-
BIST 100
18677,17%0,52
-
DOLAR
45,37% 0,05
-
EURO
53,49% -0,05
-
GRAM ALTIN
6896,53% 0,32
-
Ç. ALTIN
10987,33% 0,35
Türkiye verilen rolü kabul etmedi! Anadolu devriminden rahatsız oldular
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Türkiye verilen rolü kabul etmedi! Anadolu devriminden rahatsız oldular
Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Ekonomist Profesör Doktor Kerem Alkin, dün akşam CNN Türk Tarafsız Bölge'de Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarını değerlendirdi. Prof. Dr. Alkin, Türkiye'de iki farklı cephenin olduğunu belirterek, 'Kendilerinin sempati duyduğu partiler yerine pek de gönül vermedikleri Ak Parti'nin iktidarda olmasından dolayı adeta ekonomide kırılma yaşanması halinde gönül verdikleri partinin iktidar olabileceği umuduyla son derece sert görüşlerini ekonomik nedenlerle değil siyasi nedenlerle belirten bir kesimden bahsediyoruz. Diğer cephe ise küreselci cephe. Bunlar Türkiye'ye bir rol biçmişler. Türkiye kendi coğrafyasında oyun kurucu bir ülke olmayacak böyle bir Türkiye figürü, modeli oluşturulmuş. Türkiye üzerine çizilmiş olan, hazırlanmış olan bu kıyafetin içinde yer almak istemediği için Türkiye'nin istenen rotaya dönebilmesi adına sürekli olarak buradaki taraftarları aracılığıyla hesaplı sistematik bir algı operasyonu yürütülüyorlar' dedi. Döviz kurlarındaki hareketliliği de değerlendiren Alkin, 7,2-7,3 bandında olan doların olması gereken seviyeden çokda uzak olmadığını sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Alkin'in açıklamalarından notlar;
Hiç tartışmasız milli bağımsız ekonomi en önemli başlığı oluşturmakta. Bunu inşa etmek kolay değil. 27 Mayıs ihtilaliyle gelen sürece baktığınızda Sayın Adnan Menderes, Sayın Turgut Özal'ın bugün ise Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ekibiyle verdiği milli bağımsız ekonomiyi inşa etme süreci var.
Bu ülkenin tasarruflarını güçlendirmeye yatırımları güçlendirmeye, Türkiye için sürdürülebilir kalkınma sürecini oluşturmaya yönelik önemli bir mücadele süreci.
KRİZ LOBİLERİ HAKKINDA...
Ekonomi alanındaki bir grup uzmanın, akademisyenin konuya ekonomik yaklaşmaktan çok siyasi yaklaştığını ifade etmek lazım. Türkiye'de ekonomi uzmanlarının bir kısmının siyasi görüşleri Ak Parti ile farklı noktada buluşuyor. Uzunca bir süredir kendilerinin sempati duyduğu partiler yerine pek de gönül vermedikleri Ak Parti'nin iktidarda olmasından dolayı adeta ekonomide kırılma yaşanması halinde gönül verdikleri partinin iktidar olabileceği umuduyla son derece sert görüşlerini ekonomik nedenlerle değil siyasi nedenlerle belirten bir kesimden bahsediyoruz. Bu bir cephe... Ama bir başka ilginç cephe var. Bu cephe uluslararası küreselci bir derin yapıyla farklı ilişkileri olan bizim çok alışmadığımız tarzda ilişkileri olan bazı uzmanlar da söz konusu. Bu uzmanlar ise açık ve net küreselci çevre senelerdir Türkiye'ye bir rol biçmişler. Türkiye kendi coğrafyasında oyun kurucu bir ülke olmayacak böyle bir Türkiye figürü, modeli oluşturulmuş.
ANADOLU DEVRİMİNDEN RAHATSIZ OLDULAR
Tabii Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakan olarak iktidara geldikleri günden itibaren Türkiye üzerine çizilmiş olan, hazırlanmış olan bu kıyafetin içinde yer almak istemediğini belirterek Anadolu devrimini başlatınca 200 milyar dolar ihracata koşan geçen sene 55 milyar dolarla tarihindeki en yüksek hizmet ihracatı rekorunu kıran bir Türkiye farklı bir alana doğru gelince Mavi Vatan stratejisiyle Doğu Akdeniz'deki haklarımızı sorgulamaya Libya, Lübnan, Suriye ve Irak olmak üzere her coğrafyayla ilgilenmeye başlayınca askeri kabiliyetlerimizi ortaya koymaya başlayınca işin farklı bir rengi ortaya çıktı. Türkiye'nin istenen rotaya dönebilmesi adına sürekli olarak buradaki taraftarları aracılığıyla hesaplı sistematik bir algı operasyonu yürütüldüğünü ifade etmemiz gerekiyor.
DÖVİZ KURLARI HAKKINDA...
