• BIST 100

    16649,43%-0,01
  • DOLAR

    43,48% 0,00
  • EURO

    51,58% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6677,59% -1,62
  • Ç. ALTIN

    11383,46% -2,09

Uzmandan Ramazan Ayında beslenme önerileri

22 Mart 2023, Çarşamba 12:50
22 Mart 2023, Çarşamba 12:50
Uzmandan Ramazan Ayında beslenme önerileri
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmandan Ramazan Ayında beslenme önerileri

Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Merve Aytaç Kılınç, ramazan ayı boyunca doğru beslenme konusunda önerilerde bulundu.

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Dyt. Merve Aytaç Kılınç, uzun saatler aç kalındıktan sonra kalorili besinler yerine karbonhidrattan fakir proteinden zengin besinlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

'İftarda ve Sahurda besinleri yavaş yavaş çiğnemek gerekir'
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte önerilen az ve sık beslenme biçimi yerini uzun süreli açlığa ve susuzluğa bıraktığını ifade eden Dyt. Kılınç, “İftarınızı, mutlaka bir bardak su ve bir hurma ile açmaya özen gösterin. Ardından bir kâse çorba ve salata tüketin. Uzun süreli bir açlık geçirildiği için hızlı bir başlangıç yapmamak gerekir. Besinler yavaşça çiğneyerek tüketilmeli ve ana öğüne geçmeden en az 3-5 dakika beklenmelidir. Ana yemek olarak etli bir sebze yemeği veya tavuk, balık, et gibi proteinden zengin besinler, tam tahıllı ekmek veya porsiyonlama ile beraber bulgur pilavı, posa açısından zengin kuru baklagiller de yardımcı yemek olarak tercih edilebilir. Bununla beraber iftar ve sahurda yağlı, kızartılmış ve tuzlu besinlerden uzak durmak gerekir” şeklinde konuştu.
'Tatlılar yemekten hemen sonra tüketilmemelidir'
Kılınç, 'Yemeğin hemen üzerine tüketilen tatlılar hem kilo alımına hem de kan şekerinin hızlıca yükselmesine sebep olur. Sindirimi güçleştirir. İftarın ardından ise mideyi yormayacak ve kan şekerini aniden yükseltmeyecek hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da mevsim meyveleri tüketilmelidir' dedi.
' Sahurda doğru besin tercihleri yapılmalı'
Sahurun önemini anlatarak uzun süre aç kalınacağı için vatandaşların mutlaka sahura kalkması gerektiğini vurgulayan Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Merve Aytaç Kılınç, “Sahursuz tutulan oruç uzun süreli açlıkta kas yıkımına neden olabilir. Sahur, tokluk hissinin daha uzun sürmesi ve kan şekerinin erken düşerek halsizlik hissinin oluşmaması için önemlidir. Sahura kalkmadan oruç tutulduğunda, aç kalma süresi fazla olacağından metabolik hız düşüşü, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk şikayetleri olabilir. Sahurda tuzlu besinler tercih edilmemelidir. Yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı gibi hafif yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilebilir. Sahur sofrasında protein, yağ ve karbonhidrat dengesi kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
'Ramazan ayında su tüketimi'
Dyt. Kılınç, “Ramazanda öğün sayısının azalması ve yaklaşık 16-17 saatlik açlık süresiyle birlikte günlük alınan enerjinin düşmesi ve sıvı tüketiminin azalması ile metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Bu nedenle iftar ve sahur saatleri arasında 2 ile 2.5 litre arası su tüketmeye özen gösterilmelidir. Tek seferde yüksek miktarda su içmek yerine aralıklı olarak sahur saatine kadar içilmelidir” dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Berat Kandili Siirt’te üç dilde mevlidlerle ihya edildi

Mardin’de Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

Malatya'da Beraat Kandili coşkuyla idrak edildi

Beraat Kandili Cizre’de dualarla ihya edildi

Mersin'de mevzuata aykırı egzoz ve plakasız araç kullanan sürücüye ceza

Rusya'dan ABD-İran müzakerelerinde 'uranyum depolama' önerisi

Malatya'da otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan ve Mısır’ı ziyaret edecek

Axios: Witkoff ile Arakçi nükleer anlaşmayı İstanbul'da görüşecek

Batman'da Berat Kandili dualarla idrak edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye halkının huzur içinde yaşadığı bir komşu görmek istiyoruz

HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından esnafa "Beraat" ziyareti

Tarsus Umut Kervanı’ndan Berat Kandili vesilesiyle ihtiyaç sahiplerine yardım

Mersin’de fırtına ve yoğun toz etkili oldu

Yunanistan, Anayasayı revize etme sürecini başlattı

Muğla’da makine arızası yapan teknedeki 2 kişi kurtarıldı

Kosta Rika'da Laura Fernandes devlet başkan seçildi

Afrika'nın ilk ağır yük çöl demiryolu Cezayir'de hizmete açıldı

Somali, güvenlik geçişini güçlendirmek için bir savunma kurulu oluşturdu

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

Malatya Valisi Yavuz: Ailelerin yaşadığı dramı görmezden gelemeyiz

Macaristan, Rusya'dan enerji ithalatına getirilen yasağa karşı AB Adalet Divanı'na dava açtı

Barrot: Avrupa'ya Rusya ile doğrudan bir iletişim kanalı gerekli

Çorum'da tır ile cip çarpıştı: 4 yaralı

Madagaskar'da kasırga: 7 ölü

Şanlıurfa’da kuyumcuya silahlı soygun girişimi: 1 polis yaralandı

İngiltere Rus diplomatı sınır dışı etti

Diyarbakır'da zincirleme trafik kazası

Gaziantep'te hastalara refakatçi desteği verilecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Berat Kandili Siirt’te üç dilde mevlidlerle ihya edildi

Mardin’de Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

Malatya'da Beraat Kandili coşkuyla idrak edildi

Beraat Kandili Cizre’de dualarla ihya edildi

Mersin'de mevzuata aykırı egzoz ve plakasız araç kullanan sürücüye ceza

Rusya'dan ABD-İran müzakerelerinde 'uranyum depolama' önerisi

Malatya'da otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti