DOLAR 32,3332 % 0.24
EURO 35,0919 % -0.13
STERLIN 40,9232 % -0.23
FRANG 35,7155 % 0
ALTIN 2.301,21 % 1,04
BITCOIN 2.281.749 0.271

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

Türkiye’nin ocak ayı ihracatı yüzde 10,4 arttı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Türkiye’nin ocak ayı ihracatı yüzde 10,4 arttı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ocak ayı ihracat rakamını açıkladı. Ocak ayında ihracat, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolara ulaştı.

Ocak ayı ihracatı, bu yıl en yüksek ocak ayı değerine yükseldi.

Ocak ayı ihracatı 9,4 milyar dolar oldu

Ocak ayında ihracat, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre
yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolara çıktı.

“En yüksek ocak ayı ihracat değeri”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ankara’da ocak ayı dış ticaret rakamları bilgilendirme toplantısında ocak ayı ihracat rakamını “En yüksek ocak ayı ihracat değerine ulaştık. Ocak ayında
ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar
dolar oldu.” diyerek açıkladı.

“Ekonomiye güven artmaya devam ediyor”

Ticaret Bakanı Muş, dünya genelindeki enerjideki fiyat artışına da vurgu yaptığı açıklamasında,

Küresel ekonomi bir belirsizlik süreci içerisindedir. Ekonomik gelişmeler küresel yatırımları da zayıflatıyor. Küresel ticarette daralma devam ediyor. Bu zorlu dönemde ülkemiz uygulamakta olan politikaların karşılığını almaktadır. IMF, Ocak ayında güncellediği raporda Türkiye için 2022 yılında büyüme beklentisini yüzde 5,5’e çıkarmıştı. Ekonomiye güven artmaya devam ediyor. Tüketici güven endeksi de 16 ayın en yüksek seviyesine çıkmış bulunuyor.

bilgisini verdi.

“Altın ithalatındaki yükseliş ithalat rakamına yansıdı”

Mehmet Muş, ithalatın ocak ayında 33,7 milyar dolar olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

Altın ithalatındaki yükseliş de ithalatta etkili oluyor. Parite etkisiyle 500 milyon dolar değerinde daha az ihracat gerçekleşti. İhracatçıların alternatif pazarlara yönelmesini önemli görüyoruz. Bu kapsamda artan enerji fiyatlarıyla gelir ve talepleri yükselen Orta Doğu ve Körfez ülkelerinin ilk tercihinin Türkiye olması için çalışmalara devam ediyoruz. Bakanlık olarak Avrupa için ülkemizin üretim ve tedarik merkezi olması için gayret ederken uzak ülkelere ihracatçıları yönlendirmek için yanlarında olmayı sürdürüyoruz. Hizmet ihracatı 83,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İGA AŞ ihracatçılarımız için çok önemli bir kaynak haline geldi. Ocak ayı dış ticaret açığı 14,3 milyar dolar ile rekor seviyeye yükseldi.

“Küresel otomotiv piyasası canlanıyor”

Geçen yıl çeşitli sektörlerde yaşanan yarı iletken
tedarikine ilişkin sıkıntıların hafiflemesiyle küresel otomotiv piyasasının
canlanmaya başladığına işaret eden Muş, şöyle konuştu:

Bu durumun otomotiv ithalatımıza yüzde 47 oranında artış olarak yansıdığı dikkati çekmektedir. Öte yandan, paritenin (euro/dolar) dış ticaret rakamlarımız üzerindeki olumsuz etkileri de devam etmektedir. Ocak ayında parite etkisi nedeni ile yaklaşık 500 milyon dolar değerinde daha az ihracat gerçekleşmiştir. Dış ticaret verilerimizi paylaşırken hizmet ihracatımıza da ayrı bir parantez açmak istiyorum. Hizmet gelirlerimiz 2022 Ocak-Kasım döneminde seyahat ve taşımacılık gelirlerinin yüksek katkısıyla artış göstermiş ve 83,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

YORUM YAP