• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

Türkiye artık dijital devlet

25 Mart 2021, Perşembe 08:52
25 Mart 2021, Perşembe 08:52
Türkiye artık dijital devlet
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye artık dijital devlet

Türkiye’nin en önemli iş ve ekonomi buluşması Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı. Bu yıl 'Yeni Dünyaya Hazır Mıyız?' ana temasıyla ilk defa hibrit (fiziksel& online) olarak gerçekleştirilen zirvede 'dijitalleşme' masaya yatırıldı. Zirvede 'Kamuda Değişim Ajandası' başlıklı panelde konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, 2008 yılında kullanıma açılan e-Devlet Kapısı'ndan 5 binin üzerinde hizmet ile 53,9 milyon vatandaşa ulaştıklarını ifade ederek 'Geçen sene pandeminin etkisiyle yaklaşık 2,4 defa vatandaşımız e-Devlet Kapısı'ndan hizmet aldı. Araçlarım hizmetini haziran ayında devreye aldık. Baktık ki 200 milyonun üzerinde kullanıldı, dedik ki 'yoğurt tuttu'. Şimdi de 'Çalışma Hayatım' ve 'İkametgâhım' başlıkları ile bu alanlardaki tüm hizmetlerin tek başlık altında listeleneceği daha bütünleşik hizmetlere doğru yöneliyoruz.  Artık e-Devlet'i Dijital Türkiye Portali'ne doğru çevireceğiz. Yani sadece kamu olmayacak. Vatandaşımızın hayatı için gereken her türlü dijital sürece başvurunun yapılabileceği bir kapı hâline getirmek istiyoruz' dedi.
Türkiye'nin dijital hizmet kapısı e-Devlet'in dünyada da başarılarıyla öne çıktığını aktaran Koç şunlara dikkati çekti: Biz birçok endekste de yukarı sıralardayız. En son Avrupa Birliği'nin yapmış olduğu bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. AB Avrupa'daki 36 ülkeye bizi de dâhil etti ve 'Dijital Devlet' uygulamalarında kullanıcı odaklılığı ölçtü. Burada Türkiye dördüncü sıraya geldi. İlk üçe baktığımız zaman da nüfusları çok küçük bazı Avrupa ülkeleri olarak görüyoruz. Yani bu anlamda baktığımız zaman lider konumundayız.

AKSOY: FİBERİ YAYMALIYIZ

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy da pandemi gerçeğiyle birlikte, gücünü dijitalleşmeden alan yepyeni bir dünya düzeniyle tanışıldığını söyledi. Aksoy, pandemi sonrası oluşacak yeni toplumsal düzenin odağında dijitalleşmenin olacağını belirterek 'Bugün Covid-19 karşısında dünyayı ayakta tutan nesnelerin interneti, büyük veri, yapay zekâ ve bulut gibi teknolojiler yarın dünya ekonomisinin tekrar toparlanmasının mimarları olacak. Toplumsal dönüşümü gerçekleştirebilmek için tüm ülkeyi kapsayan yaygın bir fiber ağına ihtiyacımız var. Elektrik, su, doğalgaz nasıl öncelikli temel hizmet olarak görülüyorsa fiber yatırımı konusunun da eş değerde önceliklendirilmesi ve bir kamu politikası hâline getirilmesi gerekiyor. Ülkedeki fiber uzunluğu artış oranı yüzde 50 olsa bu yatırım kaynaklı GSYH büyümesinin 2023 yılında 44 milyar dolar olacağını hesaplıyoruz. Sektör olarak, bir an evvel fiber yayılımını sağlamalıyız' ifadelerini kullandı.

Ülkemiz yaşadığı türbülansı aşacak

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan: Türkiye, şu anda yaşadığı türbülansı aşacak, sakinleşecek ve yoluna devam edecek. Ben bunların         küçük sancılar olduğu kanaatimdeyim. Bunlar aşılacak. Türkiye'yi ve İstanbul'u konuştuğumuzda ve etkinliğini de dikkate aldığımızda inanılmaz bir potansiyelden bahsediyoruz. Bu işlere daha uzun dönemli bakmamız lazım. O açıdan çok ümitliyim.

