-
BIST 100
16220,30%0,17
-
DOLAR
44,10% 0,07
-
EURO
51,11% 0,15
-
GRAM ALTIN
7348,78% 0,18
-
Ç. ALTIN
11826,60% 0,00
Türkiye nüfusunun 8 milyondan fazlası yaşlı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Türkiye nüfusunun 8 milyondan fazlası yaşlı
Bir ülkenin nüfusunun yaş ortalaması, o ülkenin birçok alandaki politikasının belirlenmesinde önemli bir etken oluyor. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'nin yaşlı nüfusu 5 yılda yüzde 20 arttı.
Doğuyor, yaşıyor ve hayata veda ediyoruz. Yaşlılık da bu yaşamın duraklarından biri. Bu aşamada bazıları daha dinç ve sağlıklı bir süreç yaşarken, bazıları ise bakıma muhtaç olarak yaşamlarını sürdürüyor. Yaşlı sayısı toplumun içindeki dinamikleri etkiliyor.
Türkiye'de ise toplumsal olarak yaşlıların aile içinde bakılması ve saygı gösterilerek mutlu edilmesi öncelikli bir bakış açısı hakim.
Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, Türkiye'nin toplam nüfusu içinde yaşlı nüfusun oranı sürekli artış kaydettiği ortaya konuldu.
Yaşlı nüfusu 8 milyon 245 bin 124 kişiTürkiye'de yaşlı nüfus 2017-2021 döneminde yüzde 19,57 artarak 6 milyon 895 bin 385 kişiden, 8 milyon 245 bin 124 kişiye yükseldi.
Kadınların sayısı daha çokCinsiyet açısından bakıldığında 2017'de erkek yaşlıların sayısı 3 milyon 33 bin 433 kişiyken, 2021'de ise 3 milyon 654 bin 709 kişi oldu. Kadın yaşlıların sayısı ise 2017'de 3 milyon 861 bin 952 kişiyken, 2021'de ise 4 milyon 590 bin 415 kişi olarak kayıtlara geçti.

Çalışma çağındaki 100 kişiye düşen yaşlı sayısını ifade eden yaşlı bağımlılık oranının 5 yılda sürekli arttığı görüldü. 2017'de yüzde 12,6 olan bu oran, 2018'de yüzde 12,9, 2019'da yüzde 13,4, 2020'de yüzde 14,1 ve 2021'de yüzde 14,3 olarak hesaplandı.
Dünyanın yaşlı nüfusu: 764 milyon kişiDünya nüfusu, 2021'de 7 milyar 831 milyon 718 bin 605 olarak tespit edilirken, bu kişilerin yüzde 9,8'ine denk gelen 764 milyon 321 bin 142 kişi 'yaşlı nüfus' olarak kayıtlara geçti.
Geçen yıl itibarıyla Türkiye'deki yaşlı bireylerin sayısı Singapur, Norveç, İzlanda, Finlandiya, Bulgaristan gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 67 ülkenin toplam nüfusunu geride bıraktı.

Öte yandan, geçen yıl yaşlı nüfusta ilk sırayı 183 milyon 919 bin 14 kişiyle Çin alırken, bu ülkeyi 95 milyon 829 bin 843 kişiyle Hindistan ve 57 milyon 842 bin 422 kişiyle ABD izledi.
En yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ilk üç ülke: Monako, Japonya ve İtalyaSöz konusu yılda, en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ilk üç ülke ise Monako, Japonya ve İtalya oldu.
ABD ve siyonist rejime ser tepki: İran’a yönelik saldırılar ve yapay zekâ silahları dünyayı uçuruma sürüklüyor
Trafikte sopalı saldırıya 180 bin TL ceza
Ramazanın son cuması için Mescid-i Aksa çağrısı
Malatya'nın kırsal mahallesinde yeni yol çalışması
Gazze'de balıkçılar hedefte: İşgalciler geçim kaynaklarını yok ediyor
Bakan Bolat: Ocak ayında cari işlemler açığı 6,8 milyar dolar oldu
Hürmüz Boğazı krizi petrol fiyatlarını tırmandırdı
Batman'da "Dünya Kudüs Günü" için basın açıklaması yapılacak
Bakan Bayraktar: Karadeniz’de iki yeni keşif sondajına başlayacağız
Doğu’da kar nedeniyle 44 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor
İçişleri Bakanlığı'ndan İstiklâl Marşı mesajı
İran: ABD ve ortaklarına Hürmüz Boğazı'nın geçiş izni verilmeyecek
YKS başvuru süreci bugün sona eriyor
İstiklâl Marşı’nın kabulünün 105'inci yılı dolayısıyla Mehmet Âkif Ersoy kabri başında anıldı
İran savaşı ABD'ye ilk haftada 11,3 milyar dolara mal oldu
Batman'da Şevval umresi öncesi umre semineri düzenlendi
Brent petrol 97,74 dolardan işlem görüyor
HAMAS'tan İspanya'nın kararına destek
Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Dünya Kudüs Günü çağrısı
Hürmüz Boğazı'nda Tayland bayraklı gemi hedef alındı: Vurulan gemi sayısı en az 16'ya ulaştı
Şanlıurfa’da husumetli aileler arasında silahlı kavga: 2 yaralı
Adana şalgamına AB’den coğrafi işaret tescili
Şanlıurfa’da üniversiteli gençler kardeşlik iftarında buluştu
Tavuk yumurtası üretimi yüzde 15,1 arttı
Yalnız yaşayan yaşlı sayısı 1 milyon 836 bini aştı
Mardin Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahibi ailelere nakdi yardım
Ocakta 944 bin 926 ton inek sütü toplandı
Piyasalar Merkez Bsı'nın faiz kararına kilitlendi
Adana şalgamı AB tescili aldı
Gaziantep’te yüzlerce araç sürücüsüne ceza
Yükleniyor






