-
BIST 100
16260,10%0,87
-
DOLAR
44,31% 0,05
-
EURO
51,49% 0,07
-
GRAM ALTIN
6279,76% 0,05
-
Ç. ALTIN
10757,95% 0,00
Türkiye’nin 5G yolculuğu başladı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Türkiye’nin 5G yolculuğu başladı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nda, 5G teknolojisinde gelinen sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Karaismailoğlu, 'Halkımızın 5G teknolojisine ulaşmasına çok az kaldı. Şu an İstanbul Havalimanı'ndayız. 75 milyon metrekare alanda 10 milyon lira yatırım yaptırılarak 25 milyar Euro devlete kira verecek bir proje olmuştur. İstanbul Havalimanı'nın almadığı ödül, kırmadığı rekor kalmadı.' dedi.
'VATANDAŞLARIN 5G'DEN FAYDALANMASI ARTACAK'
Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamaları şöyle: 'Rekorlara dünya çapında birinciliklere doymayan İstanbul Havalimanı Avrupa'nın en yoğun ve birincisi olmuştur. İstanbul Havalimanı 5G'li havalimanı oluyor. Havalimanında belirli yerlerde 5G sinyali verilmesi için gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. Bugün burada yerli teknoloji şirketlerimizin kurduğu stantlarda Türkiye'nin 5G'de geldiği aşamayı göreceğiz. Ülkemizde 5G destekli cihazların düşük seviyede olması, 5G'yi destekleyen cihazların artmasıyla vatandaşların 5G'den faydalanması artacaktır.
Şu ana kadar çok önemli mesafeler kat edildi. Bu yolu daha büyük adımlarla kat edeceğiz. 5G'ye geçişi hızlandırmak için yatırımlarımızı artıracağız. Bakanlık ve ilgili kuruluşlarımızla gerekli olan desteği bugüne kadar sağladık, sağlamaya devam edeceğiz. Kararlılığı operatörlerin de göstermesi gerekmektedir. 4.5G'nin ilk yatırım döneminde yüzde 1 olan yerlilik oranının yüzde 33'leri geçtiğini görmekteyiz. 5G ve ötesi teknolojilere yönelik kritik bileşenlerin millileştirilmesi de önceliğimizdir. Bundan sonra da sektör paydaşlarımızın görüşlerini alarak en uygun çözümleri gerçekleştireceğiz.
'6G ÇALIŞMALARINA ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE HIZ KAZANDIRACAĞIZ'
Orta yaş ve üzeri kuşaklar teknolojide Türkiye'nin nereden geçip buraya geldiğini görecekler. Bilişim alanında 2022'nin ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 büyüdük. Fiberi 478 bin kilometreye çıkardık. Sabit geniş hat sayımızı 20 binden 18 milyona ulaştırdık.
2022 yılı birinci çeyrekte internet kullanım miktarını sabitte yüzde 25, mobilde yüzde 35 oranında artırdık. Türksat 5B'yi hizmete aldık. Genişbant internet hizmeti de sağlıyoruz. Yatırımlarımızla milli gelire 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. Bu süreçte 68 milyar dolarlık haberleşme yatırımlarını planladık. Kısa vadede mobil genişbant abone yoğunluğunu yüzde 100'e çıkararak her eve internet hizmetini ulaştıracağız.
6G çalışmalarına önümüzdeki süreçte hız kazandıracağız. Fiber ağ uzunluğumuzu 1 milyon kilometreye çıkararak global açıdan 10 uydu operatörü arasına gireceğiz.
Ülke menfaatlerini gözeterek gereken her çalışmanın gereğini yapmaya devam edeceğiz. Haberleşme altyapısını da devlet aklıyla planlıyor ve kamu-özel sektör işbirlikleriyle hayata geçiriyoruz.
2023 yılında yapacağımız 5G ihalesinden sonraki süreçte ürünlerin geliştirilmesi için önümüzdeki süreyi de en verimli şekilde kullanacağız.
Burada 5G ile neler yapabileceğimizin önemli örneklerini deneyimleme fırsatı bulacağız. Ülkemizde 2023 yılı itibarıyla bu teknolojiyi yaygınlaştırmak üzere 5G teknolojisinde ciddi atılım yaparak yolumuza devam edeceğiz. GSM operatörleri tarafından 5G özelliklerini deneyimleme imkanı bulacağız.'
20 GİGABAYT HIZINDA
Tüm dünya ile birlikte 5G’ye aynı zamanda geçmeyi planlayan Türkiye’de geçiş ile birlikte elektronik haberleşme sektörü şu anki ses, veri ve görüntü iletiminde daha kaliteli olacak. 4G olarak adlandırılan dördüncü nesilde saniyede 550 - 800 megabaytlık veriyi iletebilme olanağı sağlanıyordu.
5G olarak tanınan beşinci nesil teknoloji ise normal olan 6 gigahertz frekans bandından daha fazla olarak hizmet verirken, 10 gigabayt veri gönderme kapasitesi bulunuyor.
Yeni teknoloji bir saniyede 20 gigabaytlık veri indirme hızına sahip olacak.
Avrupa'da gaz krizi! Almanlar 'soğuk duşa' geçti EYT çalışmasında hangi seçenekler masada? İşte kulislerde konuşulan 3 formülNijerya'da patlama: 8 ölü, çok sayıda yaralı
Diyarbakır'da kamyonet ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
Malatya'da komşular arasında kavga: 1 yaralı
Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı
İtalya’da yargı reformu reddedildi: İsandıktan “Hayır” çıktı
Bakan Fidan Alman mevkidaşı Wadephul ile telefonda görüştü
Bosna Hersek'te AB'ye protesto: Kamyonlar kontak kapattı
Bakan Gürlek HSK üyeleri ve personeliyle bir araya geldi
Siyonist rejimin Lübnan'a saldırıları devam ediyor: 1039 şehit, 2 bin 876 yaralı
Bakan Ersoy Kuzey Makedonyalı mevkidaşı Ljutkov ile görüştü
Beytepe Koleji'nden eğitimde öncü adım
Balıkesir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı
Orta Doğu'da müzakere çıkmazı! Trump: Anlaştık İran: Görüşmedik israil: Trump savaşı 9 Nisan'da bitirecek
Ticaret Bakanlığı: "Bayat ekmek 6 liradan satılıyor" iddiaları gerçeği yansıtmıyor
Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1 ölü
Büyük stratejik yanılgı: israilin İran planı duvara çarptı
Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü
Mardin’de seyir halindeki öğrenci servisi alev aldı
Mersin’de güvenlik ve asayiş toplantısı yapıldı
Kolombiya'da askeri uçak düştü: 90 kişi hayatını kaybetti
Ramazan Bayramı tatilinde 31 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti
LGS başvuruları başladı
Ambulans uçak yenidoğan bebek için havalandı
Şırnak-Hakkâri kara yoluna çığ düştü
Mardin'de devrilen yolcu midibüsünde 13 kişi yaralandı
Şırnak'ta jandarmadan asayiş operasyonu: 67 gözaltı
Ağrı Dağı'nda kaybolan kadın dağcı için arama çalışması devam ediyor
Havalimanına iniş yapan uçak itfaiye aracına çarptı
Siirt’te kar ve heyelan nedeniyle yollar kapandı, mahsur kalanlar kurtarıldı
Şanlıurfa’da Bediüzzaman Said Nursi için çağrı: Naaşı eski yerine getirilsin
Yükleniyor







