• BIST 100

    15984,09%-1,86
  • DOLAR

    44,18% 0,16
  • EURO

    50,63% -0,59
  • GRAM ALTIN

    7212,04% 0,09
  • Ç. ALTIN

    11762,72% 0,00

Türkiye’nin 5G yolculuğu başladı

30 Temmuz 2022, Cumartesi 08:47
30 Temmuz 2022, Cumartesi 08:47
Türkiye’nin 5G yolculuğu başladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye’nin 5G yolculuğu başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nda, 5G teknolojisinde gelinen sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Karaismailoğlu, 'Halkımızın 5G teknolojisine ulaşmasına çok az kaldı. Şu an İstanbul Havalimanı'ndayız. 75 milyon metrekare alanda 10 milyon lira yatırım yaptırılarak 25 milyar Euro devlete kira verecek bir proje olmuştur. İstanbul Havalimanı'nın almadığı ödül, kırmadığı rekor kalmadı.' dedi.

'VATANDAŞLARIN 5G'DEN FAYDALANMASI ARTACAK'

Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamaları şöyle: 'Rekorlara dünya çapında birinciliklere doymayan İstanbul Havalimanı Avrupa'nın en yoğun ve birincisi olmuştur. İstanbul Havalimanı 5G'li havalimanı oluyor. Havalimanında belirli yerlerde 5G sinyali verilmesi için gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. Bugün burada yerli teknoloji şirketlerimizin kurduğu stantlarda Türkiye'nin 5G'de geldiği aşamayı göreceğiz. Ülkemizde 5G destekli cihazların düşük seviyede olması, 5G'yi destekleyen cihazların artmasıyla vatandaşların 5G'den faydalanması artacaktır.

Şu ana kadar çok önemli mesafeler kat edildi. Bu yolu daha büyük adımlarla kat edeceğiz. 5G'ye geçişi hızlandırmak için yatırımlarımızı artıracağız. Bakanlık ve ilgili kuruluşlarımızla gerekli olan desteği bugüne kadar sağladık, sağlamaya devam edeceğiz. Kararlılığı operatörlerin de göstermesi gerekmektedir. 4.5G'nin ilk yatırım döneminde yüzde 1 olan yerlilik oranının yüzde 33'leri geçtiğini görmekteyiz. 5G ve ötesi teknolojilere yönelik kritik bileşenlerin millileştirilmesi de önceliğimizdir. Bundan sonra da sektör paydaşlarımızın görüşlerini alarak en uygun çözümleri gerçekleştireceğiz.

'6G ÇALIŞMALARINA ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE HIZ KAZANDIRACAĞIZ'

Orta yaş ve üzeri kuşaklar teknolojide Türkiye'nin nereden geçip buraya geldiğini görecekler. Bilişim alanında 2022'nin ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 büyüdük. Fiberi 478 bin kilometreye çıkardık. Sabit geniş hat sayımızı 20 binden 18 milyona ulaştırdık.

2022 yılı birinci çeyrekte internet kullanım miktarını sabitte yüzde 25, mobilde yüzde 35 oranında artırdık. Türksat 5B'yi hizmete aldık. Genişbant internet hizmeti de sağlıyoruz. Yatırımlarımızla milli gelire 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. Bu süreçte 68 milyar dolarlık haberleşme yatırımlarını planladık. Kısa vadede mobil genişbant abone yoğunluğunu yüzde 100'e çıkararak her eve internet hizmetini ulaştıracağız.

6G çalışmalarına önümüzdeki süreçte hız kazandıracağız. Fiber ağ uzunluğumuzu 1 milyon kilometreye çıkararak global açıdan 10 uydu operatörü arasına gireceğiz.

Ülke menfaatlerini gözeterek gereken her çalışmanın gereğini yapmaya devam edeceğiz. Haberleşme altyapısını da devlet aklıyla planlıyor ve kamu-özel sektör işbirlikleriyle hayata geçiriyoruz.

2023 yılında yapacağımız 5G ihalesinden sonraki süreçte ürünlerin geliştirilmesi için önümüzdeki süreyi de en verimli şekilde kullanacağız.

Burada 5G ile neler yapabileceğimizin önemli örneklerini deneyimleme fırsatı bulacağız. Ülkemizde 2023 yılı itibarıyla bu teknolojiyi yaygınlaştırmak üzere 5G teknolojisinde ciddi atılım yaparak yolumuza devam edeceğiz. GSM operatörleri tarafından 5G özelliklerini deneyimleme imkanı bulacağız.'

