• BIST 100

    15036,80%0,81
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,40% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6364,11% 1,82
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 0,98

Türkiye'nin verdiği süre 1 hafta sonra doluyor! Büyük ceza kesilecek

24 Ekim 2020, Cumartesi 18:21
24 Ekim 2020, Cumartesi 18:21
Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye'nin verdiği süre 1 hafta sonra doluyor! Büyük ceza kesilecek

Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüklerini yerine getirmeleri için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından verilen süre 2 Kasım'da sona erecek.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, kamuoyunda 'Sosyal Medya Yasası' olarak bilinen 7253 sayılı 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında, yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının da Türkiye'deki temsilcilerini belirleyerek bildirmeleri gerekiyor. Bu konuda söz konusu sosyal ağ sağlayıcılarına BTK'nin 2 Ekim'de yaptığı bildirimle tanınan süre 2 Kasım'da dolacak.

Buna karşın, sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye'de temsilcilik açmak için 3 Kasım'da yapılacak ABD seçimlerinin ve CHP tarafından Anayasa Mahkemesine yapılan yasaya ilişkin itiraz başvurusu sonucunu beklemek istedikleri belirtildi.

Düzenleme kapsamında Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıların, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemesi gerekiyor. Bu kişinin iletişim bilgilerine, kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek.

İLK ETAPTA 10 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZASI VERİLECEK

Söz konusu süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.

Bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, BTK Başkanı tarafından bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesilecek.

İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük de yerine getirilmezse BTK Başkanı tarafından Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi yasaklanacak.

Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

Başvurunun kabulüne ilişkin hakim kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90'a kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine müracaat edebilecek.

Sosyal ağ sağlayıcıları, yaklaşık 5 ay sonra dahi Türkiye'de temsilcilik açmayı kabul ederlerse kendilerine o güne kadar kesilen cezaların yüzde 75'i affedilecek.

KANUNUN İÇERİĞİ HAKKINDA SOSYAL AĞ SAĞLAYICILARI BİLGİLENDİRİLDİ

Sosyal ağ sağlayıcıları, kanunun getirdiği yükümlülükler konusunda bilgilendirilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan başkanlığında, BTK'de video konferans yöntemiyle yapılan toplantıya, Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Linkedin, TikTok, Dailymotion, Periscope ve VK temsilcileri katılmıştı. Toplantıda, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve akademisyenler de hazır bulunmuştu.

Kanunun içeriği, işleyişinin nasıl olacağı, usul ve esaslarla ilgili bilgilendirmenin yapıldığı toplantıda, sosyal medya temsilcilerine yasaya ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi için detaylı bilgi verilmişti.

Konya Ilgın’da kar yağışından dolayı eğitime ara verildi

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı belli oldu

Kadınlara serviks kanseri taraması

Bingöl’de aranan 7 hükümlü yakalandı

Suriye ordusu bazı bölgeleri kapalı askeri bölge ilan etti

Engelli Aktif Yaşam Merkezi, bireylerin toplumsal katılımını destekliyor

Batman'da Kur'an kurslarına yoğun ilgi

Batman'da yılın ilk okuma yazma kursu başladı

İşgalciler Kudüs'te UNRWA binalarının elektrik ve suyunu kesmeye hazırlanıyor

Zorlu kış koşullarına rağmen köylerde aşı çalışmaları sürüyor

Maltepe’de riskli binalar yenilendi

İstanbul’da ünlülere uyuşturucu operasyonu

İMO Gaziantep Şube Başkanı Güçyetmez: Mevcut binalar periyodik olarak denetlenmelidir

Samsun’da uyuşturucu operasyonu

Alaçatı RES’te yerli üretim dönemi

Sürücü uzmanından uyarı: Karlı ve buzlu yollarda en sık yapılan hatalar

Peygamber Sevdalıları'ndan "Siyer Yarışması" kayıtları için son çağrı

Endonezya'dan "hava koşullarını değiştirme" operasyonu

Çin: Gümrük savaşlarında kazanan yok

Gazze'de siyonist rejimin saldırılarıyla zayıflayan binalar çöktü: 4 şehit

DSÖ: Gazze’de 18 bin 500’den fazla hasta acil tıbbi tahliye bekliyor

Trump’ın baskısı sonuç vermedi: Rus petrolü Hindistan’a akmaya devam ediyor

Bangladeş'te umut Cemaat-i İslami'de: Halk desteği sandığa yansıyor

Uzman Diyetisyen Korkmaz: Ruhsal durumun beslenme üzerinde etkisi vardır

Psikolog Günaydın: Sosyal medyaya yaş sınırı bir yasak değil, koruma önlemidir

Kocaeli’de FETÖ operasyonu: 16 şüpheli gözaltında

Ticaret ve perakende satış hacmi Kasım 2025’te artış gösterdi

Filipinler'deki Mayon Yanardağı'nda 100 metrelik lav fışkırması gözlemlendi

Grönland'dan Trump'a yanıt: Mülkiyet tartışması kabul edilemez

Adıyaman'da aranan 3 kişi yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya Ilgın’da kar yağışından dolayı eğitime ara verildi

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı belli oldu

Kadınlara serviks kanseri taraması

Bingöl’de aranan 7 hükümlü yakalandı

Suriye ordusu bazı bölgeleri kapalı askeri bölge ilan etti

Engelli Aktif Yaşam Merkezi, bireylerin toplumsal katılımını destekliyor

Batman'da Kur'an kurslarına yoğun ilgi