İtalya ile ticaret artacak

∂ Zirve kapsamında, 'İtalya Özel Oturumu' gerçekleştirildi. Konuşmacılardan:
¥ DEİK Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay: İki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda üçüncü ülkelerde de kazan-kazan mekanizmasıyla çalışabiliriz.
¥ Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman: İtalya'da şu an 400 kişi çalıştırıyoruz. İtalya'yla olan ilişkilerimizi sadece bu alanda görmüyoruz. Bugün biz Türkiye'den İtalya'ya 120 milyon doların üzerinde ihracat yapıyoruz.
¥ İtalyan Ticaret Ajansı Genel Müdürü Roberto Luongo: İtalya ile Türkiye'nin birlikte çalışabileceği, iş birliği yapabileceği sağlık, restorasyon, moda, gıda, mücevherat ve makine gibi çok sayıda alan var.

Türkiye Gazetesi

Batı Şeria genelinde Yahudi çetelerin saldırıları arttı

TÜBİTAK Kış Akademisi sömestir tatilinde kapılarını açıyor

Uluslararası operasyonlarla aranan 17 suçlu Türkiye’ye getirildi

Gazze Belediyesinden su krizi uyarısı

Elektrikli otomobil sayısı bir yılda yüzde 102 artarak 370 bin oldu

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan: Savaş, isyan sona ermeden bitmeyecek

Prof. Dr. Ebu Zeyd: Kudüs, İslam’a düşman sömürgeci projelerin her zaman hedefi olmuştur

Gazze'de soğuk nedeniyle 27 günlük bebek şehit oldu

Suriye ordusu, Deyr Hafir bölgesine girmeye başladığını duyurdu

Adıyaman'da ruhsatsız silah operasyonu: 7 gözaltı

Afganistan'da su kaynaklarının korunması için farkındalık çalışmaları artırılıyor

İşgal rejiminde intihar olayları yüzde 40 artış gösterdi

Dr. Öğr. Üyesi Öncer: Kudüs’te akan kanın nedeni Batılı müdahalelerdir

Şanlıurfa’da silah ve mühimmat ele geçirildi

Destekleme ve yetiştirme kurslarında yeni dönem başlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 13 ilde 16 yeni yatırım alanı belirledi

Erkeklerde meme kanserine yol açan 7 önemli etken

Gazze'de ateşkese rağmen siyonist saldırılar devam ediyor

Trump, Venezuelalı muhalif lider Machado ile yeniden görüşeceğini söyledi

Gazze'deki işgal rejimi ajanları ateşkesi bozma peşinde

Vaiz Döner: Kudüs’le bağlarımızı güçlendirmezsek bu davaya sahip çıkamayız

SGK’dan tedavi giderlerine destek: Geri ödeme kapsamı genişletildi

E-ticarette fahiş fiyata sıkı denetim

Başarılı öğrencilere burs desteği

İngiltere’den Türkiye’nin de aralarında olduğu 16 ülke için seyahat uyarısı

Ankara’da hurdacılara operasyon: 2 gözaltı

Yılın ilk faiz kararı perşembe günü açıklanacak

İran'da protestolar sona erdi, normalleşme süreci başladı

Şara, Suriyeli Kürtlerle ilgili kararname imzaladı

AB'den siyonist rejime E1 tepkisi: Yerleşim planını durdurun

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batı Şeria genelinde Yahudi çetelerin saldırıları arttı

TÜBİTAK Kış Akademisi sömestir tatilinde kapılarını açıyor

Uluslararası operasyonlarla aranan 17 suçlu Türkiye’ye getirildi

Gazze Belediyesinden su krizi uyarısı

Elektrikli otomobil sayısı bir yılda yüzde 102 artarak 370 bin oldu

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan: Savaş, isyan sona ermeden bitmeyecek

Prof. Dr. Ebu Zeyd: Kudüs, İslam’a düşman sömürgeci projelerin her zaman hedefi olmuştur