• BIST 100

    17874,97%0,28
  • DOLAR

    45,20% 0,03
  • EURO

    52,99% 0,02
  • GRAM ALTIN

    6648,61% -0,80
  • Ç. ALTIN

    10629,95% -0,26

Türkiye’nin 5G yolculuğu başladı

30 Temmuz 2022, Cumartesi 08:47
30 Temmuz 2022, Cumartesi 08:47
Türkiye’nin 5G yolculuğu başladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye’nin 5G yolculuğu başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nda, 5G teknolojisinde gelinen sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Karaismailoğlu, 'Halkımızın 5G teknolojisine ulaşmasına çok az kaldı. Şu an İstanbul Havalimanı'ndayız. 75 milyon metrekare alanda 10 milyon lira yatırım yaptırılarak 25 milyar Euro devlete kira verecek bir proje olmuştur. İstanbul Havalimanı'nın almadığı ödül, kırmadığı rekor kalmadı.' dedi.

'VATANDAŞLARIN 5G'DEN FAYDALANMASI ARTACAK'

Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamaları şöyle: 'Rekorlara dünya çapında birinciliklere doymayan İstanbul Havalimanı Avrupa'nın en yoğun ve birincisi olmuştur. İstanbul Havalimanı 5G'li havalimanı oluyor. Havalimanında belirli yerlerde 5G sinyali verilmesi için gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. Bugün burada yerli teknoloji şirketlerimizin kurduğu stantlarda Türkiye'nin 5G'de geldiği aşamayı göreceğiz. Ülkemizde 5G destekli cihazların düşük seviyede olması, 5G'yi destekleyen cihazların artmasıyla vatandaşların 5G'den faydalanması artacaktır.

Şu ana kadar çok önemli mesafeler kat edildi. Bu yolu daha büyük adımlarla kat edeceğiz. 5G'ye geçişi hızlandırmak için yatırımlarımızı artıracağız. Bakanlık ve ilgili kuruluşlarımızla gerekli olan desteği bugüne kadar sağladık, sağlamaya devam edeceğiz. Kararlılığı operatörlerin de göstermesi gerekmektedir. 4.5G'nin ilk yatırım döneminde yüzde 1 olan yerlilik oranının yüzde 33'leri geçtiğini görmekteyiz. 5G ve ötesi teknolojilere yönelik kritik bileşenlerin millileştirilmesi de önceliğimizdir. Bundan sonra da sektör paydaşlarımızın görüşlerini alarak en uygun çözümleri gerçekleştireceğiz.

'6G ÇALIŞMALARINA ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE HIZ KAZANDIRACAĞIZ'

Orta yaş ve üzeri kuşaklar teknolojide Türkiye'nin nereden geçip buraya geldiğini görecekler. Bilişim alanında 2022'nin ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 büyüdük. Fiberi 478 bin kilometreye çıkardık. Sabit geniş hat sayımızı 20 binden 18 milyona ulaştırdık.

2022 yılı birinci çeyrekte internet kullanım miktarını sabitte yüzde 25, mobilde yüzde 35 oranında artırdık. Türksat 5B'yi hizmete aldık. Genişbant internet hizmeti de sağlıyoruz. Yatırımlarımızla milli gelire 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. Bu süreçte 68 milyar dolarlık haberleşme yatırımlarını planladık. Kısa vadede mobil genişbant abone yoğunluğunu yüzde 100'e çıkararak her eve internet hizmetini ulaştıracağız.

6G çalışmalarına önümüzdeki süreçte hız kazandıracağız. Fiber ağ uzunluğumuzu 1 milyon kilometreye çıkararak global açıdan 10 uydu operatörü arasına gireceğiz.

Ülke menfaatlerini gözeterek gereken her çalışmanın gereğini yapmaya devam edeceğiz. Haberleşme altyapısını da devlet aklıyla planlıyor ve kamu-özel sektör işbirlikleriyle hayata geçiriyoruz.

2023 yılında yapacağımız 5G ihalesinden sonraki süreçte ürünlerin geliştirilmesi için önümüzdeki süreyi de en verimli şekilde kullanacağız.

