• BIST 100

    11123,47%0,06
  • DOLAR

    42,43% 0,01
  • EURO

    49,32% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5726,69% -0,93
  • Ç. ALTIN

    9326,92% 0,00

Uzmandan Ramazan Ayında beslenme önerileri

22 Mart 2023, Çarşamba 12:50
22 Mart 2023, Çarşamba 12:50
Uzmandan Ramazan Ayında beslenme önerileri
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzmandan Ramazan Ayında beslenme önerileri

Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Merve Aytaç Kılınç, ramazan ayı boyunca doğru beslenme konusunda önerilerde bulundu.

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Dyt. Merve Aytaç Kılınç, uzun saatler aç kalındıktan sonra kalorili besinler yerine karbonhidrattan fakir proteinden zengin besinlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

'İftarda ve Sahurda besinleri yavaş yavaş çiğnemek gerekir'
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte önerilen az ve sık beslenme biçimi yerini uzun süreli açlığa ve susuzluğa bıraktığını ifade eden Dyt. Kılınç, “İftarınızı, mutlaka bir bardak su ve bir hurma ile açmaya özen gösterin. Ardından bir kâse çorba ve salata tüketin. Uzun süreli bir açlık geçirildiği için hızlı bir başlangıç yapmamak gerekir. Besinler yavaşça çiğneyerek tüketilmeli ve ana öğüne geçmeden en az 3-5 dakika beklenmelidir. Ana yemek olarak etli bir sebze yemeği veya tavuk, balık, et gibi proteinden zengin besinler, tam tahıllı ekmek veya porsiyonlama ile beraber bulgur pilavı, posa açısından zengin kuru baklagiller de yardımcı yemek olarak tercih edilebilir. Bununla beraber iftar ve sahurda yağlı, kızartılmış ve tuzlu besinlerden uzak durmak gerekir” şeklinde konuştu.
'Tatlılar yemekten hemen sonra tüketilmemelidir'
Kılınç, 'Yemeğin hemen üzerine tüketilen tatlılar hem kilo alımına hem de kan şekerinin hızlıca yükselmesine sebep olur. Sindirimi güçleştirir. İftarın ardından ise mideyi yormayacak ve kan şekerini aniden yükseltmeyecek hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da mevsim meyveleri tüketilmelidir' dedi.
' Sahurda doğru besin tercihleri yapılmalı'
Sahurun önemini anlatarak uzun süre aç kalınacağı için vatandaşların mutlaka sahura kalkması gerektiğini vurgulayan Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Merve Aytaç Kılınç, “Sahursuz tutulan oruç uzun süreli açlıkta kas yıkımına neden olabilir. Sahur, tokluk hissinin daha uzun sürmesi ve kan şekerinin erken düşerek halsizlik hissinin oluşmaması için önemlidir. Sahura kalkmadan oruç tutulduğunda, aç kalma süresi fazla olacağından metabolik hız düşüşü, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk şikayetleri olabilir. Sahurda tuzlu besinler tercih edilmemelidir. Yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı gibi hafif yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilebilir. Sahur sofrasında protein, yağ ve karbonhidrat dengesi kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
'Ramazan ayında su tüketimi'
Dyt. Kılınç, “Ramazanda öğün sayısının azalması ve yaklaşık 16-17 saatlik açlık süresiyle birlikte günlük alınan enerjinin düşmesi ve sıvı tüketiminin azalması ile metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Bu nedenle iftar ve sahur saatleri arasında 2 ile 2.5 litre arası su tüketmeye özen gösterilmelidir. Tek seferde yüksek miktarda su içmek yerine aralıklı olarak sahur saatine kadar içilmelidir” dedi.

Engelli hükümlü ve tutuklular açık görüş yapabilecek

İki örnek, tek davet: Mus’ab ve Nesibe Hatun’un iman yolculuğu

Amasya’da tırda gizlenen 13 düzensiz göçmen yakalandı

Norveç, artan kazalar nedeniyle e-scooter düzenlemelerini daha sıkı hale getirmeyi planlıyor

Bakan Göktaş: Hiç kimsenin geride kalmadığı bir Türkiye için yeni eylem planı tamamlandı

Şanlıurfa’da piknik tüpü patladı: 2 yaralı

Batman tekstili çökerse, bir neslin geleceği de çöker

Endonezya'da sel ve heyelanlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 712'ye yükseldi

İçişleri Bakanlığı, Cizre'deki "koruma görüntüleri" hakkında inceleme başlattı

Bakan Fidan, Brüksel'de temaslarda bulundu

Bilecik’te 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi: 1 tutuklama

Putin'in, Kremlin'de Witkoff ve Kushner ile toplantısı başladı

Aksaray’da 5,5 milyon TL değerinde ziynet eşyası ele geçirildi

Siyonistlerin Gazze'ye saldırısında biri gazeteci, biri çocuk 3 kişi şehit oldu

Konya’da tartışma kavgaya dönüştü: 2 yaralı

Dyson hakkında soruşturma açıldı

Aldıkları eğitimlerle öğrencilerine Filistin davasını anlatacaklar

Cizre’de terliğini almak isterken nehre düşen çocuk kayboldu

Yetim ve engelli kardeşler hediyelerle mutlu edildi

Türkiye ile Pakistan arasında petrol ve doğal gaz işbirliği anlaşması imzalandı

ABD, Maduro'nun istifası durumunda bir plan hazırladı

İşgalciler, Gazze'den bir siyonist esirin eşyalarını teslim aldı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç’ten sosyal medya için yaş sınırlaması ve kimlik doğrulaması talebi

Mersin Limanı’nda konteynerde 44 düzensiz göçmen yakalandı

Çoban koyunları ile tipiye yakalandı

Gazze Direniş Güvenliği, Şeyh Muhammed Ebu Mustafa suikastında işgalci ajanların rolünü ortaya koydu

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er: Eskimalatya'yı hak ettiği yere getireceğiz

Kurtulmuş: Filistin meselesiyle ilgili belki uzun yıllar sürecek yeni bir diplomatik mücadele dönemi başlıyor

Mardin’de engelliler günü programı düzenlendi

Ankara Valisi Vasip Şahin’den 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Engelli hükümlü ve tutuklular açık görüş yapabilecek

İki örnek, tek davet: Mus’ab ve Nesibe Hatun’un iman yolculuğu

Amasya’da tırda gizlenen 13 düzensiz göçmen yakalandı

Norveç, artan kazalar nedeniyle e-scooter düzenlemelerini daha sıkı hale getirmeyi planlıyor

Bakan Göktaş: Hiç kimsenin geride kalmadığı bir Türkiye için yeni eylem planı tamamlandı

Şanlıurfa’da piknik tüpü patladı: 2 yaralı

Batman tekstili çökerse, bir neslin geleceği de çöker