• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Türkiye'ye en fazla yatırım AB’den

04 Aralık 2020, Cuma 09:50
04 Aralık 2020, Cuma 09:50
Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye'ye en fazla yatırım AB’den

Yabancı sermaye yatırımlarında Katar bahanesi ile oluşturulmak istenen havaya karşın Türkiye’ye yatırımda Batı’lı ülkeler başı çekiyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 1984-2002 döneminde 14,6 milyar dolar olan doğrudan yabancı yatırım tutarı, 2003-2019 döneminde kümülatif olarak 217,5 milyar dolara ulaştı. AK Parti hükümetleri döneminde 2002 yılından bu yana Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülke 26 milyar dolarla Hollanda oldu. Hollanda’yı 12 milyar 851 milyon dolar ile ABD ve 11 milyar dolarla İngiltere takip etti. Katar’ın ise Türkiye’ye son 18 yılda 2 milyar 660 milyon dolar yatırımı bulunuyor.

HOLLANDA İLK SIRADA

Bu dönem içerisinde Türkiye’ye en çok yatırım gelen ülke Hollanda oldu. Hollandalı yatırımcılar son 18 yılda 26 milyar 180 milyon dolar tutarında Türkiye’de yatırım gerçekleştirdi. Hollanda’yı 12 milyar 849 milyon dolar ile ABD’li yatırımcılar izledi. ABD’yi 11 milyar 651 milyon dolar ile İngiliz yatırımcı ve firmalar izledi. Dördüncü sırada ülkelerinde tırmanan ırkçılığa karşı Avusturyalı yatırımcılar geliyor. 10 milyar 629 milyon dolar yatırım yapan Avusturya’yı 10 milyar 165 milyon dolar ile Almanya izliyor.

Avrupa’nın en az nüfuslu ülkesi olan Lüksemburg, Türkiye’ye yatırımda altıncı sıraya yerleşti. Lüksemburg bu zamana kadar Türkiye’ye 9 milyar 821 milyon dolar yatırım ile birçok büyük ülkenin önünde yer aldı. Lüksemburg’u 7 milyar 528 milyon dolar yatırım ile Fransa dokuzuncu sırada takip etti. Komşu Yunanistan 11, Rusya 12, Suudi Arabistan 18’nci sırada bulunurken muhalefetin dilinden düşürmediği Katar ise 2 milyar 660 milyon dolar yatırım ile 17’nci sırada yer alıyor. Türkiye’ye yatırım yapan diğer ülkelerden bazıları Belçika, kardeş ülke Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Japonya, Kuveyt, Lübnan. Yine ofis verilerine göre, Türkiye’de yabancı sermayeli şirket sayısında da aynı dönem içerisinde patlama yaşandı. 2002’de 5 bin 600 olan yabancı şirket sayısı geçne yıl sonu itibariyle 74 bin 227’ye yükseldi.

REFORM ADIMLARI OLUMLU KARŞILANDI

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Sargın, ekonomideki reform adımlarının yatırımcılar tarafından olumlu karşılandığını ifade ederek, “Beklentimiz; reformla ilgili söylemlerin aksiyona dökülmesi ve kamu-özel sektör istişaresiyle ilgili bir mekanizmanın kurulması” dedi. Sargın, “Türkiye’yi tekrar yatırımcıların radarına koymak için çok güzel fırsat bu reform söylemi” dedi.

İLERLEMEYİ ZAMANLA GÖRECEĞİZ

Sargın, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün iş dünyasıyla istişarelerde bulunmasına da değindi. Sargın, “Hazine ve Maliye Bakanımız yatırımlarla ilgili dahil olmak üzere konusunda, alanında uzman. Bu yüzden kendisinin ekonomiyle ilgili önümüzdeki dönemde birtakım olumlu adımlar atacağından şüphemiz yok. Ekonomideki ilerlemeyi zaman içerisinde göreceğiz” dedi.

Yenişafak

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi

Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti

Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu

Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor

Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı

Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi

Gaziantep’te çocuklar camide buluştu

Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı

Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır

Malatya'da "Bölgemizde işgalci israil ve ABD askerlerini İstemiyoruz" yürüyüşü

İran’dan ABD’ye uyarı: "Abraham Lincoln" menzile girerse füzelerle karşılık verilecek

Çin'de yüksek katlı binada yangın: 3 ölü, 23 yaralı

İran, Beerşeba kentindeki fabrikayı vurdu: İşgal rejiminde kimyasal sızıntı tehlikesi

İşgal rejimi ve ABD saldırılarına karşı İstanbul'da yürüyüş

Gazze'de sağlık krizi derinleşiyor: Yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle hizmetler durma noktasına geldi

İSKİ Pendik’teki olayla ilgili iddiaları yalanladı

Dışişleri Bakanı Fidan mevkidaşlarıyla bir araya geldi

Ceza infaz kurumlarında manevi rehberlik çalışmalarına destek mesajı

Dünya genelinde gıda israfı artıyor: Üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyor

BTB Başkanı Matlı: Orta Doğu'daki gelişmeler sadece enerji piyasalarını değil tarım ve gıda zincirinin tamamını etkiliyor

İstanbul’da hava trafiğine yağış engeli

Koşuyolu Hastanesinin satılacağı iddiası yalanlandı

İran Meclis Başkanı Kalibaf: Düşman kara saldırısı planlıyor

Batman'da FETÖ hükümlüsü firari yakalandı

Ceza infaz kurumlarında hafız sayısı 170’e yükseldi

Ceza infaz kurumlarında 976 diyanet görevlisi görev yapıyor

Elazığ’da trafik denetimlerinde çok sayıda ceza uygulandı

İran, ABD’nin “Uçan radar” casus uçağını imha etti

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi

Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti

Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu

Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor

Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı

Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi

Gaziantep’te çocuklar camide buluştu