• BIST 100

    15173,95%0,35
  • DOLAR

    43,19% 0,04
  • EURO

    50,24% -0,12
  • GRAM ALTIN

    6371,95% -0,90
  • Ç. ALTIN

    10334,11% -0,35

Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor

15 Eylül 2023, Cuma 18:00
15 Eylül 2023, Cuma 18:00
Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor

Suudi Arabistan’a ihracatın daha da artırılması için TİM tarafından Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihleri arasında Riyad’a ticaret heyeti düzenlendi. Heyete başkanlık eden GAİB Koordinatör Başkanı ve TİM Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, “Suudi yetkililerle iki ülke arasında artan ticaret hacmini nasıl daha ileriye taşıyabileceğimizi ve potansiyel iş birliklerini görüştük” dedi.
GAİB Koordinatör Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan’a bu yıl sekiz ayda yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre dört kat artışla yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Kileci, Suudi Arabistan pazarında gösterilen bu performansı daha ileri taşımak için tüm imkanları kullandıklarını söyledi.
TİM tarafından Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihleri arasında Riyad’a ticaret heyeti düzenlendi. Gıda, demir-demir dışı metaller, tekstil ve konfeksiyon, kimyevi maddeler ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren 43 firmanın temsilcilerinden oluşan heyet, 150 Suudi iş insanı ile 300’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Heyete başkanlık eden GAİB Koordinatör Başkanı ve TİM Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan’la ticari ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uzun zamandır çalışmalar yürütüldüğünü hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın ortaya koyduğu iradenin ihracatçılara da ışık tuttuğunu belirten Kileci, “Temmuz ayında Ticaret Bakanımız Ömer Bolat başkanlığındaki heyet, Suudi Ticaret Bakanı Majid Al Qasabi, Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail ve Sanayi ve Madencilik Bakanı Bandar Alkhorayef ile görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca Ticaret Bakanlığımız bu yıl Suudi Arabistan’da düzenlenen 27 uluslararası fuarı destek çerçevesine aldı. Yine Bakanlığımız koordinasyonunda Suudi Arabistan’a dört sektörel ticaret heyeti ve üç özel nitelikli alım heyeti gerçekleştirildi. Bakanlığımız koordinasyonu ve TİM’in bu gayretli çalışmaları sonucunda ülkemizin Suudi Arabistan’a sekiz aylık ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre dört kat artışla 1,5 milyar dolara yaklaştı. Bölgemizin ihracatı ise 7 kattan daha fazla artarak 212 Milyon dolara ulaştı. Yakaladığımız bu ivmeyi daha da ileriye taşımak için Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihlerinde Riyad’a bir heyet daha düzenledik. İhracat Genel Müdürümüz Mehmet Ali Kılıçkaya’nın da katıldığı görüşmelerde Suudi yetkililerle iki ülke arasında ticaret hacmini daha ileriye nasıl taşıyabileceğimizi ve potansiyel iş birliklerini ele aldık. Verimli geçen görüşmeler sırasında iki ülkenin iş insanları arasında yeni iş birliklerinin doğduğunu görmek bizi çok mutlu etti” şeklinde konuştu.
Ekim ayında 70 kişilik Suudi alım heyeti İstanbul’a gelecek
Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan özelindeki faaliyetlerinin önümüzdeki süreçte de hız kesmeden devam edeceğini vurguladı. Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonu ve TİM’in organizasyonu ile 8-12 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da bir alım heyeti programı düzenleyeceklerini bildiren Kileci, “Riyad Ticaret Odası üyelerinden oluşan 70 kişilik heyeti misafir edeceğimiz bu etkinliğe tüm ihracatçılarımızı bekliyoruz. Suudi Arabistan ile ticaretimizin gelişmesinde bize ışık tutan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’a, organizasyonlarda emeği geçen yetkililerle, heyete katılım sağlayan iş insanlarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ordu’da bazı ilçelerde eğitime kar tatili

16 mülki idare amirinin terfi kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: Miraç, secdelerle Allah'a yükselişin ve kulluğun zirvesidir

Erbil uçuşlarının durdurulduğu iddialarına THY’den açıklama

ABD yeni Grönland hamlesini duyurdu

Mardin’de aynı aileye ait 4 iş yerine silahlı saldırı

Kamerun'da silahlı saldırı: 14 sivil öldürüldü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz KKTC’de temaslarda bulundu

Dünya Kudüs Haftası'nda Diyarbakır'da "Gençlik Gazze ile Birlikte" etkinliği düzenlendi

DMM, Türkiye-Irak uçuşlarına ilişkin iddiaları yalanladı

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonunda 9 şüpheli gözaltına alındı

Tarsus’ta Hür Gençlik’ten Miraç Kandili’nde cami cemaatine lokum ikramı

Hatay'da Miraç Kandili'inde eller semaya açıldı

Miraç Kandili Bursa Ulu Cami’nde dualarla idrak edildi

Batman'da bir zincir marketin deposunda yangın

Çocuklar: Namaz bizim miracımızdır, bu gecede Müslümanlar ibadet etmeli ve Gazze'yi unutmamalı

Bakan Ersoy Patnos İlçe Halk Kütüphanesi’nin açılışını gerçekleştirdi

Mardin’de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Bakan Uraloğlu: Dış hatlarda uçuş ağımız 133 ülkede 356 noktaya ulaştı

Cizre'de Miraç Kandili dualarla idrak edildi

DMM’den TOKİ başvurularına dair dolandırıcılık uyarısı

Tarsus Umut Kervanı’ndan Miraç Kandili’nde yetim ve ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı

BM: israil'in Filistin'deki yardım kuruluşlarını yasaklaması hukukun ihlali

"Miraç hadisesinin gerçekleştiği yer İslam âleminin gönül yarası haline gelmiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Miraç Kandili mesajı

Siirt’te Miraç Kandili dualarla idrak edildi

Avustralya'da 16 yaş altına sosyal medya yasağı yürürlükte

Batman'da Miraç Kandili coşkuyla idrak edildi: Namaz, dua ve manevi atmosfer camileri doldurdu

ABD'de sokaklar savaş alanına döndü: Minneapolis'te bir kişi daha vurularak öldürüldü

Siirt'te bir fırın Miraç Kandili vesilesiyle vatandaşlara çeşitli ikramlarda bulundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ordu’da bazı ilçelerde eğitime kar tatili

16 mülki idare amirinin terfi kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: Miraç, secdelerle Allah'a yükselişin ve kulluğun zirvesidir

Erbil uçuşlarının durdurulduğu iddialarına THY’den açıklama

ABD yeni Grönland hamlesini duyurdu

Mardin’de aynı aileye ait 4 iş yerine silahlı saldırı

Kamerun'da silahlı saldırı: 14 sivil öldürüldü