• BIST 100

    11238,36%0,44
  • DOLAR

    42,58% 0,05
  • EURO

    49,53% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5757,84% 0,38
  • Ç. ALTIN

    9278,67% -0,18

Türkiye telefonla konuşmada zirveye yerleşti!

29 Ekim 2020, Perşembe 08:46
29 Ekim 2020, Perşembe 08:46
Türkiye telefonla konuşmada zirveye yerleşti!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye telefonla konuşmada zirveye yerleşti!

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını sürecinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları ve halkın evde kalma uyarılarına kulak vermesi, telefonla konuşma sürelerini artırdı. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK) hazırlanan 'Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 2020 Yılı 2. Üç Aylık Pazar Verileri Raporu'ndan derlenen bilgiye göre, COVID-19 salgını döneminde mobil cihazlardan yapılan aylık ortalama konuşma süresi 56 dakika arttı.

TÜRKİYE, AVRUPA'DA BİRİNCİ

Ocak-mart dönemini kapsayan yılın ilk çeyreğinde başta cep telefonları olmak üzere mobil cihazlardan yapılan görüşme süresi aylık ortalama 488 dakikaydı. Mart ortasından itibaren artışa geçen COVID-19 vaka sayıları nedeniyle çeşitli tedbirler uygulamaya konuldu.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı, evden çalışma döneminin yoğunlaştığı, vatandaşların zorunlu durumlar dışında dışarı çıkmaması yönünde çağrıların yapıldığı nisan-haziran döneminde cep telefonuyla konuşma süresi de arttı.

Söz konusu 3 aylık dönemde mobil telefonlarla konuşma süresi bir önceki döneme göre yüzde 11,4 artışla aylık 544 dakikaya ulaştı. Türkiye, bu alanda Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı.

MOBİL TRAFİK YAKLAŞIK 72,7 MİLYAR DAKİKA

Toplam trafiğin dağılımına bakıldığında, yıllar itibarıyla mobil arama trafik miktarı artarken sabit arama trafik miktarının düştüğü görüldü.

2019'da bir önceki yıla göre toplam trafik miktarı yüzde 2,1 artarak 280 milyar dakikaya ulaştı. Bu trafiğin yaklaşık yüzde 97,8’ini mobil trafik oluşturdu.

Bu yılın ikinci çeyreğinde toplam mobil trafik miktarı yaklaşık 72,7 milyar dakika olurken, sabit trafik miktarı ise 1,5 milyar dakika olarak gerçekleşti. Bir önceki 3 aylık döneme göre mobil trafik miktarı yaklaşık yüzde 7 arttı. Sabit trafik miktarı ise yaklaşık yüzde 4,6 azaldı. 2019 yılı ikinci çeyrekte yaklaşık 70,6 milyar dakika olan toplam trafik miktarı, bu yılın ikinci çeyreğinde 74,2 milyar dakika.

4,5G ABONE SAYISI YAKLAŞIK 75,4 MİLYON OLDU

Ülkedeki mobil yaygınlık oranı yılın ikinci çeyreği itibarıyla yüzde 98,3 olarak hesaplandı. Bu dönemde mobil abone sayısı yaklaşık 81,7 milyon olarak hesaplandı.

Ülkenin haberleşme altyapısı 5G'ye hazırlanırken, mevcut 4,5G hizmetinden yararlanan abone sayısındaki artış da devam etti.

Türkiye'nin 4,5G abone sayısı geçen yılın ikinci çeyreğinde 73 milyon 433 bin 917 iken bu yılın haziran ayı itibarıyla 75 milyon 362 bin 689'a ulaştı.

Böylece, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 4,5G abone sayısındaki artış 1,93 milyonu buldu.

İKİNCİ ÇEYREKTE YAKLAŞIK 18,7 MİLYAR LİRA GELİR

Türkiye'de elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yılın ikinci çeyreğinde net satış gelirleri toplamı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,4 artarak yaklaşık 18,7 milyar liraya yükseldi.

Geniş bant verilerine bakıldığında sabit abone sayısı 15,3 milyon olarak kayda geçti. Mobil abone sayısı yaklaşık 63,1 milyon olarak hesaplandı. Böylece geniş bant kullanıcı sayısı yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,1 artarak toplamda 78,4 milyona ulaştı.

Sabit geniş bant abonelerinin aylık ortalama data kullanımı 172,4 gigabayt oldu. Mobil geniş bant abonelerinin aylık ortalama data kullanımı ise 8,7 gigabayt olarak gerçekleşti. 4,5G uyumlu cihazlarda aylık ortalama data kullanımı 10,3 gigabayta ulaştı.

Söz konusu dönemde fiber altyapı uzunluğu da 404 bin 308 kilometreyi buldu. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 364 bin 549 kilometreydi. 

Avrupa ülkelerinden UNRWA binalarına zorla girilmesine tepki

Asgari ücret pazarlığı cuma günü başlıyor

948 hâkim ve savcının görev yeri yeniden belirlendi

BM: Gazze'de durum felaket boyutunda

Gazze'de bir şehit daha: Siyonist rejim ateşkesi bozmaya devam ediyor

BM'den işgal rejimine: Sarı hat dayatmasını tanımıyoruz

Hatay’da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 10 kişi yakalandı

Çin ve Rusya'dan ortak hava devriyesi 

Konya’da uyuşturucu operasyonlarında 1 ayda 76 tutuklama

Bakan Bolat, Kanadalı mevkidaşı Sidhu ile ikili ticaret gündemini ele aldı

RSF: Dünyanın en çok gazeteci öldüren ülkesi israil

Rusya: ABD-Ukrayna görüşmesinin sonucunu bekliyoruz

Tekirdağ'da zincirleme kaza: 5 yaralı

Adana’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Malatya'da torbacı operasyonu: 1 gözaltı

Kongo'daki çatışmalarda 1 haftada 74 kişi hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanlığı’ndan Doğu Kudüs’teki UNRWA binasına baskına tepki

Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bastı, Talmudik ayinler yaptı

AB, Ukrayna'ya gönderecek para bulamıyor

Su ürünleri avcılığında yeni dönem başlıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İtalya Başbakanı Meloni ile bir araya geldi

ABD: Nvidia çiplerinin Çin'e ihracatına izin verilecek

Bakan Uraloğlu: Türkiye son 10 yılda otoyol artış hızında Avrupa birincisi

Ukrayna seçim tartışmaları sürerken Zelenski'den yanıt geldi

Rusya: Güçlerimiz Ukrayna'daki tüm cephe hatlarında ilerliyor

CHP Milletvekili Çakır partisinden istifa etti

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Adliyelerdeki bütün emanet ve delil koruma süreçleri yeniden yapılandırılmalı

Bakan Bayraktar: Doğal gaz kapasitesini 161 milyon metreküpten 200 milyon metreküpe çıkaracağız

AB'den "Ukrayna'da seçimler yapılmalı" açıklaması

Avustralya ile ABD arasında MQ-28 anlaşması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Avrupa ülkelerinden UNRWA binalarına zorla girilmesine tepki

Asgari ücret pazarlığı cuma günü başlıyor

948 hâkim ve savcının görev yeri yeniden belirlendi

BM: Gazze'de durum felaket boyutunda

Gazze'de bir şehit daha: Siyonist rejim ateşkesi bozmaya devam ediyor

BM'den işgal rejimine: Sarı hat dayatmasını tanımıyoruz

Hatay’da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 10 kişi yakalandı