• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

Uzmandan Ramazan Ayında beslenme önerileri

22 Mart 2023, Çarşamba 12:50
22 Mart 2023, Çarşamba 12:50
Uzmandan Ramazan Ayında beslenme önerileri
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmandan Ramazan Ayında beslenme önerileri

Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Merve Aytaç Kılınç, ramazan ayı boyunca doğru beslenme konusunda önerilerde bulundu.

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Dyt. Merve Aytaç Kılınç, uzun saatler aç kalındıktan sonra kalorili besinler yerine karbonhidrattan fakir proteinden zengin besinlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

'İftarda ve Sahurda besinleri yavaş yavaş çiğnemek gerekir'
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte önerilen az ve sık beslenme biçimi yerini uzun süreli açlığa ve susuzluğa bıraktığını ifade eden Dyt. Kılınç, “İftarınızı, mutlaka bir bardak su ve bir hurma ile açmaya özen gösterin. Ardından bir kâse çorba ve salata tüketin. Uzun süreli bir açlık geçirildiği için hızlı bir başlangıç yapmamak gerekir. Besinler yavaşça çiğneyerek tüketilmeli ve ana öğüne geçmeden en az 3-5 dakika beklenmelidir. Ana yemek olarak etli bir sebze yemeği veya tavuk, balık, et gibi proteinden zengin besinler, tam tahıllı ekmek veya porsiyonlama ile beraber bulgur pilavı, posa açısından zengin kuru baklagiller de yardımcı yemek olarak tercih edilebilir. Bununla beraber iftar ve sahurda yağlı, kızartılmış ve tuzlu besinlerden uzak durmak gerekir” şeklinde konuştu.
'Tatlılar yemekten hemen sonra tüketilmemelidir'
Kılınç, 'Yemeğin hemen üzerine tüketilen tatlılar hem kilo alımına hem de kan şekerinin hızlıca yükselmesine sebep olur. Sindirimi güçleştirir. İftarın ardından ise mideyi yormayacak ve kan şekerini aniden yükseltmeyecek hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da mevsim meyveleri tüketilmelidir' dedi.
' Sahurda doğru besin tercihleri yapılmalı'
Sahurun önemini anlatarak uzun süre aç kalınacağı için vatandaşların mutlaka sahura kalkması gerektiğini vurgulayan Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Merve Aytaç Kılınç, “Sahursuz tutulan oruç uzun süreli açlıkta kas yıkımına neden olabilir. Sahur, tokluk hissinin daha uzun sürmesi ve kan şekerinin erken düşerek halsizlik hissinin oluşmaması için önemlidir. Sahura kalkmadan oruç tutulduğunda, aç kalma süresi fazla olacağından metabolik hız düşüşü, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk şikayetleri olabilir. Sahurda tuzlu besinler tercih edilmemelidir. Yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı gibi hafif yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilebilir. Sahur sofrasında protein, yağ ve karbonhidrat dengesi kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
'Ramazan ayında su tüketimi'
Dyt. Kılınç, “Ramazanda öğün sayısının azalması ve yaklaşık 16-17 saatlik açlık süresiyle birlikte günlük alınan enerjinin düşmesi ve sıvı tüketiminin azalması ile metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Bu nedenle iftar ve sahur saatleri arasında 2 ile 2.5 litre arası su tüketmeye özen gösterilmelidir. Tek seferde yüksek miktarda su içmek yerine aralıklı olarak sahur saatine kadar içilmelidir” dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Şehadetinin 61'inci yılında muvahhid bir direniş sesi: Malcolm X

Direksiyon öğretmeni Mazlumoğlu: Sinyal yaktık diye yol bizim değil!

Bursa’da 2025 yılında 110 bin hastaya evde sağlık hizmeti verildi

Araştırmaya göre şarj edilebilir araçlar resmi verilerin üç katı yakıt tüketiyor

İşgal rejimi ateşkese rağmen Gazze’yi bombalamaya devam ediyor

Karacadağlılar: Yollarımız kullanılamaz duruma geldi sesimizi duyan yok mu

Malatya'da park halindeki iki araçta yangın

Prof. Dr. Ebu Zeyd: Gösterişten uzak, samimiyetle yapılan her faaliyet Ramazanın ruhuna hizmet edecektir

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan: Ankara’nın içme suyu ihmale kurban edilemez

İzmir'de iki belediyeye 9 milyon 384 bin TL ceza

Şanlıurfa’da çok sayıda ruhsatsız silah ve mühimmat ele geçirildi

HÜDA PAR'dan "Dünya Ana Dil Günü" mesajı: Tüm dillerimiz özgür olsun

Makine sektörü yıla 2,2 milyar dolarlık ihracatla başladı

Erzincan'da asırlık vakıf geleneği iftar sofralarında yaşatılıyor

BM: Yerleşimci saldırıları Batı Şeria'da 4 bin 700'den fazla Filistinliyi yerinden etti

21 Şubat Uluslararası Ana Dil Günü’nde "Dünya Dillerinde Türkçe" projesi tanıtıldı

İlkbahar dönemi şap aşılama kampanyası başladı

Bishara Bahbah'tan Blair'e tepki: Irak'ı yıkan bir isim Gazze'ye güven veremez

İstanbul’da 4 ilçede narkotik operasyonu: 315 kilo skunk ele geçirildi

Bakan Yumaklı’dan “Karlar altında domates üretimi” paylaşımı

Batman'da yüzlerce öğrenciye işitme taraması

Şanlıurfa’da motosiklet kazası: 18 yaşındaki sürücü ağır yaralandı

Müftü Durmuş: Mukabele sünnetini ihya etmeliyiz

Motorine 2,40 TL zam geliyor

İşgalciler, Lübnan'a yönelik saldırılarla neyi hedefliyor?

Estonya doğu sınırı için 600 sığınak tedarik etmeyi planlıyor

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 42,49 oldu

Şanlıurfa’da cinayet zanlısı yakalandı

Nijerya’da Lassa ateşi bilançosu ağırlaşıyor: 70 ölü

YKS hazırlığında son 4 ayda disiplin ve sistem vurgusu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şehadetinin 61'inci yılında muvahhid bir direniş sesi: Malcolm X

Direksiyon öğretmeni Mazlumoğlu: Sinyal yaktık diye yol bizim değil!

Bursa’da 2025 yılında 110 bin hastaya evde sağlık hizmeti verildi

Araştırmaya göre şarj edilebilir araçlar resmi verilerin üç katı yakıt tüketiyor

İşgal rejimi ateşkese rağmen Gazze’yi bombalamaya devam ediyor

Karacadağlılar: Yollarımız kullanılamaz duruma geldi sesimizi duyan yok mu

Malatya'da park halindeki iki araçta yangın