• BIST 100

    15873,27%-1,56
  • DOLAR

    44,36% 0,04
  • EURO

    51,35% 0,09
  • GRAM ALTIN

    6353,13% -1,09
  • Ç. ALTIN

    10614,40% -3,08

Türkiye'den boykot uygulayan Suudi Arabistan’a karşı ilk hamle

18 Ekim 2020, Pazar 21:07
18 Ekim 2020, Pazar 21:07
Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye'den boykot uygulayan Suudi Arabistan’a karşı ilk hamle

Suudi Arabistan, Türk mallarının ülkeye sokulmaması konusunda ithalatçılara ve lojistik firmalarına uzun süredir baskı yaptığı, 1 Ekim’den itibaren de Türkiye menşeli hiçbir ürünün girişine izin verilmediği iddialarının ardından, Türkiye’de ev satın alan vatandaşlarını izlemeye aldığı, Arap yatırımcılara ‘evleri satın’ baskısı yaptığı öne sürüldü. Bu gelişmelerin ardından Ticaret Bakanlığı, PETKİM’in başvurusu üzerine Suudi Arabistan’a alçak yoğunluk polietilen ithalatında fiyatları düşürdüğü iddiasıyla damping soruşturması açtı. Soruşturma sonunda iddiaların doğru olduğuna karar verilirse bu ülkeden yapılan ithalata anti damping önlemi olarak ton başına ek vergi getirilebilecek.

EN ÇOK S.ARABİSTAN’A

Soruşturma açılması başvurusunu, dünyanın önemli polietilen ithalatçılarından Türkiye’nin tek üreticisi olan, yüzde 51 hissesi Azerbaycan petrol şirketi Socar’a ait Petkim yaptı. Ticaret Bakanlığı, dün İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Tebliği çerçevesinde yerli üretici Petkim, tarafından yapılan başvuruya istinaden Suudi Arabistan Krallığı menşeli alçak yoğunluk polietilene (LDPE) yönelik bir damping soruşturması açtığını duyurdu. Esnek ve buruşmaz özelliğe sahip bir plastik olan LDPE, oyuncak, film şişe, valiz, dondurulmuş yiyecek paketleri gibi pek çok plastik ürünün elde edilmesinde kullanılıyor. Türkiye bu ürünü en çok Suudi Arabistan’dan ihraç ediyor. Ürünün ihracat fiyatının 2017-2019 dönemi ile 2018-2020 (6 aylık) döneminde önemli ölçüde düştüğü, Suudi Arabistan’ın üretim kapasitesiyle küresel pazarda önemli konuma sahip olduğu belirtilen tebliğde, “Bu yılın ilk 6 ayında yapılan ithalatın yerli üretim dalının fiyatlarını kırdığı” tespiti dikkat çekti.

PETKİM’İN GÖSTERGELERİNİ BOZDU 

Petkim’in zarara ilişkin olarak sunduğu, bilgi, belge ve deliller kullanılarak yapılan değerlendirme tebliğde özetle şöyle yer aldı: “Petkim’in 2019 yılında 2017 yılına göre üretim ve yurtiçi satış miktarı, birim yurtiçi satış fiyatı, yurtiçi satışlardan ürün kârlılığı, toplam birim kârlılığı, ürün nakit akışı ve kapasite kullanım oranı gibi temel ekonomik göstergelerinin bozulma gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, 2020 yılı ilk 6 aylık döneminde 2019 yılı ilk 6 aylık dönemine göre yerli üretim dalının üretim miktarı, birim yurtiçi satış fiyatı ve kapasite kullanım oranı gibi bazı ekonomik göstergelerinde bozulmalar olduğu kaydedilmiştir.

Başvuru aşamasında sunulan deliller ve ithalata ilişkin resmi istatistikler esas alınarak yapılan tespitler ışığında, dampingli olduğu iddia edilen ithalatın yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde maddi zarara/zarar tehdidine yol açtığı değerlendirilmiştir.” 

TÜRKİYE KURALLARA UYUYOR

Yetkililer, “Bu başvuru Suudi Arabistan’a yönelik bir tepki soruşturması mı?” sorusuna “Petkim bu başvuruyu daha önce yapmıştı. Suudi Arabistan, ülkemizde bu ürünün tedariğinde ilk sırada yer alıyor. İncelemede başvurudaki veriler tutarlı bulunarak soruşturma açılmasına karar verildi. Zaten Türkiye uluslararası ticaret kurallarına uyan bir ülke. Soruşturmada damping yapmadığı anlaşılırsa önlem uygulamak mümkün değil. Aksi durumda ülke olarak cezalandırılmanız kaçınılmaz” yanıtını verdi.

GEÇİCİ ÖNLEM GELEBİLİR

Soruşturma sonunda bu ülkeden yapılan ithalata damping önlemi olarak kilo veya ton başına ek vergi getirilebileceğini ifade eden yetkililer, soruşturmanın diğer katılımcıların yanıtlarına göre 12 ila 18 ay sürebileceğini, bu tür soruşturmaların ortalama 9 ayda tamamlandığını anlattılar. Bu süreçte Suudi Arabistan’ın işbirliğine yanaşmaması durumunda soruşturmanın daha erken bitebileceğini belirttiler. Ancak yetkililer, ‘önlemde gecikilmesi durumunda telafisi güç bir zarar oluşacağına’ karar verilirse 60 gün sonra geçici önlem alınabileceğini söylediler.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Malatya'da şap alarmı: TİGEM işletmesi karantinaya alındı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Meclis'te Ali Şükrü Bey'i andı

Muş’ta "dur" ihtarına uymayan sürücüye 215 bin TL ceza

Bakan Uraloğlu: 31 Mart’a kadar kapalı havalimanlarına uçuş yapılmayacak

Ukrayna krizi derinleşiyor: Kiev’den belirsiz suçlamalar ve Donbas pazarlığı

Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek

Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı

Şanlıurfa'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı

Prof. Dr. Çağın: Bağırsak sağlığı ihmal edilmemeli

Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi

Malezya, yükselen petrol fiyatları nedeniyle yakıt kontrol önlemleri açıkladı

Lukaşenko’dan Kim Jong Un’a dikkat çeken silah hediyesi

Rusya: Ukrayna görüşmelerinde kilit konularda ilerleme yok

Sağlıkçılardan Avrupa Parlamentosu’na tepki: Göç denetiminin bir aracı olmayı reddediyoruz

Bakan Işıkhan: Gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan en değerli yatırımdır

Şanlıurfa'da ücretsiz psikolojik destek hizmeti sürüyor

HÜDA PAR Bursa teşkilatları kongreye gidiyor

ABD’nin “barış” söylemi inandırıcılığını yitiriyor: Körfez ülkeleri artık Trump’a güvenmiyor

Ateş çemberindeki dünyaya karşı bilim vurgusu

Cizre’de seyir halindeki tanker alev topuna döndü

Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı

Belediye Başkanı Geçit: Gençlik projelerine yenilerini ekliyoruz

Milli savunma bakanlığı haftalık basın toplantısında öne çıkan başlıklar

Katar’daki Türkiye misyon personelinin durumu

Rusya, Harkiv’deki Şevyakovka yerleşimini kontrol altına aldığını açıkladı

Malatya'da uyuşturucu operasyonunda 2 gözaltı

Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi kayıt süreci başladı

Merkez Bsı rezervleri 177,5 milyar dolara geriledi

Acar: Algı operasyonları ve yanlış kanun uygulamaları eğitimcileri tehdit ediyor

Alan değişikliğine bağlı yer değiştirme işlemleri için takvim belli oldu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da şap alarmı: TİGEM işletmesi karantinaya alındı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Meclis'te Ali Şükrü Bey'i andı

Muş’ta "dur" ihtarına uymayan sürücüye 215 bin TL ceza

Bakan Uraloğlu: 31 Mart’a kadar kapalı havalimanlarına uçuş yapılmayacak

Ukrayna krizi derinleşiyor: Kiev’den belirsiz suçlamalar ve Donbas pazarlığı

Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek

Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı