• BIST 100

    15173,95%0,35
  • DOLAR

    43,19% 0,04
  • EURO

    50,24% -0,12
  • GRAM ALTIN

    6371,95% -0,90
  • Ç. ALTIN

    10334,11% -0,35

Türkiye’nin 5G yolculuğu başladı

30 Temmuz 2022, Cumartesi 08:47
30 Temmuz 2022, Cumartesi 08:47
Türkiye’nin 5G yolculuğu başladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye’nin 5G yolculuğu başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nda, 5G teknolojisinde gelinen sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Karaismailoğlu, 'Halkımızın 5G teknolojisine ulaşmasına çok az kaldı. Şu an İstanbul Havalimanı'ndayız. 75 milyon metrekare alanda 10 milyon lira yatırım yaptırılarak 25 milyar Euro devlete kira verecek bir proje olmuştur. İstanbul Havalimanı'nın almadığı ödül, kırmadığı rekor kalmadı.' dedi.

'VATANDAŞLARIN 5G'DEN FAYDALANMASI ARTACAK'

Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamaları şöyle: 'Rekorlara dünya çapında birinciliklere doymayan İstanbul Havalimanı Avrupa'nın en yoğun ve birincisi olmuştur. İstanbul Havalimanı 5G'li havalimanı oluyor. Havalimanında belirli yerlerde 5G sinyali verilmesi için gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. Bugün burada yerli teknoloji şirketlerimizin kurduğu stantlarda Türkiye'nin 5G'de geldiği aşamayı göreceğiz. Ülkemizde 5G destekli cihazların düşük seviyede olması, 5G'yi destekleyen cihazların artmasıyla vatandaşların 5G'den faydalanması artacaktır.

Şu ana kadar çok önemli mesafeler kat edildi. Bu yolu daha büyük adımlarla kat edeceğiz. 5G'ye geçişi hızlandırmak için yatırımlarımızı artıracağız. Bakanlık ve ilgili kuruluşlarımızla gerekli olan desteği bugüne kadar sağladık, sağlamaya devam edeceğiz. Kararlılığı operatörlerin de göstermesi gerekmektedir. 4.5G'nin ilk yatırım döneminde yüzde 1 olan yerlilik oranının yüzde 33'leri geçtiğini görmekteyiz. 5G ve ötesi teknolojilere yönelik kritik bileşenlerin millileştirilmesi de önceliğimizdir. Bundan sonra da sektör paydaşlarımızın görüşlerini alarak en uygun çözümleri gerçekleştireceğiz.

'6G ÇALIŞMALARINA ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE HIZ KAZANDIRACAĞIZ'

Orta yaş ve üzeri kuşaklar teknolojide Türkiye'nin nereden geçip buraya geldiğini görecekler. Bilişim alanında 2022'nin ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 büyüdük. Fiberi 478 bin kilometreye çıkardık. Sabit geniş hat sayımızı 20 binden 18 milyona ulaştırdık.

2022 yılı birinci çeyrekte internet kullanım miktarını sabitte yüzde 25, mobilde yüzde 35 oranında artırdık. Türksat 5B'yi hizmete aldık. Genişbant internet hizmeti de sağlıyoruz. Yatırımlarımızla milli gelire 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. Bu süreçte 68 milyar dolarlık haberleşme yatırımlarını planladık. Kısa vadede mobil genişbant abone yoğunluğunu yüzde 100'e çıkararak her eve internet hizmetini ulaştıracağız.

6G çalışmalarına önümüzdeki süreçte hız kazandıracağız. Fiber ağ uzunluğumuzu 1 milyon kilometreye çıkararak global açıdan 10 uydu operatörü arasına gireceğiz.

Ülke menfaatlerini gözeterek gereken her çalışmanın gereğini yapmaya devam edeceğiz. Haberleşme altyapısını da devlet aklıyla planlıyor ve kamu-özel sektör işbirlikleriyle hayata geçiriyoruz.

2023 yılında yapacağımız 5G ihalesinden sonraki süreçte ürünlerin geliştirilmesi için önümüzdeki süreyi de en verimli şekilde kullanacağız.

Burada 5G ile neler yapabileceğimizin önemli örneklerini deneyimleme fırsatı bulacağız. Ülkemizde 2023 yılı itibarıyla bu teknolojiyi yaygınlaştırmak üzere 5G teknolojisinde ciddi atılım yaparak yolumuza devam edeceğiz. GSM operatörleri tarafından 5G özelliklerini deneyimleme imkanı bulacağız.'

