-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Türkiye'nin pandemi sürecindeki çalışmalara övgü
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Türkiye'nin pandemi sürecindeki çalışmalara övgü
Kısa süre içerisinde bölgesel olmaktan çıkıp küresel bir salgın halini alan Corona Virüs’e karşı her geçen gün ulusal ve bölgesel alanda önlemler artırılırken ülkeler arasında gerçekleşen buluşmalarda internet ortamına adapte oldu.
Bu kapsamda Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Bosna Hersek Belediyeler Birliği Başkanı ve Merkez Saraybosna Belediye Başkanı İvan Vukadin ile telekonferans aracılığıyla buluştu. Toplantıda, başkan Vukadin pandemi sürecinde Türkiye’nin merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında iyi bir koordinasyon sağladığını belirterek nüfusunun çok yüksek olmasına rağmen salgınla örnek bir mücadele gerçekleştirdiğini anlattı. Başkan Şahin ise ülke olarak pandemiye karşı sağlanan başarıda; sağlık çatısı altında yapılan çalışmalar başta olmak üzere; güçlü liderlik, kurumsal koordinasyon ve son olarak yardımlaşma kampanyalarının etkili olduğunu söyledi.
Telekonferansta konuşan Başkan Fatma Şahin, küresel bir sorunla karşı karşıyayız. 100 yıl önce İspanya’da yaşanan salgında 50 milyon insan hayatını kaybetmişti. 1 asrın ardından Corona Virüs’le birlikte dünyada küresel bir sorun ortaya çıktı. Bizim de ulusal bir mücadelemiz var. Bu ulusal mücadelede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği çok önemlidir. Çünkü kriz yönetimlerinde liderlik, yaşanacak olası sorunları görme konusunda fayda sağlıyor. Hızlı tedbirler almak da bu süreçte önemli avantaj sağlıyor. Biz, Dünya Sağlık Örgütü pandemi ilan ettiğinde bilim kurulunu oluşturmuştuk. Gelinen noktada birçok ülkeye nazaran pozitif ayrıştık. Hem vaka sayısında hem de ölü sayısında Avrupa’ya ve Batı’ya göre çok iyi olduğumuzu görüyoruz. Sağlıkta oluşturulan kurumsal kapasite, salgın sürecinde bizi başarıya götüren bir diğer önemli husustur. 18 yıl önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde millete hizmet etme yolculuğuna çıktığımızda; ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ dedik.
Eğitim, sağlık gibi iki önemli kriteri büyük bir değişime sokarak senelerce üzerine ekleyerek bu politikamızı sürdürdük. 18 yıl önce başlattığımız bu dönüşüm sayesinde de yaptığımız çalışmaların ne kadar önemli olduğuna salgın sürecinde tanıklık ediyoruz. Açtığımız şehir hastaneleri, yoğun bakım ünite sayısındaki artış, tedavi sürecinde vatandaşa yönelik hizmeti kolaylaştırarak koruyucu ve önleyici tedbirleri kısa zamanda almamızı sağladı. Kısacası sağlıkta yaptığımız yatırım bugün en büyük gücümüz oldu.
Tabi bütün bu sağlık imkanlarını ücretsiz bir şekilde vatandaşa ulaştırmak da sosyal devlet anlayışında sağlık ayağının ne kadar güçlü olduğunu kanıtladı. Bunun yanı sıra yerel yönetimler ile merkezi yönetim arasındaki güçlü koordinasyonda bize hızlı kararlar almayı ve akabinde yerinde tedbirleri uygulama şansını tanıdı. Öte yandan sosyal yardımlaşma ve dayanışma başlıkları da salgın sürecindeki önemli etmenler arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ulusal çapta başlattığı ‘Biz bize yeteriz’ kampanyası ile yerel çapta başlattığımız ‘kalbe dokun gönül kazan’ kampanyasının geri dönüşü çok güçlü oldu. Böylelikle hem yerelden genele hem de yerelden yerele halk ile hükümet arasında millet ve devlet arasında büyük bir güven ve dayanışma alt yapısı oluşturuldu.
