• BIST 100

    16262,89%-0,88
  • DOLAR

    43,61% 0,18
  • EURO

    51,46% 0,13
  • GRAM ALTIN

    6862,06% 1,94
  • Ç. ALTIN

    11560,28% -0,72

Üşüttüm diyene koronavirüs testi yapılacak!

21 Mayıs 2020, Perşembe 12:44
21 Mayıs 2020, Perşembe 12:44
Üşüttüm diyene koronavirüs testi yapılacak!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Üşüttüm diyene koronavirüs testi yapılacak!

Türkiye’de şu anda pozitif vakaların temaslılarından şikâyeti olanlara ve hastaneye başvuranlara koronavirüs testi yapılıyor. Virüsün yayılma hızında yaşanan düşüş ve alınan tedbirlerin etkisi ile birlikte hastane başvuruları giderek azaldı. Bu sebeple günlük test sayısı düştüğü için, Bilim Kurulu, koronavirüs belirtileri arasına soğuk algınlığının da dâhil edilmesini, bu şikâyetle hastaneye başvuranlara da Covid-19 testi yapılmasını gündeme aldı.

TEST KAPASİTESİ ARTTI

Türkiye’nin günlük koronavirüs test kapasitesinin 80 bine yaklaştığı, bu kapasitenin özellikle bayramdan sonra açılacak iş yerlerinde çalışanlar, ulaşım personeli, banka çalışanları, trafik polisleri gibi toplumun farklı kesimleri için kullanılacağı kaydediliyor. Temasın yüksek olduğu lokanta ve kafelerde kasiyer ve garson olarak çalışanlar ve 15 Haziran’dan sonra açılması beklenen kreş çalışanlarına da test yapılacak.

FİLYASYON EKİPLERİ GENİŞLİYOR

Koronavirüsle mücadelede elde edilen başarıda büyük pay sahibi olan filyasyon ekiplerinin sayısı da her geçen gün artıyor. Sadece İstanbul’da filyasyon ekibindeki sağlık görevlisi sayısı 3 bin 600. Türkiye genelinde ise bu sayı 20 bine yaklaştı. Pozitif vakaların temas ettikleri kişileri tarayan bu ekiplerin, önümüzdeki süreçte tarama çemberini genişleterek temaslılardan şikâyeti olmayanlara da test uygulaması düşünülüyor. Temaslıların temas ettikleri kişiler de takibe alınacak. Hâlen bazı illerdeki OSB’lere kurulan mobil laboratuvarların sayısı artırılacak, bayramdan sonraki süreçte özellikle büyük fabrikalarda çalışanların tamamına test yapılacak.

LOKAL İZOLASYONLAR

Bilim Kurulu da önümüzdeki süreçte test sayısının belli bir kapasitenin altına düşürülmemesi gerektiğini savunuyor. Kurul üyeleri özellikle haziran ayından sonra, birçok kısıtlamanın kaldırılacağını, bu sebeple virüsün yayılımını önlemek için lokal izolasyon metodunun daha fazla kullanılabileceğini dile getiriyor. Bilim Kurulu üyeleri “Zaten şu anda apartman, sokak ve mahalle bazında izolasyon uygulanıyor. İlerleyen süreçte lokal izolasyon yöntemi daha çok kullanılır olacak. Çünkü bir süre sonra vaka sayıları azalacak, bir şehirde veya ilçede tek tük vakalar çıkacak. Bu sebeple tüm şehirde kısıtlamalar getirilmesi yerine, virüs bulaşan kişiler ile temaslılarının izole edilmesi gerekecek. Örneğin virüsün odağı başından beri İstanbul’du, ancak son günlerde küçük illerde yeni odaklar oluştu. Bu odaklar bulundukları bölgede izole ediliyor. Bu tip durumlarda sadece hastaneye başvurularda değil, o bölgede herkese test yapılması gündeme gelir” değerlendirmesini yaptı.

 TÜRKİYE GAZETESİ

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Mersin'de maddi hasarlı trafik kazası

Hakkâri için kuvvetli yağış uyarısı

Batman’da 185 kişilik işgücü uyum programı için kura çekimi yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Devlet millet dayanışmasıyla yaraları sardık

Fransa, Grönland'da konsolosluk açtı

Karadeniz’in ilk hastalıktan ari koyunculuk işletmesi Giresun’da kuruldu

İşgal rejiminin Gazze’de yaptığı soykırımın kanıtları

Diyarbakır Valisi Zorluoğlu: Depremden kalan olumsuz bir iz göremiyoruz

Yıldız: Deprem felaketine karşı kentsel dönüşüm ile afetlere dirençli şehir planlaması hayati önem taşıyor

Mersin Aile Platformu: Epstein dosyası insanlığa karşı işlenen ağır suçların yalnızca ifşa olmuş bir örneğidir

Şanlıurfa’da tefecilik operasyonu: Silah ve çok sayıda senet ele geçirildi

Şanlıurfa’da dolandırıcılık operasyonu: 1 gözaltı

Açar: 6 Şubat depremlerinin ardından Şanlıurfa’da deprem master planı hâlâ hazırlanmadı

Hindistan'daki kömür madeni patlamasında ölü sayısı 18'e yükseldi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden “Afete Hazır Üniversite” modeli

Batman Üniversitesi Bulvarı’nda Aydınlatma Direği Tehlike Saçıyor

Kavan: Epstein belgelerinin tümü yayımlanırsa birçok ülkede liderlere karşı ayaklanmalar olur

İran Savunma Bakanı güvenlik görüşmeleri için Bakü'yü ziyaret etti

Eskişehir’de kırmızı bültenle aranan şüpheli yakalandı

Umut Kervanı Vakfı’ndan 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Malatya’ya ziyaret

Deprem yargılamalarında 2 bin 673 kişi hakkında dava açıldı

Mersin’de kıyılarda sağanak, yükseklerde kar yağışı

Unlu mamul ve hazır yemek çalışanlarına hijyen eğitimi

YKS başvuruları 2 Mart'ta sona erecek

Belediye Başkanı Er: Malatya artık daha güvenli ve daha dirençli bir şehir

6 Şubat depremlerinin 3. yılında Siirt’te Mevlid ve anma programı

"Asrın Gayreti: Maarifin iyileştirici gücü raporu" yayımlandı

Depremde vefat edenler için Süleymaniye Camii’nde mevlid okutuldu

Siyer yarışması için Şanlıurfa’da sınav merkezleri açıklandı

Elazığ’da 6 Şubat depremleri değerlendirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mersin'de maddi hasarlı trafik kazası

Hakkâri için kuvvetli yağış uyarısı

Batman’da 185 kişilik işgücü uyum programı için kura çekimi yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Devlet millet dayanışmasıyla yaraları sardık

Fransa, Grönland'da konsolosluk açtı

Karadeniz’in ilk hastalıktan ari koyunculuk işletmesi Giresun’da kuruldu

İşgal rejiminin Gazze’de yaptığı soykırımın kanıtları