• BIST 100

    17026,44%1,14
  • DOLAR

    43,83% 0,01
  • EURO

    51,72% 0,07
  • GRAM ALTIN

    7264,84% 1,15
  • Ç. ALTIN

    11874,26% 0,29

Türkiye telefonla konuşmada zirveye yerleşti!

29 Ekim 2020, Perşembe 08:46
29 Ekim 2020, Perşembe 08:46
Türkiye telefonla konuşmada zirveye yerleşti!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye telefonla konuşmada zirveye yerleşti!

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını sürecinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları ve halkın evde kalma uyarılarına kulak vermesi, telefonla konuşma sürelerini artırdı. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK) hazırlanan 'Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 2020 Yılı 2. Üç Aylık Pazar Verileri Raporu'ndan derlenen bilgiye göre, COVID-19 salgını döneminde mobil cihazlardan yapılan aylık ortalama konuşma süresi 56 dakika arttı.

TÜRKİYE, AVRUPA'DA BİRİNCİ

Ocak-mart dönemini kapsayan yılın ilk çeyreğinde başta cep telefonları olmak üzere mobil cihazlardan yapılan görüşme süresi aylık ortalama 488 dakikaydı. Mart ortasından itibaren artışa geçen COVID-19 vaka sayıları nedeniyle çeşitli tedbirler uygulamaya konuldu.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı, evden çalışma döneminin yoğunlaştığı, vatandaşların zorunlu durumlar dışında dışarı çıkmaması yönünde çağrıların yapıldığı nisan-haziran döneminde cep telefonuyla konuşma süresi de arttı.

Söz konusu 3 aylık dönemde mobil telefonlarla konuşma süresi bir önceki döneme göre yüzde 11,4 artışla aylık 544 dakikaya ulaştı. Türkiye, bu alanda Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı.

MOBİL TRAFİK YAKLAŞIK 72,7 MİLYAR DAKİKA

Toplam trafiğin dağılımına bakıldığında, yıllar itibarıyla mobil arama trafik miktarı artarken sabit arama trafik miktarının düştüğü görüldü.

2019'da bir önceki yıla göre toplam trafik miktarı yüzde 2,1 artarak 280 milyar dakikaya ulaştı. Bu trafiğin yaklaşık yüzde 97,8’ini mobil trafik oluşturdu.

Bu yılın ikinci çeyreğinde toplam mobil trafik miktarı yaklaşık 72,7 milyar dakika olurken, sabit trafik miktarı ise 1,5 milyar dakika olarak gerçekleşti. Bir önceki 3 aylık döneme göre mobil trafik miktarı yaklaşık yüzde 7 arttı. Sabit trafik miktarı ise yaklaşık yüzde 4,6 azaldı. 2019 yılı ikinci çeyrekte yaklaşık 70,6 milyar dakika olan toplam trafik miktarı, bu yılın ikinci çeyreğinde 74,2 milyar dakika.

4,5G ABONE SAYISI YAKLAŞIK 75,4 MİLYON OLDU

Ülkedeki mobil yaygınlık oranı yılın ikinci çeyreği itibarıyla yüzde 98,3 olarak hesaplandı. Bu dönemde mobil abone sayısı yaklaşık 81,7 milyon olarak hesaplandı.

Ülkenin haberleşme altyapısı 5G'ye hazırlanırken, mevcut 4,5G hizmetinden yararlanan abone sayısındaki artış da devam etti.

Türkiye'nin 4,5G abone sayısı geçen yılın ikinci çeyreğinde 73 milyon 433 bin 917 iken bu yılın haziran ayı itibarıyla 75 milyon 362 bin 689'a ulaştı.

Böylece, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 4,5G abone sayısındaki artış 1,93 milyonu buldu.

İKİNCİ ÇEYREKTE YAKLAŞIK 18,7 MİLYAR LİRA GELİR

Türkiye'de elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yılın ikinci çeyreğinde net satış gelirleri toplamı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,4 artarak yaklaşık 18,7 milyar liraya yükseldi.

Geniş bant verilerine bakıldığında sabit abone sayısı 15,3 milyon olarak kayda geçti. Mobil abone sayısı yaklaşık 63,1 milyon olarak hesaplandı. Böylece geniş bant kullanıcı sayısı yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,1 artarak toplamda 78,4 milyona ulaştı.

Sabit geniş bant abonelerinin aylık ortalama data kullanımı 172,4 gigabayt oldu. Mobil geniş bant abonelerinin aylık ortalama data kullanımı ise 8,7 gigabayt olarak gerçekleşti. 4,5G uyumlu cihazlarda aylık ortalama data kullanımı 10,3 gigabayta ulaştı.

Söz konusu dönemde fiber altyapı uzunluğu da 404 bin 308 kilometreyi buldu. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 364 bin 549 kilometreydi. 

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Mardin’de 12 yaşındaki çocuğa kapalı böbrek ameliyatı yapıldı

MASKİ'den Pütürge'ye 37 milyon TL'lik yatırım

Ramazan’ın Kalbi PetrolCity AVM’de Atacak

"Amacımız şehadet bilincini gelecek nesillere aktarmak"

Batman'da 4 kilo metamfetamin ele geçirildi

Kayalıklarda mahsur kalan keçiler halatla kurtarıldı

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek seferberliğine devam ediyor

Öğrenciler, madde bağımlılığına karşı bilinçlendirildi

Ramazanda zorlu mesai: Batmanlı inşaat işçileri oruçlu şekilde çalışıyor

Bingöl Umut Kervanı, Ramazan yardımlarına başladı

Diyarbakır'da plastik fabrikasında yangın

Batman'da yarım milyona yakın atık geri kazandırıldı

Ramazanda camiler kadınların Kur'an halkalarıyla doldu

Karacadağ Bölgesindeki mahalle yolları kullanılamaz durumda

88 yaşındaki kalaycı ustası tüm sebatıyla orucunu tutmaya devam ediyor

Batman'da sağlıklı menopoz okulu

Malatya'da 5 bin 465 kişiye trafik cezası

Yeşilay Şırnak’ta annelere bağımlılığı anlattı

Ramazan sofralarının gözdesi: Batman'da ev yapımı şalgama yoğun ilgi

Şırnak asayiş ve kaçakçılık operasyonları: 27 tutuklama

Şehit Mustafa Çoban şehadetinin yıl dönümünde kabri başında yad edildi

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz’dan Antalya’daki Belediyelere Ramazan etkinlikleri çağrısı

Psikolog Atalay: Ramazanda maneviyat için bilinçli teknoloji kullanımı şart

Ağrı'da uyuşturucu operasyonu: 7'si yabancı uyruklu 8 tutuklama

Psikolojik Danışman Kaya: Oruç beyni yeniliyor, zihni güçlendiriyor

Dr. Horasan: İftar ile sahur arasında yeterli su tüketin

Van ve Hakkari’de uyuşturucu operasyonu: 406 kilogram madde ele geçirildi

Minik yürekler kumbaralarını Gazze için açtı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 3 şüpheli hakkında işlem

Gaziantep'te araması bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de 12 yaşındaki çocuğa kapalı böbrek ameliyatı yapıldı

MASKİ'den Pütürge'ye 37 milyon TL'lik yatırım

Ramazan’ın Kalbi PetrolCity AVM’de Atacak

"Amacımız şehadet bilincini gelecek nesillere aktarmak"

Batman'da 4 kilo metamfetamin ele geçirildi

Kayalıklarda mahsur kalan keçiler halatla kurtarıldı

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek seferberliğine devam ediyor