VUKLADİN: TÜRKİYE’DE MERKEZİ YÖNETİM İLE YEREL YÖNETİM ARASINDAKİ KARAR MEKANİZMASI HIZLI İŞLİYOR
Bosna Hersek Belediyeler Birliği Başkanı ve Merkez Saraybosna Belediye Başkanı İvan Vukadin ise pandemi sürecinde tecrübe paylaşımının çok önemli olduğuna vurgu yaparak nüfus yoğunluğunun Bosna Hersek’te az olmasında dolayı sosyal mesafe kuralının uygulanmasında güçlük yaşanmadığını ve vaka sayısında ciddi bir artış görülmediğini belirtti. Vukadin, “Önemli tedbirler almayı sürdürüyoruz. Sıkıntılarımızı kolaylıkla çözüyoruz. Ancak maddi imkanlarımız kısıtlı. Çünkü hiç kimse böyle bir pandemi beklemiyordu. Şimdi geleceğe dair muğlak bir durum söz konusu ekonomi nasıl ilerleyecek. Ülkemiz ekonomik kapsamda çok güçlü bir ülke değil. Şu anda bizi düşündüren salgının ekonomik kısmı” dedi.
Vukadin, pandeminin nüfusun yoğun olduğu ülkelerde ciddi etkileri olduğunu aktararak, şunları söyledi: Türkiye gerçekten yüksek bir nüfusa sahip olmasına rağmen salgın sürecinde büyük bir başarı sergiliyor. Bunun yanı sıra ekonomik önlemler kapsamında vatandaşının mağdur olmasının önüne geçmek için; borç erteleme ve ekonomik destek sağlıyor. Gerçekten bunlar önemli çalışmalar. Ayrıca şunu da belirtmek isterim. Bosna Hersek’te merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasındaki kararlar çok ağır işliyor. Türkiye’de ise bizim yaşadığımız sıkıntının aksine karar mekanizması çok hızlı işliyor.”
Genelkurmay Başkanı Bayraktaroğlu, Fransız mevkidaşıyla görüştü
Yabancı uyruklular için "Türkçe Dil Yeterlikleri e-Sınavı" dönemi başlıyor
Hollanda’da patlama: yahudi okulunun dış duvarı hasar gördü
Kuzey Kore, Japon Denizi yönüne balistik füzeler fırlattı
BDDK iki yatırım bsının kuruluş iznini iptal etti
Siyonist rejim ve ABD'nin İran saldırıları Körfez ülkelerini vurdu: Enerji gelirlerinde 15 milyar dolarlık kayıp
Diyarbakır'da 81 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi
Orta Doğu krizi küresel enerji sistemini sarsarken yeni merkezler aranıyor
Şanlıurfa’da binlerce çocuğa bayramlık giyim desteği
Batman'da ev yangınında eşyalar kullanılamaz hale geldi
Artvin’de aranan şahıslara yönelik operasyonlarda 71 kişi yakalandı
Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği vuruldu: Hava savunma sistemi devre dışı kaldı
"Kelâm ve Kalem Yazma Mushaf Sergisi” ziyaretçilere kapılarını açtı
Ukrayna: Rusya 68 füze ve 430 İHA ile saldırı düzenledi
Lübnan'da siyonist rejim saldırılarında 23 kişi şehit oldu
Hürmüz krizi petrol piyasasını sarsıyor: Totalenergies’te büyük üretim kesintisi
Sağ-Çev Başkanı Dursun: Gazze'de yaralılara koşan sağlık emekçileri insanlığa örnek oldu
Uşak’ta uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı
Prof. Dr. Ebu Zeyd: Mescid-i Aksa’nın kapılarının kapatılması ümmetin kalbinin esaretidir
Emeklilere bayram ikramiyesi ve maaş ödemeleri başladı
Cizre’de gece yarısı silahlı saldırı: Bir yaralı
Ekonomist Çiftçi: Hürmüz Boğazı'ndaki kriz petrol fiyatlarını 200 dolara kadar çıkarabilir
Siyonist rejim ateşkesi ihlal ediyor: Gazze'de 2 şehit
Japon futbolcu Honda’ya İran’a destek açıklaması sonrası sponsorluk yaptırımı
İtalya’da Amazon krizi: Milyarlık vergi kaçırma
Diyarbakır OSB Başkanı Fidan: 370 firma ile 23 bin kişiye istihdam sağlıyoruz
Suudi Arabistan’daki ABD üssüne füze saldırısı: 5 uçak hasar gördü
ABD askeri kayıplarına ilişkin iddialar ve resmî rakam tartışması
Gaziantep'te 15 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
İstanbul'da AVM otoparkındaki gasp olayına ilişkin 7 şüpheli tutuklandı
Yükleniyor