Burada 5G ile neler yapabileceğimizin önemli örneklerini deneyimleme fırsatı bulacağız. Ülkemizde 2023 yılı itibarıyla bu teknolojiyi yaygınlaştırmak üzere 5G teknolojisinde ciddi atılım yaparak yolumuza devam edeceğiz. GSM operatörleri tarafından 5G özelliklerini deneyimleme imkanı bulacağız.'

20 GİGABAYT HIZINDA

Tüm dünya ile birlikte 5G’ye aynı zamanda geçmeyi planlayan Türkiye’de geçiş ile birlikte elektronik haberleşme sektörü şu anki ses, veri ve görüntü iletiminde daha kaliteli olacak. 4G olarak adlandırılan dördüncü nesilde saniyede 550 - 800 megabaytlık veriyi iletebilme olanağı sağlanıyordu.

5G olarak tanınan beşinci nesil teknoloji ise normal olan 6 gigahertz frekans bandından daha fazla olarak hizmet verirken, 10 gigabayt veri gönderme kapasitesi bulunuyor.

Yeni teknoloji bir saniyede 20 gigabaytlık veri indirme hızına sahip olacak.

Avrupa'da gaz krizi! Almanlar 'soğuk duşa' geçti EYT çalışmasında hangi seçenekler masada? İşte kulislerde konuşulan 3 formül
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İMO Başkanı Bulut: Doğa olayları ihmallerle afete dönüşüyor

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 612’ye yükseldi

Sigarayı bırakınca akciğerler yenileniyor mu?

İran’dan ABD gemisine füze iddiası

Mardin’de otomobil sürüye çarptı: 40 koyun telef oldu, 2 kişi yaralandı

Şanlıurfa Umut Kervanı arama kurtarma ekibi akreditasyon için hazırlıklarını tamamladı

Şanlıurfa’da aranan 3 şahıs yakalandı

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı İmir'den Cemaat-i İslami’ye ziyaret

Hindistan'daki yolcu teknesi kazasında ölü sayısı 13'e yükseldi

Mayıs ayında şaşırtan tablo: Çamlıyayla’da kar

Kayapınar Belediye Başkanı Özhan, HÜDA PAR Gercüş İlçe Kongresi'ne katıldı

Dr. Kayserili: Hareketsizlik ve yanlış duruş bel ağrılarını artırıyor

Gaziantep'te 2 bin 162 aranan şahıs yakalandı

Rusya'daki maden çökmesinde ölü sayısı 8'e yükseldi

Belediye Başkanı Özhan'dan Habizbinililer Derneği'ne ziyaret

Rusya, ABD'yi diplomatların çocuklarına usulsüz bir şekilde vatandaşlık vermekle suçladı

18 yıl sonra tarihi temas: Türkiye'den Erivan'a kritik üst düzey ziyaret

Yetimler Vakfı Genel Başkanı Karavil'den, Bangladeş'te yetimlere ziyaret

Macron’dan Hürmüz Boğazı için koordinasyon çağrısı

Ben-Gvir’in altın idam urganı sembolü aslında kendi nihai sonucunu mu temsil ediyor

24 ilde siber suç operasyonu: 127 kişi tutuklandı

Batman’da Uzmanlardan Uyarı Kadınlarda Kısırlığa Dikkat

Şantiye şeflerinden yetkililere çağrı: Artan hırsızlık olaylarına müdahale edilmeli

Batman merkezli tefecilik operasyonu: 5 gözaltı, 2 tutuklama

Afganistan'ın batısında 80 kalkınma projesi tamamlandı

Filipinler’de Mayon Yanardağı’nda alarm sürüyor

Ateşkese rağmen işgalcilerden Lübnan'ın güneyindeki 4 belde için saldırı tehdidi

ABD’den Hürmüz Boğazı’na 15 bin asker

Zelenskiy’den 78 milyar sterlin için Kral Charles’a teşekkür

Nisan ayında en yüksek fiyat artışı doğal gazda

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İMO Başkanı Bulut: Doğa olayları ihmallerle afete dönüşüyor

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 612’ye yükseldi

Sigarayı bırakınca akciğerler yenileniyor mu?

İran’dan ABD gemisine füze iddiası

Mardin’de otomobil sürüye çarptı: 40 koyun telef oldu, 2 kişi yaralandı

Şanlıurfa Umut Kervanı arama kurtarma ekibi akreditasyon için hazırlıklarını tamamladı

Şanlıurfa’da aranan 3 şahıs yakalandı