20 GİGABAYT HIZINDA

Tüm dünya ile birlikte 5G’ye aynı zamanda geçmeyi planlayan Türkiye’de geçiş ile birlikte elektronik haberleşme sektörü şu anki ses, veri ve görüntü iletiminde daha kaliteli olacak. 4G olarak adlandırılan dördüncü nesilde saniyede 550 - 800 megabaytlık veriyi iletebilme olanağı sağlanıyordu.

5G olarak tanınan beşinci nesil teknoloji ise normal olan 6 gigahertz frekans bandından daha fazla olarak hizmet verirken, 10 gigabayt veri gönderme kapasitesi bulunuyor.

Yeni teknoloji bir saniyede 20 gigabaytlık veri indirme hızına sahip olacak.

Avrupa'da gaz krizi! Almanlar 'soğuk duşa' geçti EYT çalışmasında hangi seçenekler masada? İşte kulislerde konuşulan 3 formül

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Madde bağımlılarının sahneye çıkması yasaklanmalı

ABD güçleri Venezuela bağlantılı 6'ncı petrol tankerine el koydu

Adana halkından Miraç Kandili’nde birlik çağrısı: Gazze, Kudüs ve İslam coğrafyası için ortak ses olalım

İran Dışişleri Bakanı, Mısır ve Hindistan'daki mevkidaşlarıyla son gelişmeleri görüştü

Bitlis’te atıl okul, öğretmenin çabasıyla drama sınıfına dönüştü

Umut Kervanı Cizre’de Miraç Kandili vesilesiyle muhtaç ailelere yardım ulaştırdı

Kocaeli’de organize suçlara yönelik operasyonda 18 şüpheli gözaltına alındı

Memur-Sen Bursa'dan kamuda ücret adaletsizliğine tepki

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'tan Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ziyaret

HÜDA PAR İktisat Başkanı Gültekin: 30 Euro'ya kadar vergisiz alışveriş yeniden başlamalı

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Trafik terörüne dur diyelim

Yetimler Vakfı Miraç Kandili'nde de Gazzelilere günlük sıcak yemek desteğini sürdürdü

Van’da kalbinde 4 santim kitle bulunan kadın sağlığına kavuştu

İşgal kuvvetleri, Suriye'nin güneyine baskın yaparak 3 sivili alıkoydu

Çiftçi’den Gazetemize Nezaket Ziyareti

Şırnak Memur-Sen'den "Adalet" çağrısı

DMM: Öğretmenlerle ilgili CİMER başvurusu iddiaları dezenformasyon

Polonya Başbakanı Tusk: Grönland’a asker göndermeyeceğiz

HÜDA PAR Mersin İl Başkanı Demir: Kudüs’e yönelik ümmet bilinci güçlenmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Medyaya parmak sallayacağınıza görevinizi yapın

Memur-Sen Van Şubesi’nden ücrette denge, gelirde adalet talebi!

Rusya’da İçişleri Bakanlığına ait eğitim merkezinde patlama: 9 yaralı

Adıyaman 2026 Birinci İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi

Eğitimcilerden yarıyıl tatili uyarısı: Derslerden tamamen kopmak yanlış

Adıyaman İl Müftüsü Haliloğlu: Miraç, insanlığın önüne açılmış sınırsız bir yükseliş ufkudur

Çayeli açıklarında keşif amaçlı sondaj yapılacak

Türk Hava Yolları uçağı, bomba tehdidi nedeniyle Barselona'ya acil iniş yaptı

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden görme engelli hafızlara destek

Mersin Umut Kervanı’ndan Miraç Kandili’nde ihtiyaç sahiplerine destek

Bitlis Memur-Sen’den ücret dengesizliği ve gelir adaletsizliğine tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Madde bağımlılarının sahneye çıkması yasaklanmalı

ABD güçleri Venezuela bağlantılı 6'ncı petrol tankerine el koydu

Adana halkından Miraç Kandili’nde birlik çağrısı: Gazze, Kudüs ve İslam coğrafyası için ortak ses olalım

İran Dışişleri Bakanı, Mısır ve Hindistan'daki mevkidaşlarıyla son gelişmeleri görüştü

Bitlis’te atıl okul, öğretmenin çabasıyla drama sınıfına dönüştü

Umut Kervanı Cizre’de Miraç Kandili vesilesiyle muhtaç ailelere yardım ulaştırdı

Kocaeli’de organize suçlara yönelik operasyonda 18 şüpheli gözaltına alındı