• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,27% 0,05
  • EURO

    50,83% 0,86
  • GRAM ALTIN

    6613,51% 1,81
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 1,61

Türkiye'den sosyal medya platformlarına uyarı: Yaptırım uygularız

15 Ekim 2020, Perşembe 09:55
15 Ekim 2020, Perşembe 09:55
Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye'den sosyal medya platformlarına uyarı: Yaptırım uygularız

Sosyal ağ sağlayıcılara Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu getiren sosyal medya yasası 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi. Ardından bazı sosyal medya devleri Türkiye’de temsilci bulundurmayacağını açıkladı. Yasaya göre bu kurala uymayan teknoloji devlerine kademeli olarak yaptırımlar uygulanacak. Özellikle kullanıcılar tarafından paylaşılan görüşlerde bu platformların kararlarında ısrar etmeleri halinde yaptırımların kendilerine uygulanamayacağı yönündeydi.

'KURALLARA UYMAYANLARA YAPTIRIMLAR VAR'

Bu beklentinin yersiz olduğunu belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 'Önümüzde aşamalı bir süreç var. Biz ne gerekiyorsa yapacağız. Farklı beklentilere girmek çok yanlış. Neden böyle yapıyorlar anlamıyorum ama burası da bir kurallar devleti. Yasa yürürlüğe girdi ve uymayanlara bazı yaptırımlar var. Temsilci bulundurmak zorundalar. Şimdi bekleyeceğiz. Her aşama ne gerektiriyorsa birer birer yapacağız. Yani yasanın getirdiklerini sonuna kadar uygulayacağız. Umarım iş oraya kadar gitmez. Aynı zamanda da arkadaşlarımız bu platformlarla görüşmelerini hala sürdürüyorlar. O konuda devam eden bir süreç var. İletişim sürüyor şeklinde konuştu.

YASA NE GETİRDİ?

Sosyal medya yasasına göre, 1 milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter, Facebook, Instagram gibi şirketler Türkiye’de temsilcilik açacak. Temsilcilik açmayanlara, para cezasından reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlar uygulanacak. Kişilik hakları ihlal edilenler, uygunsuz içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvuracak. Temsilcinin, başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekiyor. Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilciliğin görevleri arasında. Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon lira, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak. Mahkeme kararına rağmen, 24 saat içinde uygunsuz içerikleri kaldırmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak. Sosyal medya yasasıyla unutulma hakkı da getiriliyor. Kişilerin isminin geçtiği ve 'kişilik haklarına saldırı' olarak nitelendirdiği paylaşımlar arama motorlarında görülmeyecek.

'CANLI DERSLERE HAZIRLIKLI OLACAĞIZ'

Bakan Karaismailoğlu, bakanlığının çalışmalarını bir grup gazeteciye değerlendirdi. Kırsalda bazı yerlerde online dersler konusunda sıkıntı olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, 'Onunla ilgili GSM şirketleri olsun, bizim Telekom’un sabit hatları ile alakalı çok ciddi çalışmalarımız var. Okulların açılmadığı süreç içinde açığa çıktı. Gelen şikayetler üzerinde çalışmalarımız sürüyor. İki şeritlik yola siz on şeritlik araç vermeye çalıştığınız ama normalde oranın iki şerit ihtiyacı da iki şerit. Biz onlara hazırlıklı olacağız. BTK üzerinden hepsini yönetiyoruz' ifadesini kullandı.

'5A KASIMDA UZAYDA'

Yerli ve milli uydu da gelinen noktayı değerlendiren Karaismailoğlu şunları söyledi: '5A uydusu 30 Kasım’da fırlatılacak. Peşinde 5B’de devam ediyor. O da SpaceX’den fırlatılacak. 5B de biraz internet ve haberleşme ağırlıklı ve fırlatılması haziran gibi planlanıyor. Bunlarla beraber 6 tane aktif uydumuz oluyor. Yerli ve milli 6A uydumuzun imalatı TUSAŞ’ta devam ediyor. Tamamen yerli olan uydumuzu 2022 yılında fırlatması planlıyoruz.'

'ÇAMLICA KULELERİ HALKA AÇILACAK'

Çamlıca kulesinin Avrupa’nın en yüksek kulesi olacağını belirten Bakan Karaismailoğlu şunları söyledi: '369 metre, onun üst kısmındaki anten 170 metre. Çok teknolojik bir kule. Yayınların hepsi kuleye alındı. Devasa antenleri buradan söktük. 100 radyo tek kulede aynı anda yayın yapıyor şu anda. Kule halka açılacak.'

'TREN KAZALARINI YAKINDAN İZLİYORUZ'

Tren kazalarının olmaması için çok uğraştıklarını belirten Bakan, 'En son kaza bireysel hatadan dolayı gözüküyor ama yine de olmaması gerekiyor. İnşallah bir daha yaşamayacağız bunları. Arkadaşlarımızın ilk izlenimleri makinist hatasından yana olduğu ama onu da kapsamlı inceliyoruz' dedi.

Tunus'ta şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 2 kişi hayatını kaybetti

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Nijerya'da otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 ölü, 7 yaralı

Katar ile Moritanya askeri mutabakat zaptı imzaladı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi

Irak Başbakanı Sudani ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara görüştü

Manisa'da uyuşturucu hap operasyonu: 1 tutuklama

Ticaret Bakanı Bolat ve KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman bir araya geldi

Malatya'da işçilerin kaldığı prefabrik yapıda yangın

Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi tırmanıyor

Japonya’dan nükleere dönüş kararı

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1’i ağır 3 yaralı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü

ABD İç Güvenlik Bakanı: Minneapolis'te 10 binden fazla düzensiz göçmen gözaltına alındı

TBMM Başkanı Kurtulmuş Kartalkaya yangını araştırma komisyonunu kabul etti

ABD uçakları Grönland'a konuşlandırılacak

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Bakan Güler ABD’li mevkidaşı Hegseth ile telefonda görüştü

Sason’da kar engeli aşıldı, hasta vatandaş kurtarıldı

Batman'da ev yangınında maddi hasar oluştu

Mardin’de sınır hattında meydana gelen olaylara soruşturma: 35 tutuklu, 77 gözaltı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

Kar altındaki köylerde sağlık için zamanla yarışan ekipler, 3 hastaya ulaştı

Macron: Uluslararası sistem, kuralların yok sayıldığı bir dünyaya doğru gidiyor

Katar: Gazze'deki ateşkes anlaşması planının başarısına bağlıyız

Mozambik'te sel 4 ayda 100'ü aşkın can aldı

Bursa’da konut satışlarında artış

AB'den ilave gümrük vergisine tepki

Gazze'de çocukları bulaşıcı hastalıklardan korumak için aşılama kampanyası başlatıldı

Konya’da kontrolden çıkan otomobil direğe çarparak durabildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tunus'ta şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 2 kişi hayatını kaybetti

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Nijerya'da otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 ölü, 7 yaralı

Katar ile Moritanya askeri mutabakat zaptı imzaladı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi

Irak Başbakanı Sudani ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara görüştü

Manisa'da uyuşturucu hap operasyonu: 1 tutuklama