• BIST 100

    14750,82%2,00
  • DOLAR

    43,04% 0,06
  • EURO

    50,41% -0,12
  • GRAM ALTIN

    6185,85% 0,64
  • Ç. ALTIN

    10159,23% 0,51

Türkiye'nin en değerli markası belli oldu

09 Haziran 2020, Salı 13:35
09 Haziran 2020, Salı 13:35
Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye'nin en değerli markası belli oldu

Brand Finance, 2020 yılına ilişkin 'Türkiye'nin En Değerli Markaları-Turkey 100' çalışmasını tamamladı.

Listede ilk sırayı 1 milyar 975 milyon dolarlık marka değeriyle THY alırken, bu şirketi 1 milyar 616 milyon dolarlık marka değeriyle Ziraat Bankası takip etti.

Listede üçüncü sırayı 1 milyar 538 milyon dolarlık marka değeriyle Garanti Bankası alırken, Turkcell 1 milyar 361 milyon dolarla 5'inci sıradan 4'üncü sıraya, Arçelik ise 1 milyar 273 milyon dolarla 8'inci sıradan 5'inci sıraya yükseldi. 

Marka değeri 1 milyar 87 milyon dolar olarak belirlenen Türk Telekom ise geçen yıla göre 2 sıra gerileyerek 6'ncı sıraya yerleşti. Bu kurumu 998 milyon dolarla Akbank, 951 milyon dolarla iki sıra gerileyen İş Bankası, 876 milyon dolarla Yapı Kredi, 875 milyon dolarla Ford Otosan izledi. 

En değerli 100 marka arasına 8 yeni marka girdi

Listeye bu yıl muhtelif iş kollarından 8 yeni marka dahil oldu. Bu markalar, LC Waikiki, Koç Sistem, Kordsa, Odeabank, Aytemiz, Mars Lojistik, Ege Profil ve Nobel İlaç olarak yer aldı.  

Toplam marka değeri içinde sanayi sektörü markalarının payı yüzde 30, hizmet sektörü markalarının payı ise yüzde 70 oldu. 

İlk 100'de yer alan markaların değerlerinde en yüksek artış yüzde 140 ile Otokar'da gerçekleşti. Artışta Otokar'ı yüzde 112 ile Desa, yüzde 100 ile Avivasa Emeklilik takip etti.

Söz konusu dönemde marka değerinde en yüksek düşüş ise yüzde 42 ile Beşiktaş'ta oldu. Bu markayı yüzde 34,8 düşüşle Koçtaş, yüzde 32,2 ile Emlak konut izledi.

Dünyanın en değerli 50 futbol kulübü listesine Türk kulüplerinden hiçbiri giremedi. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın marka değerinde düşüşler görüldü. 

Türkiye'nin 100 markasının toplam değeri 24,6 milyar dolar

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, Türkiye'nin en değerli 100 markasına ilişkin değerlendirmede bulundu. 

İlgüner, 'Türkiye'nin en değerli 100 markasının toplam değeri bu yıl geçen yıla göre göre yüzde 24 artarak 24,6 milyar dolara ulaştı.' dedi.

Türk şirketleri küresel oyuncular haline geldikçe hasılatlarının büyük bölümünü yaygın küresel para birimleriyle gerçekleştireceklerini belirten İlgüner, 'Böylece kur riskinden daha az etkilenecekler ve marka değerlerini koruyacaklardır. Bunun için, Türk şirketlerinin 'dünya markası' olma hedefinden şaşmamaları ve her zaman markalarını küresel ölçekte değerli hale getirmek için çaba harcamaları gerekecektir.' değerlendirmesinde bulundu.

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Afrika Boynuzu'nda sessiz bölünme: Somaliland senaryosu genişliyor

Çin'in Sincan Uygur Bölgesi'nde 5,2'lik deprem

Washington'un gözü Grönland'da: Askerî seçenek masada

Suriye-siyonist rejim hattında yeni temas: Gerilimi düşürme anlaşması

Adana'da 4 gündür kayıp olan gençten acı haber

Halep'te gergin bekleyiş: Eğitim, mesai ve uçuşlar askıya alındı

Valiler kararnamesi Resmi Gazete'de

Kırşehir’de 921 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Kahramanmaraş'ta trafik kazası: 3 yaralı

Nijerya’da askeri araç mayına çarptı: 9 asker öldü

İslam İşbirliği Teşkilatı: israil ateşkese rağmen işlediği suçlara ara vermeden devam ediyor

Amasya’da silah kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

ABD göçmenleri Karayipler'e gönderecek: İki ada ülkesi göçmenleri kabul edecek

Hollanda'dan ABD'ye Karayipler tepkisi: İşbirliği askıya alındı

İngiltere ve Fransa, Ukrayna'da askeri üsler kuracak

Diyarbakır Valiliği’nden taşıyıcı kolonda çatlak tespit edilen binalara ilişkin açıklama

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Touadera yeniden devlet başkanı seçildi

Pakistan'da bombalı saldırı: 1 ölü, 16 yaralı

Giresun’da üreticiye ve ormanlara yönelik yatırımlar paylaşıldı

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 71 bin 391'e yükseldi

Etiyopya'da feci kaza: 22 ölü, 65 yaralı

Diyarbakır’da kolonunda hasar tespit edilen bitişik binalar boşatıldı

Malatya'da trafik kazaları: 2 yaralı

Bursa’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Sultanbeyli’de park halindeki araçta yangın çıktı

Ambulans helikopter kalp krizi geçiren hasta için havalandı

Kolombiya alarma geçti: Üç aşamalı strateji devrede

Ankara'da zincirleme trafik kazası: 5 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Afrika Boynuzu'nda sessiz bölünme: Somaliland senaryosu genişliyor

Çin'in Sincan Uygur Bölgesi'nde 5,2'lik deprem

Washington'un gözü Grönland'da: Askerî seçenek masada

Suriye-siyonist rejim hattında yeni temas: Gerilimi düşürme anlaşması

Adana'da 4 gündür kayıp olan gençten acı haber

Halep'te gergin bekleyiş: Eğitim, mesai ve uçuşlar askıya alındı