20 GİGABAYT HIZINDA

Tüm dünya ile birlikte 5G’ye aynı zamanda geçmeyi planlayan Türkiye’de geçiş ile birlikte elektronik haberleşme sektörü şu anki ses, veri ve görüntü iletiminde daha kaliteli olacak. 4G olarak adlandırılan dördüncü nesilde saniyede 550 - 800 megabaytlık veriyi iletebilme olanağı sağlanıyordu.

5G olarak tanınan beşinci nesil teknoloji ise normal olan 6 gigahertz frekans bandından daha fazla olarak hizmet verirken, 10 gigabayt veri gönderme kapasitesi bulunuyor.

Yeni teknoloji bir saniyede 20 gigabaytlık veri indirme hızına sahip olacak.

Avrupa'da gaz krizi! Almanlar 'soğuk duşa' geçti EYT çalışmasında hangi seçenekler masada? İşte kulislerde konuşulan 3 formül
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Diyarbakır'da konut satışları bir ayda yüzde 31 arttı

Batman'da aranan 4 şüpheli operasyonla yakalandı

Gaziantep’te itikaf bereketi: İnsan hem huzur hem de rahatlama buluyor

Ramazanda tandır mesaisinde kadınlar hem çalışıyor hem evine destek oluyor

Gaziantep'te konut satışlarında artış yaşandı

Özer: Müslümanlar, Kudüs'ün hürmetinin ihlal edilmesine karşı mutlaka ses vermeli

İşgal altındaki toprakların kuzeyi füzelerle vuruldu: En az 80 siyonist yaralandı, yüzlerce ev yıkıldı

Şanlıurfa’da ‘Huzur-63’ uygulamasında 78 aranan şahıs yakalandı

Ara tatil ve bayram trafiği için uyarı: Uykusuz ve bakımsız araçla yola çıkmayı!

Mersin’de uyuşturucu operasyonlarında 351 kişi yakalandı

Hükümlü ve tutuklulara bayram nedeniyle açık görüş izni

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ve kaçak ürün operasyonu: Bir kişi tutuklandı

HAMAS, Hollanda ve İzlanda'nın siyonist rejim aleyhindeki davaya katılımını memnuniyetle karşıladı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz’dan Dünya Kudüs Günü’ne katılım çağrısı

2026 YDUS başvuruları başladı

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’tan TDV’nin 51'inci kuruluş yıl dönümü mesajı

Olayların başlangıcından bu yana Rusya ile ABD arasında ilk kritik görüşme

Öğrenciler için hazırlanan ara tatil etkinlik kitapları erişime açıldı

HÜDA PAR'lı Başkan Özhan, öğrencileri iftar sofrasında buluşturdu

SGK’dan "650 bin kişinin emekliliği iptal edildi" iddialarına yanıt

Emeklilerin Ramazan Bayramı ikramiye ve maaş ödemeleri yarın başlıyor

Ücretli çalışan sayısı 15 milyon 444 bine çıktı

Türkiye sahipli bir gemi İran izinli Hürmüz Boğazı’ndan geçti

Batman'da anız yangını söndürüldü

Yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi

Avukat Harmancı: Rıza dışı aşı uygulamaları anayasanın 17. maddesini ihlal ediyor

Şanlıurfa’da Ramazan Bayramı için kapsamlı tedbirler alındı

Konut satışları şubatta yüzde 5,9 arttı

AYM: Anayasa’yı ihlal suçunda kanunilik ilkesi ihlal edilmedi

Moskova’dan uyarı: ABD ve israilin saldırıları, bölge için geri dönülmez sonuçlar doğurabilir

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Diyarbakır'da konut satışları bir ayda yüzde 31 arttı

Batman'da aranan 4 şüpheli operasyonla yakalandı

Gaziantep’te itikaf bereketi: İnsan hem huzur hem de rahatlama buluyor

Ramazanda tandır mesaisinde kadınlar hem çalışıyor hem evine destek oluyor

Gaziantep'te konut satışlarında artış yaşandı

Özer: Müslümanlar, Kudüs'ün hürmetinin ihlal edilmesine karşı mutlaka ses vermeli

İşgal altındaki toprakların kuzeyi füzelerle vuruldu: En az 80 siyonist yaralandı, yüzlerce ev yıkıldı