• BIST 100

    15932,29%0,76
  • DOLAR

    43,37% 0,03
  • EURO

    51,40% 0,21
  • GRAM ALTIN

    7083,96% 2,00
  • Ç. ALTIN

    11659,05% 2,93

Türkiye'ye en fazla yatırım AB’den

04 Aralık 2020, Cuma 09:50
04 Aralık 2020, Cuma 09:50
Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye'ye en fazla yatırım AB’den

Yabancı sermaye yatırımlarında Katar bahanesi ile oluşturulmak istenen havaya karşın Türkiye’ye yatırımda Batı’lı ülkeler başı çekiyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 1984-2002 döneminde 14,6 milyar dolar olan doğrudan yabancı yatırım tutarı, 2003-2019 döneminde kümülatif olarak 217,5 milyar dolara ulaştı. AK Parti hükümetleri döneminde 2002 yılından bu yana Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülke 26 milyar dolarla Hollanda oldu. Hollanda’yı 12 milyar 851 milyon dolar ile ABD ve 11 milyar dolarla İngiltere takip etti. Katar’ın ise Türkiye’ye son 18 yılda 2 milyar 660 milyon dolar yatırımı bulunuyor.

HOLLANDA İLK SIRADA

Bu dönem içerisinde Türkiye’ye en çok yatırım gelen ülke Hollanda oldu. Hollandalı yatırımcılar son 18 yılda 26 milyar 180 milyon dolar tutarında Türkiye’de yatırım gerçekleştirdi. Hollanda’yı 12 milyar 849 milyon dolar ile ABD’li yatırımcılar izledi. ABD’yi 11 milyar 651 milyon dolar ile İngiliz yatırımcı ve firmalar izledi. Dördüncü sırada ülkelerinde tırmanan ırkçılığa karşı Avusturyalı yatırımcılar geliyor. 10 milyar 629 milyon dolar yatırım yapan Avusturya’yı 10 milyar 165 milyon dolar ile Almanya izliyor.

Avrupa’nın en az nüfuslu ülkesi olan Lüksemburg, Türkiye’ye yatırımda altıncı sıraya yerleşti. Lüksemburg bu zamana kadar Türkiye’ye 9 milyar 821 milyon dolar yatırım ile birçok büyük ülkenin önünde yer aldı. Lüksemburg’u 7 milyar 528 milyon dolar yatırım ile Fransa dokuzuncu sırada takip etti. Komşu Yunanistan 11, Rusya 12, Suudi Arabistan 18’nci sırada bulunurken muhalefetin dilinden düşürmediği Katar ise 2 milyar 660 milyon dolar yatırım ile 17’nci sırada yer alıyor. Türkiye’ye yatırım yapan diğer ülkelerden bazıları Belçika, kardeş ülke Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Japonya, Kuveyt, Lübnan. Yine ofis verilerine göre, Türkiye’de yabancı sermayeli şirket sayısında da aynı dönem içerisinde patlama yaşandı. 2002’de 5 bin 600 olan yabancı şirket sayısı geçne yıl sonu itibariyle 74 bin 227’ye yükseldi.

REFORM ADIMLARI OLUMLU KARŞILANDI

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Sargın, ekonomideki reform adımlarının yatırımcılar tarafından olumlu karşılandığını ifade ederek, “Beklentimiz; reformla ilgili söylemlerin aksiyona dökülmesi ve kamu-özel sektör istişaresiyle ilgili bir mekanizmanın kurulması” dedi. Sargın, “Türkiye’yi tekrar yatırımcıların radarına koymak için çok güzel fırsat bu reform söylemi” dedi.

İLERLEMEYİ ZAMANLA GÖRECEĞİZ

Sargın, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün iş dünyasıyla istişarelerde bulunmasına da değindi. Sargın, “Hazine ve Maliye Bakanımız yatırımlarla ilgili dahil olmak üzere konusunda, alanında uzman. Bu yüzden kendisinin ekonomiyle ilgili önümüzdeki dönemde birtakım olumlu adımlar atacağından şüphemiz yok. Ekonomideki ilerlemeyi zaman içerisinde göreceğiz” dedi.

Yenişafak

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İslami düğünlere ilgi artıyor: "Helal dairesi geniştir"

Fransa Dışişleri Bakanı Barrot Türkiye'ye geliyor

Endonezya'da bir aile, bebeklerinin ağlayışı sayesinde devasa heyelandan kurtuldu

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İspanya Temsilciler Meclisi Başkanı Armengol ile ortak basın toplantısı

Adana'da trafik denetimlerinde 19 bin 391 cezai işlem uygulandı

Adana'da asayiş uygulamalarında 442 aranan şahıs yakalandı

Konya'nın toplu ulaşım filosu güçleniyor

Çiftçi: Müslümanlar, Kudüs ve Mescid-i Aksa davasını diri tutmakla mükelleftir

Nijerya Cumhurbaşkanı Tinubu Türkiye’ye geliyor

Ürdün hükümetinden, Türkiye ve Suriye ile ulaştırma sektörünün geliştirilmesine yönelik mutabakat zaptı

Afgan hükümeti, geri dönen on binlerce aile için yardım programı başlattı

Umut Kervanından Ağrı’da onlarca aileye kömür desteği

2026 yılı besilik sığır ithalatı başvuruları başladı

12 bin yıllık "Iza Buğdayı" üniversite-çiftçi iş birliğiyle Mengen’de yeniden filizlendi

Hindistan'da patlama: 11 kolluk kuvveti yaralandı

Diyarbakır’da terör soruşturması: 10 şüpheli gözaltında, 6 kişi aranıyor

Batman'da yaban hayvanları için yem bırakıldı

ABD'de kar fırtınası ölümleri neden oldu

Konya’da TÜMOSAN Köprülü Kavşağı’nın temeli atıldı

Telefoncu esnafı taksit yasağından dertli: Müşteri kapıdan dönüyor

Avrupa Birliği, Rusya’dan doğalgaz ithalatının durdurulmasını onayladı

Konya’da kaçakçılık operasyonları: 2 kişi tutuklandı

HAMAS: İşgal, barış görüşmeleri bahanesiyle ablukayı sürdürüyor

Bakan Fidan, Nijerya Dışişleri Bakanı Tuggar ile görüştü

Özel eğitim merkezlerinden yüzde 27'lik artışa tepki: Sürdürülebilirlik tehdit altında

Diyarbakır'da 410 kişilik ekip, kayıp Nimet Kılıç’ı arıyor

TAB Başkanı Ali Demir, 11. Uluslararası Azerbaycan Arıcılık Konferansı’na katıldı

HÜDA PAR İdil İlçe Başkanı Narçin: Toplumun en sağlam kalesi ailedir

Mersin Tarsus’ta 2 yaşındaki çocuk hayvan saldırısında ağır yaralandı

Batman'da 2025 yılında 3 bin 518 işverene sosyal güvenlik bilgilendirmesi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İslami düğünlere ilgi artıyor: "Helal dairesi geniştir"

Fransa Dışişleri Bakanı Barrot Türkiye'ye geliyor

Endonezya'da bir aile, bebeklerinin ağlayışı sayesinde devasa heyelandan kurtuldu

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İspanya Temsilciler Meclisi Başkanı Armengol ile ortak basın toplantısı

Adana'da trafik denetimlerinde 19 bin 391 cezai işlem uygulandı

Adana'da asayiş uygulamalarında 442 aranan şahıs yakalandı

Konya'nın toplu ulaşım filosu güçleniyor