• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% -0,01
  • EURO

    51,91% 0,02
  • GRAM ALTIN

    7022,83% -0,74
  • Ç. ALTIN

    11752,66% 0,00

Türkiye'den boykot uygulayan Suudi Arabistan’a karşı ilk hamle

18 Ekim 2020, Pazar 21:07
18 Ekim 2020, Pazar 21:07
Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye'den boykot uygulayan Suudi Arabistan’a karşı ilk hamle

Suudi Arabistan, Türk mallarının ülkeye sokulmaması konusunda ithalatçılara ve lojistik firmalarına uzun süredir baskı yaptığı, 1 Ekim’den itibaren de Türkiye menşeli hiçbir ürünün girişine izin verilmediği iddialarının ardından, Türkiye’de ev satın alan vatandaşlarını izlemeye aldığı, Arap yatırımcılara ‘evleri satın’ baskısı yaptığı öne sürüldü. Bu gelişmelerin ardından Ticaret Bakanlığı, PETKİM’in başvurusu üzerine Suudi Arabistan’a alçak yoğunluk polietilen ithalatında fiyatları düşürdüğü iddiasıyla damping soruşturması açtı. Soruşturma sonunda iddiaların doğru olduğuna karar verilirse bu ülkeden yapılan ithalata anti damping önlemi olarak ton başına ek vergi getirilebilecek.

EN ÇOK S.ARABİSTAN’A

Soruşturma açılması başvurusunu, dünyanın önemli polietilen ithalatçılarından Türkiye’nin tek üreticisi olan, yüzde 51 hissesi Azerbaycan petrol şirketi Socar’a ait Petkim yaptı. Ticaret Bakanlığı, dün İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Tebliği çerçevesinde yerli üretici Petkim, tarafından yapılan başvuruya istinaden Suudi Arabistan Krallığı menşeli alçak yoğunluk polietilene (LDPE) yönelik bir damping soruşturması açtığını duyurdu. Esnek ve buruşmaz özelliğe sahip bir plastik olan LDPE, oyuncak, film şişe, valiz, dondurulmuş yiyecek paketleri gibi pek çok plastik ürünün elde edilmesinde kullanılıyor. Türkiye bu ürünü en çok Suudi Arabistan’dan ihraç ediyor. Ürünün ihracat fiyatının 2017-2019 dönemi ile 2018-2020 (6 aylık) döneminde önemli ölçüde düştüğü, Suudi Arabistan’ın üretim kapasitesiyle küresel pazarda önemli konuma sahip olduğu belirtilen tebliğde, “Bu yılın ilk 6 ayında yapılan ithalatın yerli üretim dalının fiyatlarını kırdığı” tespiti dikkat çekti.

PETKİM’İN GÖSTERGELERİNİ BOZDU 

Petkim’in zarara ilişkin olarak sunduğu, bilgi, belge ve deliller kullanılarak yapılan değerlendirme tebliğde özetle şöyle yer aldı: “Petkim’in 2019 yılında 2017 yılına göre üretim ve yurtiçi satış miktarı, birim yurtiçi satış fiyatı, yurtiçi satışlardan ürün kârlılığı, toplam birim kârlılığı, ürün nakit akışı ve kapasite kullanım oranı gibi temel ekonomik göstergelerinin bozulma gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, 2020 yılı ilk 6 aylık döneminde 2019 yılı ilk 6 aylık dönemine göre yerli üretim dalının üretim miktarı, birim yurtiçi satış fiyatı ve kapasite kullanım oranı gibi bazı ekonomik göstergelerinde bozulmalar olduğu kaydedilmiştir.

Başvuru aşamasında sunulan deliller ve ithalata ilişkin resmi istatistikler esas alınarak yapılan tespitler ışığında, dampingli olduğu iddia edilen ithalatın yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde maddi zarara/zarar tehdidine yol açtığı değerlendirilmiştir.” 

TÜRKİYE KURALLARA UYUYOR

Yetkililer, “Bu başvuru Suudi Arabistan’a yönelik bir tepki soruşturması mı?” sorusuna “Petkim bu başvuruyu daha önce yapmıştı. Suudi Arabistan, ülkemizde bu ürünün tedariğinde ilk sırada yer alıyor. İncelemede başvurudaki veriler tutarlı bulunarak soruşturma açılmasına karar verildi. Zaten Türkiye uluslararası ticaret kurallarına uyan bir ülke. Soruşturmada damping yapmadığı anlaşılırsa önlem uygulamak mümkün değil. Aksi durumda ülke olarak cezalandırılmanız kaçınılmaz” yanıtını verdi.

GEÇİCİ ÖNLEM GELEBİLİR

Soruşturma sonunda bu ülkeden yapılan ithalata damping önlemi olarak kilo veya ton başına ek vergi getirilebileceğini ifade eden yetkililer, soruşturmanın diğer katılımcıların yanıtlarına göre 12 ila 18 ay sürebileceğini, bu tür soruşturmaların ortalama 9 ayda tamamlandığını anlattılar. Bu süreçte Suudi Arabistan’ın işbirliğine yanaşmaması durumunda soruşturmanın daha erken bitebileceğini belirttiler. Ancak yetkililer, ‘önlemde gecikilmesi durumunda telafisi güç bir zarar oluşacağına’ karar verilirse 60 gün sonra geçici önlem alınabileceğini söylediler.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Batman'da 12 dosyadan aranan şahıs yakalandı

Müftü Dolu: Manevi seferberlik başlıyor

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın fiyatları haftaya düşüşle başladı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

1967'den bu yana en tehlikeli adım: Filistin toprakları kalıcı olarak işgal ediliyor

Soykırımcı Netanyahu'dan İran için 4 şart

Lübnan'da ateşkese bir darbe daha: Bekaa'da 4 şehit

Ateşkes yalanı: Gazze'de 14 şehit

Araştırmacı-Yazar Aydın: Şubat, ümmetin en nadide çiçeklerinin toprağa düştüğü aydır

Faruk Dinç'ten gençlik uyarısı: Yozlaşmıyorlar, bilinçli şekilde yozlaştırılıyorlar

Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır

İlahiyatçı-Yazar Tutak: Şehadet bir bilinç ve direniş çağrısıdır

Konya’da kayıp Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Arjantin’de Milei karşıtı protestolarda sokaklar savaş alanına döndü

Japonya’da bıçaklı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı

Mersin’de Ramazan ayının gelişi coşkuyla karşılandı

Şanlıurfa'da tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı: 15 yaralı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’dan Mersin'e ziyaret

Batman'da baraj kapakları açılıyor, yetkililerden uyarı geldi

Cansuyu Derneği'nden Ramazan öncesi 400 aileye yardım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Muğla’da kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi

Güney Afrika'da şap salgını: Ulusal afet hali ilan edildi

Nijerya'da yolcu otobüsüyle kamyonun çarpıştı: 11 ölü, 27 yaralı

Grönland gerilimi Münih Güvenlik Konferansı'na taşındı

Mardin’de evde çıkan yangında 3 kişi dumandan etkilendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da 12 dosyadan aranan şahıs yakalandı

Müftü Dolu: Manevi seferberlik başlıyor

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın fiyatları haftaya düşüşle başladı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

1967'den bu yana en tehlikeli adım: Filistin toprakları kalıcı olarak işgal ediliyor

Soykırımcı Netanyahu'dan İran için 4 şart