• BIST 100

    15601,63%-0,65
  • DOLAR

    44,05% -0,04
  • EURO

    51,20% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7272,37% -0,39
  • Ç. ALTIN

    11762,06% -1,54

Türkiye'den boykot uygulayan Suudi Arabistan’a karşı ilk hamle

18 Ekim 2020, Pazar 21:07
18 Ekim 2020, Pazar 21:07
Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye'den boykot uygulayan Suudi Arabistan’a karşı ilk hamle

Suudi Arabistan, Türk mallarının ülkeye sokulmaması konusunda ithalatçılara ve lojistik firmalarına uzun süredir baskı yaptığı, 1 Ekim’den itibaren de Türkiye menşeli hiçbir ürünün girişine izin verilmediği iddialarının ardından, Türkiye’de ev satın alan vatandaşlarını izlemeye aldığı, Arap yatırımcılara ‘evleri satın’ baskısı yaptığı öne sürüldü. Bu gelişmelerin ardından Ticaret Bakanlığı, PETKİM’in başvurusu üzerine Suudi Arabistan’a alçak yoğunluk polietilen ithalatında fiyatları düşürdüğü iddiasıyla damping soruşturması açtı. Soruşturma sonunda iddiaların doğru olduğuna karar verilirse bu ülkeden yapılan ithalata anti damping önlemi olarak ton başına ek vergi getirilebilecek.

EN ÇOK S.ARABİSTAN’A

Soruşturma açılması başvurusunu, dünyanın önemli polietilen ithalatçılarından Türkiye’nin tek üreticisi olan, yüzde 51 hissesi Azerbaycan petrol şirketi Socar’a ait Petkim yaptı. Ticaret Bakanlığı, dün İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Tebliği çerçevesinde yerli üretici Petkim, tarafından yapılan başvuruya istinaden Suudi Arabistan Krallığı menşeli alçak yoğunluk polietilene (LDPE) yönelik bir damping soruşturması açtığını duyurdu. Esnek ve buruşmaz özelliğe sahip bir plastik olan LDPE, oyuncak, film şişe, valiz, dondurulmuş yiyecek paketleri gibi pek çok plastik ürünün elde edilmesinde kullanılıyor. Türkiye bu ürünü en çok Suudi Arabistan’dan ihraç ediyor. Ürünün ihracat fiyatının 2017-2019 dönemi ile 2018-2020 (6 aylık) döneminde önemli ölçüde düştüğü, Suudi Arabistan’ın üretim kapasitesiyle küresel pazarda önemli konuma sahip olduğu belirtilen tebliğde, “Bu yılın ilk 6 ayında yapılan ithalatın yerli üretim dalının fiyatlarını kırdığı” tespiti dikkat çekti.

PETKİM’İN GÖSTERGELERİNİ BOZDU 

Petkim’in zarara ilişkin olarak sunduğu, bilgi, belge ve deliller kullanılarak yapılan değerlendirme tebliğde özetle şöyle yer aldı: “Petkim’in 2019 yılında 2017 yılına göre üretim ve yurtiçi satış miktarı, birim yurtiçi satış fiyatı, yurtiçi satışlardan ürün kârlılığı, toplam birim kârlılığı, ürün nakit akışı ve kapasite kullanım oranı gibi temel ekonomik göstergelerinin bozulma gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, 2020 yılı ilk 6 aylık döneminde 2019 yılı ilk 6 aylık dönemine göre yerli üretim dalının üretim miktarı, birim yurtiçi satış fiyatı ve kapasite kullanım oranı gibi bazı ekonomik göstergelerinde bozulmalar olduğu kaydedilmiştir.

Başvuru aşamasında sunulan deliller ve ithalata ilişkin resmi istatistikler esas alınarak yapılan tespitler ışığında, dampingli olduğu iddia edilen ithalatın yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde maddi zarara/zarar tehdidine yol açtığı değerlendirilmiştir.” 

TÜRKİYE KURALLARA UYUYOR

Yetkililer, “Bu başvuru Suudi Arabistan’a yönelik bir tepki soruşturması mı?” sorusuna “Petkim bu başvuruyu daha önce yapmıştı. Suudi Arabistan, ülkemizde bu ürünün tedariğinde ilk sırada yer alıyor. İncelemede başvurudaki veriler tutarlı bulunarak soruşturma açılmasına karar verildi. Zaten Türkiye uluslararası ticaret kurallarına uyan bir ülke. Soruşturmada damping yapmadığı anlaşılırsa önlem uygulamak mümkün değil. Aksi durumda ülke olarak cezalandırılmanız kaçınılmaz” yanıtını verdi.

GEÇİCİ ÖNLEM GELEBİLİR

Soruşturma sonunda bu ülkeden yapılan ithalata damping önlemi olarak kilo veya ton başına ek vergi getirilebileceğini ifade eden yetkililer, soruşturmanın diğer katılımcıların yanıtlarına göre 12 ila 18 ay sürebileceğini, bu tür soruşturmaların ortalama 9 ayda tamamlandığını anlattılar. Bu süreçte Suudi Arabistan’ın işbirliğine yanaşmaması durumunda soruşturmanın daha erken bitebileceğini belirttiler. Ancak yetkililer, ‘önlemde gecikilmesi durumunda telafisi güç bir zarar oluşacağına’ karar verilirse 60 gün sonra geçici önlem alınabileceğini söylediler.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altında yön yukarı döndü

İstanbul’da DAİŞ operasyonunda 13 şüpheli yakalandı

Şanlıurfa’da iki katlı evde yangın paniğe yol açtı

Ülke genelinde bugün yağış beklenmiyor

Akaryakıttaki artış pompaya yansıdı

Trump'tan İran'a Hürmüz tehdidi

Tarihte ilk kez Müslümanlar Mescid-i Aksa ve İbrahim Camii'nde Ramazanın son on gününde ibadet edemeyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile telefonda görüştü

ABD'nin İran'a kara saldırısı ihtimali: Hangi senaryolar tartışılıyor?

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Siyonizm mutlak kötülüktür

İran Devrim Muhafızları: Savaşın nasıl biteceğine biz karar vereceğiz

Tekirdağ’da aranan 157 kişi yakalandı

Balıkesir'de 28 düzensiz göçmen yakalandı

Malatya'da kayısı bahçelerinde inceleme

Mardin'de kontrolden çıkan otomobil 3 kadına çarptı

Antalya'da göçmen botunda facia: 14 ölü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, savaşın etkili olduğu bölgelerde teyakkuzda

Niğde'de doğal gaz patlamasında yaralı sayısı 16'ya yükseldi

Mersin Limanı’nda denizi kirleten gemiye 13 milyon lira ceza

Brent petrol 86,62 dolara geriledi

Denizli'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Yalova'da uyuşturucu operasyonunda 6 gözaltı

Almanya: Enerji fiyatlarının artışından derin endişe duyuyoruz

Pakistan’da yakıt krizi nedeniyle tüm okullar 31 Mart’a kadar tatil edildi

Erdoğan ile Pezeşkiyan arasında telefon görüşmesi

İzmir'de zincirleme kaza: 3 yaralı

Trump ve Putin telefonda görüştü

Gazze'ye saldırılarda can kaybı 72 bin 133'e yükseldi

Milletvekili Dinç: İslam ülkeleri siyonizme ve küresel emperyalizme karşı net bir duruş sergilemeli

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altında yön yukarı döndü

İstanbul’da DAİŞ operasyonunda 13 şüpheli yakalandı

Şanlıurfa’da iki katlı evde yangın paniğe yol açtı

Ülke genelinde bugün yağış beklenmiyor

Akaryakıttaki artış pompaya yansıdı

Trump'tan İran'a Hürmüz tehdidi