Şunu anlamamızla yarar var. Pek çok yayında oluyoruz. Anlatıyoruz. Temelde bir ülkenin enflasyon nedeniyle parasının değer kaybetmesi dünyadaki diğer yabancı para birimlerine karşı değerinin ayarlanması sürecini beraberinde getirir. 1 Ocak 2003'ten Şu ana kadar biriken TÜFE enflasyonunu ya da Üretici enflasyonunu dikkate alarak aynı dönemde ABD'de birikmiş enflasyona bölerek 31 Aralık 2002'de dolar 1,6433 TL'ymiş bu kat sayılarla bu rakamı çarptığımızda 6,91 TL çıkıyor. Zaten Türkiye'de 2003'ten beri biriken enflasyonla dolar kurunun olması gereken seviye 6,9 TL. Dolayısıyla şu anda 7,2-7,3 bandında olan dolar zaten olması gereken seviyeye uzak bir seviye değil. Doların şu anki seviyesi olması gereken bantta. Senelerce zaman zaman başka ekonomi yönetimlerinin tartıştığımız yazdığım Türk lirasının aşırı değerlenmesine göz yumarak taktiksel hata yaptık.
Sayın Bakanımız Berat Albayrak diyor ki Türkiye'nin çok yanlış taktikle yeniden ithalat cenneti olduğu, kurdan dolayı dayak yediği ihracat yapılamayacak hale gelindiği bir ekonomi olmasını engelleyecek, sıcak paraya bağımlı yapacak bir Türkiye'den sıyırıyoruz ve yeni milli bağımsız bir ekonomi sürecine giriyoruz. Rekabetçi ekonomide bugünkü rakamları gösteriyor.
1 dolar eşittir 7,2 yuan. Hiç Çinlilerin 1 dolar eşittir 7,2 yuandan bir rahatsızlık duyduklarını, ah ah biz dolar cinsinden fakirleştik diye açıklama yaptıklarına şahit oluyor musunuz? Bu Çin'in güçsüz bir ekonomi olduğu anlamına mı geliyor? Şu anda ABD ile küresel güç olarak yarışan Çin'den bahsediyoruz. Parasının değeri 1 dolar eşittir, 7,2 yuan. Demek ki 1 dolar eşittir 7,2 TL tartışmamız gereken bir konu değil. Tartışmamız gereken konu Türkiye'yi nasıl rekabetçi olarak tutacağız. Tabii ithalat da ucuz olmamalı. Makineler, enerjiyle güvenilir liman oyun kurucu Türkiye'ye odaklanmamız gerekiyor. Yeni düzende mutlaka rekabetçi ekonomi gerekli.
Gazze'de sivillere yönelik siyonistlerin saldırıları sürüyor. 2 şehit, 8 yaralı
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Macit: İyi insan yetiştirme mottosunu eğitimimizin merkezine aldık
Somali'de klanlar arası çatışma: 31 ölü
Şanlıurfa’da anız alarmı: Yasak ihlaline ceza uygulanacak
33 ilde nitelikli dolandırıcılık operasyonu: 8,7 milyar TL'lik suç geliri tespit edildi
Almanya ve Ukrayna, ortaklaşa insansız hava aracı üretmeyi planlıyor
Hantavirüs nedeniyle küresel sağlık alarmı: Pek çok ülke karantina önlemlerini devreye aldı
Bursa Umut Kervanı Kurban Bayramı öncesi ihtiyaç sahipleri yararına kermes düzenleyecek
Tunceli-Ovacık kara yolu 2-3 gün ulaşıma kapatılacak
Gümüş fiyatlarında yeni zirve sinyali
Nijerya'da araç köprüden düştü: 11 ölü
Gaziantep'te GAZIMOIC 2026 programı kapsamında 55 ülkeden 200 öğrenci bir araya geldi
Yunanistan'da Ukrayna’nın Magura V3 tipi insansız deniz aracına benzeyen bomba yüklü deniz dronu incelemeye alındı
Sağlık Bakanlığı: Türkiye'ye getirilen vatandaşlarımızın hantavirüs test sonuçları negatif
Adana'da kurbanlık fiyatları açıklandı
Gaziantep'te "Gençlik ve Gazze" temalı bahar etkinliği düzenledi
Belediye Başkanı Er, engelliler Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı
Aramco'dan Hürmüz uyarısı: Tarihin en büyük arz şoku yaşanıyor
Korsan taşımacılık yapan sürücüye 100 bin lira ceza kesildi
Trump'ın tehditleri sonrası Küba açıklarında ABD askeri hareketliliğinde artış
AB, Rusya'ya yaptırımını genişletti
Dışişleri Bakanı Fidan Katar'a gidiyor
Glutensiz kafe çölyak hastalarının hayatını kolaylaştırıyor
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı sonuçları açıklandı
HÜDA PAR Antalya merkez ilçe başkanlıklarında görev değişimi
Namibya'da küçük uçak düştü: 4 ölü
Pekin, Tayvan’ın WHO toplantısına katılımına izin vermedi
Eski Tayland Başbakanı Shinawatra şartlı tahliye ile serbest bırakıldı
İzmir’de seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
Diyarbakır’da 198 kilo uyuşturucu madde sentetik hap ele geçirildi
Yükleniyor







