• BIST 100

    16666,50%-0,06
  • DOLAR

    43,84% 0,20
  • EURO

    51,59% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7083,96% 0,67
  • Ç. ALTIN

    11736,34% 0,55

Üşüttüm diyene koronavirüs testi yapılacak!

21 Mayıs 2020, Perşembe 12:44
21 Mayıs 2020, Perşembe 12:44
Üşüttüm diyene koronavirüs testi yapılacak!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Üşüttüm diyene koronavirüs testi yapılacak!

Türkiye’de şu anda pozitif vakaların temaslılarından şikâyeti olanlara ve hastaneye başvuranlara koronavirüs testi yapılıyor. Virüsün yayılma hızında yaşanan düşüş ve alınan tedbirlerin etkisi ile birlikte hastane başvuruları giderek azaldı. Bu sebeple günlük test sayısı düştüğü için, Bilim Kurulu, koronavirüs belirtileri arasına soğuk algınlığının da dâhil edilmesini, bu şikâyetle hastaneye başvuranlara da Covid-19 testi yapılmasını gündeme aldı.

TEST KAPASİTESİ ARTTI

Türkiye’nin günlük koronavirüs test kapasitesinin 80 bine yaklaştığı, bu kapasitenin özellikle bayramdan sonra açılacak iş yerlerinde çalışanlar, ulaşım personeli, banka çalışanları, trafik polisleri gibi toplumun farklı kesimleri için kullanılacağı kaydediliyor. Temasın yüksek olduğu lokanta ve kafelerde kasiyer ve garson olarak çalışanlar ve 15 Haziran’dan sonra açılması beklenen kreş çalışanlarına da test yapılacak.

FİLYASYON EKİPLERİ GENİŞLİYOR

Koronavirüsle mücadelede elde edilen başarıda büyük pay sahibi olan filyasyon ekiplerinin sayısı da her geçen gün artıyor. Sadece İstanbul’da filyasyon ekibindeki sağlık görevlisi sayısı 3 bin 600. Türkiye genelinde ise bu sayı 20 bine yaklaştı. Pozitif vakaların temas ettikleri kişileri tarayan bu ekiplerin, önümüzdeki süreçte tarama çemberini genişleterek temaslılardan şikâyeti olmayanlara da test uygulaması düşünülüyor. Temaslıların temas ettikleri kişiler de takibe alınacak. Hâlen bazı illerdeki OSB’lere kurulan mobil laboratuvarların sayısı artırılacak, bayramdan sonraki süreçte özellikle büyük fabrikalarda çalışanların tamamına test yapılacak.

LOKAL İZOLASYONLAR

Bilim Kurulu da önümüzdeki süreçte test sayısının belli bir kapasitenin altına düşürülmemesi gerektiğini savunuyor. Kurul üyeleri özellikle haziran ayından sonra, birçok kısıtlamanın kaldırılacağını, bu sebeple virüsün yayılımını önlemek için lokal izolasyon metodunun daha fazla kullanılabileceğini dile getiriyor. Bilim Kurulu üyeleri “Zaten şu anda apartman, sokak ve mahalle bazında izolasyon uygulanıyor. İlerleyen süreçte lokal izolasyon yöntemi daha çok kullanılır olacak. Çünkü bir süre sonra vaka sayıları azalacak, bir şehirde veya ilçede tek tük vakalar çıkacak. Bu sebeple tüm şehirde kısıtlamalar getirilmesi yerine, virüs bulaşan kişiler ile temaslılarının izole edilmesi gerekecek. Örneğin virüsün odağı başından beri İstanbul’du, ancak son günlerde küçük illerde yeni odaklar oluştu. Bu odaklar bulundukları bölgede izole ediliyor. Bu tip durumlarda sadece hastaneye başvurularda değil, o bölgede herkese test yapılması gündeme gelir” değerlendirmesini yaptı.

 TÜRKİYE GAZETESİ

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İmam hatipliler okul mescidlerinde mukabele halkalarında buluşuyor

Konya’da 8 ilçeye yeni kaymakam ataması

Bursa'da tarihi eser operasyonu: Bir şüpheli yakalandı

Ramazan ayında uçuş yapacaklara önemli duyuru

Sivas ve Taşeli GES’te temeller bu yıl atılıyor

Ramazan ayının ilk cumasında binlerce kişi 5. Harem-i Şerif’te saf tuttu

Meteorolojiden Konya için rüzgâr ve yağış uyarısı

Sri L, cezaevlerindeki aşırı kalabalığı hafifletmek için ev hapsi yasası taslağı hazırladı

Bakan Gürlek: Cezaevlerinde uyuşturucu suçlarından 82.619 hükümlü, 28.843 tutuklu bulunuyor

Ramazanın ilk cumasında "Cami Merkezli Hayat" mesajı

Hırka-i Şerif ziyarete açıldı

Tarsus Umut Kervanı’ndan Ramazan çağrısı: İyiliği birlikte büyütelim

Esnaftan örnek davranış: Ramazan nedeniyle kapalıyız

Japonya'da Budist tapınağında yangın: 5 ölü

Asırlık bir Ramazan geleneği: İlk oruç tutan çocuklara özel sofra

Endonezya ile ABD yüzde 19 gümrük vergisinde anlaştı

Fırat ve Bingöl üniversitelerinden bilimsel güç birliği

Malatya'da ikamet kurşunlama olayında 4 şüpheli gözaltına alındı

Malatya'da ehliyet sınavında kopya çetesi çökertildi

Battalgazi Belediyesi iftarı çadırlarda değil restoranda veriyor

Hatay’da deprem sonrası inşa edilen 50’nci Kur’an kursu açıldı

Batman'da vatandaşlar eğitim, ulaşım ve elektrik sorunlarının çözülmesini istiyor

Uzmanından kritik uyarı: Göz tembelliğinde erken teşhis çok önemli

Eyüpsultan Devlet Hastanesi’nde GETAT Kliniği hizmete açıldı

Bakan Kacır: Malatya'da 29 milyar liralık yatırımın ve 22 bin 835 istihdamın önünü açtık

Bakan Tekin, Artvin’de Çoruh İlkokulu’nu ziyaret etti

Dicle Elektrik: Tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanımı 5 milyar kWh 'ye ulaştı

Mukabele geleneği her yaştan vatandaşı camilerde bir araya getiriyor

Gaziantep'te aranan 19 şüpheli yakalandı

Kocaeli’de 6 yıl 3 ay hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İmam hatipliler okul mescidlerinde mukabele halkalarında buluşuyor

Konya’da 8 ilçeye yeni kaymakam ataması

Bursa'da tarihi eser operasyonu: Bir şüpheli yakalandı

Ramazan ayında uçuş yapacaklara önemli duyuru

Sivas ve Taşeli GES’te temeller bu yıl atılıyor

Ramazan ayının ilk cumasında binlerce kişi 5. Harem-i Şerif’te saf tuttu

Meteorolojiden Konya için rüzgâr ve yağış uyarısı