• BIST 100

    14710,86%-0,39
  • DOLAR

    43,03% 0,02
  • EURO

    50,29% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6156,20% -0,97
  • Ç. ALTIN

    10167,41% 0,08

Üşüttüm diyene koronavirüs testi yapılacak!

21 Mayıs 2020, Perşembe 12:44
21 Mayıs 2020, Perşembe 12:44
Üşüttüm diyene koronavirüs testi yapılacak!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Üşüttüm diyene koronavirüs testi yapılacak!

Türkiye’de şu anda pozitif vakaların temaslılarından şikâyeti olanlara ve hastaneye başvuranlara koronavirüs testi yapılıyor. Virüsün yayılma hızında yaşanan düşüş ve alınan tedbirlerin etkisi ile birlikte hastane başvuruları giderek azaldı. Bu sebeple günlük test sayısı düştüğü için, Bilim Kurulu, koronavirüs belirtileri arasına soğuk algınlığının da dâhil edilmesini, bu şikâyetle hastaneye başvuranlara da Covid-19 testi yapılmasını gündeme aldı.

TEST KAPASİTESİ ARTTI

Türkiye’nin günlük koronavirüs test kapasitesinin 80 bine yaklaştığı, bu kapasitenin özellikle bayramdan sonra açılacak iş yerlerinde çalışanlar, ulaşım personeli, banka çalışanları, trafik polisleri gibi toplumun farklı kesimleri için kullanılacağı kaydediliyor. Temasın yüksek olduğu lokanta ve kafelerde kasiyer ve garson olarak çalışanlar ve 15 Haziran’dan sonra açılması beklenen kreş çalışanlarına da test yapılacak.

FİLYASYON EKİPLERİ GENİŞLİYOR

Koronavirüsle mücadelede elde edilen başarıda büyük pay sahibi olan filyasyon ekiplerinin sayısı da her geçen gün artıyor. Sadece İstanbul’da filyasyon ekibindeki sağlık görevlisi sayısı 3 bin 600. Türkiye genelinde ise bu sayı 20 bine yaklaştı. Pozitif vakaların temas ettikleri kişileri tarayan bu ekiplerin, önümüzdeki süreçte tarama çemberini genişleterek temaslılardan şikâyeti olmayanlara da test uygulaması düşünülüyor. Temaslıların temas ettikleri kişiler de takibe alınacak. Hâlen bazı illerdeki OSB’lere kurulan mobil laboratuvarların sayısı artırılacak, bayramdan sonraki süreçte özellikle büyük fabrikalarda çalışanların tamamına test yapılacak.

LOKAL İZOLASYONLAR

Bilim Kurulu da önümüzdeki süreçte test sayısının belli bir kapasitenin altına düşürülmemesi gerektiğini savunuyor. Kurul üyeleri özellikle haziran ayından sonra, birçok kısıtlamanın kaldırılacağını, bu sebeple virüsün yayılımını önlemek için lokal izolasyon metodunun daha fazla kullanılabileceğini dile getiriyor. Bilim Kurulu üyeleri “Zaten şu anda apartman, sokak ve mahalle bazında izolasyon uygulanıyor. İlerleyen süreçte lokal izolasyon yöntemi daha çok kullanılır olacak. Çünkü bir süre sonra vaka sayıları azalacak, bir şehirde veya ilçede tek tük vakalar çıkacak. Bu sebeple tüm şehirde kısıtlamalar getirilmesi yerine, virüs bulaşan kişiler ile temaslılarının izole edilmesi gerekecek. Örneğin virüsün odağı başından beri İstanbul’du, ancak son günlerde küçük illerde yeni odaklar oluştu. Bu odaklar bulundukları bölgede izole ediliyor. Bu tip durumlarda sadece hastaneye başvurularda değil, o bölgede herkese test yapılması gündeme gelir” değerlendirmesini yaptı.

 TÜRKİYE GAZETESİ

Axios'a göre Trump önümüzdeki hafta Gazze konusunda bir "Barış Konseyi" kurulacağını duyurabilir: Konseyde Türkiye de var

İzmir’de 10 düzensiz göçmen ve 3 kaçakçı yakalandı

HAMAS, Gazze Şeridi dışındaki çalışanlarının sözleşmelerini fesheden UNRWA'nın kararını kınadı

Çiğ süt tavsiye fiyatı belirlendi

Marmara’da yarınki deniz seferlerine hava engeli

Türkiye ile Malezya arasında 7 anlaşma imzalandı

Don felaketi Tarsus’ta çiftçiyi vurdu: Yüzde 100 zarar var

Adana’da haklarında 32 yıl hapis cezası bulunan 2 kişi yakalandı

İçişleri Bakanlığı kuvvetli rüzgar ve yağışlara karşı uyardı

ABD, Grönland'ı satın alma niyetinde!

Malatya'da uyuşturucudan 13 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gücünü kadim tarihimizden alan Türkiye-Malezya dostluğunu daha da perçinleyeceğiz

İletişim Başkanı Duran’dan Türkiye-Malezya ilişkilerine dair açıklama

Bursa için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

AB politikalarında Türkiye’nin stratejik önemi vurgulandı

Ticaret Bakanı Bolat, Brüksel’de AB Komiseri Dombrovskis ile görüştü

DMM'den 500 Bin Sosyal Konut Projesi'nin taksit ödemeleriyle ilgili iddialara yanıt

Siirt’te final haftasında üniversite öğrencilerine ulaşım kolaylığı

Konya Metro Projesi için mutabakat sağlandı

Vali Kızılkaya’dan 2025 değerlendirmesi: Birlikte ürettik, birlikte başardık

Rusya'dan, ABD'nin el koyduğu gemiye ilişkin açıklama

Konya için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Malatya’da işçilerin kaldığı konteynerde büyük yangın çıktı

Rus güçleri Ukrayna genelindeki askeri hedeflere saldırdı

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Malatya'da derslik sayısında deprem öncesinden yüzde 25 fazlasına ulaşmış olacağız

Suriye Savunma Bakanlığı: SDG, tahliye olmak isteyenlere ateş açıyor

Umman Dışişleri Bakanı Busaidi Türkiye’ye geliyor

BM misyonu, Güney Sudan'da yerinden edilenlerin kampında devriye faaliyetlerini yoğunlaştırdı

Bakan Tunç: Yalova’daki saldırıyla ilgili soruşturma titizlikle yürütülüyor

Malezya Başbakanı İbrahim, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Axios'a göre Trump önümüzdeki hafta Gazze konusunda bir "Barış Konseyi" kurulacağını duyurabilir: Konseyde Türkiye de var

İzmir’de 10 düzensiz göçmen ve 3 kaçakçı yakalandı

HAMAS, Gazze Şeridi dışındaki çalışanlarının sözleşmelerini fesheden UNRWA'nın kararını kınadı

Çiğ süt tavsiye fiyatı belirlendi

Marmara’da yarınki deniz seferlerine hava engeli

Türkiye ile Malezya arasında 7 anlaşma imzalandı

Don felaketi Tarsus’ta çiftçiyi vurdu: Yüzde 100 zarar var