• BIST 100

    16139,48%-2,69
  • DOLAR

    43,96% 0,05
  • EURO

    51,49% -0,88
  • GRAM ALTIN

    7590,72% 2,09
  • Ç. ALTIN

    12213,23% -2,50

Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor

15 Eylül 2023, Cuma 18:00
15 Eylül 2023, Cuma 18:00
Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor

Suudi Arabistan’a ihracatın daha da artırılması için TİM tarafından Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihleri arasında Riyad’a ticaret heyeti düzenlendi. Heyete başkanlık eden GAİB Koordinatör Başkanı ve TİM Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, “Suudi yetkililerle iki ülke arasında artan ticaret hacmini nasıl daha ileriye taşıyabileceğimizi ve potansiyel iş birliklerini görüştük” dedi.
GAİB Koordinatör Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan’a bu yıl sekiz ayda yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre dört kat artışla yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Kileci, Suudi Arabistan pazarında gösterilen bu performansı daha ileri taşımak için tüm imkanları kullandıklarını söyledi.
TİM tarafından Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihleri arasında Riyad’a ticaret heyeti düzenlendi. Gıda, demir-demir dışı metaller, tekstil ve konfeksiyon, kimyevi maddeler ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren 43 firmanın temsilcilerinden oluşan heyet, 150 Suudi iş insanı ile 300’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Heyete başkanlık eden GAİB Koordinatör Başkanı ve TİM Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan’la ticari ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uzun zamandır çalışmalar yürütüldüğünü hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın ortaya koyduğu iradenin ihracatçılara da ışık tuttuğunu belirten Kileci, “Temmuz ayında Ticaret Bakanımız Ömer Bolat başkanlığındaki heyet, Suudi Ticaret Bakanı Majid Al Qasabi, Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail ve Sanayi ve Madencilik Bakanı Bandar Alkhorayef ile görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca Ticaret Bakanlığımız bu yıl Suudi Arabistan’da düzenlenen 27 uluslararası fuarı destek çerçevesine aldı. Yine Bakanlığımız koordinasyonunda Suudi Arabistan’a dört sektörel ticaret heyeti ve üç özel nitelikli alım heyeti gerçekleştirildi. Bakanlığımız koordinasyonu ve TİM’in bu gayretli çalışmaları sonucunda ülkemizin Suudi Arabistan’a sekiz aylık ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre dört kat artışla 1,5 milyar dolara yaklaştı. Bölgemizin ihracatı ise 7 kattan daha fazla artarak 212 Milyon dolara ulaştı. Yakaladığımız bu ivmeyi daha da ileriye taşımak için Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihlerinde Riyad’a bir heyet daha düzenledik. İhracat Genel Müdürümüz Mehmet Ali Kılıçkaya’nın da katıldığı görüşmelerde Suudi yetkililerle iki ülke arasında ticaret hacmini daha ileriye nasıl taşıyabileceğimizi ve potansiyel iş birliklerini ele aldık. Verimli geçen görüşmeler sırasında iki ülkenin iş insanları arasında yeni iş birliklerinin doğduğunu görmek bizi çok mutlu etti” şeklinde konuştu.
Ekim ayında 70 kişilik Suudi alım heyeti İstanbul’a gelecek
Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan özelindeki faaliyetlerinin önümüzdeki süreçte de hız kesmeden devam edeceğini vurguladı. Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonu ve TİM’in organizasyonu ile 8-12 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da bir alım heyeti programı düzenleyeceklerini bildiren Kileci, “Riyad Ticaret Odası üyelerinden oluşan 70 kişilik heyeti misafir edeceğimiz bu etkinliğe tüm ihracatçılarımızı bekliyoruz. Suudi Arabistan ile ticaretimizin gelişmesinde bize ışık tutan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’a, organizasyonlarda emeği geçen yetkililerle, heyete katılım sağlayan iş insanlarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Şubat ayı enflasyon verileri bugün açıklanacak

Günlük kanser tarama sayısı en yüksek seviyeye ulaştı

İran operasyonunda 6 Amerikalı asker öldü

İran, operasyonun 13'üncü dalgasını başlattı: "Düşman için güzel günleri sona erdi"

Genç Umut Kervanı’nın Ramazan ayı yardımları devam ediyor

Bakan Gürlek’ten Fatma Nur Çelik paylaşımı: Sorumlular hukuk önünde hesap verecek

İran Devrim Muhafızlarından "Hürmüz Boğazı" uyarısı

İran'ın avladığı IHA'lar düşmanın savaş aklını felç ediyor

Hürmüz Boğazı krizi Avrupa'yı vurdu: Gaz fiyatları gün içinde yüzde 48 yükseldi

Petro'dan Orta Doğu için acil barış çağrısı: Bir an önce uluslararası hukuka saygı ilkesine geri dönülmeli

Milli Eğitim Bakanlığından Çekmeköy’deki olaya ilişkin açıklama

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve yardımcısı tutuklandı

BAE ve Katar, ABD'yi ikna etmeye çalışıyor

Nijerya'da Lassa ateşi salgın alarmı: 10 sağlık çalışanı hayatını kaybetti

Ankara'da 16 yıldır Ramazan ayı boyunca yüzlerce öğrenciye ücretsiz iftar veriliyor

Pezeşkiyan: Savaş koşullarında hizmet vermek bir cihat örneğidir

Fransa'dan nükleer silah açıklaması: Nükleer başlık sayısı artırılacak

İran, savaşta 500'den fazla noktayı hedef aldı

Rusya'dan 3. Dünya Savaşı uyarısı

Benzin ve motorine zam bekleniyor

İsviçre: Diplomatik kanallar halen aktif

Katar doğal gaz üretimini askıya aldı

Umman Körfezi'nde beş gemiye yönelik saldırıda 2 ölü

Rusya, Ukrayna'da 3 yerleşim yerini ele geçirdiğini duyurdu

NATO Genel Sekreteri: İran'a yönelik harekatlara katılmayacağız

Balıkesir'de iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Siirt’te fıstık ağaçları kuruyor, ekipler alarmda

Devrim Muhafızları: ABD'ye ait yakıt ikmal tankerini vurduk

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile görüştü

Lübnan hükümeti Hizbullah'ı silahsızlandırmayı amaçlıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şubat ayı enflasyon verileri bugün açıklanacak

Günlük kanser tarama sayısı en yüksek seviyeye ulaştı

İran operasyonunda 6 Amerikalı asker öldü

İran, operasyonun 13'üncü dalgasını başlattı: "Düşman için güzel günleri sona erdi"

Genç Umut Kervanı’nın Ramazan ayı yardımları devam ediyor

Bakan Gürlek’ten Fatma Nur Çelik paylaşımı: Sorumlular hukuk önünde hesap verecek

İran Devrim Muhafızlarından "Hürmüz Boğazı" uyarısı