

ByteDance’in yeni AI modeli sinema sektöründe alarm zillerini çaldı

Bakan Tekin: Okullarda değerler eğitimi güçlenerek sürecek

Batman'da ruhsatsız silah taşıyan 3 kişi tutuklandı

KVKK'dan 6 sosyal medya platformuna yönelik inceleme

Mardin'de mukabele geleneği imam hatiplerde sürdürülüyor