• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Ürün denetimleri geçen yıl yüzde 11, cezalar yüzde 20 arttı

22 Ekim 2020, Perşembe 08:51
22 Ekim 2020, Perşembe 08:51
Ürün denetimleri geçen yıl yüzde 11, cezalar yüzde 20 arttı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ürün denetimleri geçen yıl yüzde 11, cezalar yüzde 20 arttı

Türkiye'de piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri 9 farklı kamu kuruluşu tarafından yürütülüyor. Söz konusu faaliyetlerin ulusal düzeyde koordinasyonunu da Ticaret Bakanlığı üstleniyor. 

Sanayi ve Teknoloji, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı bakanlıkları, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna ait 2019 yılı verileri bir rapor haline getirildi. Piyasa gözetimi ve denetlemesi faaliyeti yürüten bir diğer kuruluş Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun sorumluluğundaki akaryakıtlar ve sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) ürün grubunda 2019 yılı verileri sağlanmadığı için raporda yer almadı.

Ticaret Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemelere göre, 2019 yılında 8 kuruluş tarafından denetlenen ürün parti sayısı bir önceki yıla göre yüzde 11 artarak 267 bin 594 oldu. Toplam denetim sayısı 1 milyon 402 bin 653 olarak kaydedildi.

Geçen yıl Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen denetimler yüzde 47 artarken, Tarım ve Orman Bakanlığında yüzde 25, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında yüzde 9, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında yüzde 8, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu denetimlerinde yüzde 8 artış gerçekleşti.

Bazı bakanlıkların denetimlerinde kısmi azalma oldu.

Değerlendirmeye alınan ürünlerin yüzde 43'ü Tarım ve Orman Bakanlığı, yüzde 28'i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca denetlendi. Bu iki kuruluşu, yüzde 22'lik payla Sağlık Bakanlığı takip etti.

Denetlenen ürünlerin yüzde 19'u uygunsuz ve güvensiz

Geçen yıl denetlenen ürünlerde tespit edilen uygunsuzluk ve güvensizliğin toplama oranı 2018'de yüzde 19 iken 2019'da yüzde 12'ye düştü. Toplam uygunsuz ve güvensiz bulunan ürün parti sayısı yüzde 6 azalarak, 33 bin 403'ten 31 bin 233'e geriledi.

Diğer taraftan denetlenen ürünler içinde güvensiz bulunanların oranı yüzde 1 çıktı. 2018'de güvensiz ürün parti sayısı 1153 iken, 2019 yılında bu sayı 1832'ye yükseldi. Uygunsuz ürün sayısı da 29 bin 403 oldu.

Yıllar itibarıyla bakıldığında, 2019'da uygunsuz ve güvensiz ürünler için uygulanan idari para cezalarının arttığı görüldü. Diğer taraftan uygulanan idari para cezalarının toplamı 2019'da bir önceki yıla göre ciddi değişim göstererek yaklaşık yüzde 20 arttı ve 180 milyon 73 bin 558 lirayı buldu.

Denetlenenlerin yüzde 30'unu ithal ürünler oluşturdu

Yetkili kuruluşlar tarafından denetlenen ithal ürün sayısı 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 74 artarak 82 bin 64'e ulaştı. Geçen yıl denetlenen ürünler içinde ithal ürünlerin oranında yüzde 15’lik artış olurken, söz konusu ürünler toplam denetlenen ürünlerin yüzde 30'unu oluşturdu.

Denetlenen ithal ürün partilerinde 5 bin 184 uygunsuzluk, 74 güvensizlik tespit edildi. Bu kapsamda, denetlenen ithal ürünlerin yüzde 6'sı uygunsuz ve güvensiz bulundu.

Uygunsuz bulunan toplam ürünler içinde ithal ürünlerin oranında ise azalma görüldü. Söz konusu ürünlerdi 2018 yılında yüzde 30 olan oran 2019'da yüzde 18'e düştü.

Güvensiz bulunan toplam ürünler içinde ithal ürünlerin oranında da azalma gerçekleşti. 2018 yılında yüzde 13 olan bu oran 2019'da yüzde 4'e geriledi.

Geçen yıl denetlenen ithal ürünlerde uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ilk 5 ürün grubu, elektrikli ekipmanlar, makineler, telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanları, kozmetikler ve hazır beton dışındaki yapı malzemeleri oldu.

2019'da denetlenen ithal ürünlerde güvensizlik oranının en yüksek olduğu ilk 5 ürün grubunu ise elektrikli ekipmanlar, telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanları, kozmetikler, enerji verimliliği ve kırtasiye ürünleri oluşturdu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Hem siyonist hem de hırsız: Filistinlileri darbedip hayvanlarını çaldılar

Suriye'de askeri kışlada roket patladı: 29 yaralı

Manavgat Belediyesine yönelik soruşturmada 12 şüpheli tutuklandı

Ukrayna, Storm Shadow ile Rus topraklarını hedef aldı: 7 ölü, 40 yaralı

Ay: Kudüs ve Mescid-i Aksa Müslümanların ortak mirasıdır

Ağrı’dan "siyonist yayılmacılık küresel barışı tehdit ediyor" uyarısı

Malatya'da otomobil ile kamyon çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Batmanlılar Kudüs için tek ses oldu: Kudüs ve Aksa özgür olmalı

BM: Gazze'ye yönelik tüm insani yardım hareketleri engellendi

Malatya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

Tekne orucu tutan minikler aileleri için güllaç hazırladı

Zonguldak'ta işçi taşıyan midibüsle otomobil çarpıştı: 13 yaralı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan bölgedeki gerilime ilişkin diplomasi çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile Sisi görüştü

Tayvan açıklarında 5,7 büyüklüğünde deprem

Lübnan'a yönelik siyonistlerin saldırılarında 773 şehit, 1993 yaralı

ABD, Irak'ta düşen uçaktaki 6 askerinin öldüğünü doğruladı

Almanya'dan ABD’nin Rus petrolü kararına tepki

Yeni ses sistemi cezaları esnafı zorluyor

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

HSK kararıyla Yargıtay için 8 yeni üye seçimi yapıldı

Malatya'da traktör devrildi: 2 yaralı

Dünya Kudüs Günü'nde Bitlis'ten çağrı: Mesele sadece Filistin değil, ümmetin varlık mücadelesidir

Hacı adaylarının kafile ve uçuş bilgileri belli oldu!

YKS'ye 2 milyon 425 bin aday başvurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni Cerrahpaşa, yüksek standartlı sağlık hizmeti sunacak

Yılmaz: Ekonomide en kötü şey belirsizliktir; öngörülebilirliği sağlayan ülkeler bu dönemden daha güçlü çıkacaktır

Bangladeş Dışişleri Bakanı Rahman, Türkiye'ye geliyor

Endonezya'daki D-8 zirvesi ertelendi

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Filistin ve Kudüs, asla siyonizmin vatanı olmayacaktır

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hem siyonist hem de hırsız: Filistinlileri darbedip hayvanlarını çaldılar

Suriye'de askeri kışlada roket patladı: 29 yaralı

Manavgat Belediyesine yönelik soruşturmada 12 şüpheli tutuklandı

Ukrayna, Storm Shadow ile Rus topraklarını hedef aldı: 7 ölü, 40 yaralı

Ay: Kudüs ve Mescid-i Aksa Müslümanların ortak mirasıdır

Ağrı’dan "siyonist yayılmacılık küresel barışı tehdit ediyor" uyarısı

Malatya'da otomobil ile kamyon çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı